Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Poll

Met welk zuur corrigeer je de pH van het beslag ?

Zoutzuur
0 (0%)
Zwavelzuur
1 (3%)
Fosforzuur
3 (9.1%)
Citroenzuur
2 (6.1%)
Melkzuur
12 (36.4%)
Geen zuur maar brouwzouten worden toegevoegd
1 (3%)
De mout wordt eerder geschroot om verzuring te bevorderen
2 (6.1%)
Ik voer geen enkele pH correctie uit
9 (27.3%)
Ik gebruik een combinatie van zuur en brouwzouten
2 (6.1%)
Ik gebruik een combinatie van zuren
1 (3%)

Totaal aantal stemmen: 31

Auteur Topic: Soort zuur  (gelezen 4678 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Soort zuur
« Gepost op: 28-10-2004 22:23 u »
Beste brouwvrienden,

Ik ben nieuwsgierig naar de zuren die gebruikt worden en ook wel waarom.

Is het voornamelijk melkzuur, of is citroenzuur (Wat vroeger als minder geschikt werd beschouwd)in de mode bijvoorbeeld.

Groetjes,

Hoppie

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.772
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Soort zuur
« Reactie #1 Gepost op: 28-10-2004 23:01 u »
Hoi Hoppie,

Om een zuiverder beeld te krijgen heb ik een paar opties toegevoegd.
Zo zijn er brouwers die brouwzouten gebruiken voor de verlaging van de pH of de mout eerder schroten om een verzuring te krijgen.

 :degroeten: Jacques

Offline cornel

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 90
  • Hobbybrouwen, een genietbare heerlijke hobby!
Re: Soort zuur
« Reactie #2 Gepost op: 29-10-2004 16:33 u »
Hello Jacques,

Als Je meer dan 1 middel gebruikt bij het aanzuren,vb melkzuur EN fosforzuur;
Of zoutzuur(pro analyse) EN fosforzuur ;moet Je dan 2 maal stemmen? :weetniet:
Fosforzuur daar heeft de gist ook voordeel mee en bij zoutzuur klaart het bier beter
en geeft het bier een vollere smaak of ben ik verkeerd?
Ik gebruik de combinatie van beiden,soms met nog wat melkzuur.


Schuimende groeten, :degroeten:

Cornel

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.772
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Soort zuur
« Reactie #3 Gepost op: 29-10-2004 20:22 u »
Hoi Cornel,

Over jouw suggestie om het mogelijk te maken om te kiezen van twee opties heb ik wel even overwogen. Uiteindelijk heb ik daarvan afgezien om de stemming zuiver te houden. Als je geen zuur toevoegd kun je namelijk maar één stem uitbrengen.
Omdat ik niet uitsluit dat er meer hobbybrouwers die een cobinatie gebruiken heb ik een tweetal opties toegevoegd (combinatie meerdere zuren en de combinatie zuur en brouwzouten).

Een eventueel eerder uitgebrachte stem kan worden gewijzigd door eerst je stem te verwijderen en daarna opnieuw te stemmen.

 :degroeten: Jacques

Offline cornel

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 90
  • Hobbybrouwen, een genietbare heerlijke hobby!
Re: Soort zuur
« Reactie #4 Gepost op: 29-10-2004 20:50 u »
Hoy Jacques,

Ik heb mijn vorige stem verwijderd,maar als ik de optie combinatie meerdere zuren aanduit lukt het niet om opnieuw te stemmen,waarom :weetniet:

Schuimende groeten :degroeten:
Cornel

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Soort zuur
« Reactie #5 Gepost op: 29-10-2004 22:20 u »
Hoi zuurpruimen (Grapje)  :laugh:

Ik heb bij het maken van mijn poll wel deze optie aangevinkt:

"Sta gebruiker toe om z'n stem te wijzigen."

Dus in principe moet de stem wijzigen kunnen.

Groetjes,

Hoppie

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.772
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Soort zuur
« Reactie #6 Gepost op: 29-10-2004 22:36 u »
Ik heb mijn vorige stem verwijderd,maar als ik de optie combinatie meerdere zuren aanduit lukt het niet om opnieuw te stemmen,waarom :weetniet:

Hoi Cornel,

Ik heb net even getest maar bij mij werkt het allemaal zoals het hoort.

 :degroeten: Jacques

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Soort zuur
« Reactie #7 Gepost op: 29-10-2004 22:38 u »
Hoi Jacques,

Nog bedankt voor de modificatie van deze poll.

Waar ik niet aan gedacht had staat nu vol  ( rijmt ook nog  :laugh: ).

Niemand liefhebber van zoutzuur dan?

Ik mag dat niet gebruiken omdat er te veel chloriden in pwn water zitten.

Weten jullie in ieder geval dat Hoppie geen brabander is Ha Ha  :laugh:.

Groetjes,

Hoppie


Offline cornel

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 90
  • Hobbybrouwen, een genietbare heerlijke hobby!
Re: Soort zuur
« Reactie #8 Gepost op: 30-10-2004 13:27 u »
Hoy Jacques,

Het werk perfect nu, :hoera:
thanks :duimop:

Hoppie,

Ik gebruik meestal een combinatie van zoutzuur(pro analise)en fosforzuur

Schuimende groeten
Cornel

Tags: