Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: La Chouffe 2e kloonpoging  (gelezen 45241 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Gio

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Orde der vrienden van het levend bier !
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #50 Gepost op: 20-10-2005 11:07 u »
ja ik weet dat het 2 verschillende mouten zijn....

maar de thuisbrouwwinkel had afgelopen zaterdag geen cara 50 meer (en trouwens ook geen Wyeast Belgisch ardennen :weetniet:)

ik las trouwens in het recept van www.zjoef.nl dat hij ook amber 50 gebruikt !
hoewel dit recept wel sterk afwijkt van bovenstaande.

ik ben nog in dubio over de cara, maar proef zelf geen caramout in Chouff en gaat het m.i. om het kleurtje.



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Gio

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Orde der vrienden van het levend bier !
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #51 Gepost op: 26-10-2005 19:44 u »
Vandaag mn Zeeuwse gist Chouffe binnen, 2 buisjes
Ga m nu opstarten in 3 liter wort sg 1040, Fermaid erbij en continu beluchting.

Zondag Choufje broouwen! :elifant:

Mijn schoonmoeder heeft gelukkig nog wat cara 50 mee kunnen nemen uit Oss
wel handig, vind t opeens leuk als ze langskomt...
 :-X

recept gaat nu steeds meer lijken op bovenstaande kloon.
ben nog wel met hop aan het stoeien.



Offline gelfling

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 652
  • Land: 00
  • Drink niet meer dan goed is voor je omgeving.
    • Gilde Dionysos
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #52 Gepost op: 02-11-2005 16:58 u »
Mijn bier gemeten: ik zat zaterdag op 1017. Dus nog een paar dagen staan laten en hopenlijk dit weekeind met 1010 bottelen.
Zijn er nog anderen die het exact via het laatste kloon recept gebrouwen hebben, of is dit langzaam aan het verwateren?

Offline Gio

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Orde der vrienden van het levend bier !
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #53 Gepost op: 02-11-2005 19:54 u »

Ja ik heb afgelopen zondag de kloon volgens bovenstaand recept gebrouwen
echter tijdens het brouwen bleek dat ik te weinig Saaz in huis had (wilde aanvankelijk kleinere hh maken).

Ik heb toen Tettnanger gebruikt als aanvulling.

50 gr Saaz FWH pellets
75 gr Saaz 60 min pellets
25 gr Styr. Gold. 60 min bloem
25 gr Styr Gold 2 min. bloem
20 gr Tettnanger 2 min. bloem

Begin SG is 1.072, staat nu 3 dagen te gisten bij 26 gr.
Ruikt goed, mooie rustige gisting, koriander duidelijk waarneembaar.



 

 

Offline Gio

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Orde der vrienden van het levend bier !
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #54 Gepost op: 03-11-2005 22:11 u »
ik heb onlangs een knetter verse La Chouffe gedronken

en ben er heilig van overtuigd dat ik zoethout proefde

zeker weten 

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.442
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #55 Gepost op: 04-11-2005 16:27 u »
de kruiderij in de La Chouffe. Een eeuwige discussie. Lachen met dit bier. Bijna onkloonbaar.

Offline petjez

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 44
  • Land: nl
  • De Brakke Brouwer
    • De Brakke Brouwer
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #56 Gepost op: 22-02-2008 20:06 u »
Hoi, ik heb dit recept toevallig gevonden op de site van 't Wort Wat. Het idee is om dit te gaan brouwen. Maar klopt het wel dat de begin temperatuur 60gr. is. Moeten we niet altijd ergens rond de 53gr. beginnen?

Patrick


Ik hoop dat Herman nog steeds leider van de kloon wil zijn, maar ik heb wat meer tijd voor het forum, dus bij deze de aanzet voor het nieuwe recept. De Pimpeltjes willen over 10 dagen al brouwen, dus we zullen snel tot een consensus moeten komen. Graag zoveel mogelijk discussie dus.

