Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: ONK 11 C1 + algemeen kampioen - IPA - Rudy Nordhausen (VEMP)  (gelezen 19741 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptHop met de Gijt
Brouwdatum3-4-2011
BiertypeIndia Pale Ale
Aantal liters30
Gewenst begin SG1070 (7,7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement73,6%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater46,2 liter
Maischdikte3,5 l/kg
Maischwater33,2 liter
Spoelwater11,7 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur20 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid67 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Palemout 7 EBC100,0 %9475 gr7 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Amarillo6,9 %90 gr90 minuten80 EBU
Amarillo9,2 %25 gr10 minuten10 EBU
Amarillo9,2 %50 gr5 minuten11 EBU
Amarillo9,2 %30 gr0 minuten0 EBU
Amarillo9,2 %45 grKoud hop0 EBU


OpmerkingenpH naar 5.2 bij 10 minuten hop


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafale US-05
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter1000 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0C
Gistvoeding
Hoeveelheid
Opmerkingenpaar druppels olijfolie


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
166C60 minuten3,5 l/kg


Uiteindelijk een bier van 6,7% alc.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.986
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: ONK 2011 - C1 + algemeen kampioen - Rudy Nordhausen (VEMP)
« Reactie #1 Gepost op: 30-05-2011 19:45 u »
Zo zie je maar weer: hoe simpeler het recept, hoe beter het bier. Klasse, Rudy!  :groots:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.433
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: ONK 2011 - C1 + algemeen kampioen - Rudy Nordhausen (VEMP)
« Reactie #2 Gepost op: 30-05-2011 19:55 u »
En een korreltje..... ;D  Dus laten we het maar niet meer over korrelsmaak hebben... ;D

Offline Brouwbedrijf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 304
  • Land: nl
  • http://www.jeroms.nl
    • JEROM's
Re: ONK 2011 - C1 + algemeen kampioen - Rudy Nordhausen (VEMP)
« Reactie #3 Gepost op: 30-05-2011 20:01 u »
Hoe zit dat met de aandelen aan de bitterheid van de afzonderlijke hopgiften? Als ik die bij elkaar optel kom ik boven de opgegeven 67 EBU.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.335
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 2011 - C1 + algemeen kampioen - Rudy Nordhausen (VEMP)
« Reactie #4 Gepost op: 30-05-2011 20:24 u »
Hoi Rudy,

Heel hartelijk dank voor het plaatsen van je recept.
Het is inderdaad lekker simpel.



@overige prijswinnaars
Nu Rudy zijn recept geplaatst heeft ga ik er van uit dat de rest snel volgt.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ONK 2011 - C1 + algemeen kampioen - IPA - Rudy Nordhausen (VEMP)
« Reactie #5 Gepost op: 30-05-2011 21:28 u »
Hoe zit dat met de aandelen aan de bitterheid van de afzonderlijke hopgiften? Als ik die bij elkaar optel kom ik boven de opgegeven 67 EBU.

Dat is een bekende bug in BrouwVisie, Oscar weet ervan en dit wordt uiteraard gecorrigeerd met de volgende release... ;) ;D

Mooi simpel recept inderdaad en mooi dat een korrelgist algemeen kampioen is geworden!
Was de DIPA ook met deze gist?

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.082
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: ONK 2011 - C1 + algemeen kampioen - IPA - Rudy Nordhausen (VEMP)
« Reactie #6 Gepost op: 30-05-2011 21:39 u »
Mooi recept. Korrelgist met een starter. Blijkbaar een goed idee.

Kan je wat zeggen over de vergistingstemperatuur en het eind SG?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.433
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: ONK 2011 - C1 + algemeen kampioen - IPA - Rudy Nordhausen (VEMP)
« Reactie #7 Gepost op: 30-05-2011 21:43 u »
Dat is een bekende bug in BrouwVisie, Oscar weet ervan en dit wordt uiteraard gecorrigeerd met de volgende release... ;) ;D

We doen ons best... ;) Maar het recept ff ingetypt..en de bitterheid per hopgift hoort er zo uit te zien :

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Amarillo6,9 %90 gr90 minuten49 EBU
Amarillo9,2 %25 gr10 minuten6 EBU
Amarillo9,2 %50 gr5 minuten7 EBU
Amarillo9,2 %30 gr0 minuten0 EBU
Amarillo9,2 %45 grKoud hop0 EBU


En de totale bitterheid komt op 63 IBU (Opgeteld 62) Dus rekening houdend met Afrondings verschillen komt het goed uit  :)

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.768
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: ONK 2011 - C1 + algemeen kampioen - IPA - Rudy Nordhausen (VEMP)
« Reactie #8 Gepost op: 30-05-2011 22:17 u »
Met recht een winnend recept, klasse hoor! Als je 2 jaar op rij met hetzelfde recept uit verschillende brouwsels weet te scoren zijn je manier van werken en de receptuur top!

