Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Zoete tripel  (gelezen 9030 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline janjansen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 537
  • Land: nl
Zoete tripel
« Gepost op: 07-03-2011 18:43 u »
Ik wil een zoete tripel maken.
Maar weet niet zo goed hoe dit te bereiken.
Met alleen het maischschema denk ik dit deels te kunnen bereiken.
Zijn hier nog andere trucs voor? Zoete tripel?
De gist is een uit fles opgekweekte Westmalle.

Mouten die ik tot mijn beschikking heb zijn:
- pilsmout
- vienna
- munich
- tarwemout
- cara 50, 120, 300

Suggesies zijn zeer welkom.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.623
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Zoete Tripel
« Reactie #1 Gepost op: 07-03-2011 18:50 u »
Fruitigheid (van de gist) geeft een zoetige indruk.
Minder bitterheid benadrukt de zoete smaak.

Bert

Offline janjansen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 537
  • Land: nl
Re: Zoete Tripel
« Reactie #2 Gepost op: 07-03-2011 19:45 u »
Dank Albertus,

Is er in dit verband een gist die jij zou aanraden?
Om een zoete smaak te geven?
Dan ga ik daar in de toekomst mee experimenteren.

Voor nu: ik mot wat met die Westmalle-gist. . .
Ik wacht natuurlijk alle tips en suggesties af en anders ga ik maar wat experimenteren.

Zo staat er een flesje bij ons in de kast waarvan een paar druppels een ongelofelijk sterke zoetsmaak geeft.
Veel zoeter dan suiker.
Ik knijp normaal een klein straaltje door de saladedressing heen om de azijn een beetje te compenseren (is ook meteen alles wat ik doe aan koken thuis. De Sla.)

Wat zou er gebeuren als ik een paar mililiter bij de laatste 5 minuten kook toevoeg?
Misschien verdampt het wel. Of gaat het allerlei ongewenste verbindingen aan. . .

Of geeft het een zoet bier!
vragen, vragen . . .

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Zoete Tripel
« Reactie #3 Gepost op: 07-03-2011 19:50 u »
Het bier wat mij het meeste bij is gebleven op Zythos was de Wieze tripel.
Lekkere zoete tripel was dat.

Sleutelwoord was het maischschema.
Ik denk dat je heel kort op 62 graden moet, en heel lang op 72 graden.

http://www.wiezebier.be/www.wiezebier.be/Welkom_Wiezebier.be.html


Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.623
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Zoete Tripel
« Reactie #4 Gepost op: 07-03-2011 19:50 u »
Meer fruitigheid krijg je door de vergistingstemperatuur iets te verhogen.
Kunstmatig zoetmiddel is natuurlijk een kwestie van smaak ;D, maar ik zou het pas toevoegen bij het bottelen. Je kunt de dosering dan uitproberen op het jongbier.

Bert

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Zoete Tripel
« Reactie #5 Gepost op: 07-03-2011 19:56 u »
Als je die zoetstof wilt gebruiken zou ik dat bij het bottelen doen. Eerst ff de dosering proeven.

Je zou het ook eerst op de ambachtelijke manier kunnen proberen? Ruim caramout, vol maischschema, niet te koel vergisten.
Chimay gist geeft ook een wat zoete indruk. Meer dan de Westmalle, die vind ik wat droger.

Offline MM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.321
  • Land: nl
  • The ale is dear
Re: Zoete Tripel
« Reactie #6 Gepost op: 07-03-2011 20:01 u »
Een beetje cara-50 mout volgens mij ook een zoeter bier opleveren.

Offline janjansen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 537
  • Land: nl
Re: Zoete tripel
« Reactie #7 Gepost op: 07-03-2011 20:57 u »
Goeie reakties, dank, heb ik veel aan. Waar is Adrie?
Ik ga het proberen met kort op 62 graden, en lang op 72 graden (dank Hopmans),  hogere vergistingstemperatuur en wat caramout (dank MM).
Wat die caramout betreft: stefan (basterd-brewer) heeft die caramouten bij me geintroduceerd (en de 50, 120en 300 versie achtergelaten).
Stefan, als je meeleest: hoe kwam jij aan zo'n zoete duvelkloon. Was dat de gist?
MM, welk percentage cara-stort heb je in gedachten? En welk van de cara's (50, 120, 300)?

Als ik al kunstmatige zoetstof zou toedienen zou dat pre-gist zijn. Niet bij het bottelen. Kweenie precies waarom.
het het brouwproces zit als volgt in mijn kop:

- dingen bij elkaar gooien (mouten, gistvoeding, zuurtjes)
- gist zijn ding laten doen (gisten)
- bottelen met suiker/speisse (bottelen)

(om deze reden had ik altijd al mijn reserves bij koudhoppen)

iedere toevoeging zou wat mij betreft Pre-gist moeten gebeuren.
Mijn persoonlijke reinheitsggebot, zegmaar.

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.365
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: Zoete tripel
« Reactie #8 Gepost op: 07-03-2011 21:04 u »
Als je zoeter bier wilt dan gewoon op hogere temperatuur maisschen.
Maisschen op 68 of 72 graden zal het goed doen.

Als je een beetje cara mout gebruikt dan zal dat ten goede komen.

Qua gist zijn er wel wat mogelijkheden.
Zelf opkweken uit de fles : chouffe, Westmalle. karmeliet
Anders : Wyeast 3944 om maar wat te noemen
Gebruik de zoekfunctie op de site anders of zoek op de site van Wyeast.

Offline janjansen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 537
  • Land: nl
Re: Zoete tripel
« Reactie #9 Gepost op: 07-03-2011 21:07 u »
Goom,

welk percentage van welke cara (50, 120, 300)?

Offline kleine Minstreel

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 751
  • Land: nl
  • Gedenk gisteren, droom van morgen en leef vandaag
Re: Zoete tripel
« Reactie #10 Gepost op: 07-03-2011 21:48 u »
Hoi
Ik heb ook al 2x een wat zoetere amber kleurige tripel gebrouwen met Cara Amber 50 ebc en Municher 20 ebc
Begin sg=1081 eind sg=1018.
Als bitter hop gebruik ik bij deze bieren de northern brewer van 10,8 % alfa en wat Tetnanger.
De zoet / bitter balans is erg lekker.

Cor Hobby Brouwerij De Kleine Minstreel

Offline janjansen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 537
  • Land: nl
Re: Zoete tripel
« Reactie #11 Gepost op: 07-03-2011 21:59 u »
Hallo Cor,

Dank voor je rekatie.
Ik ben even zoekende naar verhoudingen hier
Welke percentages stort hou jij aan?
5% cara, 10% munich, 10 suiker en de rest pilsmout of iets in die richting?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Zoete tripel
« Reactie #12 Gepost op: 07-03-2011 22:11 u »
En welke gist?
Dat is een niet te onderschatten factor.

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.365
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: Zoete tripel
« Reactie #13 Gepost op: 07-03-2011 22:15 u »
Goom,

welk percentage van welke cara (50, 120, 300)?
Ik heb Cara 50 gebruikt.
Een beetje munchener 17 erbij voor extra body erbij kan ook.
Ik weet niet meer hoeveel.
Maar zoek even op het forum en dan kan je zo wat vinden
Neem je het gemiddelde of ga op je gevoel af.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.451
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Zoete tripel
« Reactie #14 Gepost op: 07-03-2011 22:37 u »
Niet hoger gaan dan een bitterheid van 20 IBU. Dat zal helpen.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.878
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Zoete tripel
« Reactie #15 Gepost op: 07-03-2011 23:01 u »
De opgekweekte Westmalle heeft als voordeel dat deze een zoete indruk achterlaat. Ik had er ooit een die tot 1.002 was vergist, op het Gilde vonden ze hem wat zoet...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.757
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Zoete tripel
« Reactie #16 Gepost op: 08-03-2011 00:15 u »
De opgekweekte Westmalle heeft als voordeel dat deze een zoete indruk achterlaat. Ik had er ooit een die tot 1.002 was vergist, op het Gilde vonden ze hem wat zoet...

Zoetbeleving is volgens mij niet zo zeer afhankelijk van de hoeveelheid restsuikers (hoewel dat wel meehelpt) maar vooral een kwestie van esters. Sommige gisten geven veel sneller een zoetige smaak dan anderen.

Offline kleine Minstreel

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 751
  • Land: nl
  • Gedenk gisteren, droom van morgen en leef vandaag
Re: Zoete tripel
« Reactie #17 Gepost op: 08-03-2011 09:44 u »
Dit was het recept en ook ik gebruikte opgekweekte Westmalle gist dus sluit mij aan bij het ander commentaar.
Het start recept was voor een dubbel maar uiteindelijk is het een tripel geworden.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptRoestelaere Crispijnius
KenmerkNo:25 Amber bier Annemiek
Brouwdatum19-11-2010
BiertypeDubbel
Aantal liters15
Gewenst begin SG1071 (7,8 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater24,8 liter
Maischdikte2,9 l/kg
Maischwater12,5 liter
Spoelwater12,3 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur28 EBC (Ray Daniels)
Berekende bitterheid30 EBU (Ray Daniels)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC62,7 %2850 gr3 EBC
Ambermout 50 EBC14,6 %665 gr49 EBC
Münchnermout type 116,5 %750 gr12 EBC
Kandijsuiker (bruin)6,2 %283 gr10 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Northern Brewer (D)10,5 %10 gr90 minuten17 EBU
Tettnanger (D)5,5 %15 gr10 minuten4 EBU
Northern Brewer (D)10,5 %5 gr10 minuten2 EBU


OpmerkingenEen kookbol gebruikt om de hop in te deon.Telkens boven een lekbakje opnieuw vullen


Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Koriander6 gr5 Min.


