Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hergebruik van gist  (gelezen 44091 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline Oscarvan

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 83
  • Land: us
  • Kaaskop in Amerika
    • Wooden Shoe Brew Works
Hergebruik van gist
« Gepost op: 25-02-2011 14:19 u »
Van wat ik lees is gist hier nog redelijk goedkoop. Mijn favoriet is het smack pack en de locale brouw winkel heeft vers, (nooit meer dan een week of drie oud) in de ijskast staan voor 5 Euro.....

Als ik dus een "speciaal" biertje maak dan zeg ik gewoon niet zeuren, lekker vers halen, zakje zien opblazen iedereen wakker, geen zorgen. Geen gezeur met invriezen, starter maken... gewoon de moeite niet waard.

Maar, de "huis biertjes" is een ander verhaal. Een Blonde Ale en een APA. Allebei W1056 en zo'n 20 liter per week. (Zoals jullie al weten krijg je meer bezoek als er vers bier op tap staat... ;D)

Dus I brouw elke 10 dagen tot twee weken 40 liter. 's ochtends gaat het bier uit de emmertjes de keggies in. Een emmertje wordt doorgespoeld, de gist uit het andere emmertje gaat een gesatineerde Erlenmeyer van twee liter in. Lekker schudden, 30 minuten staan, dunne vloeistof afgieten en koel zetten.

Een paar uur later is de volgende partij gebrouwd, gist weer schudden (meer rond bewegen, je weet wat ik bedoel) Tien minuten laten staan om de zwaarste rommel te laten zakken en hoppa, 350 ml in elke emmer en 8 uur later jawel, de "jongens" feesten maar weer door.

En twee weken later herhaalt het proces zich. Ga binnenkort de tweede emmer gebruiken om een barley wine te maken. Gist zat...

Dus, niets vriezen, geen starters, niks opslaan en oud worden... lekker makkelijk, altijd vers.

De vraag is (ja er is een vraag hier) wat zijn hier de meningen over het doorgebruik van de 1056? Sommige mensen zeggen dat het na drie of vier keer toch minder kwaliteit wordt, anderen zeggen dat de gist juist aan jouw omstandigheden went en als goed getraind huisdier floreert...

Mijn tante kende iemand bij Grolsch die trots verkondigde dat er elke twee weken vers uit Denemarken wordt gehaald, terwijl een brouwer bij Het Ij zei dat ze al 25 jaar het huis gist hebben....

Persoonlijk zit ik in het "huisdier" kamp. Omdat ik zoveel van dit gist gebruik scheelt dat enorm in de kosten, en ik heb tot nu toe (een maand of zes) geen smaak verschil geproefd. Nogmaals, dit is het huis bier en geen speciaal "lekker proeven" bier.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Big Willem

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 186
  • Land: nl
Re: Hergebruik van gist.
« Reactie #1 Gepost op: 25-02-2011 14:47 u »
Zolang je goed schoon werkt, kan je je gist bijna oneindig hergebruiken.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Hergebruik van gist.
« Reactie #2 Gepost op: 25-02-2011 14:56 u »
ik heb tot nu toe (een maand of zes) geen smaakverschil geproefd.
Volgens mij heb je hier je antwoord.

Offline Ronald_

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.634
  • Land: nl
    • vandeStreek bier
Re: Hergebruik van gist.
« Reactie #3 Gepost op: 25-02-2011 14:59 u »
Zolang je niet op -80 een pure stam invriest zullen er gegarandeerd mutaties ontstaan..

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Hergebruik van gist.
« Reactie #4 Gepost op: 25-02-2011 15:44 u »
Nee, in de praktijk valt het heel erg mee. Als eukaryoot heeft gist goede reparatiemechanismen.
Er zijn seriŽle her-entingen beschreven tot ca. 100 generaties zonder merkbare gistingsverschillen. Hier zijn ook eerdere topics over.

Wat dat betreft heeft William het correct; indien je contaminaties kan voorkomen kan je praktisch onbeperkt doorgaan.

De reden waarom ik dat niet doe, is omdat ik graag nieuwe gisten uitprobeer. Dan is een ingevroren gistbank inderdaad erg handig!
:)

Offline jpt

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 309
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hergebruik van gist.
« Reactie #5 Gepost op: 25-02-2011 16:01 u »
Bij het IJ hebben ze open gistkuipen. Ze oogsten makkelijk tot wel 150x het gist voor hun bieren.
Waarschijnlijk lukt dat jou ook wel, gezien de omloopsnelheid van je bier.
Je kan het doen door te wassen met een zuurbad, of met uitstrijkjes op een petrisschaaltje en agar. Dat laatste is me zelfs gelukt om een 6+ jaar oude Delta P giststam te isoleren !

