Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Factoren die de vergistingsgraad bepalen

Gestart door Adrie, 21-01-2011 16:13 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Adrie

Op basis van metingen aan mijn brouwsels heb ik een analyse gemaakt van de factoren die de vergistingsgraad bepalen. Dit had ik al eens eerder gedaan, maar met meer data komt er een helderder beeld uit, denk ik.

HIER de resultaten. Deze gegevens gebruik ik trouwens ook om de vergistingsgraad van een nieuw bier te voorspellen. Dit gaat zowel via het model van Geert als via een multiple regressiemodel die je standaard in Excel vindt.

RobinB

Leuk artikel wederom!
Wel een beetje een open deur conclusie, maar toch leuk dat het onderbouwd is.
Je R2's zijn overigens niet enorm hoog over de hele linie.

Ik las laatst een artikel over donkere mouten en de vergistbaarheid hiervan (Cara's & geroosterd). Daarin werd gesteld dat oa door maillardering de dextrine's niet meer bevattelijk waren voor de amylases. Dat weerspreekt jouw resultaten een beetje. Of het effect is gewoon te klein om boven de ruis uit te komen.
 
Waren de Cara-brouwsels allemaal zonder suiker in de stort?

Robert1968

Tof artikel en nuttige uitkomsten! De beperkte invloed van Caramout verrast me.

Een opmerking over:
CiteerAls het recept dat toestaat kun je ervoor kiezen om een deel van de mout te vervangen door suiker als je een hogere vergistingsgraad wilt.

Zet deze zin een (beginnende) hobbybrouwer niet op het verkeerde been? Weliswaar vergist suiker voor 100%, maar het blijkt het aandeel onvergistbare suikers blijft toch gelijk? Alleen het alcoholpercentage wordt hoger.
Het valt een beetje in de categorie: wil jij de hoogste vergistingsgraad, dan moet je alles door suiker vervangen. Misschen gemuggenzift, maar goed.


RobinB

Citaat van: Robert de Boer op 21-01-2011  16:56 uZet deze zin een (beginnende) hobbybrouwer niet op het verkeerde been? Weliswaar vergist suiker voor 100%, maar het blijkt het aandeel onvergistbare suikers blijft toch gelijk?

Nee, door de toevoeging van enkel vergistbare suikers daalt juist het aandeel onvergistbare suikers. Dat aandeel is immers tov het totaal aan suikers. :)

De absolute hoeveelheid onvergistbare suikers blijft wel gelijk.

Hopmans


Ik mis de factor: Hoeveelheid gist.


Hopmans


Robert1968

CiteerDe absolute hoeveelheid onvergistbare suikers blijft wel gelijk.

Dat bedoel ik eigenlijk. :nut:

Hopmans

Mooi artikel.
Je bent nu zelf de bron.
 :duimop:

Niels

Mooi onderzoek Adrie

Je hebt een mooie dataset, ik heb er niet zoveel en ben minder consequent in notatie.  :groots:
Verrassend dat de keuze gist de meest bepalende factor is voor een laag of hoog eind SG.
Leek mij dat de maischtemperatuur de grootste invloed zou hebben, en dat een vitale gist geschikte suiker blijft omzetten tot niet meer aanwezig.

 

Albertus

Mooi praktijk onderzoek Adrie! :duimop:

Ik denk niet dat ik nu ga sturen op deze effecten, maar het verklaart wel een en ander bij mijn bieren.

Bert

William

Altijd leuk die analyses.

Ik heb ooit een soortgelijke analyse van mijn gegevens gedaan en kom op soortgelijke verbanden uit.

Heb je ook al eens geprobeerd een PCA analyse te doen aan deze gegeven om te zien of bepaalde instellingsfactoren elkaar versterken of juist verzwakken? Uit mijn data kon ik daar toen geen trend uit halen maar misschien dat dit bij jouw anders is, ook omdat je meer data hebt.

Jacques

Citaat van: Niels op 21-01-2011  18:24 uVerrassend dat de keuze gist de meest bepalende factor is voor een laag of hoog eind SG.
Leek mij dat de maischtemperatuur de grootste invloed zou hebben, en dat een vitale gist geschikte suiker blijft omzetten tot niet meer aanwezig.

Als je had gekeken naar de resultaten van het Groot gedroogde gist onderzoek (Gggo) dan was de verrassing minder geweest denk ik. Ook via de site van Wyeast had je dit kunnen zien.

