Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 11 A1 APA - Henielma  (gelezen 5753 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.144
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
ONK 11 A1 APA - Henielma
« Gepost op: 30-05-2011 23:33 u »
Hierbij mijn winnende recept in de klasse A met 92 punten. Ik ben er blij mee.

De opmerking van de keurmeester was:
Mooie American Pale Ale.
Fijne citrus associatie in de hopgeur.
Mooi in balans: hop / zoetheid.

Naar aanleiding van de Lagunitas podcast van Jamil heb ik eerst een samenvatting van die podcast gemaakt. Verder heb ik volgens mij gekeken naar de variant van De-Geert. Dit is de tweede keer dat ik dit bier gemaakt heb. De eerste variant was ongeveer gelijk.

Let op de hoge maischtemperatuur. Het was de bedoeling om na de vergisting op 1019 te eindigen en dat is gelukt.

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptI72 Lagunitas Indian Pale Ale 2
Brouwdatum5-3-2011
BiertypeIndia Pale Ale
Volume25,0 liter
Gewenst begin SG1060 g/l
Berekende kleur23 EBC (Morey)
Berekende bitterheid47 IBU (Garetz)


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Brouwzaalrendement72%
Totaal brouwwater35,7 liter
Beslagdikte3,83 l/kg
Maischwater27,0 liter
Spoelwater8,7 liter
Kooktijd60 min.


Vergistbare ingrediŽnten
IngrediŽntkleur (EBC)% in stortgewicht (kg)
Palemout 78805,641
Tarwemout360,423
Munich mout 151660,423
Aromamout (Amber 50)4940,282
CaraMunich (Cara 120)12340,282


Maischschema
OmschrijvingTemperatuur (gr. C)Stap tijd (min)Rust tijd (min)Beslagdikte (l/kg)
Beta amlyse700903,83
Uitmaischen781053,83


Hop en kruiden
IngrediŽnt% alfazuurTypeKooktijd (min)Gewicht (g)Bitterheidsbijdrage (IBU)
Merkur6Hopbellen606026
Centennial10,5Hopbellen302712
Amarillo8,5Hopbellen30279
Cascade8,6Hopbellen1370
Centennial10,5HopbellenDry220
Cascade8,6HopbellenDry220


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortWyeast 1028 London Ale
GistvormVloeibaar
Volume starter (l)2 liter afgegoten
Roertijd (uur)48 uur
Temperatuur starter (gr. C)20


En uiteraard nog het verloop van de vergisting:


De rode curve is de vergistingstemperatuur van het jongbier en de paarse curve is de hevigheid van de vergisting.

Na vier dagen de koudhop in het vergistingsvat erbij gedaan. Dit bij een SG van 1023. Een week later gebotteld met 5,4 gram suiker om op 2,4 Vol% CO2 uit te komen

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.257
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 11 A1 APA Henielma
« Reactie #1 Gepost op: 30-05-2011 23:35 u »
Herman,

Dank je wel voor het plaatsen van het recept. Jij geeft veel informatie inclusief een plaatje van het verloop van de vergisting. Toch wel heel bijzonder.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: ONK 11 A1 APA Henielma
« Reactie #2 Gepost op: 31-05-2011 08:34 u »
Leuk recept dit, ik ga mijn versie binnenkort ook weer maken. Bewijst dat de "Can You Brew it" een goede inspiratiebron voor recepten kan zijn.


Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.144
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: ONK 11 A1 APA Henielma
« Reactie #3 Gepost op: 31-05-2011 21:50 u »
Oh ja, ik ben de waterbehandeling vergeten te vermelden.

Het maischwater heb ik als volgt samengesteld:
30% osmosewater
70% kraanwater
36,5 gram gips
16 gram kalk

De pH na 5 minuten maischen was volgens mij 5,2 .. 5,3 zonder verdere aanpassingen.


Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: ONK 11 A1 APA Henielma
« Reactie #4 Gepost op: 01-06-2011 08:39 u »
Zo, dat is niet mis!
Wat werd daarmee de uiteindelijke samenstelling?

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.144
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: ONK 11 A1 APA Henielma
« Reactie #5 Gepost op: 01-06-2011 19:25 u »
Het doelwater was Burton-on-Trent zoals die in BrouwHulp zit.


                          Ca2+   Mg2+ Na+ HCO3- SO42- Cl-
                           mg/l   mg/l   mg/l   mg/l   mg/l   mg/l
Behandeld water   602   8   12   467   825   16
Doelwater           352   24   44   320   820   16

Offline Wamser

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 194
  • Land: br
Re: ONK 11 A1 APA Henielma
« Reactie #6 Gepost op: 09-11-2011 19:10 u »
Het doelwater was Burton-on-Trent zoals die in BrouwHulp zit.


                          Ca2+   Mg2+ Na+ HCO3- SO42- Cl-
                           mg/l   mg/l   mg/l   mg/l   mg/l   mg/l
Behandeld water   602   8   12   467   825   16
Doelwater           352   24   44   320   820   16

Hello Victor!

 Your yeast gets some nutrient?

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.144
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: ONK 11 A1 APA - Henielma
« Reactie #7 Gepost op: 09-11-2011 20:19 u »
Ik heb 2,5 gram Wyeast gistvoeding gebruikt.

Tags: