Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: OBBK 2011 B2 Oatmeal Stout  (gelezen 4732 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.144
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
OBBK 2011 B2 Oatmeal Stout
« Gepost op: 18-09-2011 11:59 u »
Gisteren een 2e prijs gewonnen met mijn Oatmeal Stout. Deze kreeg van Derek Walsh 85 punten.

Ik vind het een lekker vol bier met weinig alcohol. Met het Onk heb ik dit bier op tap gehad. Mogelijk dat verschillende forumleden 'm daar geproefd hebben.


BrouwHulp Recept uitdraai

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptS71 Oatmeal Stout
Brouwdatum12-2-2011
BiertypeStout (Oatmeal)
Volume25,0 liter
Gewenst begin SG1050 g/l
Berekende kleur71 EBC (Daniels)
Berekende bitterheid39 IBU (Garetz)


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Brouwzaalrendement70%
Totaal brouwwater36,5 liter
Beslagdikte3,71 l/kg
Maischwater23,0 liter
Spoelwater13,5 liter
Kooktijd90 min.


Vergistbare ingrediŽnten
IngrediŽntkleur (EBC)% in stortgewicht (kg)
Palemout 78744,586
Havervlokken4100,62
Chocolademout (Mout roost 900)80050,31
Melanoidin mout6550,31
Geroosterde gerst152340,248
Special B (Cara 400)39120,124


Maischschema
OmschrijvingTemperatuur (gr. C)Stap tijd (min)Rust tijd (min)Beslagdikte (l/kg)
Temperature Step 1680903,71


Hop en kruiden
IngrediŽnt% alfazuurTypeKooktijd (min)Gewicht (g)Bitterheidsbijdrage (IBU)
Merkur6Hopbellen908039


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1084 Irish Ale
GistvormVloeibaar
Volume starter (l)2
Beluchtingstijd (uur)2 liter Roeren 36 uur
Temperatuur starter (gr. C)20


Ik heb het Dublin waterprofiel na proberen te maken zoals dat in BrouwHulp staat.
Hiervoor heb ik voor het maischen 67% osmosewater gebruikt. De rest kraanwater. En verder 1,7 gram gips toegevoegd en 0,7 gram calciumchloride.

De maisch heb ik met 2 ml melkzuur aangezuurd naar een pH van 5,2.

Het rendement was wat hoger dan ingesteld hierdoor was het begin SG 1054 in plaats van 1050.
Eind SG was 1016 en is gebotteld met 5,7 gram suiker per liter. Op tap is deze geforceerd gecarboniseerd.

Hier is het verloop van de vergisting te zien met Tcontrol en een bellenteller.
De vergisting is gestart bij 18 ļC en na 36 uur is deze met 1 ļC per dag opgelopen naar 20 ļC.
Na de nagisting is het bier naar 6 ļC gebracht om de gist te laten bezinken en is daarna gebotteld en gefusteld.   

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: OBBK 2011 B2 Oatmeal Stout
« Reactie #1 Gepost op: 18-09-2011 12:23 u »
Top! Ga ik zeker snel eens brouwen.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.144
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: OBBK 2011 B2 Oatmeal Stout
« Reactie #2 Gepost op: 18-09-2011 12:41 u »
De opmerkingen van de keurmeester waren:

Mooie oatmeal stout!!!
Mis een beetje de olie-achtig/zoetig karakter van haver(mout)



Misschien mogen er dus nog wat meer havervlokken in.
Ik heb ontbijthavervlokken uit de supermarkt gebruikt. (Iets van EUR 0,36 per 0,5 kg)

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 935
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: OBBK 2011 B2 Oatmeal Stout
« Reactie #3 Gepost op: 18-09-2011 12:49 u »
Nogmaals gefeliciteerd met het behaalde resultaat  :hoera:
Ik zag dat je bramenbier toch ook nog 77 punten heeft gescoord. ;)

Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: OBBK 2011 B2 Oatmeal Stout
« Reactie #4 Gepost op: 02-10-2011 15:47 u »
Ik wil hem komend weekend brouwen, maar heb geen geroosterde gerst. Waarmee zou ik die kunnen vervangen?

Offline Kleine_Schriek

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.952
  • Land: nl
  • Keggen die hap!
Re: OBBK 2011 B2 Oatmeal Stout
« Reactie #5 Gepost op: 02-10-2011 17:49 u »
250 gram heb ik nog wel liggen (had het eerder gezegd ;-) ). Per post toesturen kost 2,30 euro, de geroosterde gerst geen idee hoeveel hij was...

Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: OBBK 2011 B2 Oatmeal Stout
« Reactie #6 Gepost op: 03-10-2011 18:41 u »
Dank je wel! Inmiddels heb ik al iets op de kop kunnen tikken, gelukkig. Nogmaals bedankt!

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.811
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: OBBK 2011 B2 Oatmeal Stout
« Reactie #7 Gepost op: 06-11-2011 23:26 u »
Ik wil hem komend weekend brouwen, maar heb geen geroosterde gerst. Waarmee zou ik die kunnen vervangen?
Mosterd na de maaltijd, maar gerst kun je ook zelf roosteren. Ik weet zo de temperaturen niet meer, maar heb dit al es met goed resultaat gedaan. Let wel op dat dit veel stank kan geven ;)

Tags: