Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Proefnotities voor dummies

Gestart door dennis, 13-03-2011 09:37 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

dennis

Goedemorgen,

Het is jullie vast ook wel eens opgevallen, je hebt een biertje meegegeven aan vriend of bekende en je krijgt weken later te horen dat ze dat bier op een avond hadden open gemaakt en dat het erg lekker was.  Welk bier nummer / naam het precies was weten ze niet meer.  :weetniet:

Dat ze het lekker vinden is het belangrijkst maar iets meer info zou wel welkom zijn. En ik kan me voorstellen dat ze het zelf wel interessant zouden vinden om iets meer te weten over bierproeven.
Daarom ga ik proberen om de mensen via mijn etiket te leiden naar mijn een eenvoudig proefformulier. Op dat formulier probeer ik het bierproeven eenvoudig te houden.  Misschien dat ik op deze manier wat vaker echte terugkoppeling ga krijgen, ik ben benieuwd.

Edit: url aangepast

Kleine_Schriek

Wow, dat vind ik handig! Ik ben ook een dummie op proeven gebied ;-)

dennis

Het is gemaakt in google docs, als iemand een share wil dan kan dat geregeld worden.

RobinB

Leuk formulier, wel vrij basic maar voldoet redelijk.
Is het niet handiger om het fruitigheids punt wat op te splitsen?
Je hebt nu banaantjes en citrus, waarbij de citrus staat voor:
- Citrus achtig (kan ook grapefruit, perzik, lycee, bramen, etc)

grapefruit is inderdaad citrus, maar perzik, lycee, bramen toch niet...?
Groene appels is ook een herkenbare geur, dan weer afkomstig van de gist.

(Denne)harsachtig, hooi en grassig kan ook van de hop komen.
Harsig komt naar mijn idee veel voor in Duitse pilsen en zou best herkenbaar moeten zijn.

Ik snap dat je het eenvoudig wilt houden, maar nu is het wel vrij eenzijdig (alleen banaantjesgist en citrushop)?

Zoet granig, karamellig van de mouten (rozijn?), zullen ze vast ook ruiken.

Oscar

Leuk formulier !! Zet er even als tip bij dat ze het bier bij voorkeur in een schoon & droog glas inschenken. Dit komt de beoordeling van je schuim ten goede.. :)

Citaat van: RobinB op 13-03-2011  11:29 uIs het niet handiger om het fruitigheids punt wat op te splitsen?

Nee een proef no no  weet die verschillen niet...

Citaat van: RobinB op 13-03-2011  11:29 uJe hebt nu banaantjes en citrus, waarbij de citrus staat voor:
- Citrus achtig (kan ook grapefruit, perzik, lycee, bramen, etc)

grapefruit is inderdaad citrus, maar perzik, lycee, bramen toch niet...?
Groene appels is ook een herkenbare geur, dan weer afkomstig van de gist.

(Denne)harsachtig, hooi en grassig kan ook van de hop komen.
Harsig komt naar mijn idee veel voor in Duitse pilsen en zou best herkenbaar moeten zijn.

Zoet granig, karamellig van de mouten (rozijn?), zullen ze vast ook ruiken.

Ga er maar vanuit van niet...jij wilt het weer te moeilijk voor je vrienden maken.

Anton

Citaat van: RobinB op 13-03-2011  11:29 uLeuk formulier, wel vrij basic maar voldoet.
Is het niet handiger om het fruitigheids punt wat op te splitsen?
Je hebt nu banaantjes en citrus, waarbij de citrus staat voor:
- Citrus achtig (kan ook grapefruit, perzik, lycee, bramen, etc)

grapefruit is inderdaad citrus, maar perzik, lycee, bramen toch niet...?
Groene appels is ook een herkenbare geur, dan weer afkomstig van de gist.

(Denne)harsachtig, hooi en grassig kan ook van de hop komen.
Harsig komt naar mijn idee veel voor in Duitse pilsen en zou best herkenbaar moeten zijn.

Zoet granig, karamellig van de mouten (rozijn?), zullen ze vast ook ruiken.

Ik snap dat je het eenvoudig wilt houden, maar nu is het wel vrij eenzijdig (alleen banaantjesgist en citrushop)?

Nee, juist eenvoudig houden.
Ik ben verrast door de eenvoud van dit formulier, laten zo.
Maak je het uitgebreider dan gaat het weer op het ingewikkelde bekende formulier lijken.

RobinB

Dat zeg ik ook: je wilt het eenvoudig houden, maar waarom dan wel déze geuren?
Het lijkt alleen toegespitst op Amerikaanse hoppen en een banaantjes gist.

