Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hopsinjoor  (gelezen 6811 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.776
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Hopsinjoor
« Gepost op: 03-04-2011 20:50 u »
Heren,

Ik heb afgelopen weekend een paar Hopsinjoors van tap gedronken en ik vond het een heel prettig bier. Een lekkere hoppigheid en een mooi gistprofiel. 

Ik ben even aan het zoeken gegaan op internet of er wat te vinden is over dit bier. Er worden 4 hoppen gebruikt: Belgische Golding, Duitse Spalt, Franse Tradition en Saaz in verschillende stadia van het brouwproces. De bitterheid zou volgens de bronnen 50 IBU zijn. Dus ik heb een hopschema in elkaar gezet, maar die is eigenlijk nergens op gebaseerd. Het zijn allen aromahoppen.
Over de mout kan ik niets vinden, maar uit mijn proefervaring haal ik er tarwemout uit en de kleur doet me vermoeden dat er een aantal procent van een gekleurde mout in wordt gebruikt. Samen met de gefotografeerde receptuur van een brouwerijbezoek, heb ik daar ambermout 50 EBC ingevuld.
De gist wil ik opkweken uit een flesje.


Basis-----------------------------------------------------
Naam recept--------- : Hopsinjoor
Brouwdatum---------- :
Biertype------------ : Belgische IPA           
Aantal liters------- : 25 liter
Gewenst begin SG---- : 1072
Brouwzaalrendement-- : 70 %

Algemeen--------------------------------------------------
Totaal brouwwater--- : 45 liter
Spoelwater---------- : 11 liter
Maischwater--------- : 34 liter
Kooktijd------------ : 75 minuten
Berekende kleur----- : 14.6 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 50 EBU (Tinseth)

Moutstort-------------------------------------------------
0079% 006667 g Pilsmout 3 EBC                    3    EBC   
0015% 001265 g Tarwemout                         3    EBC   
0006% 000506 g Ambermout 50 EBC                  49   EBC   

Hop en kruidenstort---------------------------------------
Bloemen---00015 g  03.8 %az  FWH     B Tettnanger (D) 
Bloemen---00040 g  0006 %az  075 min B Styrian Golding               
Pellets---00045 g  05.2 %az  045 min P Spalter Select (D)             
Bloemen---00015 g  0004 %az  030 min B Hallertauer Mittelfrüh
Bloemen---00025 g  0004 %az  010 min B Hallertauer Mittelfrüh         
Bloemen---00030 g  03.8 %az  005 min B Tettnanger (D)                 
Pellets---00015 g  05.2 %az  005 min B Spalter Select (D)             
       
               

Gist------------------------------------------------------
Gistsoort----------- : opkweek Hopsinjoor                     
Gist toegevoegd als- : starter
Volume-------------- : 2 Ltr
Beluchtingstijd----- : 2 uur
Temperatuur--------- : 17°C

Maischschema----------------------------------------------
10m/52°C Maischdikte is: 4.02 L/kg
30m/63°C Maischdikte is: 4.02 L/kg
25m/72°C Maischdikte is: 4.02 L/kg
5m/78°C Maischdikte is: 4.02 L/kg

Iemand nog andere inzichten of meningen hoerover?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.375
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Hopsinjoor
« Reactie #1 Gepost op: 03-04-2011 20:51 u »
Het gistprofiel vond ik best opvallend, nu maar hopen dat het geen afvul gist is.

Ik proefde niet meer dan 40 IBU. Vond jij hem echt heel bitter, 50 dus?

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.776
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Hopsinjoor
« Reactie #2 Gepost op: 03-04-2011 20:53 u »
Ik vond het gistprofiel eigenlijk nog het meest lijken op de Chimay. Mwah, 40 IBU was die misschien wel.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Hopsinjoor
« Reactie #3 Gepost op: 03-04-2011 20:56 u »
De gist is/was geen afvulgist. Ik heb er ook eens een Gouden Carolus mee gebrouwen waarbij het gistprofiel goed overeen kwam.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.776
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Hopsinjoor
« Reactie #4 Gepost op: 04-04-2011 21:15 u »
OK cool! Heeft iemand nog ideen over de moutstort? Proefervaringen? Het bier is vrij licht van body dus misschien zit er nog suiker in.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.776
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Hopsinjoor
« Reactie #5 Gepost op: 08-04-2011 09:21 u »
Dit bier is vast en zeker door iemand geproefd. Heeft iemand proefervaringen van dit bier? Ik ben vooral benieuwd naar de smaaknotities en vermoedens over de gebruikte mouten.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Hopsinjoor
« Reactie #6 Gepost op: 08-04-2011 09:54 u »
Ik heb dit bier wel eens gedronken, ik zal eens kijken of ik ergens notities heb. Ben eigenlijk bang van niet.
Ben wel benieuwd of je in de buurt kan komen, want het is een leuk bier.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.466
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Hopsinjoor
« Reactie #7 Gepost op: 08-04-2011 11:55 u »
Ik ben vooral benieuwd naar de smaaknotities

Smaak
De smaak van dit bier is moutig, hoppig en redelijk tot zeer bitter met ook nog een beetje zoetigheid tussendoor. In de nasmaak blijft de bitterheid/hoppigheid aanwezig en zakt langzaam weg. Ook hier nog een klein beetje fruitigheid. Het bier heeft een volle body en een droog/bitterig mondgevoel.

 :)  geproefd in 2008  :)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Hopsinjoor
« Reactie #8 Gepost op: 08-04-2011 20:09 u »
Hier heb ik ooit mijn notities geposts. Helaas vrij beknopt/sumier...?
Het is al wel lang geleden en sindsdien heb ik em niet meer gehad.

Varende op die notities schat ik het in als een niet erg moutig bier; -> alleen pils en suiker?

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.776
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Hopsinjoor
« Reactie #9 Gepost op: 09-04-2011 17:45 u »
Beide bedankt voor de smaaknotities. Voor wat betreft de keuze van de mout kan ik er niet veel mee. Ik heb een tijdje geleden een blond met tarwemout en Chimay gist gebrouwen wat een vergelijkbare smaak had, redelijk wat banaantjes en een afgeronde smaak (van tarwemout).  Dus ik denk dat er wel meer ingredienten dan pilsmout en suiker wordt gebruikt. Ik vond de body redelijk en er zat in mijn optiek een tarwemoutsmaak in. De Ankergist is niet zo heel uitgesproken, vind ik. Dus dat allemaal overdenkend, ga ik nu voor pilsmout, suiker, tarwemout en ambermout.  De verhoudingen ga ik nog even over denken.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Hopsinjoor
« Reactie #10 Gepost op: 10-04-2011 00:35 u »
De Ankergist is niet zo heel uitgesproken, vind ik.

Niet?
Ik vind em wel sterk bepalend voor de Gouden Carolus in ieder geval, misschien vergisten ze de hopsinjoor wat koeler?

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.776
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Hopsinjoor
« Reactie #11 Gepost op: 11-05-2011 13:16 u »
Ik lees nu dat er in de Hopsinjoor o.a. mais wordt gebruikt. Ik twijfel over de hoeveelheid. Ik dacht zelf aan 5-8%. Dit wordt mijn volgende bier, ik hoop deze met Hemelvaart te gaan brouwen.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.776
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Hopsinjoor
« Reactie #12 Gepost op: 10-06-2011 08:47 u »
Ik wil dit bier zondag gaan brouwen. Ik heb hiervoor de Chimay gist klaarstaan, omdat ik geen verse Hopsinjoor heb kunnen bemachtigen. Ik denk dat als ik de Chimaygist op 18 ºC gebruik, deze relatief weinig fruitigheid geeft. Verder ben ik nog zoekende naar de hoeveelheid maisvlokken. Ik denk nu 8% toe te voegen.

Offline peter.gelder

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 199
  • Land: nl
Re: Hopsinjoor
« Reactie #13 Gepost op: 10-06-2011 12:16 u »
Gerb ik begrijp dat je wel eens gist uit de hopsinjoor hebt opgekweekt? Gewoon in het flesje, of op een andere manier? Mijn flesjes (einddatum 2013)  staan nu 2 dagen, maar dooie boel. Ziet er wel troebel uit, maar geen schuim erop. Ben benieuwd

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.776
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Hopsinjoor
« Reactie #14 Gepost op: 10-06-2011 12:36 u »
Ik zelf niet. Ik meen RobinB. Het kan wel eens langer duren met opkweek uit fles. Dat ligt helemaal aan de bewaaromstandigheden waarin het flesje bewaard is. Soms wordt het niets.

Offline peter.gelder

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 199
  • Land: nl
Re: Hopsinjoor
« Reactie #15 Gepost op: 10-06-2011 13:31 u »
Zag het in je recept staan, vandaar. Kom van het weekend langs Mechelen, dus zal bij t anker wat flesjes kopen, verser kan niet denk ik!

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Hopsinjoor
« Reactie #16 Gepost op: 10-06-2011 23:22 u »
Mijn flesjes (einddatum 2013)  staan nu 2 dagen, maar dooie boel.

Vogens mij had ik je op het ONK verteld wat meer geduld dan dit te hebben? ???

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.776
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Hopsinjoor
« Reactie #17 Gepost op: 25-07-2011 17:37 u »
Ik zit in een gistopkweek-impasse. Een flesje Hopsinjoor proberen op te kweken en dit rook niet goed - zurig. Daarna 2-maal een buisje Chimay gist uit de vriezer maar elke keer zuurkool. Dit bier is dus met de S-04 gebrouwen. De geur is goed maar lijkt wel redelijk fruitig, iets te fruitig voor een dergelijk bier. We gaan het zien.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Hopsinjoor
« Reactie #18 Gepost op: 25-07-2011 22:44 u »
Waren ze niet gewoon zuur van de beluchting van de starter?

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.776
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Hopsinjoor
« Reactie #19 Gepost op: 29-07-2011 14:49 u »
Ik denk het niet. Mijn giststarters zijn over het algemeen wel licht zurig maar niet met zo'n duidelijke zuurkool (melkzuur?) geur. Misschien heeft het ook met het weer te maken, er zweeft wel het een en ander door de lucht. Ik ga binnenkort maar eens verse Wyeast proberen.

Offline BierHenk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 719
  • Land: nl
Re: Hopsinjoor
« Reactie #20 Gepost op: 29-07-2011 15:44 u »
Ik denk het niet. Mijn giststarters zijn over het algemeen wel licht zurig maar niet met zo'n duidelijke zuurkool (melkzuur?) geur. Misschien heeft het ook met het weer te maken, er zweeft wel het een en ander door de lucht. Ik ga binnenkort maar eens verse Wyeast proberen.
We zitten in de hondsdagen, maar of we daar nou echt last van hebben, betwijfel ik.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.776
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Hopsinjoor
« Reactie #21 Gepost op: 09-09-2011 17:42 u »
Ik zit nu aan dit bier en ben niet ontevreden. Het bier heeft flink last van troebelheid, welke denk ik door de gist komt. De flocculatie van de S-04 is niet geweldig, dat heb ik eerder meegemaakt. De bitterheid van het bier benadert wel goed de Hopsinjoor en er zit ook iets weeigs zoals de Hopsinjoor. Verder was het origineel cleaner en had een ander soort fruitigheid. De bitterheid en hoparoma lijken wel overeen te komen. Het is wel een lekker bier, maar lijkt voor geen meter.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Hopsinjoor
« Reactie #22 Gepost op: 09-09-2011 20:04 u »
Grappig, ik vond em altijd wel redelijk flocculent?
Volgens fermentis is de sedimentation ook "high"...

Online Lange1985

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 34
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hopsinjoor
« Reactie #23 Gepost op: 08-04-2018 09:39 u »
Sorry dat ik een oude koe uit de sloot trek maar ik heb hier gisteren 20 liter van gebrouwen met de originele gist (tevens eerste poging opkweken). Ik vond de gist niet zurig ruiken maar er kwam wel een flinke zwavellucht (H2S) vrij bij de kweek... we zien wel wat het gaat doen  :proost:

Tags: