Weizen (a)

Gestart door nickessers, 28-03-2011 19:54 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

nickessers

Dit recept is voor 15 liter Weizen (a):

Mout:
Pilsmout (3EBC): 1575 gr
Tarwemout (3EBC): 1950 gr

Maischwater: 12.3 l
Spoelwater: 11 l

Hop: Hallertau pellets (4.5%): 17 gr ,meekoken: 60 min

Gist: Safbrew wb-06

Begin sg: 1060
Eind sg: 1015

maischschema:
Inmaischen op 40 ºC
53 ºC 10 min.
63 ºC 45 min.
73 ºC 20 min.
78 ºC 3 min.

Koken: 60 min.   

Dit wordt mijn eerste brouwsel thuis.
Het staat gepland voor komende zaterdag, mits alles binnen is.
Heeft er nog iemand toevoegingen / verbeteringen ?
Laat het me weten :)

janjansen

Hallo Nickessers,

Ik vind het een moedige poging.
Het is mij in ieder geval nog niet gelukt een fatsoenlijke Weizen te maken.
Niet met 3068 in ieder geval.
Misschien moet ik het ook eens proberen met Westmalle gist :nut:.
geintje: wat heeft Westmalle te maken met Weizen?
(of zie ik hier iets over het hoofd?)

Oscar

Citaat van: nickessers op 28-03-2011  19:54 uHeeft er nog iemand toevoegingen / verbeteringen?
Laat het me weten :)

Ja,

Die 1060 begin SG ga je niet halen, tenzij je een rendement van 85% haalt... maar dat is onwaarschijnlijk denk ik. bij een rendement van 75% kom je ongeveer op 1053 uit!
Die 50 gram suiker zou ik weg laten. In een weizen hoort geen suiker en die 50 gram zet ook geen zoden aan de dik (1,4% van de stort en levert je 1 SG punt op).

In je maischschema zou ik die 61° C en 64° C samen voegen tot 1 stap van 63° C en dan 45 minuten, mar wellicht is 30 ook voldoende. Een rust bij 61° C en bij 64° C  onzinnig mijn inziens, daar bereik je niets extra's mee.

IK zou er dit van maken:

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptWeizen
KenmerkRecept van Nickessers
Brouwdatum28-03-11
BiertypeWeizen (D)
Aantal liters15
Gewenst begin SG1053 (5,7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater23,5 liter
Maischdikte3,5 l/kg
Maischwater12,3 liter
Spoelwater11,1 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur7 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid15 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC44,7 %1575 gr3 EBC
Tarwemout55,3 %1950 gr3 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertauer Mittelfrüh4,7 %17 gr60 minuten15 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortFermentis Safbrew WB-06
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
153°C10 minuten3,5 l/kg
263°C45 minuten3,5 l/kg
373°C20 minuten3,5 l/kg
478°C3 minuten3,5 l/kg


nickessers

Citaat van: janjansen op 28-03-2011  20:07 uHallo Nickessers,

Ik vind het een moedige poging.
Het is mij in ieder geval nog niet gelukt een fatsoenlijke Weizen te maken.
Niet met 3068 in ieder geval.
Misschien moet ik het ook eens proberen met Westmalle gist :nut:.
geintje: wat heeft Westmalle te maken met Weizen?
(of zie ik hier iets over het hoofd?)


Gewoon eens wat uitproberen, ik zou ook bijvoorbeeld een X aantal liter apart kunnen laten vergisten hiermee.
En de grootste batch met Fermentis Safbrew WB-06.

nickessers

@ oscar.

Ik ben nog niet zo thuis in de Bierpro software.
Ik heb het gewoon eens ingevuld van de suiker.
Tsjha, en zelf heb ik nog nooit iets van weizen gemaakt :P
Maargoed, suiker geschrapt!
Maischschema ook wat aangepast.

janjansen

@nickessers

alle Weizen pogingen van mijzelf zijn altijd gestrand op de nasmaak.
Liever gezegd: op het ontbreken van Nasmaak.

De eerste slok lijkt op Weizen.
En dan. . . valt het stil. Nasmaak is leeg.
HEEEEL irritant.

Ik wens je heel veel succes, en als het goed uitpakt wil ik er alles van horen.

nickessers

Citaat van: janjansen op 28-03-2011  20:58 u@nickessers

alle Weizen pogingen van mijzelf zijn altijd gestrand op de nasmaak.
Liever gezegd: op het ontbreken van Nasmaak.

De eerste slok lijkt op Weizen.
En dan. . . valt het stil. Nasmaak is leeg.
HEEEEL irritant.

Ik wens je heel veel succes, en als het goed uitpakt wil ik er alles van horen.

Ik zal mijn best doen om er iets moois van te maken :)
Alle tips zijn welkom!!
Ik zal sowieso vanaf de brouwdag ( 02-04-2011) updates blijven geven.

Oscar

Citaat van: nickessers op 28-03-2011  21:19 uIk zal sowieso vanaf de brouwdag ( 02-04-2011) updates blijven geven.

Dan wordt hier een donkere versie gebrouwen... :brouwen:

nickessers

Citaat van: Oscar op 28-03-2011  21:22 uDan wordt hier een donkere versie gebrouwen... :brouwen:

Dan kunnen we wel mooi vergelijken toch?  :proost:

Gerb

De WB06 is een goede doorgister, dus het bier kan wat droger worden dan een commerciele weizen. Ik zou wel een 40 gradenstap inbouwen om de typische kruidnagelsmaak in het bier te krijgen. Daarna snel doorverwarmen zodat ke niet te lang onder de 60 graden blijft en het bier een te dunne smaak krijgt.

nickessers

Eventueel inmaischen op 40 graden, wachten tot alles zich goed heeft gemengd ongeveer 5 min?
En dan doorverwarmen naar 53?

goom

Ik zou met de 40 graden stap beginnen en daarna gelijk door naar de 63 graden gaan.
De 53 graden stap overslaan.

bazje

Citaat van: goom op 29-03-2011  07:29 uIk zou met de 40 graden stap beginnen en daarna gelijk door naar de 63 graden gaan.
De 53 graden stap overslaan.

Die 53 graden stap zou ik bij een Weizen erin laten staan.
Dit is de zgn. eiwitrust en heb je nodig om de moeilijker te bereiken eiwitten uit de tarwemout af te kunnen breken.
Ook worden hiermee voldoende gomstoffen afgebroken.

als je op 40 graden stort, bouw je de zgn. kruidnagelrus in.
Wanneer je dan vervolgens met 1 graad per minuut opwarmt en 10 minuten op 53 aanhoud hoef je je geen zorgen te maken over dun, waterig bier.
Wel meteen door naar 63 graden na die 10min/53 ºC (duurt dan toch ook nog 10 minuten)

Succes!

Jacques

Ook bij tarwemout kun je de 53 ºC stap zonder probleem overslaan. Voor een echte weizen heb de kruidnagelrust bij 40 ºC wel nodig. 

nickessers

Citaat van: Jacques op 29-03-2011  21:03 uOok bij tarwemout kun je de 53 ºC stap zonder probleem overslaan. Voor een echte weizen heb de kruidnagelrust bij 40 ºC wel nodig.

Dus eigenlijk zou ik het dus ook zo kunnen doen:

Inmaischen op 40 ºC,
dan in een keer door naar 63 ºC
63 ºC 45 min.
73 ºC 20 min.
78 ºC 3 min.

groet

RobinB

Opzich wel, maar dan toch ff 15-30 min. laten rusten op 40 grC en daarna in een keer door naar 63 grC

Jacques

Citaat van: RobinB op 30-03-2011  20:19 uOp zich wel, maar dan toch ff 15-30 min. laten rusten op 40 ºC en daarna in een keer door naar 63 ºC

Helemaal juist. De enzymen moeten natuurlijk wel de tijd krijgen om te werken.

nickessers

Gisteren het legendarische eerste thuisbrouwsel gemaakt  >:D
Alles is redelijk soepel en vlot verlopen, het filteren ging eigenlijk wel wat te snel daardoor wat veel moutrestanten e.d. in het wort.
Maar goed, na de filtrage nogmaals gefilterd met een uitgekookt stuk doek, en toen mooi kunnen koken.
SG na het koken: 1050, dus toch mooi in de buurt :)
De gist erbij gedaan toen het wort 19 ºC was, en nu is hij al mooi aan het schuimen.

