Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.
Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com
0 leden en 1 gast bekijken dit topic.
Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.
Voor een Bock (met een "c") gebruik ik bij voorkeur de Bavarian Lager van Wyeast.
Welke gist gebruik je dan voor een bok zonder "c"?
Bedankt jongens! Zal eens een keuze maken tussen deze gistenWaarom laat je m oplopen tot 22 graden als ik vragen mag? Erstervorming is al voorbij en om andere mindere smaken kwijt te raken?Hevel je ook nog over na hoofdvergisting?
Na de eerste dagen is de kans op het vormen van vervelend bijsmaken weg, het dan laten oplopen tot plm. 22 graden laat het lekker uitvergisten. Omdat lagergisten vrij traag gaan door de lage temperaturen, is dit een makkelijke manier.Wij hevelen wel over, ongeveer halverwege de 3 weken... helemaal we dan nog wat toevoegen (houtsnippers bijvoorbeeld).
Overhevelen is een goed idee als je de temperatuur zo hoog laat oplopen. Doe je dat niet dan heb je veel eerder autolysesmaakjes.
Zou je dan voor het oplopen van de temperatuur al overhevelen of op moment als temperatuur op 22 graden staat?
Het beste is zo veel als mogelijk inactieve gist kwijt te raken voordat je de temperatuur verhoogt. Daar heb je dan geen last meer van.
Jacques, volgens mij hebben ze het hier over de 34/70, een gist voor lagere temperaturen.Geldt wat je hierboven schrijft ook voor bovengisters?