Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Smaakafwijking witbier  (gelezen 7483 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Kleine_Schriek

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.952
  • Land: nl
  • Keggen die hap!
Smaakafwijking witbier
« Gepost op: 05-04-2011 21:57 u »
Ik heb een smaakafwijking in mijn witbier, en zoek raad. De ingrediënten waren niet anders dan de vorige vier keer, het proces wel.
De afwijkingen zijn: zuurder en beetje medicinaal. Niet ondrinkbaar, maar gewoon niet zoals hij hoort.

Mijn vijfde keer witbier brouwen was dit anders tov de vorige vier keer, die wel goed smaakten:
- door tijdgebrek had ik de 52 graden 15 min stap overgeslagen. Ipv 45 min 66 graden heb ik nu 60 min 66 graden gedaan. Daarna wel dezelfde 20 min 72 graden en 5 min 78 graden.
- het wort was troebelig, melkig en heb ik zo gebruikt. Ik zag dat na 18 liter spoelwater het wort wel helder was. Brix was de normale 11,0.
- aromahop met de sinaasappelschillen deze keer er pas na het koelen uitgehaald, ipv voor het koelen. Dus langer contacttijd met aromahop en sinaasappelschil.
- langer gekookt, omdat ik aan het buurten was :-(  2,5 liter water toegevoegd omdat het tever was ingekookt.
- ik zag enorme eiwitslierten die ik normaal niet zo extreem had.
- SG was 1010 bij het bottelen (80% vergist) en de smaak was lekker, wel met een licht zuurtje erin.

Je snapt dat ik de volgende keer wel het oude proces aanhoud, maar toch wil ik graag weten waar de smaakafwijking veroorzaakt is.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.798
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: smaakafwijking Witbier
« Reactie #1 Gepost op: 05-04-2011 22:38 u »
Gmm.. En hoe is de vergisting verlopen?

Het kan mijn inziens niet aan je andere proces liggen. Dat andere maischschema heeft geen negatieve invloed, en langer koken ook niet. Dus daar light de oorzaak niet. De langere contacttijd van de sinaasappelschillen kan wellicht het zuurtje verklaren, maar de Vraag is wat voor een zuurtje proef je ??  Melkzuur (Zacht) of Azijnzuur(Hard) of een fruitig zuurtje (citroen - achtig)  :weetniet:

Medicinaal kan komen door chloorresten, maar ik weet niet of je chloor gebruikt bij je schoonmaak proces.  Verder zit er in BrouwVisie een tabel met afwijkingen en mogelijke oorzaken... Daar kun je wellicht wel wat nuttigs in vinden  :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.014
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Smaakafwijking witbier
« Reactie #2 Gepost op: 05-04-2011 23:07 u »
Ook ik denk aan het vergistingsproces. Mogelijk heb je infectie te pakken. Sommige infecties kunnen namelijk een fenolachtige smaak geven. Ook een hogere vergistingstemperatuur kan zorgen voor een hoger gehalte aan fenolachtige smaakjes. Bij elke vergisting worden die smaakjes aangemaakt en gelukkig zitten ze meestal onder de smaakdrempel. Overigens maakt de ene gist meer fenolachtige smaakjes dan de andere. En van witbiergisten is bekend dat ze meer fenolachtige smaakjes geven.


Offline aldo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 629
  • Land: nl
  • op reis door smaakland
    • mijn feestboek
Re: Smaakafwijking witbier
« Reactie #3 Gepost op: 06-04-2011 00:29 u »
Mijn ervaring is ook dat hoge temperaturen sneller zo'n fenolen smaakje geeft (ik vergist ongecontroleerd, dus ben afhankelijk van omgevingstempratuur).... enig idee hoe het was gesteld met de  temperaturen tijdens de gisting?

Offline Kleine_Schriek

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.952
  • Land: nl
  • Keggen die hap!
Re: Smaakafwijking witbier
« Reactie #4 Gepost op: 06-04-2011 19:48 u »
De temperatuur was gestuurd, rond de 18 graden om te beginnen en dan per dag 1 graad hoger tot 21 graden. Ik gebruik geen chloor, enkel StarSan. De batch erna met rookpils zat geen smaakafwijking in, dus het was niet het gistvat.
Het is een zacht zuurtje. Het gist was weer de WB06... Ik snap er nog niets van...

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.501
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Smaakafwijking witbier
« Reactie #5 Gepost op: 06-04-2011 20:50 u »
Weet je zeker dat het zuur is dat je proeft?

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: smaakafwijking Witbier
« Reactie #6 Gepost op: 06-04-2011 21:02 u »
Verder zit er in BrouwVisie een tabel met afwijkingen en mogelijke oorzaken...

Moet dit niet via Google Ads?


Offline TVERSCH

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 544
  • Land: nl
  • Bitter in de mond maakt het hart gezond
Re: Smaakafwijking witbier
« Reactie #7 Gepost op: 06-04-2011 21:19 u »
Is de gisting snel op gang gekomen en normaal doorgezet, of is er een periode geweest waarin de vergisting langzaam verliep of minimaal plaatsvond?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Smaakafwijking witbier
« Reactie #8 Gepost op: 06-04-2011 21:27 u »
Moet dit niet via Google Ads?

BrouwVisie is gratis... :o

Offline Kleine_Schriek

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.952
  • Land: nl
  • Keggen die hap!
Re: Smaakafwijking witbier
« Reactie #9 Gepost op: 07-04-2011 22:40 u »
Is de gisting snel op gang gekomen en normaal doorgezet, of is er een periode geweest waarin de vergisting langzaam verliep of minimaal plaatsvond?
Dat weet ik niet. Ik heb het vat in de koelkast gezet op 18 graden en de dag erop blupte ie, zoals normaal is. Wat er verder daar in die koelkast gebeurt weet ik niet.....
Maar goed, het is dus waarschijnlijk een vergistingsprobleem.
Het is wel te drinken, dus nemen het morgen mee naar een vriendenweekend. Die proeven toch nog niet zo goed ;-) En met wat chips erbij......

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.798
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Smaakafwijking witbier
« Reactie #10 Gepost op: 07-04-2011 22:48 u »
dus nemen het morgen mee naar een vriendenweekend. Die proeven toch nog niet zo goed ;-) En met wat chips erbij......

Like  ;D ;D   :duimop:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Smaakafwijking witbier
« Reactie #11 Gepost op: 08-04-2011 07:25 u »
Hopmans vind dit leuk.  :duimop:

Bekijk de 6 anderen die dit ook leuk vinden.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.467
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Smaakafwijking witbier
« Reactie #12 Gepost op: 17-04-2011 23:02 u »
Mijn brouwsels met de WB-06 lijken ook enigszins zurig. Volgens mij komt dat gewoon uit de gist. Wel gek dat je dat met dit brouwsel sterker ervaart dan bij eerdere brouwsels. Probeer eens de T58 voor een witbier. Deze gist houd het bier wat voller/zoeter maar het gistprofiel an sich past goed bij tarwebieren.

Offline RGeraads

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 646
  • Land: nl
    • Brouwerij Stijl
Re: Smaakafwijking witbier
« Reactie #13 Gepost op: 18-04-2011 08:17 u »
Ik gebruikte voor mijn witbier tot voor kort de Brewferm Blanche korrelgist, hoewel deze ook een licht zuurtje veroorzaakt volgens mij. Ik vind dit wel goed passen bij witbier, mits je het juiste zuurtje te pakken hebt uiteraard.

Voor mijn volgende witbier wil ik eens een vloeibare gist van Wyeast proberen, de 3942 of 3944.

Offline Kleine_Schriek

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.952
  • Land: nl
  • Keggen die hap!
Re: Smaakafwijking witbier
« Reactie #14 Gepost op: 18-04-2011 08:48 u »
Mijn brouwsels met de WB-06 lijken ook enigszins zurig. Volgens mij komt dat gewoon uit de gist. Wel gek dat je dat met dit brouwsel sterker ervaart dan bij eerdere brouwsels. Probeer eens de T58 voor een witbier. Deze gist houd het bier wat voller/zoeter maar het gistprofiel an sich past goed bij tarwebieren.
Nou, dat fust is goed opgegaan en ze vonden het heerlijk. Het gekke is inderdaad dat bij de vorige brouwsels dat zuurtje er niet inzat. Met dezelfde WB06 gist. Het waren wel zakjes van een andere datum.....en deze keer heb ik meer overpitched.  Ik vond juist die WB06 smaak zo lekker, dus de T58 houd ik in mijn achterhoofd. Ik ga nu eerst weer dat witbier brouwen, maar laat de sinaasappelschillen achterwege, die zijn al behoorlijk oud namelijk.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.798
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Smaakafwijking witbier
« Reactie #15 Gepost op: 18-04-2011 08:52 u »
maar laat de sinaasappelschillen achterwege, die zijn al behoorlijk oud namelijk.

Als die gedroogd zijn kunje ze heel lang bewaren en ze behouden hun citrus geur ook vrij lang vind ik. En aangezien je ze toch meekookt.. (En in gedroogde vorm zal er weinig mee gebeuren denk ik)

Offline satan

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Hobbybrouwen, een heerlijke hobby!
Re: Smaakafwijking witbier
« Reactie #16 Gepost op: 18-04-2011 09:06 u »
Zou het niet mogelijk zijn om de citrusschillen te vervangen door een citrushop bv Columbus??

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.798
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Smaakafwijking witbier
« Reactie #17 Gepost op: 18-04-2011 09:13 u »
Nee, dat geeft een totaal andere smaak/geur!  :)

Offline satan

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Hobbybrouwen, een heerlijke hobby!
Re: Smaakafwijking witbier
« Reactie #18 Gepost op: 18-04-2011 09:32 u »
Een wereldberoemde witbierbrouwer beweert op zijn website dat de citrussmaak van de koriander komt, en niet van de curaçao sinaasappel. Vreemd.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.798
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Smaakafwijking witbier
« Reactie #19 Gepost op: 18-04-2011 09:51 u »
een wereldberoemde witbier brouwer

Wie?

Offline satan

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Hobbybrouwen, een heerlijke hobby!
Re: Smaakafwijking witbier
« Reactie #20 Gepost op: 18-04-2011 20:20 u »
Hoegaarden natuurlijk.
Kijk eens op hun site.