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort3522 Belgian Ardennes opkweek
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter600 ml
Beluchtingstijd42 uur
Temperatuur giststarter22°C
OpmerkingenOpkweek van Westmalle brouwnummer 23


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
163°C30 minuten2,9 l/kg
268°C20 minuten2,9 l/kg
373°C20 minuten2,9 l/kg
478°C1 minuten2,9 l/kg



Offline basterd-brewer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 557
  • Land: nl
  • Wageningse Hobbybrouwer in Overleg
    • Brouwerij Wageningen: brouwen zonder grenzen
Re: Zoete tripel
« Reactie #18 Gepost op: 08-03-2011 15:49 u »
Stefan, als je meeleest: hoe kwam jij aan zo'n zoete duvelkloon. Was dat de gist?

Dat kwam door een iets te warme vergisting die heel veel fruitige smaakjes gaf die een heel zoete impressie achter laat.

Offline MM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.321
  • Land: nl
  • The ale is dear
Re: Zoete tripel
« Reactie #19 Gepost op: 10-03-2011 18:46 u »
Goeie reacties, dank, heb ik veel aan. Waar is Adrie?
Ik ga het proberen met kort op 62 graden, en lang op 72 graden (dank Hopmans),  hogere vergistingstemperatuur en wat caramout (dank MM).
Wat die caramout betreft: stefan (basterd-brewer) heeft die caramouten bij me geintroduceerd (en de 50, 120en 300 versie achtergelaten).
Stefan, als je meeleest: hoe kwam jij aan zo'n zoete duvelkloon. Was dat de gist?
MM, welk percentage cara-stort heb je in gedachten? En welk van de cara's (50, 120, 300)?

Ik zou niet verder dan 10% caramouten in je stort toevoegen als ik jou was. Zelf ga ik komend weekend een tripel brouwen met 7,5 % Cara-amber (60 EBC). Ik zou ook voor de cara 50 gaan. De donkerdere cara-mouten kunnen ongewenste geroosterde smaken aan je bier geven.

Offline janjansen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 537
  • Land: nl
Re: Zoete tripel
« Reactie #20 Gepost op: 10-03-2011 19:47 u »
Dank MM,

10% cara. Ga ik doen.

Ik twijfel nog over het experiment met de toevoeging van zoetstof laatste 5 minuten kook.
Aangezien deze Westmalle opkweek-van-fles voor mij sowieso een experiment is neig ik ernaar het te proberen.
Alle experimenten maar even tegelijkertijd. Ben eigenlijk niet zo van de Westmalle.

Mijn volgende bier wordt een LaTrappe opkweek.
Die doe ik dan weer zonder experimenten.
Want dat voelt voor mij als heiligschennis.

Welke gist ga jij inzetten dit weekeind?

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.944
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Zoete tripel
« Reactie #21 Gepost op: 10-03-2011 20:44 u »
Persoonlijk zou ik de zoetstof niet gebruiken. De Westmalle gist zal in combinatie met warmer maischen en wat meer caramouten nooit de typische bitter en droogheid krijgen die een Westmalle tripel zo kenmerkt. Door nu ook nog zoetstof te gaan toevoegen, wordt het bier minder drinkbaar.

Offline janjansen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 537
  • Land: nl
Re: Zoete tripel
« Reactie #22 Gepost op: 10-03-2011 21:04 u »
Gerb, heb jij ooit zoetstof toegevoegd?

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.944
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Zoete tripel
« Reactie #23 Gepost op: 10-03-2011 21:13 u »
Nee, dat niet, maar ik zie het als een onnodige noodgreep, het is niet-natuurlijk, te veel van het goede en ik zie het als een bron van een mogelijke smaakafwijking. Maar je moet het zelf weten natuurlijk.

Offline janjansen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 537
  • Land: nl
Re: Zoete tripel
« Reactie #24 Gepost op: 10-03-2011 21:37 u »
Gerb, duidelijk.
ik deel je reserves.

Tags: tripel