Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: La Chouffe 2e kloonpoging  (gelezen 47943 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
La Chouffe 2e kloonpoging
« Gepost op: 04-11-2004 09:04 u »
Hier komt het te brouwen recept, de deelnemerslijst met hun brouwplanning en afspraken met betrekking tot proeverij


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #1 Gepost op: 04-11-2004 09:08 u »
Ik hoop dat Herman nog steeds leider van de kloon wil zijn, maar ik heb wat meer tijd voor het forum, dus bij deze de aanzet voor het nieuwe recept. De Pimpeltjes willen over 10 dagen al brouwen, dus we zullen snel tot een consensus moeten komen. Graag zoveel mogelijk discussie dus.

Veranderd is:

- Nadruk op Saaz in hopping leek het meest op origineel. Het bier was nog te bitter. ik heb de Goldings gift gehalveerd
- Ik heb 3.6% Cara50 toegevoegd voor een donkere kleur en de lichte carameltoets die doorkomt
- Ik heb begin en eind SG en maischschema aangepast om uit te komen op het eind SG van het oringeel
- Ik heb donkere kandij suiker vervangen door normale suiker

La Chouffe Kloon 2

Schaal:    10 L
SGs       1068-1010
IBU      32
Efficiency   80%

Mout
Pils       3 EBC      2.5 kg      89.3%
caravienne   50 EBC   0.1 kg       3.6%
Kristalsuiker         0.2 kg      7.1%
Totaal            2.8

Hops
  5.00 g.     Styrian Goldings                  Whole    4.20  5.0  60 min.
  5.00 g.     Styrian Goldings                  Whole    4.20   0.9  2 min.
13.00 g.     Czech Saaz                        Whole    3.00   9.6  First WH
20.00 g.     Czech Saaz                        Whole    3.00  15.9  60 min.
  5.00 g.     Czech Saaz                        Whole    3.00   0.7  2 min.

Extra
  8 g   gekneusde koriander bolletjes
Gist
Wyeast 3522 Belgian Ardennes/La Chouffe/Kwelchouffe

Maischschema
L Water Per kg graan: 3.50
60 C   45 min
70 C  30 min
75 C   5 min

Bottelen met 7 a 8 g suiker per liter.

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #2 Gepost op: 04-11-2004 11:36 u »
Ha Martin,

Jouw voorstel om een nieuwe thread te starten vind ik zoals eerder aangegeven een goed idee echter, wat je nu doet vind ik een minder goed plan: Eerst een voorstel plaatsen in een nieuwe thread en daarbij verzoeken om zoveel mogelijk discussie.

Herman zal waarschijnlijk vananvond de aantekeningen van de proefdag plaatsen, dan kan de discussie losbarsten en wanneer we dan gezamenlijk een nieuw recept hebben geformuleerd kan deze hier worden gepost. Ik denk overigens wel dat je al een goed voorstel hebt gedaan m.b.t. het nieuwe recept.

:degroeten:

Johannes



Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #3 Gepost op: 04-11-2004 12:03 u »
waar zou je dan over het nieuwe recept willen discussieren? Volgens mij hoort de discussie thuis bij de 2e poging.

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #4 Gepost op: 04-11-2004 12:32 u »
In deze nieuwe thread uiteraard, maar dat kan (naar mijn mening) pas als we in de vorige thread het nieuwe recept definitief hebben vastgesteld.

:degroeten:

Johannes

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.891
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #5 Gepost op: 04-11-2004 12:47 u »
Even een korte reactie, heb nog geen tijd gehad voor het verslag. Hoop dit vanavond te kunnen doen, maar kan het niet beloven....(yep erg druk).

Wat betreft de cara50, heb jij hier al wat van Frans over gehoord dan? Anders wil ik voorstellen toch weer 2 varianten, een met en een zonder cara. Rest kom ik op terug.

Herman

Offline gelfling

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 652
  • Land: 00
  • Drink niet meer dan goed is voor je omgeving.
    • Gilde Dionysos
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #6 Gepost op: 05-11-2004 16:32 u »
Ik vind het recept eigenlijk prima zoals Mo voorsteld.
Toch lijkt het me beter om geen nieuwe tread neer te zetten.
Dit is bij andere kloonrecepten toch ook niet gedaan?
Hou het lekker bij elkaar, dan kun je altijd alles vinden.

Offline Pimpeltje

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 89
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #7 Gepost op: 12-11-2004 23:48 u »
Martin,

Welke formule grbruik jij in Promash om de IBU te berekenen? Ik kom nl. een stuk lager uit als ik de waarden van jouw recept invoer in Promash. Ik reken met garetz.

