Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Suiker toevoegen

Gestart door Hai, 19-02-2011 14:43 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hai

Is er een regel over hoeveel suiker je maximaal mag toevoegen aan een recept :weetniet:

Ik heb ergens gelezen dat dit maximaal 15% mag zijn klopt dit?

Jacques

Het ligt er aan wat voor soort bier het gaat.

Uit betrouwbare bron weet ik dat bij een tripel en dubbel tot 30% suiker wordt toegevoegd. Ik vermoed dat daar wel de grens ligt.

William

Ik ben wel eens recepten met 20% suiker tegengekomen waarbij het volgens mij vooral Duvel-achtige bieren waren (Sterke Blonde). Hierdoor krijg je behoorlijke doordrinkbare bieren met een laag eind SG die het karakter zullen moeten hebben van de gist en de hop.

Maar doorgaans lijkt me 15% wel de limiet.

SeekingBeer

Je moet brouwen wat je zelf lekker vindt maar als ik suiker toevoeg is dat altijd iets als 5 tot max 10% gewicht vd storting.
En niet vergeten: later toevoegen geeft een betere doorvergisting.

Hai

Citaat van: SeekingBeer op 19-02-2011  17:19 uJe moet brouwen wat je zelf lekker vindt maar als ik suiker toevoeg is dat altijd iets als 5 tot max 10% gewicht vd storting.
En niet vergeten: later toevoegen geeft een betere doorvergisting.

Wat bedoel je met later toevoegen?
Tijdens het koken, na het koken etc.

Jacques

Met een late suikergift wordt een suikertoevoeging bedoeld direct na de hoofdgisting.

Hai

Citaat van: Jacques op 19-02-2011  19:47 uMet een late suikergift wordt een suikertoevoeging bedoeld direct na de hoofdgisting.

Wat is het voordeel hier van?

Ik wil eigenlijk alleen het eind SG van het wort omhoog brengen, om het alcoholpercentage wat op te krikken.

Ronnie

Citaat van: Jacques op 19-02-2011  14:48 uUit betrouwbare bron weet ik dat bij een tripel en dubbel tot 30% suiker wordt toegevoegd. Ik vermoed dat daar wel de grens ligt.

Die 30% wordt bedoeld als percentage van het °Plato aandeel (of SG aandeel), is het niet Jacques?

Het meest "dunne" commerciële bier dat ik ken is Duvel en daar is het 18 gewichts % in de storting als je met puur suiker rekent. Dan is het % in SG aandeel (of in °Plato percentage om makkelijker te Rekenen) zo een 5 à 6% hoger dus een 25%.
Ook bij de quadruppels is het niet hoger bij mijn weten.

Maar iedere suiker is niet hetzelfde. Zo bevat Dextrosepoeder minstens 3% en bij veel merken tot 7% water dus dat stortingscijfer verhoogt terug om aan die hogere alcoholgraad te komen, dus die 18% in gewicht aan suiker in de stort moet dan al 21% of nog meer worden.

En eerlijk gezegd vind ik die 18% gewicht echt de limiet. Het wordt wel cider op den duur  :D .

Eerder had ik Oscar al erop gewezen in z'n BrouwVisie naast gewichts% ook te rekenen met % aandeel in het SG of in het
°Plato aandeel. Pas dan is het eerlijker te vergelijken.
En met Plato rekent dat allemaal veel makkelijker, maar die discussie is al gevoerd  ;D

Jacques

Citaat van: haike op 19-02-2011  20:17 uWat is het voordeel hier van?

Het verder uitgisten van het bier. Zie hier.

Jacques

Citaat van: Ronnie op 19-02-2011  20:45 uDie 30% wordt bedoeld als percentage van het °Plato aandeel (of SG aandeel), is het niet Jacques?

Inderdaad. Ik kon het in eerste instantie ook niet geloven.

Hans VH

Citaat van: Jacques op 19-02-2011  19:47 uMet een late suikergift wordt een suikertoevoeging bedoeld direct na de hoofdgisting.
Maar wat met het SG bij einde koken en/of begin van vergisting. Als je pas na een deel van de vergisting extra suiker toevoegt, dan klopt één en ander toch niet meer. Die gegevens heb je toch nodig om het alcoholgehalte, brouwzaalrendement... te berekenen? Hoe los je dat op?

Gerb

Je kunt de suiker gewoon in het recept laten staan en alle berekeningen uitvoeren inclusief de suiker. Het feit dat je de suiker niet meteen toevoegt maakt dan niet uit. Het eindresultaat zal hetzelfde zijn. Misschien een iets lagere einddichtheid vanwege de mindere osmotische druk van een enorm hoog begin SG.

Jacques

Citaat van: Hans VH op 16-03-2012  12:35 uMaar wat met het SG bij einde koken en/of begin van vergisting. Als je pas na een deel van de vergisting extra suiker toevoegt, dan klopt één en ander toch niet meer. Die gegevens heb je toch nodig om het alcoholgehalte, brouwzaalrendement... te berekenen? Hoe los je dat op?

Voor de berekening van het brouwzaalrendement ga je uit van het SG vóór de suikertoevoeging.
Het SG na de suikertoevoeging kun je berekenen met brouwsoftware. Een eenvoudig Excel rekenblad vind je hier.

Hans VH

Citaat van: Jacques op 16-03-2012  21:40 uVoor de berekening van het brouwzaalrendement ga je uit van het SG vóór de suikertoevoeging.
Het SG na de suikertoevoeging kun je berekenen met brouwsoftware. Een eenvoudig Excel rekenblad vind je hier.
Akkoord, brouwzaalrendement, tot daar aan toe. Maar uit de berekening van begin SG en eind SG komt toch het eindresultaat (alcoholgehalte). Maar het begin SG klopt niet als je nog geen suiker hebt toegevoegd.
Met het rekenblad van Jacques heb ik de berekening gemaakt met de toegevoegde suiker. Eind SG ging van 1060 naar 1068 ongeveer.
In BrouwVisie heb ik op het tabblad koken de hoeveelheid suiker (die in oorspronkelijk recpt voorzien was, 10% vd moutstort) en de hoeveelheid water om op te lossen, ingevuld (correctie water en correctie suiker). Het begin SG werd automatisch aangepast naar 1068 in tabblad vergisting. Dus dat schijnt te kloppen.

Bedankt voor de reacties.

peter post

Hallo allen,
Ik ga morgen bottelen mijn SG is 1045 wat moet ik aan suiker toevoegen 7 g per l of minder het is me 2de keer dat ik bottel dus ben ik nog niet zo zeker (beetje zonder als het mis gaat).
gr peter

redox

Is het bier nog aan het gisten? Want het SG is nog te hoog om te bottelen (als nu zou gaan bottelen krijg je bierbommen). Eventueel kan je nog een korrelgist toevoegen :-\

peter post

Nee het gist niet meer SG is 1015, sorry

redox

Ah dan is het inderdaad tijd om te bottelen. Tussen de 6-8g suiker per liter is gebruikelijk om toe te voegen. 

peter post

Ik doe wel 7 g: hierna nog een keer met met moutextract 

CuracaoBrew

Citaat van: Hai's op 19-02-2011  19:40 uWat bedoel je met later toevoegen?
Tijdens het koken, na het koken etc.

Beste Hai's,

Heeft u uiteindelijk de suiker toegevoegd tijdens het koken van het wort? Zoja, hoelang mee laten koken?

Groeten,
C

Hai

Citaat van: CuracaoBrew op 01-04-2012  14:27 uBeste Hai's,

Heeft u uiteindelijk de suiker toegevoegd tijdens het koken van het wort? Zoja, hoelang mee laten koken?

Groeten,
C
Suiker voeg ik de laatste 10 minuten bij het koken toe.
Suiker kun je ook de op het einde van de hoofdvergisting toevoegen, maar dit zou ik doen als je wat meer ervaring hebt.

CuracaoBrew


Gerstenat

Ikzelf ben nog nieuw in het brouwen van bier, maar vroeg me af hoe ik de suiker moet toevoegen na de hoofdvergisting?
Als ik de kristalsuiker 5 minuten voor het eind van het koken toevoeg, dan lost deze nog mooi op.
Moet ik de losse kristalsuiker ook zo toevoegen na de hoofdvergisting of dien ik er eerst een siroop van te maken?
Alvast bedankt

tdp

Citaat van: Gerstenat op 21-06-2018  15:22 uIkzelf ben nog nieuw in het brouwen van bier, maar vroeg me af hoe ik de suiker moet toevoegen na de hoofdvergisting?
Als ik de kristalsuiker 5 minuten voor het eind van het koken toevoeg, dan lost deze nog mooi op.
Moet ik de losse kristalsuiker ook zo toevoegen na de hoofdvergisting of dien ik er eerst een siroop van te maken?
Alvast bedankt

Dat kan prima, je zou er eventueel een suikeroplossing van kunnen maken; 1 deel suiker op 2 delen water

Jacques

Citaat van: Gerstenat op 21-06-2018  15:22 uIkzelf ben nog nieuw in het brouwen van bier, maar vroeg me af hoe ik de suiker moet toevoegen na de hoofdvergisting?
Als ik de kristalsuiker 5 minuten voor het eind van het koken toevoeg, dan lost deze nog mooi op.
Moet ik de losse kristalsuiker ook zo toevoegen na de hoofdvergisting of dien ik er eerst een siroop van te maken?
Alvast bedankt

Als je er voor kiest tijdens de vergisting suiker toe te voegen kun je het beste de suiker eerst oplossen om geen al te grote schuimvorming te krijgen. Je krijgt anders hetzelfde effect als dat je krijgt als je schepje suiker bij een glas net ingeschonken cola doet.

Vergelijkbare Topics (7)

28765

Gestart door M-bier


Reacties: 11
Gelezen: 4391

22683

Reacties: 7
Gelezen: 4743

14063

Reacties: 37
Gelezen: 12087

6081

Gestart door dwbrouw


Reacties: 12
Gelezen: 3666

06-04-2007 16:05 u
door dwbrouw
40874

Reacties: 7
Gelezen: 1852


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.