Er wordt al uitegedijt in het citrus, dat zou je dan net zo goed kunnen laten.

Veel van deze hopsmaken vind je niet in Duitse hoppen en ze zijn naar mijn idee ook minder herkenbaar.
Grapefruit(schil) is duidelijk herkenbaar.
Kruidnagel is ook een bekende, veel voorkomende en herkenbare geur.


Mijn punt is/was (daar komtie dan):

is het niet handiger om duidelijke herkenbare en wijdvoorkomende geuren/smaken op te nemen in zo'n formulier? Dan is het breder toepasbaar, lijkt me

Johannes

Leuk formulier en leuke methode!

Ik vind de opties soms merkwaardig. Bijvoorbeeld:

Overige smaak indrukken Na de eerste indruk kunnen soms nog andere smaakjes waargenomen worden. Hieronder enkele fenomenen.

    * Bitterheid is intens of onaangenaam
    * Zoetigheid blijft hangen
    * Droog mondgevoel
     * Anders:

De antwoordmogelijkheden zijn nogal 'gesloten'. Voor onervaren proevers moet je natuurlijk geen lastige termen introduceren, maar ik zou toch meer keuzemogelijkheden creëren.

Jacques

Zo juist even gekeken naar het formulier.

Het is op zich een eenvoudig formulier. Naar mijn idee iets te eenvoudig. Qua aroma wordt er alleen aandacht besteed aan fruitigheid en dan ook maar vrij willekeur. Ik mis bijvoorbeeld de appelesters, een belangrijke groep van esters.

Verder wordt er niet gevraagd naar de intensiteit van de bitterheid, zoetigheid of zurigheid. In feite is elk gehopt bier bitter, zoetig en zurig.

dennis

Het is ook een heel makkelijke methode, je klikt het zo in mekaar. 

Vwb jullie opmerkingen.  Ik zal even kijken of ik het nog iets verder kan uitsplitsen.  Ik heb het idee dat mensen wel moeite hebben als er teveel keuze is, maar misschien kan het wel slimmer. 

Jacques

Citaat van: dennis op 13-03-2011  15:39 umaar misschien kan het wel slimmer.

Voor de intensiteit zat ik te denken aan een een soort schuifbalk. Link weinig, recht heel veel. Je kunt dan in één oogopslag zien welke smaak overheerst.

dennis

Citaat van: Jacques op 13-03-2011  14:55 uVerder wordt er niet gevraagd naar de intensiteit van de bitterheid, zoetigheid of zurigheid. In feite is elk gehopt bier bitter, zoetig en zurig.
Ik ben voor de leek op zoek geweest naar opvallende zaken.  Ik denk dat velen geen bitter associatie hebben bij een weizen of een doorsnee pils.  Bij dit formulier probeer ik de eenvoud te zoeken en daarvoor wordt wel eea geofferd. Als ik er teveel opties op zet dan denk ik dat men erdoor afgeschrikt wordt. 

Misschien dat ik die fruitige smaakjes wat minder ver ga uitsplitsen, het zal voor de noob niet zo makklijk te bepalen zijn. 

Op zich bieden deze formulieren ook de mogelijkheid om afhankelijk van een keuze een vervolgpagina te kiezen: bent u een ervaren bier proever ja/nee.  Bij keuze voor nee volgt een eenvoudig formulier en bij ja krijg je alle mogelijkheden.

Jacques

Citaat van: dennis op 13-03-2011  15:45 uOp zich bieden deze formulieren ook de mogelijkheid om afhankelijk van een keuze een vervolgpagina te kiezen: bent u een ervaren bier proever ja/nee.  Bij keuze voor nee volgt een eenvoudig formulier en bij ja krijg je alle mogelijkheden.

Dat lijkt mij een hele goede. Iemand met wat meer proefervaring kan met dit formulier niet echt uit te voeten. In de vrije velden krijg je dan hele verhalen en dat is nu weer niet handig.

dennis

Hou zou de geur voor dummies het beste eenvoudig gehouden kunnen worden?  Zijn er voor de ongeoefende neus slechts twee geuren:
 - moutig
 - fruitig?

Wat kan ik als referentie voor een moutige lucht opgeven, zodat men weet waar men naar kan zoeken?
En kan er verwacht worden dat men onderscheid maakt tussen zachte fruitigheid van de gist en scherpere fruitigheid van de hop?  Ik denk het niet, dus dan wordt het fruitig of niet fruitig.

Jacques

Een ongeoefende neus weet niet wat bedoeld wordt met moutig.
Ik zou dat graanachtig/broodachtig/geroosterd brood noemen.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.