Groeten Ad

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #8 Gepost op: 13-11-2004 10:47 u »
Ik ben gewoon uitgegaan van Hermans berekening. ALs ik het inderdaad met A3's BrouwHulp doorreken, kom ik tot een totaal IBU van 11,3 op onderstaande wijze:

5.00 g.     Styrian Goldings                  Whole    4.20  2.0  60 min.
  5.00 g.     Styrian Goldings                  Whole    4.20   0.2  2 min.
 13.00 g.     Czech Saaz                        Whole    3.00   3.5  First WH
 20.00 g.     Czech Saaz                        Whole    3.00  5.6  60 min.
  5.00 g.     Czech Saaz                        Whole    3.00   0.1  2 min.

Dat is wel heel erg laag. Herman, A3, wat is nu de juiste berekening?

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.891
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #9 Gepost op: 13-11-2004 11:24 u »
Ik maak tot nu toe gebruik van Tinseth voor IBU berekeningen. Gezien de discussie hier, stel ik voor om voor hop de instelling Generic te kiezen en voor kleur Daniels (EBC Traditional).

Om dan het oude recept te bekijken: IBU 29,9 en 23,3 EBC.
en het nieuwe: IBU 26,8 en 23,3 EBC.

Een snelle berekening in een (niet A3) spreadsheet levert: 1.074 en 29,6 IBU. M.a.w. we zitten wat laag qua bitterheid.
Met A3's sheet kom ik op 29.9 IBU Mo, ik denk dat je ergens een volume niet goed hebt ingesteld! (waterinstellingen? ca 14,4l voor koken)

Herman

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #10 Gepost op: 13-11-2004 11:49 u »
Ja ik ben de waterinstelling inderdaad vergeten.

Op zich maakt dat hele gereken niet zo veel uit, als we maar wat minder hop gebruiken dan vorige keer.

Offline Pimpeltje

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 89
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #11 Gepost op: 13-11-2004 11:56 u »
Het blijkt dus allemaal niet zo eenvoudig te zijn om de juiste IBU te berekenen.
Weet iemand hoe de IBU uitgerekend is in bv de Biertypen Gids van Derek Walsh?
Ook promash heeft "Beer Style" met SG, EBC en IBU. Weet iemand hoe deze berekend zijn of worden deze aangepast aan je instellingen?

Ad

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.891
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #12 Gepost op: 13-11-2004 12:12 u »
De bierstijlen bevatten de waarden zoals ze in een laboratoriumomgeving kunnen worden vastgesteld. Dit zijn dus de normen. De juistheid van de door ons berekende bitterheid en kleur doet er niet zo heel veel toe, zolang je maar consequent dezelfde berekening gebruikt. Met de instellingen zoals we ze nu gebruiken krijg je wel een redelijk resultaat, wanneer je bijv. vergelijkt met een bier waarvan het IBU bekend is. Kleur is een heel ander verhaal....

Herman

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.224
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #13 Gepost op: 13-11-2004 18:14 u »
In principe maakt de instelling in ProMash helemaal niet uit. Aan de hand van de grondstoffen wordt door ProMash een waarde berekend. Je krijgt echt geen ander bier omdat ProMash zegt dat de waarde hoger of lager is. Elke berekening is discustabel. Professionele brouwerijen bereken nooit de kleur of bitterheid van hun bier. Deze wordt altijd door middel van analyse-apparatuur vastgesteld.
Omdat hobbybrouwers niet de beschikking hebben over deze dure apparatuur nemen zij de toevlucht op het onbetrouwbare rekenwerk. De uikomst van de gebruikte formules is per definitie niet juist omdat deze forumules onmogelijk rekening kunnen houden met alle variabelen die van invloed zijn.
Zo is de kleur van het bier onder andere ook afhankelijk van de wijze van verwarmen, de kookduur, de luchtdruk (hogere of lagere kooktemperatuur), de mate waarin geroerd wordt tijdens het maichen, de snelheid waarmee gekoeld worden, enz.

 :degroeten: Jacques

Offline Pimpeltje

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 89
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #14 Gepost op: 13-11-2004 23:58 u »
Jaques,

Als ik het goed begrijp:
Alle berekeningen die wij doen om bv. de IBU en EBC te benaderen van de biertypen beschreven door Derek Walsh is een zeer ruime benadering. Eigenlijk doen we maar wat en is onze enige referentie het bier wat we zelf brouwen, met een door ons (via Promash) berekende IBU en EBC. Een door ons berekend en gebrouwen bier kan dus in werkelijkheid een totaal andere (werkelijke?????) IBU en EBC hebben.

Kortom: als ik met promash een IBU en EBC bereken kunnen de werkelijke waarden totaal anders zijn, en zijn de berekende waarden slechts een indicatie. Zo kan een door mij berekend bier met 25 IBU net zo bitter smaken als een commercieel bier waarvan deze waarde 35 is.

Ad

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.891
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #15 Gepost op: 14-11-2004 00:17 u »
Ha Ad,

Formules als voor bitterheid zijn inderdaad slechts een benadering van de werkelijkheid. De vraag is: vind je dat erg? Ik niet in elk geval, ik vergelijk met bepaalde bekende bitterheden en vind de Promash schatting voor mij informatief genoeg.

Herman

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #16 Gepost op: 15-11-2004 09:50 u »
Om dan het oude recept te bekijken: IBU 29,9 en 23,3 EBC.
en het nieuwe: IBU 26,8 en 23,3 EBC.

Hoewel ik niet meedoe met de kloonpoging van dit bier wil ik toch even opmerken dat je een verschil van 3 IBU niet kan proeven. Volgens verschillende literatuurbronnen ligt de smaakdrempel op ongeveer 5 IBU. Als de kloon proefbaar bitterder is dan het origineel zou je dus ten minste 5 IBU onder de eerdere poging moeten gaan zitten.

Verder denk ik dat het berekenen van IBU's wel degelijk van belang is, zeker bij het klonen. Hoewel we niet precies de bitterheid kunnen berekenen, kunnen we wel de berekende bitterheid tussen versies vergelijken en zo het bier voldoende bitterder of minder bittter maken. In mijn optiek zijn de berekeningen dus bitter hard nodig.

Groeten,

A3

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.224
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #17 Gepost op: 16-11-2004 22:30 u »
Hoi Adrie,

Klopt helemaal! Door het uitvoeren van de berekening kun je bieren relatief met elkaar vergelijken. Het is daarom goed dat we nu een afspraak hebben gemaakt over de instelling van biterheid en kleur.
Met zijn allen zijn we het eens dat je aan de uitkomsten geen absolute waarde mag toekennen. Indien uit analyses blijkt dat een bier een bitterheid heeft van bijvoorbeeld 30 EBU dan wil dat niet zeggen dat als je met ProMash ook een waarde van 30 EBU berekent je een bier hebt met dezelfde bitterheid.

 :degroeten: Jacques

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #18 Gepost op: 17-11-2004 09:41 u »
Verder denk ik dat het berekenen van IBU's wel degelijk van belang is, zeker bij het klonen. Hoewel we niet precies de bitterheid kunnen berekenen, kunnen we wel de berekende bitterheid tussen versies vergelijken en zo het bier voldoende bitterder of minder bittter maken. In mijn optiek zijn de berekeningen dus bitter hard nodig.

Ha mannen :proost:

Ook ik kloon niet mee, maar ik onderschrijf deze constatering van A3 van harte, net als Jacques. Van belang is echter wl welke rekenformule je gebruikt. Die moet wel hetzelfde zijn. De formules van Garetz en hoe heet die andere geven een verschil van 30% Dat is wel degelijk waarneembaar en kan (naar mijn mening) een bier zelfs ondrinkbaar maken. Helderheid over de gebruikte formule is dus essentieel!

Edwin

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #19 Gepost op: 17-12-2004 09:49 u »
Heeft er al iemand gebrouwen volgens het recept dat ik nog niet officieel in dit onderwerp heb gezet. Frans van de Maaslandbrouwerij heeft helaas de brouwer nog niet gesproken, dus we weten nog niet precies hoe het zit met kandijksuiker en EBC 50 mout.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #20 Gepost op: 01-01-2005 14:07 u »
Ik hoop dat er nog wat mensen aansluiten, maar mijn geduld is op. Heb zojuist de Wyeast op 1 liter moutpoeder oplossing met 3 g diammoniumbifosfaat gezet. Er wordt nu belucht met mijn mooie nieuwe RVS bruissteentje. Moest eerst een uurtje prutsen met slangetjes, smelten met fohn en gasfornuis, maar het ging het beste met een hete breinaald. Ga beluchten tot maandag. Nu maar hopen dat Frans er is maandag, want ik heb nog geen mout. Ik ga brouwen volgens het recept aan het begin van de thread. Wie of wie doet er mee?

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #21 Gepost op: 03-01-2005 21:11 u »
Vandaag een drukke bierdag gehad. En een gezonde bierdag, want tot nu toe nog zonder een druppel alcohol. Drie potten thee, ook eens gezond. Eerst bij de Maaslandbrouwerij langs voor mout en voor mijn stukje in de BAV. Daarna naar de Speciaalbierbrouwerij Oijen voor mijn stukje in de BAV. Tussendoor nog op het dak gestaan om ons het dakraam te repareren. Journalist, timmerman, maar eindelijk: om half een werd gestort en kon het maischen beginnen. Een zeer voorspoedige brouwdag. Tot een paar minuten geleden.

Maisch en spoelwater aangezuurd met redelijk veel melkzuur. Belachelijk snel gefiltrerd (30 min). Kort hopkoken, dat moet van Herman. Snel koelen want het water is koud in deze herft-winter (21 min). Om even over vier geent. Die giststarter is ook weer een geval apart. Na 30 uur beluchten (1 L in 3.2 L pot) schuimde de boel toch over. En niet zo'n beetje ook. Leuk hoor, gist. Stoppen, wachten, opnieuw aanzetten, het bleef maar schuimen. De starter heeft dus noodgedwongen 19 uur rustig gestaan. Ik heb hem voor het brouwen nog 1,5 uur belucht om hem weer in de stemming te brengen. Starter was super super droog, en wat zurig, maar ik vertrouwde hem voldoende om hem te gebruiken. Na 3 uur voorzichtige activiteit in het wort dat langzaam jongbier wordt. Temperatuur op strip op fles is 24 grC and rising.