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: ONK 11 C1 + algemeen kampioen - IPA - Rudy Nordhausen (VEMP)
« Reactie #9 Gepost op: 31-05-2011 08:35 u »
Met recht een winnend recept, klasse hoor! Als je 2 jaar op rij met hetzelfde recept uit verschillende brouwsels weet te scoren zijn je manier van werken en de receptuur top!
Inderdaad. Twee jaar achter elkaar is toch wel ff wat anders. En dan ook nog met 2 prijzen.

Goed gedaan.


Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: ONK 11 C1 + algemeen kampioen - IPA - Rudy Nordhausen (VEMP)
« Reactie #10 Gepost op: 31-05-2011 11:45 u »
Klasse Rudy! Een mooi simpel Amarillo bommetje, ik krijg er dorst van :biersmile: .

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ONK 11 C1 + algemeen kampioen - IPA - Rudy Nordhausen (VEMP)
« Reactie #11 Gepost op: 01-06-2011 19:57 u »
Mooi recept. Korrelgist met een starter. Blijkbaar een goed idee.

Inderdaad! Zoals hier ook al aangegeven (met onderbouwing) overigens:
Om dus met een korrelgist een zo identiek mogelijk product te krijgen als met dezelfde vloeibare variant, zou je dus eigenlijk een....

Starter moeten maken! :D ;D
;) ;D

Offline ypenga

  • De Koperen Tsjettel
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 126
  • Land: nl
  • On my way
Re: ONK 11 C1 + algemeen kampioen - IPA - Rudy Nordhausen (VEMP)
« Reactie #12 Gepost op: 05-06-2011 21:01 u »
OpmerkingenpH naar 5.2 bij 10 minuten hop

Waarom pas bij de laatste 10 minuten koken de pH gecorrigeerd?

Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: ONK 11 C1 + algemeen kampioen - IPA - Rudy Nordhausen (VEMP)
« Reactie #13 Gepost op: 06-06-2011 18:40 u »
Ivm met de aromahop. Het aroma wordt bij 5.2 beter opgenomen heb ik begrepen.

Offline Bert Brouwer

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: nl
Re: ONK 11 C1 + algemeen kampioen - IPA - Rudy Nordhausen (VEMP)
« Reactie #14 Gepost op: 10-06-2011 16:05 u »
Ik ben van plan om dit biertje te gaan brouwen, de missende ingredienten (de gist & extra pale ale mout) zijn in bestelling. Wat ik me afvraag: heb je 2 verschillende soorten Ammerillo gebruikt (6,9 % en 9,2%) of is dat een typfoutje?

Ik heb alleen Ammerillo van 9,2% liggen

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: ONK 11 C1 + algemeen kampioen - IPA - Rudy Nordhausen (VEMP)
« Reactie #15 Gepost op: 10-06-2011 16:18 u »
Waarom pas bij de laatste 10 minuten koken de pH gecorrigeerd?
Ivm met de aromahop. Het aroma wordt bij 5.2 beter opgenomen heb ik begrepen.
Dat lijkt me dan ook het geval, als je begin koken of voor het koken de pH aanpast. Of niet?

Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: ONK 11 C1 + algemeen kampioen - IPA - Rudy Nordhausen (VEMP)
« Reactie #16 Gepost op: 10-06-2011 16:51 u »
Nope, de pH is weer hoger bij het einde van het koken ivm verdamping, volgens mij.

Ik heb voor de bitterhop pellets gebruikt en die hebben minder alfazuur. Voor aromahop heb ik bloemen gebruikt. Op dit moment heb ik Amarillo met 10,7% alfazuur.  Dit bier kan je ook alleen met pilsmout brouwen hoor, wordt hij iets minder vol.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: ONK 11 C1 + algemeen kampioen - IPA - Rudy Nordhausen (VEMP)
« Reactie #17 Gepost op: 10-06-2011 18:22 u »
Ik dacht dat de pH daalde tijdens het koken, oa. door neerslag van Calciumfosfaat.  :weetniet: Maar ik kan me vergissen.

Maareuh, ik ben wel benieuwd. Hoe kom je aan deze informatie (van pH en aroma, bedoel ik)?

Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: ONK 11 C1 + algemeen kampioen - IPA - Rudy Nordhausen (VEMP)
« Reactie #18 Gepost op: 11-06-2011 11:01 u »
Dit hoorde ik van een brouwer die ik kende en die mij deze tip gaf.

ThomasM

  • Gast
Re: ONK 11 C1 + algemeen kampioen - IPA - Rudy Nordhausen (VEMP)
« Reactie #19 Gepost op: 13-05-2013 16:52 u »
Ik heb dit bier geproefd in s Hertogenbosch laatst. Nog nooit een IPA geproefd. Deze heeft echt indruk op me gemaakt. Het wordt mijn volgende bier.

Offline Sjeng

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 43
  • Land: nl
  • Bourgondisch leven maakt gelukkig.
Re: ONK 11 C1 + algemeen kampioen - IPA - Rudy Nordhausen (VEMP)
« Reactie #20 Gepost op: 21-07-2013 13:02 u »
Hoi Vemp,

Gefeliciteerd met je overwinning! Ik heb dit recept geproefd van de hand van Menno Slot en ben hem zelf ook gaan brouwen (tevens mijn eerste moutbrouwsel).

Zou je misschien nog wat meer informatie kunnen geven over de eventuele toevoeging van bottelsuiker en vergistingstemperatuur?

Super bedankt voor het posten van dit eenvoudige, maar verdomd lekkere recept!

Groetjes,
De Sjeng

Offline Sjeng

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 43
  • Land: nl
  • Bourgondisch leven maakt gelukkig.
Re: ONK 2011 - C1 + algemeen kampioen - IPA - Rudy Nordhausen (VEMP)
« Reactie #21 Gepost op: 24-07-2013 00:15 u »
We doen ons best... ;) Maar het recept ff ingetypt..en de bitterheid per hopgift hoort er zo uit te zien :

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Amarillo6,9 %90 gr90 minuten49 EBU
Amarillo9,2 %25 gr10 minuten6 EBU
Amarillo9,2 %50 gr5 minuten7 EBU
Amarillo9,2 %30 gr0 minuten0 EBU
Amarillo9,2 %45 grKoud hop0 EBU


En de totale bitterheid komt op 63 IBU (Opgeteld 62) Dus rekening houdend met Afrondings verschillen komt het goed uit  :)
Dit komt niet overeen met de programma's die ik gebruik  :weetniet:

Als ik bijvoorbeeld de eerste hopgifte invul van 90 gram pellets met 6.9% alfazuur dan kom ik in BrouwHulp uit op 62.7 IBU en ook bij http://www.rooftopbrew.net/ibu_calculator2.php kom ik rond de 63 uit met zowel de Tinseth als de Rager formule. De totale IBU volgens BrouwHulp zou rond de 78 moeten liggen.

Zou je misschien kunnen uitleggen hoe je tot de bovenstaande berekening bent gekomen?

BrouwHulp Recept uitdraai

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
90,0 gAmarillopellets6,9%90 min.62,7 IBU
25,0 gAmarillobellen9,2%10 min.4,2 IBU
50,0 gAmarillobellen9,2%5 min.7,0 IBU
45,0 gAmarillobellen9,2%koudhop0,0 IBU
30,0 gAmarillobellen9,2%0 min.4,2 IBU

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.134
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: ONK 11 C1 + algemeen kampioen - IPA - Rudy Nordhausen (VEMP)
« Reactie #22 Gepost op: 24-07-2013 11:24 u »
Zit het verschil niet in het gebruik van pellets t.o.v. bloemen? Het zou kunnen zijn dat Rudy bloemen heeft gebruikt. Als je dan dezelfde hoeveelheden met pellets aanhoudt gaat de IBU waarde omhoog omdat Pellets geconcentreerder zijn.

Daarnaast heeft Rudy waarschijnlijk BrouwVisie gebruikt. Bij mij zie ik vaak kleine verschillen tussen in de verschillende waardes tussen BrouwVisie en BrouwHulp.

Offline Sjeng

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 43
  • Land: nl
  • Bourgondisch leven maakt gelukkig.
Re: ONK 11 C1 + algemeen kampioen - IPA - Rudy Nordhausen (VEMP)
« Reactie #23 Gepost op: 24-07-2013 12:32 u »
Zit het verschil niet in het gebruik van pellets t.o.v. bloemen? Het zou kunnen zijn dat Rudy bloemen heeft gebruikt.

Daar heb ik rekening mee gehouden. De eerste hopgifte bestond uit pellets, de rest bloemen volgens VEMP.

Kleine verschillen tussen de programma's zou kunnen inderdaad, al vind ik persoonlijk een verschil van bijna 20 IBU  toch wat aan de hoge kant...

Offline Maartennijhof

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 339
  • Land: nl
    • Rigtersbier
Re: ONK 11 C1 + algemeen kampioen - IPA - Rudy Nordhausen (VEMP)
« Reactie #24 Gepost op: 24-07-2013 12:37 u »
Wellicht een hele domme vraag maar de 0-minuten hop wanneer gooi je die er nou bij. Direct na het kopen tijdens het overpompen naar het gistvat?
En wanneer heb je de koudhop toegepast, bij de hoofdvergisting of tijdens de 2e vergisting /lagering?

Tags: