Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Bubbels, blubs, vrolijke jongens maw. koolzuur  (gelezen 4924 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Rowan Huigen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.050
  • Land: nl
  • Smaakt het naar meer, dan brouwen we nog een keer.
Bubbels, blubs, vrolijke jongens maw. koolzuur
« Gepost op: 27-02-2011 12:57 u »
Heren/dame,

Nu smaakt mijn bier prima, al zeg ik hetzelf!  ;D
Hij ruikt goed, ziet er goed uit, de hele dronk ik goed, er zit een mooie schuimkraag op.
Ik mis alleen nog wat nml de koolzuurstraatjes in mijn glas, de feestelijke koolzuurbubbels die vanuit onderin mijn glas naar boven toe bubbelen.

Ik vraag me af hoe KRIJG ik die bubbels in mijn glas.
Zelf zat ik te denken aan:
- Niet zolang op de navergisting laten staan, nu is dat 2 weken. Of
- Meer suiker toevoegen tijdens het bottelen, nu was dat 2 gram per flesje. Of
- Gist toevoegen tijdens het bottelen, nog nooit gedaan. Of
- Nog langer in de fles later staan bij de juiste temperatuur, nu 4 weken bij 20 graden Celsius.

Wie kan mij advies geven, ik hou nml van bubbels.

Gr. Rowan  :weetniet:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 959
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Bubbels, blubs, vrolijke jongens maw. koolzuur
« Reactie #1 Gepost op: 27-02-2011 13:02 u »
Zorg voor een bierglas met krasjes onderin. (bv een Duvelglas)
En voor voldoende koolzuur in het bier, afhankelijk van het type bier en al opgelost koolzuur tijdens de vergisting 2 tot 10 gram per liter.
 :proost:

Offline Ronald_

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.634
  • Land: nl
    • vandeStreek bier
Re: Bubbels, blubs, vrolijke jongens maw. koolzuur
« Reactie #2 Gepost op: 27-02-2011 13:04 u »
Kouder drinken..

Offline Rowan Huigen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.050
  • Land: nl
  • Smaakt het naar meer, dan brouwen we nog een keer.
Re: Bubbels, blubs, vrolijke jongens maw. koolzuur
« Reactie #3 Gepost op: 27-02-2011 17:06 u »
Heren mijn vraag is dus niet wat ik moet doen maar hoe ik dat moet doen.
Hoe ik dus op een ambachtelijke manier meer bubbels maak.  :weetniet:

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Bubbels, blubs, vrolijke jongens maw. koolzuur
« Reactie #4 Gepost op: 27-02-2011 17:52 u »
- Niet zolang op de navergisting laten staan, nu is dat 2 weken. Of
- Meer suiker toevoegen tijdens het bottelen, nu was dat 2 gram per flesje. Of
- Gist toevoegen tijdens het bottelen, nog nooit gedaan. Of
- Nog langer in de fles later staan bij de juiste temperatuur, nu 4 weken bij 20 graden Celsius.

Volgens mij ben jij ergens in het midden van het brouwproces gaan lezen en voor het einde afgehaakt. De koolzuurbanen die jij graag wilt zien, is het koolzuur wat vrijkomt uit het bier. De hoeveelheid (opgelost) koolzuur is hierbij de bepalende factor. Meer koolzuur geeft meer vrijkomend koolzuur. Dus als je 8 gram per liter oplost, komt er meer koolzuur vrij dan bij 4 gram per liter. Verder lost koolzuur makkelijker in het bier op wanneer het bier koud is, maar na 4 weken op 20 graden en vervolgens een dag op koelkasttemperatuur is het meeste koolzuur wel in het bier opgelost. Wanneer je dan een glas met wat krassen gebruikt, komt er sneller koolzuur vrij, omdat dit werkt als een startpunt voor koolzuurbelletjes.


Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 959
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Bubbels, blubs, vrolijke jongens maw. koolzuur
« Reactie #5 Gepost op: 27-02-2011 17:57 u »
Precies, dus hetzelfde wat ik hierboven al zei. :proost:

Offline Rowan Huigen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.050
  • Land: nl
  • Smaakt het naar meer, dan brouwen we nog een keer.
Re: Bubbels, blubs, vrolijke jongens maw. koolzuur
« Reactie #6 Gepost op: 27-02-2011 18:34 u »
Okay heren,

In mijn laatste bottelsessie heb ik ipv 2 gram per flesje 3 gram suiker per flesje toegevoegd.
Ik zal dus nog minimaal 3 weken moeten wachten om het verschil te kunnen waarnemen.

Het valt zeker te proberen om het verschil te zien tussen een glas met krassen en een 'vers glas'.
Ik zoek even mijn dremel op en ga vanavond voorzichtig wat experimenteren.

Bedankt Rowan  :groots:


Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.827
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Bubbels, blubs, vrolijke jongens maw. koolzuur
« Reactie #7 Gepost op: 27-02-2011 18:57 u »
Duvel en Chimayglazen hebben een ets onderin het glas, soms in de vorm van letters, soms gewoon een ruw stukje.

Offline Oscarvan

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 83
  • Land: us
  • Kaaskop in Amerika
    • Wooden Shoe Brew Works
Re: Bubbels, blubs, vrolijke jongens maw. koolzuur
« Reactie #8 Gepost op: 28-02-2011 02:03 u »
Als iemand die koolzuur uit een fles toedient een vraag. Als hij lang genoeg in de gist emmer zit, is er dan nog wel voldoende gist aanwezig om de vermeerderde hoeveelheid suiker te verwerken? Ik herinner me dat veel Belgiese bieren inderdaad lang gisten, en dan even wat nieuw gist aanvoegen twee of drie dagen voor het in de flesjes gaat...

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Bubbels, blubs, vrolijke jongens maw. koolzuur
« Reactie #9 Gepost op: 28-02-2011 20:04 u »
Ja, je moet wel heel erg overdrijven met de lagering of het erg koud doen voor de hergisting problematisch wordt.
Ik heb laatsts een bier na > 3 mnd lagering gebotteld en in no-time (te) veel koolzuur! :)

Offline Kleine_Schriek

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.952
  • Land: nl
  • Keggen die hap!
Re: Bubbels, blubs, vrolijke jongens maw. koolzuur
« Reactie #10 Gepost op: 28-02-2011 20:38 u »
Het is toch een kwestie van uitproberen hoeveel gram per flesje hoeveel koolzuur geeft. Ik denk dat de 3 gr per flesje aardig wat koolzuur zal geven. Immers als je praat over 0,3 flesjes is 2 gram per flesje 6,7 gram per liter en 6 gram gebruik ik voor een porter. Voor een lekker bubbelbier zoals een witje, gebruik ik 8 gram per liter, dus per flesje komt dat op 2,4 gram. Omdat het dus zo nauwkeurig komt, giet ik liever eerst het jongbier een een maatemmer en doe daar een suikeroplossing bij. Het is iets meer schoonmaak werk, maar met Star San is dat zo gebeurd  ;D

Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.239
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schóne en HOP'n AROUND
Re: Bubbels, blubs, vrolijke jongens maw. koolzuur
« Reactie #11 Gepost op: 28-02-2011 20:51 u »
Ik bottel ook tussen de 7-8 gram per liter. 
Fusjes van 5 liter gebruik ik 3,5 gram per liter.

Ik hou van veel bubbels :nut:

Offline SeekingBeer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 817
  • Land: nl
Re: Bubbels, blubs, vrolijke jongens maw. koolzuur
« Reactie #12 Gepost op: 28-02-2011 21:44 u »
Nog steeds 5 gram per liter.
Vroeger deed ik het altijd met een gram of 3 per liter maar toen ik er achter kwam hoeveel suiker jullie gebruiken kreeg ik ineens een enorme negatieve faalangst & tegelijkertijd een enorme drang tot conformatie.

Dus vooruit, dan maar een poosje 5 gram per liter.

__________

Tegenwoordig laat ik het veel langer rijpen in de gistingsfles/vat, dan is 3 gram per liter eigenlijk te weinig.
Het maakt best veel uit: een weekje na het gisten al bottelen of lekker lang wachten en dan gaan bottelen.

Tags: koolzuurgehalte