Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hergist probleem  (gelezen 4020 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Hergist probleem
« Gepost op: 18-05-2011 08:26 u »
18 april heb ik mijn RIS op fles gedaan. Hij is vergist met Safale US-05. 11% alcohol zat er in bij het bottelen. Heb er 5 gram per liter suiker aan toegevoegd voor hergist. Maar tot op heden zit er nauwelijks koolzuur op, geen kraag en zit er bijzonder weinig depot in het flesje. Heeft iemand een idee waar het aan kan liggen, toch veel alcohol voor deze gist?

Pech voor het ONK, dat zijn minpunten.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Erick

  • Gast
Re: Hergist probleem
« Reactie #1 Gepost op: 18-05-2011 08:47 u »
Heb je ze al eens een weekje op 24 graden gezet?

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Hergist probleem
« Reactie #2 Gepost op: 18-05-2011 08:51 u »
Warm zetten, schudden, een beetje actieve, alcoholtolerante (Champagne?) gist toevoegen. Dat soort dingen zou ik doen. 11% is wel hoog voor een gist die al ff bezig is geweest.

Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: Hergist probleem
« Reactie #3 Gepost op: 18-05-2011 17:57 u »
Merci. Komende dagen wordt het warmer, ook op zolder. Ik zal ze dan schudden en warm zetten. Gist toevoegen is lastig, ze zitten al op fles.

Bedankt voor de tips!

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.474
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Hergist probleem
« Reactie #4 Gepost op: 18-05-2011 21:35 u »
Ik had een tijd terug ook zo'n probleem.
Een quadrupel van 9 graden.
Op advies hier goed geschud en in de gistkast op 23 graden gezet.
Na een week wel koolzuur.
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,14410.msg250477.html#msg250477

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Hergist probleem
« Reactie #5 Gepost op: 19-05-2011 08:36 u »
11% is inderdaad wel wat meer dan 9% (hoewel ook stam afhankelijk), waardoor ik ook meer geneigd ben een bottelgist te adviseren.
De Bioferm champ is dan inderdaad een goede optie. Deze is zeel alcohol tolerant, neutraal van smaak, vergist ook bij koelte, en is slecht met moutsuikers. Daarnaast ook nog eens goedkoop. Ideal voor dit doel dus!
:)

Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: Hergist probleem
« Reactie #6 Gepost op: 19-05-2011 18:27 u »
Vanavond ga ik schudden. Voor de volgende keer ga ik die gist overwegen. Had dit keer er totaal niet aan gedacht. Maar, al doende leert men!

Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: Hergist probleem
« Reactie #7 Gepost op: 03-06-2011 11:15 u »
Helaas, niet veel opgeschoten met schudden en warm zetten. Iets koolzuur, maar veel te weinig. Kan ik de champagnegist in ieder flesje toevoegen? Moet ik hem eerst oplossen?

Erick

  • Gast
Re: Hergist probleem
« Reactie #8 Gepost op: 03-06-2011 21:06 u »
2 A 3 korreltjes per flesje.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Hergist probleem
« Reactie #9 Gepost op: 03-06-2011 21:38 u »
Is dat niet ook wat weinig?
Ik zou wat gist hydrateren en dan een druppel per flesje.

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.785
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Hergist probleem
« Reactie #10 Gepost op: 03-06-2011 22:44 u »
Helaas, niet veel opgeschoten met schudden en warm zetten. Iets koolzuur, maar veel te weinig.

Geduld, geduld, geduld... Een RIS mag wel wat rijping tijd hebben. Er zijn hier voldoende verhalen van trage navergisting bij hoog alcoholische bieren. Zelfs het verhaal van MO (geloof ik) dat een bier pas na een jaar koolzuur op de fles had...
gewoon laten staan en geduld....en gewoon verder brouwen... :)