Maar!!
ja die is er jammer genoeg, mijn waterslot is nog niet aan het bubbelen.
Hoelang duurt het normaal gezien voordat dit gebeurt ?
Er is wel al redelijke schuimvorming en ook een duidelijke CO2 geur.

Big Willem

Citaat van: nickessers op 05-04-2011  01:03 uja die is er jammer genoeg, mijn waterslot is nog niet aan het bubbelen.
Hoelang duurt het normaal gezien voordat dit gebeurt ?
Er is wel al redelijke schuimvorming en ook een duidelijke CO2 geur.

Je hebt waarschijnlijk een vergistingemmer met een drukdeksel?
Hiervan is bekend dat ze wel eens lekken, in dat geval zal je geen activiteit in het waterslot krijgen. Je zal dan moeten kijken naar de schuimkraag om een idee te krijgen van de vergisting.

nickessers

Citaat van: Big Willem op 05-04-2011  12:09 uJe hebt waarschijnlijk een vergistingemmer met een drukdeksel?
Hiervan is bekend dat ze wel eens lekken, in dat geval zal je geen activiteit in het waterslot krijgen. Je zal dan moeten kijken naar de schuimkraag om een idee te krijgen van de vergisting.

Dat klopt, zo'n emmer heb ik hier staan, maar ik had inderdaad ergens gevonden hier op het forum dat ik deze best kan afplakken, dus dat heb ik dan ook maar gedaan.
 :proost:

Jacques

Citaat van: nickessers op 05-04-2011  13:56 uDat klopt, zo'n emmer heb ik hier staan, maar ik had inderdaad ergens gevonden hier op het forum dat ik deze best kan afplakken, dus dat heb ik dan ook maar gedaan.
 :proost:

Ook als je tape gebruikt kan het zijn dat de emmer niet volledig afdicht. De beste oplossing is een ander gistvat aan te schaffen die wel goed afsluit. Jammer dat die niet meteen bij de beginnerspakketten zit.

nickessers

Vandaag eens even gemeten, sg is toch redelijk gedaald van 1050 naar 1022 :)
Het stond eigenlijk net wat te koud kwam ik net achter, 13 ºC,
nu toch maar in de woonkamer gezet, bij 19 ºC.
Ik ben benieuwd wat het wordt :)

Hoeveel suiker moet ik er eigenlijk bij doen met bottelen?
Ik heb al verschillende dingen gelezen, maar nu twijfel ik toch, 7gr/L?

arluijen

...aangezien ik nu ook een (doppel)weizen in de gisting heb staan ben ik daar ook benieuwd naar: Hoeveel suiker per L. Ook interessant; er zit een redelijke rest (dode) gist al onder in het gistvat dus wil ik de boel hevelen om te laten lageren, hoe lang zou dat moeten staan en wanneer kan ik precies beginnen met lageren?


RobinB

Citaat van: arluijen op 07-04-2011  15:00 uOok interessant; er zit een redelijke rest (dode) gist al onder in het gistvat dus wil ik de boel hevelen om te laten lageren

Het merendeel van de gistkoek is zeker niet dood. Je kunt dit heel goed, al dan niet na een oppepper, gebruiken om een nieuw wort mee aan te zetten.

7 g/L is niet gek voor een weizen, daar mag wel wat koolzuur in zitten! :)

nickessers

Citaat van: RobinB op 07-04-2011  22:28 uHet merendeel van de gistkoek is zeker niet dood. Je kunt dit heel goed, al dan niet na een oppepper, gebruiken om een nieuw wort mee aan te zetten.

7 g/L is niet gek voor een weizen, daar mag wel wat koolzuur in zitten! :)

Bedankt robinb :)
Ik ben benieuwd wanneer ''zij''  ;) klaar is met vergisten.
Ik kan trouwens van een collega van me nog mooie grote gistingsflessen kopen,
ik zal dit wel posten bij bij het prikbord voor de gegadigden.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.