Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Dit zegt Wyeast over hun pakken (Smack-packs) gist  (gelezen 13501 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.010
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Dit zegt Wyeast over hun pakken (Smack-packs) gist
« Gepost op: 02-02-2011 23:27 u »
Aanbevelingen van Wyeast....







En zo maak je dan een starter.....



 :gistsmile:

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.010
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Dit zegt Wyeast over hun pakken (Smack-packs) gist
« Reactie #1 Gepost op: 02-02-2011 23:38 u »
Nog een:


Offline dennis

  • WHO Wageningen
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.395
  • Land: nl
  • Drink je vrijheid!
    • Stadsbrouwerij Wageningen
Re: Dit zegt Wyeast over hun pakken (Smack-packs) gist
« Reactie #2 Gepost op: 03-02-2011 07:20 u »
Nog een:


Ik heb ze nog niet bekeken maar met zo'n outfit moet het wel heel serieus zijn wat daar gezegd wordt! 

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Dit zegt Wyeast over hun pakken (Smack-packs) gist
« Reactie #3 Gepost op: 03-02-2011 08:07 u »
Ik zag 'm niet werken met zo'n ranzig waterslotje in ieder geval.
Afgieten is optioneel: "Use it quickly or put it in the refrigerator, and decant it to pitch the slurry.".




Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Dit zegt Wyeast over hun pakken (Smack-packs) gist
« Reactie #4 Gepost op: 03-02-2011 14:30 u »
Verdacht weinig response in deze topic eye opener.

Gewoon schudden ha ha!

De starter van de Witte Leeuw lijkt er nog het meest op.

 :dansen:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.010
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Dit zegt Wyeast over hun pakken (Smack-packs) gist
« Reactie #5 Gepost op: 03-02-2011 14:37 u »
Verdacht weinig response in deze topic eye opener.

Ja dat vind ik ook....smacken als je aan het maischen bent.... ^-^  En wat wel een beetje nieuw is: de gist vermenigvuldigt niet in het pakje!  :gistsmile:  Of een starter maken zonder je pakje te smacken!  :o

Offline Joran

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 549
  • Land: nl
Re: Dit zegt Wyeast over hun pakken (Smack-packs) gist
« Reactie #6 Gepost op: 03-02-2011 15:10 u »
In een filmpje zegt ie dat de gist zich niet vermenigvuldigd, maar in de andere wel dat de gist de suiker consumeert en CO2 produceert, dan vindt er toch ook wel gistgroei plaats?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Dit zegt Wyeast over hun pakken (Smack-packs) gist
« Reactie #7 Gepost op: 03-02-2011 17:01 u »
Het is een werkdag en ik heb hier niet de mogelijkheden om de filmpjes te kijken.
Vanuit de reacties zie ik in ieder geval weinig eye-openers;
schudden werkt = bekend,
smacken doe je niet voor extra gist = bekend...

Vermelden ze nog iets nieuws?
;)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Dit zegt Wyeast over hun pakken (Smack-packs) gist
« Reactie #8 Gepost op: 03-02-2011 17:09 u »
Smacken is niets meer of minder dan een vitaliteits check.
Een starter kan je heel goed maken zonder smacken, dat is al jaren bekend hier.

Wat je dan echter niet weet is of er nog levende gist in het pakje zat en (ruwweg) hoeveel. Dat weet je wel na het smacken en zo voorkom je starters die je weg moet gooien door geen groei.

Als je in de VS woont waar je binnen enkele dagen van productie je pack in huis hebt, dr kan je inderdaad blind je pack in de starter/ het wort kiepen. Hier is de situatie anders.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Dit zegt Wyeast over hun pakken (Smack-packs) gist
« Reactie #9 Gepost op: 03-02-2011 21:11 u »
Vanuit de reacties zie ik in ieder geval weinig eye-openers;
schudden werkt = bekend

Vandaar dat iedereen nog in de weer is met aquarium attributen en infectie-steentjes.



Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.255
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Dit zegt Wyeast over hun pakken (Smack-packs) gist
« Reactie #10 Gepost op: 03-02-2011 21:17 u »
Vandaar dat iedereen nog in de weer is met aquarium attributen en infectie-steentjes.

Ik heb het filmpje ook nog niet bekeken. De mogelijkheid van schudden had ik nog voordat ik dit topic gezien had ook al deze avond geschreven in een ander topic.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Dit zegt Wyeast over hun pakken (Smack-packs) gist
« Reactie #11 Gepost op: 03-02-2011 21:27 u »
Dat had je inderdaad net bijtijds gedaan.

 :proost2:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.255
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Dit zegt Wyeast over hun pakken (Smack-packs) gist
« Reactie #12 Gepost op: 03-02-2011 22:50 u »
Dat had je inderdaad net bijtijds gedaan.

 :proost2:

Als je het verslag van het laatste hydratatie-experiment had gelezen, had je gezien dat ik de schudmethode toepas voor kleine hoeveelheden wort. Met mijn CCT ga ik niet schudden  :D

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Dit zegt Wyeast over hun pakken (Smack-packs) gist
« Reactie #13 Gepost op: 04-02-2011 06:58 u »
Hoofdwort ga je natuurlijk niet schudden, alleen starterswort.
Als je CCT omvalt, en er ligt 40 liter bier door het huis, en
je vrouw krijgt er lucht van, dan kan je het wel schudden.
 :D

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Dit zegt Wyeast over hun pakken (Smack-packs) gist
« Reactie #14 Gepost op: 04-02-2011 12:38 u »
Vandaar dat iedereen nog in de weer is met aquarium attributen en infectie-steentjes.

