Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Laag eind SG  (gelezen 13284 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Frans007

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 35
  • Land: nl
Laag eind SG
« Gepost op: 08-02-2011 22:40 u »
Ik probeer altijd een zo laag mogelijk een S.G. te halen, want ik hou van droog bier. Alleen kom ik nooit onder de 1012. Nu ik de laatste tijd bewust maatregelen neem om het verder omlaag te krijgen, blijft het daarentegen zelfs op 1015 hangen. De maatregelen die ik bedoel zijn aanzuren met melkzuur (tot pH ca. 5,5), beluchten, maischschema aanpassen. Mijn laatste maischschema was inmaischen op 55 graden, een uur op 60 graden, een half uur op 70 graden, en tenslotte opstoken tot 78 graden. Wat kan ik doen om cht resultaat te boeken?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.829
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Laag eind SG
« Reactie #1 Gepost op: 08-02-2011 22:45 u »
Wat kan ik doen om cht resultaat te boeken?

Een gist nemen die ver uitvergist... :)  Een saison gist of zo... :). Wat je ook kunt doen is je suikerstort verhogen, maar na een bepaald % wordt je bier daar niet lekkerder van.

En verder zou ik me er geen zorgen over maken zolang de smaak van je bier goed is  :biersmile:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.178
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Laag eind SG
« Reactie #2 Gepost op: 08-02-2011 22:50 u »
Kijk eens bij de tag vergistingsgraad

Offline SeekingBeer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 817
  • Land: nl
Re: Laag eind SG
« Reactie #3 Gepost op: 08-02-2011 22:51 u »
Je maischschema is niet erg handig: hoger in temperatuur beginnen, bijv beginnen met 65 graden en dat langzaam opvoeren naar 68 C in pak em beet 45 minuten.
Dan uitmaischen naar 73 graden of hoger.

En dan zijn er natuurlijk altijd die honderden andere dingetjes: wat voor pan? Warmtegeleiding in de bodem? Hoevaak roeren? etc etc...

Trouwens, het is best wel knap om een eind SG van 1012 te halen met een vol uur miaschen op 60 graden. Mijn complimenten.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Laag eind SG
« Reactie #4 Gepost op: 08-02-2011 23:01 u »
Brouw eens een bier met de Duvel gist en 10-20% suiker. Kom je wel tot de 1000 hoor, als het meezit.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.829
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Laag eind SG
« Reactie #5 Gepost op: 08-02-2011 23:07 u »
Kom je wel tot de 1000 hoor, als het meezit.

Zover? Dat haalt zelfs mijn tuingist niet...  :)

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.049
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Laag eind SG
« Reactie #6 Gepost op: 09-02-2011 20:13 u »
Probeer maar eens de Wyeast French saison 3711.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Laag eind SG
« Reactie #7 Gepost op: 09-02-2011 20:25 u »
Kan je niet gewoon water of thee drinken, dat is ook 1000.


Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.990
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Laag eind SG
« Reactie #8 Gepost op: 09-02-2011 20:48 u »
Als je voldoende vitale gist gebruikt kan je SG ook behoorlijk laag worden. Saison, Duvel of Orvalgist komen zo bij me op.

Offline Frans007

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 35
  • Land: nl
Re: Laag eind SG
« Reactie #9 Gepost op: 09-02-2011 21:42 u »
Bedankt voor alle tips. Ik ga er zeker n en ander van proberen. Thee drink ik ook, maar soms is een (droog) bier lekkerder. Als je het maar afwisselt.

Een Duvel gist, heeft iemand een bepaald merk en nummer  daarvan?

Jacques: in jouw verwijzing schrijf je dat je moet gaan lageren als het SG dat je meet 70 75% is van het oorspronkelijke. Hoe moet ik dat interpreteren, bijvoorbeeld bij een begin S.G. van 1060?

Voorheen deed ik altijd de (ontsmette) S.G meter in de emmer. Tegenwoordig laat ik hem er gewoon vanaf het begin in hangen. Kan dat kwaad?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.178
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Laag eind SG
« Reactie #10 Gepost op: 09-02-2011 23:36 u »
Jacques: in jouw verwijzing schrijf je dat je moet gaan lageren als het SG dat je meet 70 75% is van het oorspronkelijke. Hoe moet ik dat interpreteren, bijvoorbeeld bij een begin S.G. van 1060?

