Vandaag brouwdag! Ik brouw op maandag omdat ik wat afwijkende werkdagen heb.
Het wordt macaronibier, en voor zo'n 25 liter bier verwacht ik volgende recept te gebruiken (naar een recept van Herman Holtrops Engelstalige site):
3000 g Pilsmout 3 EBC
2000 g Macaroni 0 EBC
20 g Hall. Perle 8 % α-zuur 75'
18 g koriander 15'
5 g gemalen sinasappelschil 7'
1 tl Irish moss 15'
1 st Limoen bij de maisch
Gist: opkweek van een flesje Hoegaarden, gekocht in Noorwegen.
Maischtijden:
10' op 48° C
25' op 52° C
25' op 63° C
30' op 73° C
2' op 78° C
Totale kooktijd dus 75'. De macaroni zal ik eerst lekker zacht koken, zodat de amylaseënzymen er goed bij kunnen komen. De limoen is ook om de maisch aan te zuren, om een fris smaakje te geven en omdat we die toevallig toch al in de koelkast hebben liggen. Het doel van dit recept is om toch nog een redelijk normaal witbier te produceren, ondanks de nogal afwijkende ingrediënt. Ik heb afgezien van het storten van havervlokken en gerstvlokken, omdat ik die niet voorradig heb.
Wish me luck...
Eduard