Ligt eraan wie je iedereen noemt, ik val daar bijvoorbeeld niet onder.
De experimenten van William en de (oudere) presentaties van Wyeast hebben allang aangetoond dat schudden een effectieve vorm van beluchten is. Beluchten met een steentje overigens ook... ;D

Hans hopbierHans heeft in een mailwisseling met Wyeast laten zien dat er hooguit 10% gistgroei is door het smacken. Daar doe je het niet voor.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Dit zegt Wyeast over hun pakken (Smack-packs) gist
« Reactie #15 Gepost op: 04-02-2011 12:44 u »
En zo maak je dan een starter.....

Dit is een instructiefilmpje van een simpele/basale starter, niet een "ultieme" starter voor hoever die zou bestaan. :)

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.144
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Dit zegt Wyeast over hun pakken (Smack-packs) gist
« Reactie #16 Gepost op: 04-02-2011 20:28 u »
Hoofdwort ga je natuurlijk niet schudden, alleen starterswort.
Als je CCT omvalt, en er ligt 40 liter bier door het huis, en
je vrouw krijgt er lucht van, dan kan je het wel schudden.
 :D

40 liter schudden valt inderdaad niet mee maar een gistvat of carboy met 20 liter zoals ze in het filmje aangeven 45 seconden schudden is best te doen. Zo doe ik het beluchten van het wort tegenwoordig. Nu alleen nog 45 seconden, ik deed het wat korter denk ik.

2 liter starter geeft een verdubbeling van het aantal gistcellen zegt die, dat valt me wat tegen.

Toch interessante filmpjes. Goed om het een uit de eerste hand te horen.

Offline Kleine_Schriek

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.952
  • Land: nl
  • Keggen die hap!
Re: Dit zegt Wyeast over hun pakken (Smack-packs) gist
« Reactie #17 Gepost op: 04-02-2011 20:37 u »
Ik vind het wel een eye-opener om te horen dat je niet hoeft te smacken en dat het pakje maar 4-6 uur nodig moet hebben om op te bollen. Ik maar dagen wachten tot ie op knappen stond. Nergens voor nodig dus. Weer wat geleerd. Bedankt!


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.010
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Dit zegt Wyeast over hun pakken (Smack-packs) gist
« Reactie #18 Gepost op: 04-02-2011 20:40 u »
Ik vind het wel een eye-opener om te horen dat je niet hoeft te smacken

Mits het pakje kneiter vers is.....

en dat het pakje maar 4-6 uur nodig moet hebben om op te bollen.

Mits het pakje kneiter vers is......

Ik maar dagen wachten tot ie op knappen stond. Nergens voor nodig dus.

Mits het pakje kneiter vers is.....


Offline Kleine_Schriek

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.952
  • Land: nl
  • Keggen die hap!
Re: Dit zegt Wyeast over hun pakken (Smack-packs) gist
« Reactie #19 Gepost op: 04-02-2011 21:25 u »
O...... :-[

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.255
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Dit zegt Wyeast over hun pakken (Smack-packs) gist
« Reactie #20 Gepost op: 04-02-2011 23:16 u »
Ik vind het wel een eye-opener om te horen dat je niet hoeft te smacken en dat het pakje maar 4-6 uur nodig moet hebben om op te bollen. Ik maar dagen wachten tot ie op knappen stond. Nergens voor nodig dus. Weer wat geleerd. Bedankt!

Het ligt aan de leeftijd van het zakje. Oudere zakje hebben meer tijd nodig. Wel heb ik de indruk dat de zakjes tegenwoordig veel sneller opbollen dan in het verleden.

Zelf vind ik nog steeds dat je zeker moet zijn dat de gist actief is. Op tijd stuk drukken en na (gedeeltelijk) opbollen in de koelkast bewaren. Onder geen beding op kamertemperatuur bewaren zoals de man van Wyeast ook al benadrukt. De gist gaat dan interen op haar reserves waardoor de kwaliteit van de gist hard achteruit holt.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Dit zegt Wyeast over hun pakken (Smack-packs) gist
« Reactie #21 Gepost op: 04-02-2011 23:16 u »
2 liter starter geeft een verdubbeling van het aantal gistcellen zegt die, dat valt me wat tegen.

Wederom in die simpele/basale starter.
Wat je ziet is gebaseerd op simpel, foolproof, claimproof. Simpelweg opschalen is er nog niet eens bij...

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Dit zegt Wyeast over hun pakken (Smack-packs) gist
« Reactie #22 Gepost op: 05-02-2011 10:13 u »
Wat je ziet is gebaseerd op simpel, foolproof, claimproof.

Makes a point.

Smacken is trouwens wel een goede indicatie voor de versheid.


Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.886
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Dit zegt Wyeast over hun pakken (Smack-packs) gist
« Reactie #23 Gepost op: 05-02-2011 11:09 u »
Zoals Robin aangeeft, niks nieuws.

Kijk eens, hier zie je precies waar Greg ongeveer stond tijdens de opname  ;D:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Dit zegt Wyeast over hun pakken (Smack-packs) gist
« Reactie #24 Gepost op: 05-02-2011 11:40 u »
Haha! Cool!

Was dat nu dan op een beurs of ben je bij Wyeast langs geweest? :)

Tags: gist Wyeast