De ideen over het nagisten zijn de laatste tijd gewijzigd. We gaan er nu van uit dat je eerst het bier in temperatuur laat stijgen op het einde van de vergisting zodat alle vergistbare suikers vergist zijn. Vervolgens begint de nagisting en kun je de temperatuur een aantal graden verlagen (maar niet te veel). Als je de nagisting vrij kort houdt (niet langer dan 10 tot 14 dagen) hoef je niet over te hevelen. Meest ideale is te beschikken over een cilinderconisch gistvat zodat je de gist simpelweg kunt aftappen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.829
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Laag eind SG
« Reactie #11 Gepost op: 10-02-2011 00:06 u »
Een Duvel gist, heeft iemand een bepaald merk en nummer  daarvan?

Merk : Duvel (Brouwerij Moortgat)
Nummer : 6 Flesjes in een sixpack

 ;D ;D ;D

Offline SeekingBeer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 817
  • Land: nl
Re: Laag eind SG
« Reactie #12 Gepost op: 10-02-2011 00:07 u »
Het is al weer bedtijd maar het volgende is toch uitermate komisch & eigenlijk best een slim truukje:

Voorheen deed ik altijd de (ontsmette) S.G meter in de emmer. Tegenwoordig laat ik hem er gewoon vanaf het begin in hangen. Kan dat kwaad?

Nee hoor dat kan geen enkele kwaad, bijv we bewaren ons bier ook vaak in glazen flessen en nog steeds vallen we niet spontaan dood.

Je moet alleen niet teringhard met je gistingsvat schuden zodat de glazen SG meter vergruizeld...  :(

__________

Maar ik moet opmerken dat dit voor een beginnende bierbrouwer bijzonder creatief is:

Waar moet ik die stomme SG meter opbergen? Ach ik hang hem gewoon in het bier...

Offline cordewildt

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 35
  • Land: nl
Re: Laag eind SG
« Reactie #13 Gepost op: 10-02-2011 18:13 u »
Vandaag mijn tripel gebotteld. Begin Sg 1070 en eind SG 1005.
Ik heb nog nooit zo laag gezeten.
Mout gestort bij 52 C  en gelijk doorgewarmd naar 62 C .
Na 40 minuten verder verwarmd naar 72 C  en na 30 minuten naar 78 C  en 5 minuten gerust.
Als gist had ik Wyeast 3787 uit de vriezer.
7 Dagen hoofdgisting bij 22 C  en 12 dagen nagisting bij dezelfde temperatuur.
Deze tripel heeft bij mij de naam Houtekop vanwege de 10 % alcohol.
Cor   :biersmile:

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.206
  • Land: nl
Re: Laag eind SG
« Reactie #14 Gepost op: 10-02-2011 20:53 u »
Kan je niet gewoon water of thee drinken, dat is ook 1000.

Orval zit op 999.

Hopbier

Offline Zaphod_B

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 372
  • Land: nl
    • IT Consultant
Re: Laag eind SG
« Reactie #15 Gepost op: 10-02-2011 22:28 u »
Als gist had ik Wyeast 3787 uit de vriezer.
Gist uit de vriezer??? Weet je dat zeker??
 :weetniet:

Offline Frans007

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 35
  • Land: nl
Re: Laag eind SG
« Reactie #16 Gepost op: 10-02-2011 22:42 u »
Ng meer tips. Bedankt allemaal. Cor's recept ga ik ook uitproberen, en ik zal eens kijken naar zo'n conisch gistvat. Orval vind ik doorgaans erg lekker, maar het bier komt op mij nooit als erg droog over. Het gist geeft een iets zure smaak, die dat kennelijk overheerst. Duvel dus. En inderdaad: gist uit de vriezer??

Offline SeekingBeer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 817
  • Land: nl
Re: Laag eind SG
« Reactie #17 Gepost op: 10-02-2011 22:56 u »
En inderdaad: gist uit de vriezer??

Ja hoor, gewoon uit de vriezer.
Als experiment heb ik eens een halve gistkoek ingevroren en na een paar weken was die zo weer aan de praat voor een verse wort.

Beter is wat van dat glycerol toe te voegen, een procentje of 10 glycerol schijnt te voorkomen dat er veel scherpe ijskristalletjes ontstaan die onze lieve gist beschadigen.
Natuurlijk moet je af en toe wel wat nieuwe gist kopen maar je kunt enorm veel gist recyclen.
Dat drukt niet alleen de kosten, je brouwt er op den duur ook beter bier mee.

Offline Zaphod_B

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 372
  • Land: nl
    • IT Consultant
Re: Laag eind SG
« Reactie #18 Gepost op: 10-02-2011 23:20 u »
Ng meer tips. Bedankt allemaal. Cor's recept ga ik ook uitproberen, en ik zal eens kijken naar zo'n conisch gistvat. Orval vind ik doorgaans erg lekker, maar het bier komt op mij nooit als erg droog over. Het gist geeft een iets zure smaak, die dat kennelijk overheerst. Duvel dus. En inderdaad: gist uit de vriezer??
Zuur is van de Brett... Bacterie. Is genoeg over geschreven hier. Ik vind Orval erg lekker. En behoorlijk droog!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.178
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Laag eind SG
« Reactie #19 Gepost op: 10-02-2011 23:53 u »
Zuur is van de Brett... Bacterie.

Brett (afkorting van Brettanomyces) is geen bacterie maar een gist! Net als kaam. Ook wilde gisten kunnen voor infecties en afwijkende smaken zorgen!

Offline cordewildt

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 35
  • Land: nl
Re: Laag eind SG
« Reactie #20 Gepost op: 11-02-2011 11:41 u »
Ik heb een kleine gistbank opgebouwd in de vriezer.
Dat gaat gewoon uitstekend.
Wel gebruik ik glycerine.
Ik neem 2 delen water en 1 deel glycerine.
Deze massa kook ik goed door en doe dit in een steriele fles.
Hiervan gebruik ik 1 deel en 1 deel gist uit de starter.
Tijdens het invriezen schud ik elke 20 minuten zodat het homogeen blijft.
Hoe lang ze in de vriezer goed te houden is weet ik niet maar ik gebruik het binnen
maximum 18 maanden.
Het gaat echt hartstikke goed
Cor   :biersmile:

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Laag eind SG
« Reactie #21 Gepost op: 11-02-2011 13:55 u »
Hier de link naar Wyeast nummers en oorsprong gist. Toch weer terug naar 2007

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,247.msg66169.html#msg66169


Offline Frans007

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 35
  • Land: nl
Re: Laag eind SG
« Reactie #22 Gepost op: 13-02-2011 11:29 u »
Citaat
Hier de link naar Wyeast nummers en oorsprong gist. Toch weer terug naar 2007

Ook een goeie tip. Ik zie dat ik dus ook Wyeast 1388 kan gebruiken in plaats van een flesje Duvel.

Offline Frans007

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 35
  • Land: nl
Re: Laag eind SG
« Reactie #23 Gepost op: 13-02-2011 11:58 u »
Inmiddels wat onderzoek gedaan naar de door Jacques voorgestelde CCT, maar dat zit er nu nog even niet in qua prijs. Tenzij iemand ergens eentje weet of zelf wil afdanken (heb de discussie rond Inox gelezen, maar dat kan nog even duren geloof ik).
Ik blijf dus nog even hevelen. Dus nogmaals Jacques: je zegt dat ik moet overhevelen als het gemeten SG 70 75% van het begin SG is, maar hoe moet ik dat interpreteren? Ik bedoel: als ik begin bij 1060, is 75% daarvan 765 en dat bedoel je uiteraard niet. Graag een rekenvoorbeeld.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.168
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Laag eind SG
« Reactie #24 Gepost op: 13-02-2011 12:00 u »
Als je start bij 1060 dan heb je 60 sg-punten te vergisten. 75% van 60 is 45 punten dus dan zou je bij 1000+(60-45)=1015 moeten hevelen

Tags: vergisting