@Adrie
Het is weer een mooi artikel van jouw hand. Alle lof.  :groots:
Als vervolg op het Gggo wil ik volgend jaar een nieuw onderzoek uitvoeren naar de vergistbaarheid waarbij ook vloeibare gisten betrokken worden. Het is te verwachten dat de uitkomsten aardig met elkaar overeen zullen komen.
Waarschijnlijk omdat jij je altijd houdt aan de calculator van Jamil Zainasheff is de factor hoeveelheid gist niet bij jouw onderzoek betrokken. Uit het Gggo bleek dat dit ook een factor van belang is.

Niels

Ik leef in de veronderstelling dat een gist met een lage vergistingsgraad kritisch is op het soort suikers wat omgezet kan worden.
Gek misschien, maar zou een gist met een lage gekende vergistingsgraad in suiker ipv wort tot een bijna volledige vergisting kunnen komen? Aansluitend daarbij als theorie van mij zelf, zonder te lezen of zoeken; is een gist met lage gekende vergistingsgraad kritisch op het soort suiker wat het kan omzetten? Dit naast alle andere variabelen zoals, maischdikte, suikerstort, vergistingstemperatuur, etc..

Adrie

Citaat van: William op 21-01-2011  19:42 uHeb je ook al eens geprobeerd een PCA analyse te doen aan deze gegeven om te zien of bepaalde instellingsfactoren elkaar versterken of juist verzwakken? Uit mijn data kon ik daar toen geen trend uit halen maar misschien dat dit bij jouw anders is, ook omdat je meer data hebt.

Eerlijk gezegd heb ik niet zoveel kaas gegeten van statistische analyses. Heb ik speciale software nodig voor zo'n analyse? Waar kan ik vinden hoe ik dat zou moeten doen?

Citaat van: Jacques op 21-01-2011  23:29 uWaarschijnlijk omdat jij je altijd houdt aan de calculator van Jamil Zainasheff is de factor hoeveelheid gist niet bij jouw onderzoek betrokken.

Inderdaad. Ik weet dat het ook van belang is, maar om dat ik bewust altijd de aanbevolen hoeveelheid gist toevoeg (of in ieder geval daarnaar streef), heb ik sowieso te weinig data om het effect te bestuderen. Bovendien is de hoeveelheid gist moeilijk te kwantificeren zonder cellen tellen.

Citaat van: Niels op 22-01-2011  12:25 uIk leef in de veronderstelling dat een gist met een lage vergistingsgraad kritisch is op het soort suikers wat omgezet kan worden.
Gek misschien, maar zou een gist met een lage gekende vergistingsgraad in suiker ipv wort tot een bijna volledige vergisting kunnen komen? Aansluitend daarbij als theorie van mij zelf, zonder te lezen of zoeken; is een gist met lage gekende vergistingsgraad kritisch op het soort suiker wat het kan omzetten? Dit naast alle andere variabelen zoals, maischdikte, suikerstort, vergistingstemperatuur, etc..

De vergistbaarheid die een gist kan halen hangt met name af van de mate waarin de gist maltotriose kan vergisten, zo heb ik begrepen uit de literatuur. Daarnaast speelt ook de alcoholtolerantie een rol. Het zou kunnen dat een gist met een lage vergistingsgraad in pure suiker in theorie volledig zou moeten kunnen uitgisten, al zal dat in de praktijk nooit gebeuren omdat de gist dan essentiƫle voedingsstoffen zoals stikstof, magnesium, zink en andere elementen mist. Vervolgens gaat ook de alcoholtolerantie meespelen.

William

Citaat van: Adrie op 22-01-2011  15:53 uEerlijk gezegd heb ik niet zoveel kaas gegeten van statistische analyses. Heb ik speciale software nodig voor zo'n analyse? Waar kan ik vinden hoe ik dat zou moeten doen?

Ook ik ben geen specialist op dat terrein. Zelf gebruik ik voor dit soort analyses altijd de excel -addin XLStat. Ik weet niet of deze ook voor OpenOffice beschikbaar is.

Jacques

Citaat van: Adrie op 22-01-2011  15:53 uBovendien is de hoeveelheid gist moeilijk te kwantificeren zonder cellen tellen.

Bij gedroogde gist is dat geen probleem. Gewoon een kwestie van afwegen (en niet zo maar een zakje gist toevoegen!).

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.