Een aardig boekje om in je collectie te hebben, is 'First steps in yeast culture pt. one by Pierre Rajotte', ISBN 2-921327-17-1 (vol. 1).
Alles wordt met plaatjes geÔllustreerd, zodat je het precies kan volgen. Ik heb het bij van Gelder gekocht voor Ä 25,40

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Hergebruik van gist.
« Reactie #6 Gepost op: 25-02-2011 17:51 u »
Nu is 't IJ niet echt het beste voorbeeld, gezien hun infectieproblematiek! ;D

Offline jpt

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 309
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hergebruik van gist.
« Reactie #7 Gepost op: 25-02-2011 19:14 u »
Nu is 't IJ niet echt het beste voorbeeld, gezien hun infectieproblematiek! ;D
Ik geloof dat Bart en Patrick aardig aan de weg timmeren. Er komt zelfs een nieuwe maischkuip, heb ik begrepen ;)
De ongevraagde brettanomyces is er volgens mij wel uit..

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Hergebruik van gist.
« Reactie #8 Gepost op: 25-02-2011 19:49 u »
Niet al te lang geleden is (na mijn signalering) in Cafť Belgie nog een fust van 't IJ vd tap gehaald vanwege een duidelijke brett...
Eerst zien, dan geloven!

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.741
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Hergebruik van gist.
« Reactie #9 Gepost op: 25-02-2011 19:55 u »
Nu is 't IJ niet echt het beste voorbeeld, gezien hun infectieproblematiek! ;D

Is dat niet hun huisgist?  >:D

Offline Oscarvan

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 83
  • Land: us
  • Kaaskop in Amerika
    • Wooden Shoe Brew Works
Re: Hergebruik van gist.
« Reactie #10 Gepost op: 25-02-2011 20:01 u »
Nu is 't IJ niet echt het beste voorbeeld, gezien hun infectieproblematiek! ;D

Wist ik dus niet.. Smaakte allemaal best toen ik er van der winter was. Wist ook niet dat ze open gisten. Dat is nog weer een extra risico. Ach als ik ooit Brett wild in de schuur krijg dan specialiseer ik me gewoon op Belgen... :)

Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.219
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schůne en HOP'n AROUND
Re: Hergebruik van gist.
« Reactie #11 Gepost op: 25-02-2011 20:08 u »
Jullie moeten niet zo katten, iedereen moet zijn brood verdienen :nut:

Het is erg zat als er een infectie is waar je niet om vraagt.

Jammer voor al dat goede bier wat verloren gaat.

Sometimes you loose, sometimes you win :huilen:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Hergebruik van gist.
« Reactie #12 Gepost op: 25-02-2011 20:12 u »
't Schijnt bij de brouwerij allemaal wel OK te zijn inderdaad, uit een fles heb ik ze nog niet infectievrij mogen smaken...

Jullie moeten niet zo katten, iedereen moet zijn brood verdienen :nut:

Ze moeten het wel verdienen inderdaad...

Offline jpt

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 309
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hergebruik van gist
« Reactie #13 Gepost op: 26-02-2011 21:05 u »
Citaat
phosphoric acid 75% 250 ml (=406gr)    055.055.8    Ä 4,53    

Brewferm Phosphoric acid
This acid can be used to acidify the mash or the wort. It gives a fine taste to the beer and is also a extra source of phosphor for the yeast. This acid has a higher concentration than for instance lactic acid, so less needs to be added. Phosphoric acid is also being used to wash the yeast. (E338).
http://www.Brouwland.com/setframes/?l=&to=http%3A//www.Brouwland.com/shop/product.asp%3Fcfid%3D19%26id%3D3067%26lsttype%3Dnew%26dt%3D22&shwlnk=0

Ik zal van de week eens vragen hoe het ook alweer zat met het wassen van gist met fosforzuur.

Offline Oscarvan

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 83
  • Land: us
  • Kaaskop in Amerika
    • Wooden Shoe Brew Works
Re: Hergebruik van gist
« Reactie #14 Gepost op: 26-02-2011 21:19 u »
Ik spoel, ik was niet. Als het zo kritiek wordt dan gaat het er uit.

