Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Een emaille brouwketel: Ja of nee?  (gelezen 7909 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Lau

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: nl
  • Starting the experience
Een emaille brouwketel: Ja of nee?
« Gepost op: 31-05-2011 00:08 u »
Hallo bierbrouwers,

Ik ben onlangs begonnen met het thuis brouwen van bier en heb hiervoor wat spullen geleend. Uiteraard wil ik zo snel mogelijk mijn eigen spullen op orde hebben, en heb daarom een beetje rondgekeken voor een ketel. Ik kom vooral veel emaille ketels tegen, maar heb iemand ooit eens horen zeggen dat emaille geen goed idee is. Helaas is dat al even geleden en mis ik de onderbouwing voor deze uitspraak.

Daarom mijn vraag aan jullie: :)  Is het een goed idee om een emaille brouwketel aan te schaffen?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Alchemist

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 216
  • Land: nl
  • Ølchemist
    • De Bierderie
Re: Een emaille brouwketel: Ja of nee?
« Reactie #1 Gepost op: 31-05-2011 00:54 u »
Als je toevallig tegen een goedkoop exemplaar aanloopt is dat goed te doen. Ik heb een tijdje gebrouwd met een emaille weckpan op 't gasfornuis. Ging prima. Als er emaille afbreekt en het ijzer bloot komt te liggen, zou er een metalige smaak aan je bieren kunnen komen. Maar dit heb ik enkel gelezen en in mijn goedkoop op koninginnedag gekochte pan zaten best wat kleine butsjes zonder dat ik metalige smaken had.

Offline Nerro

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 662
  • Land: nl
  • Brouwerij de lachende luiaard
Re: Een emaille brouwketel: Ja of nee?
« Reactie #2 Gepost op: 31-05-2011 02:29 u »
Hallo bierbrouwers,

Ik ben onlangs begonnen met het thuis brouwen van bier en heb hiervoor wat spullen geleend. Uiteraard wil ik zo snel mogelijk mijn eigen spullen op orde hebben, en heb daarom een beetje rondgekeken voor een ketel. Ik kom vooral veel emaille ketels tegen, maar heb iemand ooit eens horen zeggen dat emaille geen goed idee is. Helaas is dat al even geleden en mis ik de onderbouwing voor deze uitspraak.

Daarom mijn vraag aan jullie: :)  Is het een goed idee om een emaillen brouwketel aan te schaffen?

Ik zou zeggen introduceer jezelf op dit forum en vraag je gek!

Niks mis met een goeie emaillen pan hoor.

Offline 30cl

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 316
  • Land: nl
  • Ja, lekker!
Re: Een emaille brouwketel: Ja of nee?
« Reactie #3 Gepost op: 31-05-2011 13:16 u »
Als er emaille afbreekt en het ijzer bloot komt te liggen, zou er een metalige smaak aan je bieren kunnen komen.

http://www.werkenmetmerken.nl/nl/emaille_reparatie_set_van_4_kleuren/p/76/77/468

Iemand ervaring met dit materiaal? Ze zeggen wel dat het kookvast is. Ik heb het bedrijf gevraagt of het smaak, kleur of geur af geeft.

Joep

Offline Fons

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 224
  • Land: nl
  • Maal met de hand, dan houd je slowfood in stand.
    • Biergilde Groningen
Re: Een emaille brouwketel: Ja of nee?
« Reactie #4 Gepost op: 31-05-2011 13:27 u »
Ik gebruik al 19 jaar emaille pannen en ondervind geen nadelige gevolgen.
Als er wat emaille afspringt kan je het repareren, het werkt wel, maar in de regel kan je het ook zo laten en tzt een andere pan zoeken. Ondanks wat roest is bij mij nog nooit een pan gaan lekken.
Ik gebruik ze dus alleen voor maischen en koken, niet om in te vergisten.
Tussendoor heb ik ook voedselgamellen gebruikt waar elders op het forum toegepast voor een HERMS, maar deze vind ik te zwaar om te hanteren.

Offline bazje

  • Entre Les Collines
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.139
  • Land: nl
    • Bazelbrouwerij
Re: Een emaille brouwketel: Ja of nee?
« Reactie #5 Gepost op: 31-05-2011 13:43 u »
Mijn allereerste pan was ook een emaile "krijgertje" weckpan.
Deze gebruik ik al zo'n 11 jaar en ben er heel zuinig op.
Al die tijd geen beschadiging opgelopen!

Offline 30cl

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 316
  • Land: nl
  • Ja, lekker!
Re: Een emaille brouwketel: Ja of nee?
« Reactie #6 Gepost op: 31-05-2011 13:49 u »
http://www.werkenmetmerken.nl/nl/emaille_reparatie_set_van_4_kleuren/p/76/77/468

Iemand ervaring met dit materiaal? Ze zeggen wel dat het kookvast is. Ik heb het bedrijf gevraagt of het smaak, kleur of geur af geeft.

Joep

Reactie van de verkoper van reparatie materiaal:

Ik begrijp uit uw verhaal dat u het op de binnenkant van een pan wilt gebruiken. Dit raad ik niet aan. In principe is het kookvast en zal het allemaal goed gaan, maar de fabrikant zegt dat het beter niet in combinatie met materialen kan worden gebruikt waar etenswaren in worden gemaakt.


Het geeft in principe niet af, geen kleur of geur en zal waarschijnlijk geen problemen opleveren, maar ik raad het om bovenstaande reden niet aan.


Vr.gr. D Peters
WerkenmetMerken

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.175
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Een emaille brouwketel: Ja of nee?
« Reactie #7 Gepost op: 31-05-2011 22:17 u »
Emaille kan je prima gebruiken. No worries.

Het emaille reparatieverfje, dat werkt niet. Blijf er ver van. Het kost veel geld en laat na twee keer brouwen los.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Een emaille brouwketel: Ja of nee?
« Reactie #8 Gepost op: 31-05-2011 22:34 u »
Ja.

(indien onbeschadigd)

Offline Fons

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 224
  • Land: nl
  • Maal met de hand, dan houd je slowfood in stand.
    • Biergilde Groningen
Re: Een emaille brouwketel: Ja of nee?
« Reactie #9 Gepost op: 01-06-2011 00:40 u »
Is er iemand die ook maar ooit nadelige gevolgen heeft gehad van een beschadigde emaille ketel?
Mits die niet lekt natuurlijk?
Ik brouw er al bijna 20 jaar mee...,  geen probleem.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Een emaille brouwketel: Ja of nee?
« Reactie #10 Gepost op: 01-06-2011 08:25 u »
Er was wel eens iemand (dacht ik) met ijzersmaak in z'n bier nav roestplekken waar de emaille geheel weg was.

Offline Muldermans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.627
  • Land: nl
  • Bier! Brouw je gewoon zelf.
Re: Een emaille brouwketel: Ja of nee?
« Reactie #11 Gepost op: 01-06-2011 08:41 u »
Emaille is prima spul, heb er ook 2 jaar mee gebrouwen en dit was best goed te doen!

Offline jtdaling

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Land: nl
    • Sinds kort te volgend op:
Re: Een emaille brouwketel: Ja of nee?
« Reactie #12 Gepost op: 02-06-2011 11:51 u »
Ik heb er ook een jaar of twee in gebrouwd. Vorige maand heb ik echter mijn brouwketel om zeep geholpen. Ik wilde een tripel brouwen en door de hoge storting (ongeveer 2,5 l/kg) begon het mout vast te koeken aan de bodem. Door de branderige geur besloot ik mijn brouwsel af te breken. Helaas gingen er bij het schoonmaken van de aangekoekte mout stukken emaille mee waardoor ik genoodzaakt was een nieuwe brouwketel te kopen. Ik heb nu een RVS ketel met automatische temperatuurinstelling. Ik moet zeggen dat deze ketel de temperatuur goed instelt en vasthoud wat mijn maischproces zeker ten goede komt. Zijn er meer mensen met problemen bij een hoge storting? Ik last oa op dit forum dat wordt aanbevolen om niet onder de 4 l/kg stort te brouwen. Zou dit een goede richtlijn om toekomstige problemen te voorkomen?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.293
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Een emaille brouwketel: Ja of nee?
« Reactie #13 Gepost op: 02-06-2011 12:04 u »
Ik wilde een tripel brouwen en door de hoge storting (ongeveer 2,5 l/kg) begon het mout vast te koeken aan de bodem.

Was dit niet een kwestie van niet goed genoeg roeren?

Offline davadox

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.214
  • Land: nl
  • Holland's Next Top Brewer
Re: Een emaille brouwketel: Ja of nee?
« Reactie #14 Gepost op: 02-06-2011 12:10 u »
Ik heb ook zitten twijfelen tussen emaille en rvs maar ik heb toch gekozen voor rvs pannen die ik morgen ga halen bij het Amerikaantje.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.175
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Een emaille brouwketel: Ja of nee?
« Reactie #15 Gepost op: 02-06-2011 13:48 u »
Mijn standpunt is, dat als je maischt onder 1:4, je maischketel te klein is en je toch veel wilt brouwen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.293
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Een emaille brouwketel: Ja of nee?
« Reactie #16 Gepost op: 02-06-2011 13:50 u »
dat als je maischt onder 1:4, je maischketel te klein is en je toch veel wilt brouwen.

Ik maisch altijd zo'n beetje 1:3,5 en mijn pan is ruim groot genoeg voor het volume dat ik brouw  :)

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.175
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Een emaille brouwketel: Ja of nee?
« Reactie #17 Gepost op: 02-06-2011 14:17 u »
Ik maisch altijd zo'n beetje 1:3,5 en mijn pan is ruim groot genoeg voor het volume dat ik brouw  :)

Jij bent toch altijd de uitzondering... :P

Offline jtdaling

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Land: nl
    • Sinds kort te volgend op:
Re: Een emaille brouwketel: Ja of nee?
« Reactie #18 Gepost op: 06-06-2011 13:53 u »
Was dit niet een kwestie van niet goed genoeg roeren?

Ik roer nu met een kunststof roerspatel die ik op een boormachine heb gemonteerd. Normaal werkt dit prima maar door de grote beslagdikte zal dit wel niet afdoende geweest zijn.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.175
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Een emaille brouwketel: Ja of nee?
« Reactie #19 Gepost op: 06-06-2011 20:33 u »
Ik roer nu met een kunststof roerspatel die ik op een boormachine heb gemonteerd. Normaal werkt dit prima maar door de grote beslagdikte zal dit wel niet afdoende geweest zijn.

Roeren is het beslag van onder naar boven verplaatsen. Hoe dikker de maisch, hoe moeilijker dat is.

Tags: materiaalkeuze