Alleen leuk voor jonge vaders: tijdens het schoonmaken was mijn 1,5 jaar oude dochter lekker in de maischpan aan het roeren waar nog een restje hop- en eiwitprut inzat. Ze verliest haar evenwicht en valt met haar kont midden in een teiltje koelwater. Zeiknat dus. Had moeders ook wat te doen. Haha.

Maar helaas, deze kloon is mislukt. Net de boel ingevoerd, nagerekend met A3's BrouwHulp, en het bier wordt maar ca 15 IBU. Sukkel die ik ben heb ik vergeten de hophoeveelheden te verdubbelen. Moeilijk, rekenen. Toch even flink gevloekt. Er zijn genoeg mensen die niet van bitter bier houden. Hoppie, is deze iets voor jou? Over twee weken op de gistkoek maar verder. Sh**. K**. Ellende.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #22 Gepost op: 03-01-2005 21:27 u »
Martin,

Gesomeriseerd hopextract al eens gebruikt? Werkt goed!


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #23 Gepost op: 03-01-2005 21:33 u »
niet op voorrraad. toch bedankt voor de tip. Zijn die in Saaz en Stiermarkse Goldings verkrijgbaar?

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #24 Gepost op: 03-01-2005 21:55 u »
Ik bedoelde het als tip voor vooral de bitterheid. Ik geloof niet, maar ben niet zeker, dat gesomeriseerd extract zoveel aroma heeft. Maar als je nu bijbittert met extract, en een klein beetje gewone hopolie toevoegt voor aroma, dan ben je er misschien ook? Je zou zelfs met een klein beetje Saaz/Stiermark kunnen drooghoppen.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #25 Gepost op: 03-01-2005 22:08 u »
Nou, ik heb nu gewoon weer een excuus om weer te brouwen. Sta ik mooi weer te mouffen volgende week (of over twee weken). Brouwen op een gistkoek is ook fijn. En wie weet hoe lekker dit bier wordt?

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #26 Gepost op: 04-01-2005 07:23 u »
Citaat
Hoppie, is deze iets voor jou?

Hey Martin,
Toch leuk dat je aan mij gedacht hebt. Vriend :proost2:

 :degroeten:

Offline fritz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 271
  • Land: be
  • Brouwerij De Maanberg
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #27 Gepost op: 05-01-2005 15:51 u »
Sterkte Martin!

Ik heb sowieso alles gekocht om een twee kloonpoging te doen. Ik doe dus weer mee, allen wacht ik nog even (geboorte - drukke tijden komen eraan) en kijk ik ook of er overeenstemming komt over het te gebruiken recept.

Groetjes,

fritz

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #28 Gepost op: 05-01-2005 21:32 u »
Frans van Maasland heeft zover ik weet nog steeds niet Chouffe's brouwer gesproken. Wie gaat de brouwer eens bellen? Schijnt een Nederlander te zijn, maar ik voel me niet Franstalig genoeg (eigenlijk helemaal niet) om naar Wallonie te bellen.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #29 Gepost op: 07-01-2005 11:22 u »
Mijn halfhop Chouffe is vandaag gelagerd op 1024. In 3.5 dag van 1066 naar 1024, mmh, ik ben niet zo heel tevreden. Lastige jongen die Chouffe gist

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #30 Gepost op: 07-01-2005 11:37 u »
In 3.5 dag van 1066 naar 1024, mmh, ik ben niet zo heel tevreden.

Dat toont maar weer eens aan dat de normen hier op het forum gestaag omhoog gaan. Is 1024 niet wat vroeg om te lageren? Krijg je dan geen last van schuimvorming in je lagervat?

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #31 Gepost op: 07-01-2005 12:11 u »
Hij blupte nog maar 2 maal per minuut. Bier was al helder aan het worden. Er staat nu niet veel schuim in het lagervat. Alle redenen om te lageren waar wat mij betreft aanwezig.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #32 Gepost op: 06-03-2005 21:25 u »
Vier weken geleden is mijn Mouffe gebotteld op 1012. Ik had dus maar de helft van de hop toegevoegd en ik heb dit als volgt opgelost. Ik heb 40 g Saaz 60 min gekookt in water, aangezuurd met wat melkzuur. Ik heb de meeste hopresten afgefiltreerd over een keukenzeef en heb gebotteld na menging van de geisomeriseerde Saaz en bottelsuiker.
Na een week op fles bij 16 grC was het een prachtige roomboterbabbelaar biertje. Iedereen had hierin diacetyl geproefd. Gelukkig is het nu een heel eind weggetrokken. Ik zal hem nog eens goed met het origineel vergelijken, maar de geur is in ieder geval perfect. De smaak is heel zacht, er is nog wat diacetyl. De echte Chouffe is volgens mij frisser. Maar ik wacht nog een maandje.
Volgens mij zitten we een heel eind goed.

Offline JoJo

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Hobbybrouwen, een heerlijke hobby!
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #33 Gepost op: 01-04-2005 15:07 u »
MO,

Afgelopen weekend heb ik een bier gebrouwen dat met chouffe wordt vergist, deze ging zo snel ( 1074 naar 1014 in drie dagen) dat ik gisteren  op de gistkoek jouw recept ( Chouffe 2)  heb gezet. ( met 1 verschil bruine suiker ipv kristal want die was op) Dus mocht je deze willen vergelijken als e klaar is, laat maar weten!

JoJo

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #34 Gepost op: 01-04-2005 15:16 u »
Jojo,
zou je hier in ieder geval je einddichtheid willen melden, en het vergistingsgedrag. Waarom vergistte die eerste batch zo snel, heb je daarvoor iets speciaals gedaan (grote starter, gistvoeding, hoge of juist lage temperatuurt?).

Ik heb laatst gezien dat kloonversie 2 ook te licht is. Jammer, maar helaas. Misschien toch wat EBC 50 mout EN donkere kandij, wie zal het zeggen.

jojo, zou je zelf over een paar maanden jouw versie met het origineel willen vergelijken en hier je resultaat posten?

Offline JoJo

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Hobbybrouwen, een heerlijke hobby!
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #35 Gepost op: 01-04-2005 15:24 u »
Mo

De eerste batch die nu staat te lageren is op (omgevingstemperatuur)  22 graden vergist.
Ik heb een giststarter gemaakt door drie keer 250 ml ( dus drie dagen) toe te voegen aan een smackpack en deze ook gedurende die drie dagen continu belucht.

Voor toevoeging van de giststarter 1 uur belucht.

Eerste twee dagen een vrijwel constante CO2 stroom, daarna vrij abrupt, 1 a 2 blupjes per minuut, schuim verdwenen.

JoJo

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #36 Gepost op: 11-04-2005 19:55 u »
Naast de Westmalle dubbel hebben we ook deze Chouffe kloon poging vergeleken met het origineel. De kleur is iets te licht, maar dat scheelt eigenlijk maar heel weinig. Schuim was identiek. De kloon smaakt uitstekend, ondanks al het gepruts met de hop. Hij is iets minder bitter dan het origineel. En toen gingen we het origineel proeven en ruiken. OP de fles stond gedrukt 18/01/2008, dus dat zou wel eens een hele verse kunnen zijn. En wat denk je: overheersend komijn in geur en smaak. Ik heb nog nooit komijn in La Chouffe geproefd, maar hij stak er nu echt met kop en schouders boven uit. Zou het een erg verse fles zijn? Is het recept gewijzigd? Hebben ze de koriander pot met de komijn pot verwisseld.

Een goede smaak en geur vergelijking was echt niet te maken omdat ik geen komijn heb gebruikt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.224
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #37 Gepost op: 13-04-2005 21:23 u »
Onlangs kwam ik via via iets meer te weten over de kruiderij in La Chouffe.

Naast koriander wordt er in ieder geval ook steranijs gebruikt. Hoeveel, ik weet het niet  :weetniet:

Van komijn in La chouffe heb ik nog niet eerder gehoord maar het zou kunnen. Komijn wordt wel in meer Belgische bieren gebruikt.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #38 Gepost op: 13-04-2005 21:54 u »
Het befaamde recept uit de WHeeler & Protz (hier hebben we het al vaker over gehad) spreekt van koriander, komijn en karwij. Een bekende brouwer heeft hier recent een K3 bier van gebrouwen. Maar niet onder die naam op de markt gebracht, dat zou wel eens problemen op kunnen leveren.
Ik weet eigenlijk wel zeker dat ik geen steranijs heb geproefd. Dat is meer drop/salmiak achtig. Speciaalbierbrouwerij Oijen gebruikt dit in zijn meeste bieren, ik ken de smaak en geur dus goed.

Heeft iemand ooit meer dan koriander in de Chouffe geproefd?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.224
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #39 Gepost op: 13-04-2005 23:23 u »
Tja, ik val door de mand. De laatste maanden heb ik niet zo veel aandacht gehad voor de kloonrubriek. (Het gaat overigens vrij goed met Ria. Dinsdag krijgt ze haar laatste chemo.)
Mijn aandacht was de laatste tijd meer gericht op het beheer van de site en het forum. Zodoende heb ik de discussie over de kruiderij van La Chouffe gemist. Gelukkig kan ik me nu me meer op de inhoud richten.

De bron van het gebruik van steranijs waar ik op doelde is vrij betrouwbaar. Ik twijfel er eerlijk gezegd niet aan dat deze toevoeging ook daadwerkelijk gebruikt wordt.

