Urquell volgens de Witte leeuw

Gestart door Rowan Huigen, 22-07-2011 09:38 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Rowan Huigen

Omdat ik nog nooit een pils heb gebrouwen EN omdat ik de aanjager van de bouw van mijn HERMS
wil bedanken en in ere wil houden ben ik van plan om een van zijn favoriete bieren te gaan brouwen.

Waar ik het nu dus over heb is een URQUELL ter ere van K...k.

Zelf heb ik het een en ander hierover gelezen en opgesteld.
Vanavond ga ik er een paar halen bij BURG

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptPilsner Urquell
Kenmerkde Witte leeuw
Brouwdatum31-12-2011
BiertypePilsener
Aantal liters20
Gewenst begin SG1047 (4,9 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater29,4 liter
Maischdikte0,0 l/kg
Maischwater0,0 liter
Spoelwater0,0 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur8 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid25 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC95,0 %4046 gr3 EBC
Munchener mout 17 EBC5,0 %213 gr17 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Saaz (USA)4,0 %45 gr90 minuten25 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort2278 Czech Pils
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter1500 ml
Beluchtingstijd24 uur
Temperatuur giststarter0°C

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
154°C10 minuten0,0 l/kg
266°C60 minuten0,0 l/kg
373°C5 minuten0,0 l/kg
478°C1 minuten0,0 l/kg


Rowan Huigen

Nog even de waterbeheersing erbij zoeken.

Adrie

Ik zou zeker nog aardig wat Saaz toevoegen op 20 minuten en 7 minuten voor eind koken voor een mooie hopsmaak en -geur. En anderhalve liter starter lijkt me aan de krappe kant voor een ondergister. Vergeet niet dat een ondergister twee keer zoveel gist nodig heeft dan een bovengister.

Rowan Huigen

Zo het recept wat aangepast/uitgewerkt

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptPilsner Urquell
Kenmerkde Witte leeuw
Brouwdatum31-12-2011
BiertypePilsener
Aantal liters20
Gewenst begin SG1047 (4,9 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater29,5 liter
Maischdikte3,2 l/kg
Maischwater13,6 liter
Spoelwater15,8 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur8 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid32 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC95,0 %4046 gr3 EBC
Munchener mout 17 EBC5,0 %213 gr17 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Saaz (USA)4,0 %28 gr90 minuten15 EBU
Saaz (USA)4,0 %20 gr60 minuten10 EBU
Saaz (USA)4,0 %20 gr15 minuten5 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort2278 Czech Pils
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter2000 ml
Beluchtingstijd24 uur
Temperatuur giststarter12°C

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
154°C10 minuten3,2 l/kg
266°C60 minuten3,2 l/kg
373°C5 minuten3,2 l/kg
478°C1 minuten3,2 l/kg


Herman


Rowan Huigen

Heb ik nog liggen, goedkoop op de kop kunnen tikken.
Ik begrijp wat je wil zeggen; dat de Amerikaanseverie anders is.

Herman

Ik vroeg het me zo af. Ik heb er geen ervaring mee, al denk ik inderdaad dat de smaak/geur wel wat zullen afwijken van de Tsjechische. Maar dat is puur veronderstelling natuurlijk.

Rowan Huigen

Herman dat denk ik ook maar vind ik een leuke verassing.

Herman

Als je echt een type Urquell nastreeft zou ik nog wat hoger hoppen, berekend 40 IBU (valt in de praktijk toch wat lager uit). Heb je overigens wel zacht water?

Rowan Huigen

40 IBU krijg ik nooit bij mijn vriendin naar binnen  ;D
Zal eens kijken of ik hem ietjes bitterder kan krijgen.

MO


Rowan Huigen

Deze nog niet gebrouwen maar staat wel op de nominatie.
Mijn eerste brouw zal een ALBV, de gist heb ik inmiddels al wel opgekweekt.

Nu nog tijd hiervoor zien te maken.

Gr. Rowan  :brouwen:

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.