Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Welke gist voor Bockbier?  (gelezen 9749 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Welke gist voor Bockbier?
« Gepost op: 09-05-2011 16:55 u »
Ik wil een bockbier brouwen uit blik en heb op dit forum twee gisten daarvoor uitgezocht:

1) Danstar Nottingham.
         Voordelen: niet duur, leverbaar door vd Kooy Jubbinga, bovengister dus koelen tot ca 19 graden
         Nadeel: relatief hoge verzendkosten
2) Wyeast 2206XL Bavarian lager
         Nadelen: tamelijk duur, ondergister dus veel koelen tot ca 10 graden, relatief hoge verzendkosten

Maar nu de belangrijkste vraag: welke zou de beste smaak geven? Mijn dank is groot!  :groots:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.057
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Welke gist voor Bockbier?
« Reactie #1 Gepost op: 09-05-2011 17:40 u »
Voor mijn bock gebruik ik altijd Wyeast 1007 German Ale, wellicht ook nog de overweging waard (al wegen de hoge kosten van een Wyeast niet op tegen de kosten van een blik).

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Welke gist voor Bockbier?
« Reactie #2 Gepost op: 09-05-2011 20:03 u »
Dit is de korrelvariant van German Ale:



Biergist sachet 7 gram donker zwaar bier
E-mail naar een vriend (of posten op een forum)
Schrijf de eerste review van dit product
Beschikbaarheid: In voorraad

Excl. BTW: 2,12
Incl. BTW: 2,25


Offline jpt

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 330
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Welke gist voor Bockbier?
« Reactie #3 Gepost op: 09-05-2011 22:11 u »
Nottingham is prima. Het gist kan tegen een stootje en is vrij neutraal.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Welke gist voor Bockbier?
« Reactie #4 Gepost op: 09-05-2011 22:18 u »
Een Bock hoort naar mijn mening ondergistend. Daarbij heb ik de voorkeur voor de W2206 bavarian lager.
Een andere optie is de 34/70 stam van weihenstephan, deze is verkrijgbaar als de "bohemian lager van Wyeast en in korrelvorm de W34/70 van fermentis.
Voor de prijs vd Wyeast koop je ook 2 zakjes korrel, waarmee je meer gist hebt.

Mocht je toch gaan voor een bovengister, dan is de 1007/K97 een goede keuze, al moet je die ook wel koel vergisten (15 C )

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.175
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Welke gist voor Bockbier?
« Reactie #5 Gepost op: 09-05-2011 22:20 u »
Wyeast 2308, die geeft ook nog wat lichte esters.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Welke gist voor Bockbier?
« Reactie #6 Gepost op: 10-05-2011 11:12 u »
Voor een Bock (met een "c") gebruik ik bij voorkeur de Bavarian Lager van Wyeast. Een ondergister want een goede Bock moet het van de mout hebben.

Bert

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Welke gist voor Bockbier?
« Reactie #7 Gepost op: 10-05-2011 11:47 u »
Voor een Bock (met een "c") gebruik ik bij voorkeur de Bavarian Lager van Wyeast.

Ik ook, dit is absoluut mijn favoriete gist voor een bock :proost: !

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Welke gist voor Bockbier?
« Reactie #8 Gepost op: 10-05-2011 11:47 u »
Welke gist gebruik je dan voor een bok zonder "c"?


Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Welke gist voor Bockbier?
« Reactie #9 Gepost op: 10-05-2011 12:03 u »
Welke gist gebruik je dan voor een bok zonder "c"?

Daar kun je alle kanten mee op. Persoonlijk brouw ik geen Bokken, maar ik zou in dat geval kiezen voor een gist die weinig esters produceert en de mouten goed laat uitkomen.

Bert

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Welke gist voor Bockbier?
« Reactie #10 Gepost op: 10-05-2011 20:30 u »
Welke gist gebruik je dan voor een bok zonder "c"?

S33.
Afhankelijk van het jaargetijde noem ik em dan bok of dubbel! ;D ;) :clownsmile:

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Welke gist voor Bockbier?
« Reactie #11 Gepost op: 10-05-2011 20:43 u »
Een Nottingham rond de 15 C laten vergisten gaat goed en levert vrijwel geen gistprofiel zoals we pas bij het MTG bij een Nobelkloon hebben mogen proeven.

Offline NaahedetleJ

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 176
  • Land: nl
  • Ribboned Rooster Craft Beer - Home Brewery
Re: Welke gist voor Bockbier?
« Reactie #12 Gepost op: 08-03-2018 16:58 u »
Hoi allen,

Ik pik dit draadje nu 7 jaar laten nog even een keer weer op. Wellicht hebben jullie ondertussen meer ideen over welke korrelgist bij een Bockbier zou kunnen passen?
Ik denk aan de 34/70 van Fermentis in eerste instantie, maar dat is een ondergister. Nieuwe bovengisters als tip?

alvast bedankt!

Offline chthon

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 164
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Welke gist voor Bockbier?
« Reactie #13 Gepost op: 08-03-2018 18:08 u »
Ik heb al drie bockbieren gebrouwen, allen met Mangrove Jack's gisten, zowel de Bohemian Lager als de Bavarian Lager. Ik ben er heel tevreden over.

Vergisting doe ik op een plaatsje in mijn huis dat aan de noordkant ligt, en daardoor in de winter een vrij constante temperatuur van rond de 10 C heeft.

Ik gebruik altijd 1 zakje gist van 10 gram voor tussen de 5 en 6 liter bier.

De Bohemian Lager heeft een langere vertraging dan de Bavarian Lager.

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.445
  • Land: nl
  • Meer recept-ideen dan tijd om te brouwen.
Re: Welke gist voor Bockbier?
« Reactie #14 Gepost op: 08-03-2018 22:36 u »
Fermentis W34/70 werkt heel goed samen met bockbieren. Kun je vergisten op 13-14 C en blijft nog steeds redelijk clean. Verder weinig diacetyl.
Vergist netjes binnen een week uit en kan binnen 2-3 weken van brouwdag naar fles. 

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 829
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Welke gist voor Bockbier?
« Reactie #15 Gepost op: 08-03-2018 23:40 u »
34/70 op 14 graden, en na een paar dagen in stapjes op laten lopen naar 22 graden, en daarna terug naar koud (wij doen 7 graden).
Wij bottelen het na 3 weken.

Offline NaahedetleJ

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 176
  • Land: nl
  • Ribboned Rooster Craft Beer - Home Brewery
Re: Welke gist voor Bockbier?
« Reactie #16 Gepost op: 09-03-2018 08:12 u »
Bedankt jongens! Zal eens een keuze maken tussen deze gisten

Waarom laat je hem oplopen tot 22 graden als ik vragen mag?  Erstervorming is al voorbij en om andere mindere smaken kwijt te raken?
Hevel je ook nog over na hoofdvergisting?

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.040
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Welke gist voor Bockbier?
« Reactie #17 Gepost op: 09-03-2018 09:04 u »
Zie dit stukje van ciesvandekwis

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 829
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Welke gist voor Bockbier?
« Reactie #18 Gepost op: 09-03-2018 09:12 u »
Bedankt jongens! Zal eens een keuze maken tussen deze gisten

Waarom laat je m oplopen tot 22 graden als ik vragen mag?  Erstervorming is al voorbij en om andere mindere smaken kwijt te raken?
Hevel je ook nog over na hoofdvergisting?
Na de eerste dagen is de kans op het vormen van vervelend bijsmaken weg, het dan laten oplopen tot plm. 22 graden laat het lekker uitvergisten. Omdat lagergisten vrij traag gaan door de lage temperaturen, is dit een makkelijke manier.
Wij hevelen wel over, ongeveer halverwege de 3 weken... helemaal we dan nog wat toevoegen (houtsnippers bijvoorbeeld).

Offline NaahedetleJ

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 176
  • Land: nl
  • Ribboned Rooster Craft Beer - Home Brewery
Re: Welke gist voor Bockbier?
« Reactie #19 Gepost op: 09-03-2018 17:17 u »
Na de eerste dagen is de kans op het vormen van vervelend bijsmaken weg, het dan laten oplopen tot plm. 22 graden laat het lekker uitvergisten. Omdat lagergisten vrij traag gaan door de lage temperaturen, is dit een makkelijke manier.
Wij hevelen wel over, ongeveer halverwege de 3 weken... helemaal we dan nog wat toevoegen (houtsnippers bijvoorbeeld).

Helemaal duidelijk Underdike! Bedankt. Ga ik het zo doen. Moet goed komen met brouwen!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.242
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Welke gist voor Bockbier?
« Reactie #20 Gepost op: 11-03-2018 09:07 u »
Na de eerste dagen is de kans op het vormen van vervelend bijsmaken weg, het dan laten oplopen tot plm. 22 graden laat het lekker uitvergisten. Omdat lagergisten vrij traag gaan door de lage temperaturen, is dit een makkelijke manier.
Wij hevelen wel over, ongeveer halverwege de 3 weken... helemaal we dan nog wat toevoegen (houtsnippers bijvoorbeeld).

Overhevelen is een goed idee als je de temperatuur zo hoog laat oplopen. Doe je dat niet dan heb je veel eerder autolysesmaakjes.

Offline NaahedetleJ

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 176
  • Land: nl
  • Ribboned Rooster Craft Beer - Home Brewery
Re: Welke gist voor Bockbier?
« Reactie #21 Gepost op: 11-03-2018 09:20 u »
Overhevelen is een goed idee als je de temperatuur zo hoog laat oplopen. Doe je dat niet dan heb je veel eerder autolysesmaakjes.

Zou je dan voor het oplopen van de temperatuur al overhevelen of op moment als temperatuur op 22 graden staat?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.242
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Welke gist voor Bockbier?
« Reactie #22 Gepost op: 11-03-2018 09:24 u »
Zou je dan voor het oplopen van de temperatuur al overhevelen of op moment als temperatuur op 22 graden staat?

Het beste is zo veel als mogelijk inactieve gist kwijt te raken voordat je de temperatuur verhoogt. Daar heb je dan geen last meer van.

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 508
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Welke gist voor Bockbier?
« Reactie #23 Gepost op: 11-03-2018 21:45 u »
Het beste is zo veel als mogelijk inactieve gist kwijt te raken voordat je de temperatuur verhoogt. Daar heb je dan geen last meer van.


Jacques, volgens mij hebben ze het hier over de 34/70, een gist voor lagere temperaturen.
Geldt wat je hierboven schrijft ook voor bovengisters?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.242
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Welke gist voor Bockbier?
« Reactie #24 Gepost op: 11-03-2018 21:51 u »

Jacques, volgens mij hebben ze het hier over de 34/70, een gist voor lagere temperaturen.
Geldt wat je hierboven schrijft ook voor bovengisters?

Ook daarbij wordt op het einde van de nagisting de temperatuur vaak verhoogd. En ook dan geldt dat het beter is om vooraf zo veel als mogelijk inactieve gist kwijt te raken.

Tags: