Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Smaakexpirimenten met Brewferm blik concentraten  (gelezen 5122 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline henkhenk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: nl
  • een goed begin is het halve werk!
Smaakexpirimenten met Brewferm blik concentraten
« Gepost op: 11-04-2011 10:13 u »
Hallo mede forum leden,
Ik heb mijn eerste concentraat brouwsel op de fles zitten en ga die a.s. weekeind proberen.
Nu heb ik al nieuwe blikken besteld maar was benieuwd of er mensen zijn die ervaring hebben met extra's toe te voegen aan concentraten. Op de site van een leverancier heb ik het "recept"van een "triple-gallia special" gevonden maar daar hebben zij natuurlijk een extra kruiden zakje bij als je het daar besteld. Heeft iemand wat ideeŽn voor mij?
Ook heb ik de vraag of ik ergens kan vinden welke andere gisten je bij welke blikken kan gebruiken (dit ivm de verschillen van smaak dmv de gist).
Groet, Olaf


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.944
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Smaakexpirimenten met Brewferm blik concentraten
« Reactie #1 Gepost op: 11-04-2011 10:18 u »
Welkom! In principe kan je natuurlijk alles proberen, maar of het dan lekker wordt is de vraag. Welke blikken heb je gekocht? Dan kunnen we wat beter advies geven over welke kruiden of andere ingredienten er mogelijk kunnen zijn. Hetzelfde geldt voor de gist. Niet iedere gist is geschikt voor alle bierstijlen.

Offline henkhenk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: nl
  • een goed begin is het halve werk!
Re: Smaakexpirimenten met Brewferm blik concentraten
« Reactie #2 Gepost op: 11-04-2011 11:05 u »
Ik heb een blik tripel, gallia, ambiorix en een framboos besteld.
De triplel wil ik samen met de gallia gaan gebruiken voor de "triple gallia special".
De ambiorix is mijn volgende die ik wil gaan brouwen.
Ik denk dat ik vrij snel achter elkaar een aantal moet gaan brouwen ivm de warmte.
Als je wat ideeŽn hebt op gebied van kruiden oid en gist...?
Alvast bedankt.
Groet Olaf

Offline arluijen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 597
  • Land: nl
  • Tegen een touw kun je niet duwen.
Re: Smaakexpirimenten met Brewferm blik concentraten
« Reactie #3 Gepost op: 11-04-2011 14:13 u »
Ik gebruikte bij de Diabolo (aka Duvel) blikken altijd Rietsuiker ipv kristal suiker, gaf in ieder geval een mooie rode kleur. Verder kun je bij de trappist varianten (bij tripel ook) natuurlijk kandij suiker gebruiken.
Moet zeggen dat ik zelf nooit kruiden heb toegevoegd, ken wel een andere blikbrouwer die honing aan zijn tripel had toegevoegd. Die flessen zijn allemaal geŽxplodeerd.....om maar te onderstrepen dat je altijd het SG moet meten, voor de gisting, maar zeker ook voordat je het bottelt.


Offline Ronald_

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.634
  • Land: nl
    • vandeStreek bier
Re: Smaakexpirimenten met Brewferm blik concentraten
« Reactie #4 Gepost op: 11-04-2011 14:27 u »
Als je wilt testen wat smaken van gist doen dan denk ik dat je het beste je batches kan opdelen. Door in kleine hoeveelheden te vergisten met verschillende gisten (en misschien wel 1 gist met verschillende temperaturen) kun je heel wat leren!

Offline henkhenk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: nl
  • een goed begin is het halve werk!
Re: Smaakexpirimenten met Brewferm blik concentraten
« Reactie #5 Gepost op: 11-04-2011 16:37 u »
Ontzettend bedankt voor de gegeven info tot zover, ik ga eens kijken hoe ik het aan ga pakken met brouwen.
wat betreft de extra kruiden oid kan ik natuurlijk ook gewoon experimenteren en eea meekoken met mijn water en opdelen.
THNX!
groet Olaf

Offline Bierton

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Smaakexpirimenten met Brewferm blik concentraten
« Reactie #6 Gepost op: 11-04-2011 21:38 u »
Ik gebruikte bij de Diabolo (aka Duvel) blikken altijd Rietsuiker ipv kristal suiker, gaf in ieder geval een mooie rode kleur. Verder kun je bij de trappist varianten (bij tripel ook) natuurlijk kandij suiker gebruiken.
Moet zeggen dat ik zelf nooit kruiden heb toegevoegd, ken wel een andere blikbrouwer die honing aan zijn tripel had toegevoegd. Die flessen zijn allemaal geŽxplodeerd.....om maar te onderstrepen dat je altijd het SG moet meten, voor de gisting, maar zeker ook voordat je het bottelt.

Blijft de hoeveelheid in rietsuiker hetzelfde als kristalsuiker??

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Smaakexpirimenten met Brewferm blik concentraten
« Reactie #7 Gepost op: 11-04-2011 22:30 u »
Dat zal hooguit enkele %-en schelen, lijkt me verwaarloosbaar.
Honing en moutextract is een ander verhaal.

Offline arluijen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 597
  • Land: nl
  • Tegen een touw kun je niet duwen.
Re: Smaakexpirimenten met Brewferm blik concentraten
« Reactie #8 Gepost op: 12-04-2011 09:05 u »
Dat zal hooguit enkele %-en schelen, lijkt me verwaarloosbaar.

Klopt. In de handleiding van Brewferm staat dat je er dan 10% bij op zou moeten tellen meen ik. Ik hanteerde voor rietsuiker meestal een marge van 5% erbij. Basterdsuiker deed ik ook vaker, evenals poedersuiker, maar die laatste alleen bij het bottelen (7g per l) want poedersuiker lost gewoon makkelijk snel op. Voegt aan de smaak volgens mij niet zoveel toe.

Offline Bierton

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Smaakexpirimenten met Brewferm blik concentraten
« Reactie #9 Gepost op: 12-04-2011 09:35 u »
Super bedankt voor jullie antwoorden, met deze wetenschap kom ik weer een stukje verder.  :)

Tags: brewferm blik