Het mooie van het gebruik van kruiden is dat je ze net niet moet proeven. Ze moeten de smaak ondersteunen en niet overheersen!
Ik heb veel ervaring met het gebruik van kruiden. Op grond van deze ervaring raad ik iedereen aan eerder te weinig dan te veel kruiden te gebuiken. Een overmaat aan kruiden laat zich niet corrigeren.  :lessmile:

La Chouffe is in mijn beleving geen sterk gekruid bier. Eerder een geraffineerd bier dat blijft boeien!  :beersmiley:

Offline gelfling

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 652
  • Land: 00
  • Drink niet meer dan goed is voor je omgeving.
    • Gilde Dionysos
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #40 Gepost op: 14-04-2005 07:12 u »
Jaques: Het is gen steranijs, maar een ander soort kruid uit afrika wat ze gebruiken. Het heeft het uiterlijk een beetje als steranijs, maar compleet andere eigenschappen. Ik heb ergens nog een stuk liggen wat in een krant gestaan heeft met een special over la chouffe. Ik zal het eens opzoeken en hier neer zetten. Ik ad er verder geen aandacht meer aan besteed, want het kruid is hier niet te krijgen. Zij importeren het zelf zowat ik gehoord had. Maar zoals ik al zei, ik zal het artikel eens opsnorren.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #41 Gepost op: 14-04-2005 08:24 u »
Wow, dat zijn wel heel heftige berichten over de Chouffe. Het klonen ervan wordt alleen maar uitdagender. En de gist zelf is ook al zo kruidig. Toch is het inderdaad geen overdadig kruiden bier. Ze weten wel wat ze doen daar in Achouffe. Ze hebben niet voor niets 15 jaar ervaring.

Offline gelfling

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 652
  • Land: 00
  • Drink niet meer dan goed is voor je omgeving.
    • Gilde Dionysos
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #42 Gepost op: 16-04-2005 09:00 u »
Hier is het artikel het stukje waar het om gaat is licht geel gemarkeerd:


Herkomst: Dagblad De Limburger;Vrijdag 5 November 2004;Scala, pagina D1

Wellicht dat ik het verkeerd interpreteer, maar van oorsprong is koriander West-Aziatisch.
Of het gaat hier om een vergissing, of ze hebben per ongeluk hun mond voorbij gepraat.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #43 Gepost op: 16-04-2005 12:46 u »
Gisteren twee of drie (ik verleer het tellen altijd na een paar biertjes) chouffjes van het vat gedronken in cafe Kaatje in Oss. Nog even goed geproefd. Ik proef geen steranijs, maar dat zou een lage dosering kunnen zijn. Toch viel het me op dat hij toch wel erg kruidig is. Nu proefde ik overigens geen komijn, dus dan hadden we vorige week toch een gekke fles te pakken. Ik weet echt niet meer welke smaak nu door de gist of door kruiden wordt veroorzaakt. Lastig geval, La Chouffe. Ik zal Maasland Frans nog eens aansporen om de Chouffe brouwer subtiel te kruisverhoren.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #44 Gepost op: 12-06-2005 22:07 u »
Ron,
ik schenk nu jouw kloon in. Gecodeerd als Chouffe nr 5. Helaas geen origineel bij de hand, dat is altijd het nadeel van die grote flessen.

- hij lijkt wat te donker te zijn
- schuim is een prachtige dikke wollige laag (mousse)
- geur is wel kruidig maar ook met een diacetyl achtige afwijking, kan ook gewoon te hoppig zijn
- smaak is veel en veel te bitter, mist het frisse van de Chouffe, waarom zoveel hop als het als een kloonpoging was bedoeld. Hij is ook erg zoet, wat onprettig weeiig zoet

Hij is overigens niet zuur, was dit nog van voor je infectie tijd?

Sorry dat ik zo kritisch ben, maar ik denk toch dat je wat aan het gistmanagment moet doen. Was dit een opkweek?

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.891
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #45 Gepost op: 10-08-2005 23:21 u »
Van het weekend heb ik weer es een fles chouffe soldaat gemaakt, tht 18-03-2005. Voor de vorm wat appelsap op het sediment gegoten. Zowaar, leven in de brouwerij. Gisteren heb ik dus van wat moutextract een serieuze voedingsbodem gemaakt, hij blubt er vrolijk op los. Misschien van het weekend maar weer es brouwen? Kan nog mooi een laatste keer als niet-pappa?

Herman

Offline gelfling

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 652
  • Land: 00
  • Drink niet meer dan goed is voor je omgeving.
    • Gilde Dionysos
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #46 Gepost op: 19-09-2005 15:28 u »
MO: sorry dat ik pas zo laat reageer:


Dit was voor mijn infectietijd, De gist is direct van Wyeast gemaakt, niet geent, dus duur brouwsel.
Hop: het aluminium zakje uitgeklopt, dus alle lupides erbij gemikt. Dit is mijn fout. qua gewicht was de hop precies zoals aangegeven, maar er zaten teveel korrels bij.

Ik ga zondag aanstaande nogmaals kloon 2 brouwen, want ik heb nog bergen hop liggen en ook nog een smack-pack belgian ardennes.

Offline Gio

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Orde der vrienden van het levend bier !
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #47 Gepost op: 19-10-2005 22:46 u »
Na een weekendje klimmen ben ik afgelopen maandag langs brouwerij La Chouffe gereden.
In de hoop dat ik wat meer te weten zou komen over dit bijzondere bier. Onderweg fantaserend dat ik tijdens een rondleiding wellicht wat verpakkingmateriaal van gebruikte ingredienten zou zien of de brouwer zelf zou kunnen spreken.
Maar helaas de brouwerij was gesloten.
 :huilen:

Wel heb ik bij het brouwerijwinkeltje enkele knetter verse Chouffe'n gekocht tht eind 2008 !
(en een lekker chouffekaasje!)

Ik lees trouwens op het ettiket dat er kruiden gebruikt worden. Suggereert dat er meer in zit dan enkel koriander.

welnu, eindelijk ga ik dan ook mijn La Chouffe variant brouwen.

ik ben overtuigd van bovenstaand recept, hoewel ik de cara 50 vervang door amber 50.
IBU komt bij mij op 30.7 (Saaz en Styr gold.)
en ivm voorziene problemen rond opstarten uit fles heb ook zeeuwse gistbank chouffe besteld.




 

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #48 Gepost op: 20-10-2005 00:02 u »

ik ben overtuigd van bovenstaand recept, hoewel ik de cara 50 vervang door amber 50.


Uit noodzaak? het zijn namelijk wel 2 verschillende mouten

Johannes

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #49 Gepost op: 20-10-2005 09:06 u »
ach, het gaat alleen om de kleur. het is maar een beetje wat erin zit. gist en koriander en hop zijn de smaakbepalers in dit bier, met de hop in een figurantenrol.

Offline Gio

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Orde der vrienden van het levend bier !
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #50 Gepost op: 20-10-2005 11:07 u »
ja ik weet dat het 2 verschillende mouten zijn....

maar de thuisbrouwwinkel had afgelopen zaterdag geen cara 50 meer (en trouwens ook geen Wyeast Belgisch ardennen :weetniet:)

ik las trouwens in het recept van www.zjoef.nl dat hij ook amber 50 gebruikt !
hoewel dit recept wel sterk afwijkt van bovenstaande.

ik ben nog in dubio over de cara, maar proef zelf geen caramout in Chouff en gaat het m.i. om het kleurtje.


Offline Gio

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Orde der vrienden van het levend bier !
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #51 Gepost op: 26-10-2005 19:44 u »
Vandaag mn Zeeuwse gist Chouffe binnen, 2 buisjes
Ga m nu opstarten in 3 liter wort sg 1040, Fermaid erbij en continu beluchting.

Zondag Choufje broouwen! :elifant:

Mijn schoonmoeder heeft gelukkig nog wat cara 50 mee kunnen nemen uit Oss
wel handig, vind t opeens leuk als ze langskomt...
 :-X

recept gaat nu steeds meer lijken op bovenstaande kloon.
ben nog wel met hop aan het stoeien.



Offline gelfling

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 652
  • Land: 00
  • Drink niet meer dan goed is voor je omgeving.
    • Gilde Dionysos
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #52 Gepost op: 02-11-2005 16:58 u »
Mijn bier gemeten: ik zat zaterdag op 1017. Dus nog een paar dagen staan laten en hopenlijk dit weekeind met 1010 bottelen.
Zijn er nog anderen die het exact via het laatste kloon recept gebrouwen hebben, of is dit langzaam aan het verwateren?

Offline Gio

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Orde der vrienden van het levend bier !
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #53 Gepost op: 02-11-2005 19:54 u »

Ja ik heb afgelopen zondag de kloon volgens bovenstaand recept gebrouwen
echter tijdens het brouwen bleek dat ik te weinig Saaz in huis had (wilde aanvankelijk kleinere hh maken).

Ik heb toen Tettnanger gebruikt als aanvulling.

50 gr Saaz FWH pellets
75 gr Saaz 60 min pellets
25 gr Styr. Gold. 60 min bloem
25 gr Styr Gold 2 min. bloem
20 gr Tettnanger 2 min. bloem

Begin SG is 1.072, staat nu 3 dagen te gisten bij 26 gr.
Ruikt goed, mooie rustige gisting, koriander duidelijk waarneembaar.



 

 

Offline Gio

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Orde der vrienden van het levend bier !
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #54 Gepost op: 03-11-2005 22:11 u »
ik heb onlangs een knetter verse La Chouffe gedronken

en ben er heilig van overtuigd dat ik zoethout proefde

zeker weten 

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #55 Gepost op: 04-11-2005 16:27 u »
de kruiderij in de La Chouffe. Een eeuwige discussie. Lachen met dit bier. Bijna onkloonbaar.

Offline petjez

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 49
  • Land: nl
  • De Brakke Brouwer
    • De Brakke Brouwer
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #56 Gepost op: 22-02-2008 20:06 u »
Hoi, ik heb dit recept toevallig gevonden op de site van 't Wort Wat. Het idee is om dit te gaan brouwen. Maar klopt het wel dat de begin temperatuur 60gr. is. Moeten we niet altijd ergens rond de 53gr. beginnen?

Patrick


Ik hoop dat Herman nog steeds leider van de kloon wil zijn, maar ik heb wat meer tijd voor het forum, dus bij deze de aanzet voor het nieuwe recept. De Pimpeltjes willen over 10 dagen al brouwen, dus we zullen snel tot een consensus moeten komen. Graag zoveel mogelijk discussie dus.

Veranderd is:

- Nadruk op Saaz in hopping leek het meest op origineel. Het bier was nog te bitter. ik heb de Goldings gift gehalveerd
- Ik heb 3.6% Cara50 toegevoegd voor een donkere kleur en de lichte carameltoets die doorkomt
- Ik heb begin en eind SG en maischschema aangepast om uit te komen op het eind SG van het oringeel
- Ik heb donkere kandij suiker vervangen door normale suiker

La Chouffe Kloon 2

Schaal:    10 L
SGs       1068-1010
IBU      32
Efficiency   80%

Mout
Pils       3 EBC      2.5 kg      89.3%
caravienne   50 EBC   0.1 kg       3.6%
Kristalsuiker         0.2 kg      7.1%
Totaal            2.8

Hops
  5.00 g.     Styrian Goldings                  Whole    4.20  5.0  60 min.
  5.00 g.     Styrian Goldings                  Whole    4.20   0.9  2 min.
13.00 g.     Czech Saaz                        Whole    3.00   9.6  First WH
20.00 g.     Czech Saaz                        Whole    3.00  15.9  60 min.
  5.00 g.     Czech Saaz                        Whole    3.00   0.7  2 min.

Extra
  8 g   gekneusde koriander bolletjes
Gist
Wyeast 3522 Belgian Ardennes/La Chouffe/Kwelchouffe

Maischschema
L Water Per kg graan: 3.50
60 C   45 min
70 C  30 min
75 C   5 min

Bottelen met 7 a 8 g suiker per liter.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.224
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #57 Gepost op: 22-02-2008 22:17 u »
Hoi, ik heb dit recept toevallig gevonden op de site van 't Wort Wat. Het idee is om dit te gaan brouwen. Maar klopt het wel dat de begintemperatuur 60gr. is. Moeten we niet altijd ergens rond de 53gr. beginnen?

Nee hoor. Een start bij 60 C is prima!

Door op een hogere temperatuur te beginnen krijgt de ontwikkeling van de oxidatiesmaak minder kans en krijg je een iets betere schuimhoudbaarheid. Nadeel is dat je bier misschien iets troebeler is. Maar wat nu belangrijk? Een betere smaak of het uiterlijk?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.832
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #58 Gepost op: 23-02-2008 00:15 u »
Maar wat nu belangrijk? Een betere smaak of het uiterlijk?

De relatie met bier is als een one night stand  ;D De keuze wordt in eerste instantie gemaakt op uiterlijke kenmerken, maar als de smaak tegenvalt is het een enorme afknapper. Dus besteed aandacht aan uiterlijk en smaak !!  :D :D   ;)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.224
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #59 Gepost op: 23-02-2008 01:20 u »
Te vaak heb ik tijdens keuringen perfect ogende blondjes gehad die compleet niet smaakte. Uiterlijke schijn is niet iets wat altijd nagestreefd moet worden.

Overigens worden bieren waarbij het maischen bij 60 C is gestart toch wel helder. Het duurt alleen wat langer. Wat langer lageren helpt daarbij.

Offline petjez

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 49
  • Land: nl
  • De Brakke Brouwer
    • De Brakke Brouwer
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #60 Gepost op: 25-02-2008 14:47 u »
Het is inderdaad een vrij troebele substantie geworden. Het lijkt een beetje op bruinebonen soep. Intussen zit het lekker in een gistvat te gisten. Overigens 'plopt' het als een dolle, de deksel van mijn waterslot schiet af en toe omhoog.

Het is me niet helemaal duidelijk hoelang dit nou in het vat moet blijven? Als het uitgeplopt is? Of zal ik het gewoon na een week of zo in een gistfles overhevelen?

Groetjes van een trotse brouwer.
Patrick

Te vaak heb ik tijdens keuringen perfect ogende blondjes gehad die compleet niet smaakte. Uiterlijke schijn is niet iets wat altijd nagestreefd moet worden.

Overigens worden bieren waarbij het maischen bij 60 C is gestart toch wel helder. Het duurt alleen wat langer. Wat langer lageren helpt daarbij.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: La Chouffe 2e kloonpoging
« Reactie #61 Gepost op: 25-02-2008 16:13 u »
Als de activiteit nagenoeg is ingezakt, moet je hevelen naar een nieuw gistvat. Bij bv 2 "blupjes" per minuut.

Tags: recepten La Chouffe