Zoete tripel

Gestart door janjansen, 07-03-2011 18:43 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

janjansen

Ik wil een zoete tripel maken.
Maar weet niet zo goed hoe dit te bereiken.
Met alleen het maischschema denk ik dit deels te kunnen bereiken.
Zijn hier nog andere trucs voor? Zoete tripel?
De gist is een uit fles opgekweekte Westmalle.

Mouten die ik tot mijn beschikking heb zijn:
- pilsmout
- vienna
- munich
- tarwemout
- cara 50, 120, 300

Suggesies zijn zeer welkom.

Albertus

Fruitigheid (van de gist) geeft een zoetige indruk.
Minder bitterheid benadrukt de zoete smaak.

Bert

janjansen

Dank Albertus,

Is er in dit verband een gist die jij zou aanraden?
Om een zoete smaak te geven?
Dan ga ik daar in de toekomst mee experimenteren.

Voor nu: ik mot wat met die Westmalle-gist. . .
Ik wacht natuurlijk alle tips en suggesties af en anders ga ik maar wat experimenteren.

Zo staat er een flesje bij ons in de kast waarvan een paar druppels een ongelofelijk sterke zoetsmaak geeft.
Veel zoeter dan suiker.
Ik knijp normaal een klein straaltje door de saladedressing heen om de azijn een beetje te compenseren (is ook meteen alles wat ik doe aan koken thuis. De Sla.)

Wat zou er gebeuren als ik een paar mililiter bij de laatste 5 minuten kook toevoeg?
Misschien verdampt het wel. Of gaat het allerlei ongewenste verbindingen aan. . .

Of geeft het een zoet bier!
vragen, vragen . . .

Hopmans

Het bier wat mij het meeste bij is gebleven op Zythos was de Wieze tripel.
Lekkere zoete tripel was dat.

Sleutelwoord was het maischschema.
Ik denk dat je heel kort op 62 graden moet, en heel lang op 72 graden.

http://www.wiezebier.be/www.wiezebier.be/Welkom_Wiezebier.be.html


Albertus

Meer fruitigheid krijg je door de vergistingstemperatuur iets te verhogen.
Kunstmatig zoetmiddel is natuurlijk een kwestie van smaak ;D, maar ik zou het pas toevoegen bij het bottelen. Je kunt de dosering dan uitproberen op het jongbier.

Bert

RobinB

Als je die zoetstof wilt gebruiken zou ik dat bij het bottelen doen. Eerst ff de dosering proeven.

Je zou het ook eerst op de ambachtelijke manier kunnen proberen? Ruim caramout, vol maischschema, niet te koel vergisten.
Chimay gist geeft ook een wat zoete indruk. Meer dan de Westmalle, die vind ik wat droger.

MM

Een beetje cara-50 mout volgens mij ook een zoeter bier opleveren.

janjansen

Goeie reakties, dank, heb ik veel aan. Waar is Adrie?
Ik ga het proberen met kort op 62 graden, en lang op 72 graden (dank Hopmans),  hogere vergistingstemperatuur en wat caramout (dank MM).
Wat die caramout betreft: stefan (basterd-brewer) heeft die caramouten bij me geintroduceerd (en de 50, 120en 300 versie achtergelaten).
Stefan, als je meeleest: hoe kwam jij aan zo'n zoete duvelkloon. Was dat de gist?
MM, welk percentage cara-stort heb je in gedachten? En welk van de cara's (50, 120, 300)?

Als ik al kunstmatige zoetstof zou toedienen zou dat pre-gist zijn. Niet bij het bottelen. Kweenie precies waarom.
het het brouwproces zit als volgt in mijn kop:

- dingen bij elkaar gooien (mouten, gistvoeding, zuurtjes)
- gist zijn ding laten doen (gisten)
- bottelen met suiker/speisse (bottelen)

(om deze reden had ik altijd al mijn reserves bij koudhoppen)

iedere toevoeging zou wat mij betreft Pre-gist moeten gebeuren.
Mijn persoonlijke reinheitsggebot, zegmaar.

goom

Als je zoeter bier wilt dan gewoon op hogere temperatuur maisschen.
Maisschen op 68 of 72 graden zal het goed doen.

Als je een beetje cara mout gebruikt dan zal dat ten goede komen.

Qua gist zijn er wel wat mogelijkheden.
Zelf opkweken uit de fles : chouffe, Westmalle. karmeliet
Anders : Wyeast 3944 om maar wat te noemen
Gebruik de zoekfunctie op de site anders of zoek op de site van Wyeast.

janjansen

Goom,

welk percentage van welke cara (50, 120, 300)?

kleine Minstreel

Hoi
Ik heb ook al 2x een wat zoetere amber kleurige tripel gebrouwen met Cara Amber 50 ebc en Municher 20 ebc
Begin sg=1081 eind sg=1018.
Als bitter hop gebruik ik bij deze bieren de northern brewer van 10,8 % alfa en wat Tetnanger.
De zoet / bitter balans is erg lekker.

Cor Hobby Brouwerij De Kleine Minstreel

janjansen

Hallo Cor,

Dank voor je rekatie.
Ik ben even zoekende naar verhoudingen hier
Welke percentages stort hou jij aan?
5% cara, 10% munich, 10 suiker en de rest pilsmout of iets in die richting?

RobinB

En welke gist?
Dat is een niet te onderschatten factor.

goom

Citaat van: janjansen op 07-03-2011  21:07 uGoom,

welk percentage van welke cara (50, 120, 300)?
Ik heb Cara 50 gebruikt.
Een beetje munchener 17 erbij voor extra body erbij kan ook.
Ik weet niet meer hoeveel.
Maar zoek even op het forum en dan kan je zo wat vinden
Neem je het gemiddelde of ga op je gevoel af.

MO

Niet hoger gaan dan een bitterheid van 20 IBU. Dat zal helpen.

Herman

De opgekweekte Westmalle heeft als voordeel dat deze een zoete indruk achterlaat. Ik had er ooit een die tot 1.002 was vergist, op het Gilde vonden ze hem wat zoet...

Jacques

Citaat van: Herman op 07-03-2011  23:01 uDe opgekweekte Westmalle heeft als voordeel dat deze een zoete indruk achterlaat. Ik had er ooit een die tot 1.002 was vergist, op het Gilde vonden ze hem wat zoet...

Zoetbeleving is volgens mij niet zo zeer afhankelijk van de hoeveelheid restsuikers (hoewel dat wel meehelpt) maar vooral een kwestie van esters. Sommige gisten geven veel sneller een zoetige smaak dan anderen.

kleine Minstreel

Dit was het recept en ook ik gebruikte opgekweekte Westmalle gist dus sluit mij aan bij het ander commentaar.
Het start recept was voor een dubbel maar uiteindelijk is het een tripel geworden.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptRoestelaere Crispijnius
KenmerkNo:25 Amber bier Annemiek
Brouwdatum19-11-2010
BiertypeDubbel
Aantal liters15
Gewenst begin SG1071 (7,8 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater24,8 liter
Maischdikte2,9 l/kg
Maischwater12,5 liter
Spoelwater12,3 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur28 EBC (Ray Daniels)
Berekende bitterheid30 EBU (Ray Daniels)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC62,7 %2850 gr3 EBC
Ambermout 50 EBC14,6 %665 gr49 EBC
Münchnermout type 116,5 %750 gr12 EBC
Kandijsuiker (bruin)6,2 %283 gr10 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Northern Brewer (D)10,5 %10 gr90 minuten17 EBU
Tettnanger (D)5,5 %15 gr10 minuten4 EBU
Northern Brewer (D)10,5 %5 gr10 minuten2 EBU

OpmerkingenEen kookbol gebruikt om de hop in te deon.Telkens boven een lekbakje opnieuw vullen

Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Koriander6 gr5 Min.

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort3522 Belgian Ardennes opkweek
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter600 ml
Beluchtingstijd42 uur
Temperatuur giststarter22°C
OpmerkingenOpkweek van Westmalle brouwnummer 23

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
163°C30 minuten2,9 l/kg
268°C20 minuten2,9 l/kg
373°C20 minuten2,9 l/kg
478°C1 minuten2,9 l/kg


basterd-brewer

Citaat van: janjansen op 07-03-2011  20:57 uStefan, als je meeleest: hoe kwam jij aan zo'n zoete duvelkloon. Was dat de gist?

Dat kwam door een iets te warme vergisting die heel veel fruitige smaakjes gaf die een heel zoete impressie achter laat.

MM

Citaat van: janjansen op 07-03-2011  20:57 uGoeie reacties, dank, heb ik veel aan. Waar is Adrie?
Ik ga het proberen met kort op 62 graden, en lang op 72 graden (dank Hopmans),  hogere vergistingstemperatuur en wat caramout (dank MM).
Wat die caramout betreft: stefan (basterd-brewer) heeft die caramouten bij me geintroduceerd (en de 50, 120en 300 versie achtergelaten).
Stefan, als je meeleest: hoe kwam jij aan zo'n zoete duvelkloon. Was dat de gist?
MM, welk percentage cara-stort heb je in gedachten? En welk van de cara's (50, 120, 300)?

Ik zou niet verder dan 10% caramouten in je stort toevoegen als ik jou was. Zelf ga ik komend weekend een tripel brouwen met 7,5 % Cara-amber (60 EBC). Ik zou ook voor de cara 50 gaan. De donkerdere cara-mouten kunnen ongewenste geroosterde smaken aan je bier geven.

janjansen

Dank MM,

10% cara. Ga ik doen.

Ik twijfel nog over het experiment met de toevoeging van zoetstof laatste 5 minuten kook.
Aangezien deze Westmalle opkweek-van-fles voor mij sowieso een experiment is neig ik ernaar het te proberen.
Alle experimenten maar even tegelijkertijd. Ben eigenlijk niet zo van de Westmalle.

Mijn volgende bier wordt een LaTrappe opkweek.
Die doe ik dan weer zonder experimenten.
Want dat voelt voor mij als heiligschennis.

Welke gist ga jij inzetten dit weekeind?

Gerb

Persoonlijk zou ik de zoetstof niet gebruiken. De Westmalle gist zal in combinatie met warmer maischen en wat meer caramouten nooit de typische bitter en droogheid krijgen die een Westmalle tripel zo kenmerkt. Door nu ook nog zoetstof te gaan toevoegen, wordt het bier minder drinkbaar.

janjansen

Gerb, heb jij ooit zoetstof toegevoegd?

Gerb

Nee, dat niet, maar ik zie het als een onnodige noodgreep, het is niet-natuurlijk, te veel van het goede en ik zie het als een bron van een mogelijke smaakafwijking. Maar je moet het zelf weten natuurlijk.

janjansen

Gerb, duidelijk.
ik deel je reserves.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.