Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hergebruik gist voor nieuw brouwsel  (gelezen 3084 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Rowan Huigen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.050
  • Land: nl
  • Smaakt het naar meer, dan brouwen we nog een keer.
Hergebruik gist voor nieuw brouwsel
« Gepost op: 06-02-2011 14:59 u »
Afgelopen weekend heb ik 2 brouwsessies gehad.
Bij beide brouwsessie gebruikte ik dezelfde gistsoort.
Deze gist was middels een getrapte starter tot de gewenste hoeveelheid gebracht.
Na 5 a 6 dagen is de hoofdvergisting voorbij en hevel ik het jonbier over naar de nagisting.
De slurry kan je door het riool gieten wat ik zonde vind.
Je kan deze ook binnen een termijn van 2 weken weer gebruiken.
Dit lijkt mij slimmer en voordeliger.
Maar hoe pak ik dat dan eventueel aan?
Moet ik de slurry voeding geven? En zo ja hoeveel?
Moet ik de slurry eerst reinigen?
Waar moet ik deze slurry bewaren, bij kamer temperatuur of in de koelkast?
Wie kan mij hierover adviseren of heeft dit al eerder bij de hand gehad.
Gr. Rowan  ::)

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline 30cl

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 310
  • Land: nl
  • Ja, lekker!
Re: Hergebruik gist voor nieuw brouwsel
« Reactie #1 Gepost op: 06-02-2011 15:15 u »
Hoi Rowan,

Ik zat met dezelfde vraag. Hier http://www.howtobrew.com/section1/chapter6-8.html kun je lezen hoe je de gist wast. Daarna in de koelkast bewaren als je op korte termijn weer gaat brouwen.

Groet,
Joep

Offline SeekingBeer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 817
  • Land: nl
Re: Hergebruik gist voor nieuw brouwsel
« Reactie #2 Gepost op: 06-02-2011 15:19 u »
Er zijn heel veel manieren om je gist te bewaren, het is trouwens het beste als je direct een verse wort op je gistkoek gooit.

Ik gooi meestal ongeveer de helft van de slurry weg omdat je steeds meer krijgt hoe vaker je het laat vergisten, zo kan je gist makkelijk vier keer achter elkaar gebruiken.

Koel bewaren dus zet het in de schuur of in je koelkast.

Als je wortextract hebt kun je een half litertje wort maken en dat erop gieten, dan heeft de gist nog wat te eten en zo.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.593
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Hergebruik gist voor nieuw brouwsel
« Reactie #3 Gepost op: 06-02-2011 16:37 u »
Hergebruik van gist is eenvoudiger (en goedkoper) dan een starter maken.
Ik ontsmet een kunststof fles (colafles of zo'n 2-liter melkfles) en ik ontsmet een trechter. In het gistvat wat bier achterlaten om de slurry vloeibaar te houden, goed schudden zodat de gistkoek loskomt. Er zijn gisten die brokken vormen, maar tot nu toe is het me altijd gelukt.
Fles niet helemaal dicht draaien of afdekken met aluminiumfolie, de druk kan goed oplopen. In de koelkast zetten en laten bezinken, vlak voor gebruik afgieten. Tot twee weken gebruik ik de slurry direct uit de fles, wanneer de slurry langer staat dan maak ik de gist "wakker" met een halve liter wort.
Ik gebruik op deze manier de gist tot vier keer aan toe.

Bert

Offline Rowan Huigen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.050
  • Land: nl
  • Smaakt het naar meer, dan brouwen we nog een keer.
Re: Hergebruik gist voor nieuw brouwsel
« Reactie #4 Gepost op: 06-02-2011 22:44 u »
Oke, is inderdaad goed, simpel en eenvoudig te doen.  :groots:
Scheelt me weer 9 euro  ^-^

Offline SeekingBeer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 817
  • Land: nl
Re: Hergebruik gist voor nieuw brouwsel
« Reactie #5 Gepost op: 06-02-2011 22:58 u »
Het scheelt best veel geld op de lange duur, maar ik probeer een gist meestal minstens twee keer te gebruiken omdat het de tweede keer toch allemaal net iets beter is.

Tags: gist bewaren