Veranderd is:

- Nadruk op Saaz in hopping leek het meest op origineel. Het bier was nog te bitter. ik heb de Goldings gift gehalveerd
- Ik heb 3.6% Cara50 toegevoegd voor een donkere kleur en de lichte carameltoets die doorkomt
- Ik heb begin en eind SG en maischschema aangepast om uit te komen op het eind SG van het oringeel
- Ik heb donkere kandij suiker vervangen door normale suiker

La Chouffe Kloon 2

Schaal:    10 L
SGs       1068-1010
IBU      32
Efficiency   80%

Mout
Pils       3 EBC      2.5 kg      89.3%
caravienne   50 EBC   0.1 kg       3.6%
Kristalsuiker         0.2 kg      7.1%
Totaal            2.8

Hops
  5.00 g.     Styrian Goldings                  Whole    4.20  5.0  60 min.
  5.00 g.     Styrian Goldings                  Whole    4.20   0.9  2 min.
13.00 g.     Czech Saaz                        Whole    3.00   9.6  First WH
20.00 g.     Czech Saaz                        Whole    3.00  15.9  60 min.
  5.00 g.     Czech Saaz                        Whole    3.00   0.7  2 min.

Extra
  8 g   gekneusde koriander bolletjes
Gist
Wyeast 3522 Belgian Ardennes/La Chouffe/Kwelchouffe

Maischschema
L Water Per kg graan: 3.50
60 C   45 min
70 C  30 min
75 C   5 min

Bottelen met 7 a 8 g suiker per liter.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.483
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #57 Gepost op: 22-02-2008 22:17 u »
Hoi, ik heb dit recept toevallig gevonden op de site van 't Wort Wat. Het idee is om dit te gaan brouwen. Maar klopt het wel dat de begintemperatuur 60gr. is. Moeten we niet altijd ergens rond de 53gr. beginnen?

Nee hoor. Een start bij 60 C is prima!

Door op een hogere temperatuur te beginnen krijgt de ontwikkeling van de oxidatiesmaak minder kans en krijg je een iets betere schuimhoudbaarheid. Nadeel is dat je bier misschien iets troebeler is. Maar wat nu belangrijk? Een betere smaak of het uiterlijk?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.500
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #58 Gepost op: 23-02-2008 00:15 u »
Maar wat nu belangrijk? Een betere smaak of het uiterlijk?

De relatie met bier is als een one night stand  ;D De keuze wordt in eerste instantie gemaakt op uiterlijke kenmerken, maar als de smaak tegenvalt is het een enorme afknapper. Dus besteed aandacht aan uiterlijk en smaak !!  :D :D   ;)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.483
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #59 Gepost op: 23-02-2008 01:20 u »
Te vaak heb ik tijdens keuringen perfect ogende blondjes gehad die compleet niet smaakte. Uiterlijke schijn is niet iets wat altijd nagestreefd moet worden.

Overigens worden bieren waarbij het maischen bij 60 C is gestart toch wel helder. Het duurt alleen wat langer. Wat langer lageren helpt daarbij.

Offline petjez

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 44
  • Land: nl
  • De Brakke Brouwer
    • De Brakke Brouwer
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #60 Gepost op: 25-02-2008 14:47 u »
Het is inderdaad een vrij troebele substantie geworden. Het lijkt een beetje op bruinebonen soep. Intussen zit het lekker in een gistvat te gisten. Overigens 'plopt' het als een dolle, de deksel van mijn waterslot schiet af en toe omhoog.

Het is me niet helemaal duidelijk hoelang dit nou in het vat moet blijven? Als het uitgeplopt is? Of zal ik het gewoon na een week of zo in een gistfles overhevelen?

Groetjes van een trotse brouwer.
Patrick

Te vaak heb ik tijdens keuringen perfect ogende blondjes gehad die compleet niet smaakte. Uiterlijke schijn is niet iets wat altijd nagestreefd moet worden.

Overigens worden bieren waarbij het maischen bij 60 C is gestart toch wel helder. Het duurt alleen wat langer. Wat langer lageren helpt daarbij.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.442
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #61 Gepost op: 25-02-2008 16:13 u »
Als de activiteit nagenoeg is ingezakt, moet je hevelen naar een nieuw gistvat. Bij bv 2 "blupjes" per minuut.

Tags: recepten La Chouffe