Offline jpt

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 309
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hergebruik van gist
« Reactie #15 Gepost op: 27-02-2011 18:36 u »
Ik spoel, ik was niet. Als het zo kritiek wordt dan gaat het er uit.
Hoe doe je dat? 

Bij gebrek aan een zuurkast, ben ik eigenlijk nooit aan een gistbibliotheekje toe gekomen, maar alle informatie daaromtrent is natuurlijk welkom.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Hergebruik van gist
« Reactie #16 Gepost op: 27-02-2011 19:55 u »
Wassen is een lapmiddel, geen oplossing!

Offline Oscarvan

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 83
  • Land: us
  • Kaaskop in Amerika
    • Wooden Shoe Brew Works
Re: Hergebruik van gist
« Reactie #17 Gepost op: 28-02-2011 02:07 u »
Spoelen: na het oogsten laten staan, en dan de bovenste laag bier afgieten. Voor het enten weer even alles aan het draaien krijgen in den erlenmeier, 5 tot 10 minuten staan zodat het gruis naar de bodem zakt en dan de redelijk schoon gespoelde slurrie van boven afgieten in de gist emmers.

Offline Sander_de_Rijk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 181
  • Land: nl
  • Biertje?
    • Brouwerij De Rijk
Re: Hergebruik van gist
« Reactie #18 Gepost op: 27-04-2011 14:46 u »
Heren,

Ik ga aankomende week voor het eerst een giststarter van een Wyeast bovengist maken en ik zat erover te denken om aan het einde van de hoofdgisting deze gist te bewaren in de koelkast om hem 2 weken later weer te gebruiken voor eenzelfde brouwsel.

Hoe kan ik dit het beste aanvliegen? Is het voldoende om een schone pot te vullen met slurry iedere dag wat suiker of gistvoeding te geven? En kan ik deze met de deksel afsluiten of vliegt deze er dan vanaf vanwege de druk? Of kan ik hier een beugel voor gebruiken? Of moet ik dit afsluiten met wat aluminium folie?

Ik was niet van plan om gelijk een compleet gistmanagement systeem op te zetten met glycerine in de vriezer, dit omdat ik nog maar net met brouwen ben begonnen en daar helemaal nog niet over na wil denken.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.130
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Hergebruik van gist
« Reactie #19 Gepost op: 27-04-2011 15:01 u »
De gistslurry in die goed schoongemaakte pot doen en in de koelkast zetten. Gaandeweg zeker geen suiker of gistvoeding geven en de deksel er losjes opdraaien zodat eventueel geproduceerd koolzuur kan ontsnappen. Als je suiker toevoegt wordt de gist weer actief en dat wil je pas op de brouwdag.

Op de brouwdag het potje afgieten en de slurry in een liter wort opstarten. Na een paar uur met wat gistvoeding toevoegen aan het afgekoeld wort.

Offline Sander_de_Rijk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 181
  • Land: nl
  • Biertje?
    • Brouwerij De Rijk
Re: Hergebruik van gist
« Reactie #20 Gepost op: 28-04-2011 07:25 u »
Is dat niet een beetje onhygienisch als je de pot gewoon onafgesloten laat?

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.478
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hergebruik van gist
« Reactie #21 Gepost op: 28-04-2011 07:36 u »
Dat valt wel mee, zeker als je een groot stuk aluminiumfolie over de pot doet.
We hebben het hier niet over wort maar uitgegist bier.

Offline Sander_de_Rijk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 181
  • Land: nl
  • Biertje?
    • Brouwerij De Rijk
Re: Hergebruik van gist
« Reactie #22 Gepost op: 28-04-2011 07:47 u »
Hmmm toch heb ik het gevoel van onreinheid (en ik ben nog niet zo super hygiŽnisch bezig) omdat het toch 2 weken lang in de koelkast staat.

Kan ik niet beter een gereinigde startersfles met waterslot hiervoor gebruiken?

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.130
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Hergebruik van gist
« Reactie #23 Gepost op: 28-04-2011 20:15 u »
Dat kan ook.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.478
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hergebruik van gist
« Reactie #24 Gepost op: 28-04-2011 21:24 u »
Hmmm toch heb ik het gevoel van onreinheid (en ik ben nog niet zo super hygiŽnisch bezig) omdat het toch 2 weken lang in de koelkast staat.

Vandaar ook mijn advies om een groot stuk aluminiumfolie over de deksel te trekken. BacteriŽn en andere micro-organismen klimmen niet zo snel omhoog. Pasteur heeft in zijn tijd daar aardige proefjes mee gedaan.

Tags: gist gist bewaren