Franse Saison - Wyeast 3711

Gestart door Zaphod_B, 13-02-2011 17:41 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Zaphod_B

Afgelopen vrijdag weer gebrouwen. Het volgende recept, gebaseerd op het recept van Casper:


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptSaison du Bliek
KenmerkSaison Kloon
Brouwdatum11-2-2011
BiertypeSaison
Aantal liters20
Gewenst begin SG1048 (5,0 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater29,6 liter
Maischdikte4,5 l/kg
Maischwater19,5 liter
Spoelwater10,2 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur9 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid31 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC77,0 %3337 gr3 EBC
Tarwemout11,0 %477 gr3 EBC
Munchenermout 15 EBC12,0 %520 gr16 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Styrian Golding3,0 %40 grFWH14 EBU
Styrian Golding3,0 %20 gr15 minuten4 EBU
Magnum (D)10,5 %10 gr60 minuten13 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort3711 French Saison
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter500 ml
Beluchtingstijd1 uur
Temperatuur giststarter20°C
GistvoedingNutrivit
Hoeveelheid10gram
OpmerkingenStarter was 1 liter, daarna in koelkast tot brouwdag. Op brouwdag geheractiveerd in 500 ml.

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
162°C15 minuten4,5 l/kg
265°C45 minuten4,5 l/kg
368°C15 minuten4,5 l/kg
478°C1 minuten4,5 l/kg

Brouwen ging snel en soepel. Filteren ging prima, ondanks de tarwe. De gebruikte hoppen was gebaseerd op wat ik nog in huis had en de discussie bij Casper's recept. Het rook in ieder geval prima allemaal!
Ondertussen zit deze in 't vat, en gist er vrolijk op los. Ik heb ook een klein scheutje van de starter bij de een week ervoor gebrouwen La Chouffe Houblon achtige gegooid, die was wat gestokt in de vergisting. Die is nu in de mandfles heel goed weer op gang gekomen, mooi. Kortom, twee mooie bieren in de maak!

Deze 3711 gist ruikt trouwens erg prettig tijdens de vergisting! Je ruikt gewoon de Saison DuPont geuren, heerlijk. Zeker geen straf dit! Hopelijk vergist ook de mijne lekker ver door, en is 'ie ook zo snel op dronk als door anderen hier al gerapporteerd. Als dat lukt dan ga ik dit zeker vaker brouwen. Ik hou wel van frisse biertjes die snel op dronk zijn, zeker met straks de lente en zomer in aantocht!

beats

Ik heb de French Saison een paar weken terug zelf ook voor het eerst gebruikt, voor een saison met lavendel en paardenbloemen.
Het bier was alleszins op korte tijd prima uitvergist, van 1054 tot 1006, zowat een record qua vergistingsgraad voor mij. Het viel me ook op dat het bier op korte tijd bijzonder goed drinkbaar was. Alleszins een bijzonder leuk gistje!

Zweed

Citaat van: beats op 13-02-2011  18:52 uIk heb de French Saison een paar weken terug zelf ook voor het eerst gebruikt, voor een saison met lavendel en paardenbloemen.
Het bier was alleszins op korte tijd prima uitvergist, van 1054 tot 1006, zowat een record qua vergistingsgraad voor mij. Het viel me ook op dat het bier op korte tijd bijzonder goed drinkbaar was. Alleszins een bijzonder leuk gistje!

Een van mijn favorieten!

Zaphod_B

Citaat van: beats op 13-02-2011  18:52 uIk heb de French Saison een paar weken terug zelf ook voor het eerst gebruikt, voor een saison met lavendel en paardenbloemen.
Het bier was alleszins op korte tijd prima uitvergist, van 1054 tot 1006, zowat een record qua vergistingsgraad voor mij. Het viel me ook op dat het bier op korte tijd bijzonder goed drinkbaar was. Alleszins een bijzonder leuk gistje!
Spannend! Hoe beviel dat, met bloemen en lavendel?
En hoe snel verliep jouw vergisting? Heb je wat cijfers?

beats

Het is qua smaak één van mijn beste bieren tot hier toe geworden, er staan er dan ook een paar apart voor het ONK. Ik zal straks het recept en het vergistingsverloop posten als ik er aan denk.

beats

Bij deze:

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptHeikneuter
KenmerkSaison
Brouwdatum14/12/2010
BiertypeSaison
Aantal liters20
Gewenst begin SG1060 (6,5 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement65,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater34,3 liter
Maischdikte3,4 l/kg
Maischwater21,0 liter
Spoelwater13,3 liter
Kooktijd80 minuten
Berekende kleur36 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid27 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Bio Speltmout16,0 %1000 gr3 EBC
Ambermout 50 EBC2,4 %150 gr49 EBC
Caramunich2,4 %150 gr123 EBC
Havervlokken4,0 %250 gr4 EBC
Palemout 7 EBC71,8 %4500 gr8 EBC
Karamelmout 150 EBC2,4 %150 gr150 EBC
Kristalsuiker1,0 %65 gr0 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Styrian Golding (Slovenia)4,6 %10 gr5 minuten1 EBU
Hallertau Hersbrücker2,3 %20 gr10 minuten2 EBU
Brewers Gold (D)6,5 %28 gr60 minuten21 EBU

Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Lavendel6 gr5 Min.
Paardebloem8 gr5 Min.
Kamille5 gr5 Min.

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort3711 French Saison
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter800 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter20°C

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
152°C10 minuten3,4 l/kg
262°C30 minuten3,4 l/kg
372°C30 minuten3,4 l/kg
478°C5 minuten3,4 l/kg

Na de hoofdvergisting is er gekoudhopt met een 10 gr (0.5 gr/L) Hal. Hersbrucker   en 7 gr. paardenbloemkruid.

De gebruikte kruiden zijn die van Herborifarm.

Volgende keer: kamille klein beetje terugnemen. Zit perfect in het begin maar wordt ietwat te aanwezig als het bier niet snel genoeg gedronken wordt.

Vergisting: 1058 tot 1010, 7 dagen op 24°c, nagisting 1010 tot 1006, 10 dagen op 25°c, 10 dagen op 2°c.

Zaphod_B

Interessant biertje!
Waarom de maischstap op 52 graden?

beats

Gewoonte :) Ik maisch altijd in op 52°C, ook al heb ik hier al duizend keer gelezen dat dit niet hoeft :)  Het is wel zo dat ik direct na het inmaischen en wanneer alles wat door elkaar geroerd is de temperatuur al verhoog naar 62°C. Alleen gebruik ik zo'n elektrische brouwketel met véél te weinig vermogen waardoor dit veel te lang duurt. Daarom reken ik dat aan als een 10 minuten stap...

Ronald_

Citaat van: Zaphod_B op 14-02-2011  15:04 uInteressant biertje!
Waarom de maischstap op 52 graden?

Volgens mij doen de meeste deze stap nog gewoon.. Of loop ik echt een jaar achter? :-[

Zaphod_B

Citaat van: Streekbier op 14-02-2011  15:19 uVolgens mij doen de meeste deze stap nog gewoon.. Of loop ik echt een jaar achter? :-[
Minstens ;)
Is al heel veel over geschreven hier, maar die stap is bij de meeste bieren echt overbodig.

Zaphod_B

Gisteren over geheveld naar een mandfles, sg nu 1012. Netjes. Ben benieuwd hoe ver 'ie over een weekje is. Waterslot blupt nu af en toe.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.