Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Urquell volgens de Witte leeuw  (gelezen 2403 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Rowan Huigen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.050
  • Land: nl
  • Smaakt het naar meer, dan brouwen we nog een keer.
Urquell volgens de Witte leeuw
« Gepost op: 22-07-2011 09:38 u »
Omdat ik nog nooit een pils heb gebrouwen EN omdat ik de aanjager van de bouw van mijn HERMS
wil bedanken en in ere wil houden ben ik van plan om een van zijn favoriete bieren te gaan brouwen.

Waar ik het nu dus over heb is een URQUELL ter ere van K...k.

Zelf heb ik het een en ander hierover gelezen en opgesteld.
Vanavond ga ik er een paar halen bij BURG

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptPilsner Urquell
Kenmerkde Witte leeuw
Brouwdatum31-12-2011
BiertypePilsener
Aantal liters20
Gewenst begin SG1047 (4,9 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater29,4 liter
Maischdikte0,0 l/kg
Maischwater0,0 liter
Spoelwater0,0 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur8 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid25 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC95,0 %4046 gr3 EBC
Munchener mout 17 EBC5,0 %213 gr17 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Saaz (USA)4,0 %45 gr90 minuten25 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort2278 Czech Pils
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter1500 ml
Beluchtingstijd24 uur
Temperatuur giststarter0C


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
154C10 minuten0,0 l/kg
266C60 minuten0,0 l/kg
373C5 minuten0,0 l/kg
478C1 minuten0,0 l/kg


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Rowan Huigen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.050
  • Land: nl
  • Smaakt het naar meer, dan brouwen we nog een keer.
Re: Urquell volgens de Witte leeuw
« Reactie #1 Gepost op: 22-07-2011 09:42 u »
Nog even de waterbeheersing erbij zoeken.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Urquell volgens de Witte leeuw
« Reactie #2 Gepost op: 22-07-2011 09:46 u »
Ik zou zeker nog aardig wat Saaz toevoegen op 20 minuten en 7 minuten voor eind koken voor een mooie hopsmaak en -geur. En anderhalve liter starter lijkt me aan de krappe kant voor een ondergister. Vergeet niet dat een ondergister twee keer zoveel gist nodig heeft dan een bovengister.

Offline Rowan Huigen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.050
  • Land: nl
  • Smaakt het naar meer, dan brouwen we nog een keer.
Re: Urquel volgens de Witte leeuw
« Reactie #3 Gepost op: 22-07-2011 10:00 u »
Zo het recept wat aangepast/uitgewerkt

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptPilsner Urquell
Kenmerkde Witte leeuw
Brouwdatum31-12-2011
BiertypePilsener
Aantal liters20
Gewenst begin SG1047 (4,9 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater29,5 liter
Maischdikte3,2 l/kg
Maischwater13,6 liter
Spoelwater15,8 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur8 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid32 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC95,0 %4046 gr3 EBC
Munchener mout 17 EBC5,0 %213 gr17 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Saaz (USA)4,0 %28 gr90 minuten15 EBU
Saaz (USA)4,0 %20 gr60 minuten10 EBU
Saaz (USA)4,0 %20 gr15 minuten5 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort2278 Czech Pils
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter2000 ml
Beluchtingstijd24 uur
Temperatuur giststarter12C


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
154C10 minuten3,2 l/kg
266C60 minuten3,2 l/kg
373C5 minuten3,2 l/kg
478C1 minuten3,2 l/kg


Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.811
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Urquel volgens de Witte leeuw
« Reactie #4 Gepost op: 22-07-2011 10:05 u »
Waarom Amerikaanse Saaz?

Offline Rowan Huigen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.050
  • Land: nl
  • Smaakt het naar meer, dan brouwen we nog een keer.
Re: Urquel volgens de Witte leeuw
« Reactie #5 Gepost op: 22-07-2011 10:22 u »
Heb ik nog liggen, goedkoop op de kop kunnen tikken.
Ik begrijp wat je wil zeggen; dat de Amerikaanseverie anders is.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.811
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Urquel volgens de Witte leeuw
« Reactie #6 Gepost op: 22-07-2011 10:30 u »
Ik vroeg het me zo af. Ik heb er geen ervaring mee, al denk ik inderdaad dat de smaak/geur wel wat zullen afwijken van de Tsjechische. Maar dat is puur veronderstelling natuurlijk.

Offline Rowan Huigen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.050
  • Land: nl
  • Smaakt het naar meer, dan brouwen we nog een keer.
Re: Urquel volgens de Witte leeuw
« Reactie #7 Gepost op: 22-07-2011 10:33 u »
Herman dat denk ik ook maar vind ik een leuke verassing.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.811
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Urquel volgens de Witte leeuw
« Reactie #8 Gepost op: 22-07-2011 11:14 u »
Als je echt een type Urquell nastreeft zou ik nog wat hoger hoppen, berekend 40 IBU (valt in de praktijk toch wat lager uit). Heb je overigens wel zacht water?

Offline Rowan Huigen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.050
  • Land: nl
  • Smaakt het naar meer, dan brouwen we nog een keer.
Re: Urquel volgens de Witte leeuw
« Reactie #9 Gepost op: 22-07-2011 11:29 u »
40 IBU krijg ik nooit bij mijn vriendin naar binnen  ;D
Zal eens kijken of ik hem ietjes bitterder kan krijgen.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.419
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Urquell volgens de Witte leeuw
« Reactie #10 Gepost op: 10-08-2011 09:05 u »
Heb je deze nog gebrouwen?

Offline Rowan Huigen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.050
  • Land: nl
  • Smaakt het naar meer, dan brouwen we nog een keer.
Re: Urquell volgens de Witte leeuw
« Reactie #11 Gepost op: 10-08-2011 10:07 u »
Deze nog niet gebrouwen maar staat wel op de nominatie.
Mijn eerste brouw zal een ALBV, de gist heb ik inmiddels al wel opgekweekt.

Nu nog tijd hiervoor zien te maken.

Gr. Rowan  :brouwen:

Tags: