Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Tripel van t huis  (gelezen 2155 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline nomino

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 94
  • Land: be
Tripel van t huis
« Gepost op: 23-02-2011 14:34 u »
het is weer een tijdje geleden (weinig tijd) maar heb dan toch nog is een gaatje gevonden in de agenda en ga dus nog is een biertje brouwen morgen, het zou een tripel moeten worden met de volgende ingrediŰnten.
Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptTrippel Vant Huis
Kenmerk
Brouwdatum23/02/2011
BiertypeTripel
Aantal liters30
Gewenst begin SG1070 (7,7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater43,2 liter
Maischdikte3,6 l/kg
Maischwater28,0 liter
Spoelwater15,2 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur13 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid26 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC75,0 %6500 gr3 EBC
Munchenermout 15 EBC15,0 %1300 gr16 EBC
Kristalsuiker10,0 %870 gr0 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Merkur (Hallertau Merkur)10,6 %25 gr90 minuten22 EBU
Golding (USA)4,6 %25 gr10 minuten3 EBU


Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Koriander (gemalen korrels)5 gr5 Min.


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafale US-05
Gist toegevoegd alsGist slurry
Volume starter2000 ml
Beluchtingstijd24 uur
Temperatuur giststarter20░C
Gistvoedingnutrisal
Hoeveelheid15 gram


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
165░C60 minuten3,6 l/kg
278░C5 minuten3,6 l/kg


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Trippel vant huis
« Reactie #1 Gepost op: 23-02-2011 14:40 u »
Voor dit bier zou ik zeker niet de US-05 gebruiken. Deze gist gist heel ver door en met 10% suiker krijg je een kneiterdroog bier. Daarnaast geeft deze bier heel weinig esters (fruitige smaken) en daar moet een tripel het toch van hebben. Als je per sÚ een korrelgist wilt gebruiken, kun je 1 zakje S-33 en 1 zakje US-05 gebruiken. De S-33 geeft fruitigheid, de US-05 zorgt voor een wat verdere doorgisting (de S-33 gist niet ver genoeg door). Maar beter is het nog als je een vloeibare Belgische gist gebruikt (de Westmalle (Wyeast 3787), de Chimay (WY 1214) of de Chouffe (WY3522) gist).

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.443
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Trippel vant huis
« Reactie #2 Gepost op: 23-02-2011 14:50 u »
Breesaap tripel wordt met deze gist gebrouwen. Die tripel wordt geroemd om zijn subtiele kruidigheid (die ook uit de Saaz hop komt (link)). Ook 10% suiker. Gaat helemaal in tegen wat Adrie zegt (hoe durf ik), maar ik vind de US05 wel zeer geschikt voor een tripel.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Trippel vant huis
« Reactie #3 Gepost op: 23-02-2011 14:55 u »
Breesaap tripel wordt met deze gist gebrouwen. Die tripel wordt geroemd om zijn subtiele kruidigheid (die ook uit de Saaz hop komt (link)). Ook 10% suiker. Gaat helemaal in tegen wat Adrie zegt (hoe durf ik), maar ik vind de US05 wel zeer geschikt voor een tripel.

Tja, ieder zijn smaak.  ;)

Offline bazje

  • Entre Les Collines
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.143
  • Land: nl
    • Bazelbrouwerij
Re: Trippel vant huis
« Reactie #4 Gepost op: 23-02-2011 15:58 u »
Heijjj,
De nationale tripel-maand?

Korrelgist moet kunnen en daarbij is het wat laat om nu nog een pakje Wyeast te smacken.
Goeie tip van de S33 Ún de US-05.

Offline nomino

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 94
  • Land: be
Re: Trippel vant huis
« Reactie #5 Gepost op: 23-02-2011 16:37 u »
 De raad van Adrie ga ik opvolgen en de S33 toevoegen bij de gisting als ik die tenminste nog heb liggen, zelf heb ik liever een droger bier maar ook de smaak dus US-05 samen met de S33 zal hopelijk voor beide zorgen de suiker voeg ik toe tijdens de vergisting. Normaal als ik een trippel brouw doe ik dit met opgekweekte Westmalle tripelgist maar zoals al eerder gezegd is er niet altijd de tijd om alles te laten verlopen zoals gehoopt.

Offline nomino

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 94
  • Land: be
Re: Trippel vant huis
« Reactie #6 Gepost op: 23-02-2011 16:38 u »
Heijjj,
De nationale tripel-maand?

Korrelgist moet kunnen en daarbij is het wat laat om nu nog een pakje Wyeast te smacken.
Goeie tip van de S33 Ún de US-05.

Er worden deze maand wel enkele tripels gebrouwen.

Tags: