Zelfbouw CCT 34 liter

Gestart door Hopmans, 20-01-2011 17:59 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hopmans

Op verzoek van diverse forummers laat ik zien hoe je een goedkope CCT kan maken van een mandfles.
Mijn bieren zijn enorm verbeterd qua smaak middels het gebruik van deze CCT.
Ook is het handig om de vergisting te volgen.

Het buis en bochten systeem is volledig demontabel, en is een design van Klaas73 (Grutte Pier op BB).
Ik ben slechts degene die het buiskruit voor de tweede keer had uitgevonden.

Hierbij een verslag zoals ik dat destijds poste:

Vandaag bezig geweest aan het design van Grutte Pier.
De 22mm-15mm-22mm hadden ze niet, maar wel de 22mm-15mm-15mm.
Dus ben ik daar mee aan de slag gegaan.
Naar mijn optiek en ervaring bij Jos is een 15 mm kraan ook voldoende.

Ik zag naast de koperen pijpen een hele mooie 15 mm plastic buis.
Deze fungeert als onluchting, en is gewoon geklemd in het T-stuk.
Deze pijp is niet te verwarren met de 16 mm elektrapijp.

Het T-stuk was iets meer dan 5 Euro.
De kraan was iets meer dan 10 Euro.
De pijp was ook 5 Euro.

Men moet gewoon zorgen dat men gratis aan kleine stukjes 22 mm pijp en 15 mm pijp
kan komen, anders moet men hele stukken kopen voor deze kleine lengtes.
Ik had gelukkig nog wat liggen, dus ik ben tot nu toe een kleine 16 Euro kwijt.



Hier was ik de binnenrand aan het wegvijlen van het T-stuk.
Dit is een lastig klusje, en kan een half uur tot een uur duren.




Vervolgens de ontluchtingsbuis erin geklemt.



Het ponsen in rubber lukt niet (brokkelwerking).
Ik moest boren met deze zelfgemaakte rubberboor.
Een 22 mm pijp scherp gevijld met 8 karteltjes.
Mooi zou een kolomboormachine zijn met water voor een glad verloop.
Ik heb het met de hand gedaan.
Ik zou dit nog eens netter over moeten doen.



Als standaard heb ik mijn gist emmer gepakt.
Nu moet ik wel middels de CCT gaan brouwen.   
De krassen en beschadigingen waren al groot, dus moest de emmer toch vervangen worden.
Het gat had wat kleiner gekunt voor de mechanische sterkte.
Wel lekker goedkoop.
Zo'n emmer is maar 8 Euro, en hout is al veel duurder en bewerkelijker.
Door de ronde vorm wordt de druk zeer gelijkmatig verdeeld over het glas.



Hier de waterdichtheidstest.
De boel was waterdicht, dus dat is goed.
Morgen nog de vergrendeling maken en de voetplaat met wielletjes.



Hier het binnenwerk.

Hier nog wat plaatjes.

De wieltjes zijn in totaal 8 Euro.
Het voetplaatje lag in de struinbak.
Dit is dus het totaalplaatje.
Het CCT-tje is 71cm hoog.





Zo, de vergrendeling is ook af.

De rubber stop valt er niet meer uit.

Hierbij een verbetering van de constructie.
Op deze simpele manier komt de oorspronkelijke stijfheid aan de voorkant van de emmer weer terug.


Nu het praktijk gedeelte.
Hoe vul je zo'n ding nu eigenlijk?

Je zorgt dat aan het hopfilter een kraan en een universele verbinding aanwezig is.


Hier heb ik de meeste problemen mee gehad vandaag.
Een lijmklem is echt niet te doen.
Het schiet iedere keer los.
Een stevige clip zelf bouwen is het eerste wat ik ga doen.
(Dus nooit van gekomen, terug naar de filterdoek in een emmer (dat gek*t)).


De slang op de CCT is aangesloten op een trechter om de gist te enten.


Hier de kant van de CCT
Nog voor het gist-enten is de hevel aangezogen en de kraan dichtgedraaid.
Na het enten trek je de trechter eraf, en sluit je de slang aan op de universele koppeling.
Er is nu een gesloten circuit!
Geen oxidatie meer heren.


De CCT vult zich van onderen.


De kookpan raakt langzaam leeg.
Op het einde even schuinhouden.
Noord Hollanders zijn immers ook zuinig.


Hier nog een detail van het waterslot.


Hier kan men zien dan dit de kleinste CCT ter wereld is!!!
Je moffeld 'm zo weg onder het bureau.

Het eerste wat nu aangesloten gaat worden op dit CCT-tje is de bottelhulp!
Geen gekloot meer met hevels, emmers en mandflessen!
Dit is het!
Bottelen is het eerste wat ik ga doen.

Het waterslot blubt als een gek.
Continue zonder tussenpozen.
In het slangetje zit wel condens van de gist die ademt.
Dat moet ik wel ff in de gaten houden.

Er is nog geen gistlaagje te bekennen.
De gist is nog te vitaal om te zakken.
Aftappen zal wel over 3-4 dagen zijn denk ik.

Kanonne!   

 Even niet opgelet.
Ik kon niet goed zien of er gist in het conische gedeelte zat.
De reden daarvan was dat deze juist compleet vol zat met plakkerige s-04, dus
ik kon de grens niet goed zien.
De hoofdgisting is afgelopen, en dit is de oogst.
De bak was niet steriel, dus ik gebruik het niet, maar de volgende keer wel.
Mooie zuivere gist.

Ik hield mijn hart wel even vast, want het was hele dikke drap (bekend van s-04).
Het droop er op het begin heel langzaam uit, later liep het steeds sneller.
De andere helft heeft zich weer gezet, dus dat ga ik zo lozen.



Nu zit er nog 7cm in de tuut, dat gaat er morgen uit.
Alles moet er echt helemaal uit voordat er gebotteld kan worden.
Het lageren is nu dus begonnen.
Het sg is lastig te meten omdat de gist er nog niet uit is.
Dat zou misschien morgen pas kunnen.
Iedere keer na het lozen moet de gist zich weer gaan vlak gaan
zetten nadat het zich in een trechtervorm heeft gevormd.

Omdat dit soort CCT maar één uitgang heeft, zou het misschien kunnen dat de pijp iets
verder naar binnen moet om een soort compromis te vormen tussen een gistpijp en een
wortpijp zoals die in een RVS-CCT voorkomt.
Evt met schuine zijde zoals een hevel.

Maar dat is nog niet aan de orde.
De gist zakt keurig verder naar onderen, en het is algemeen bekend dat
er meerdere lozingen nodig zijn bij CCT's.

Het ruikt echt een beetje Engels.
Droog en crispy.

Het wordt denk ik wel een goed potje bier.
Onderschat niet de hoeveelheid gist in een brouwsel.
De vloeistofspiegel is 2 cm gedaald.

Je ziet het randje van de hoofdgisting.


Als je goed kijkt zie je de gist-rand.


Hier nog de vergrendeling.


Wedermaal ben ik weer enthousiast.
Vandaag gebotteld, en het ging perfect!
Ook de bottelhulp ben ik lyrisch over.
Ik was binnen no time klaar.
En de smaak van het bier was kneiter vers en fris.
Vorige week ging het afgekoelde wort erin, en door hetzelfde gat nu in de flesjes.
Hoe vers en onaangeroerd wil je je bier hebben..............
Dit is een blijvertje voor mij.
Wat een systeem.



Hey Oscar (Brewmate   ),

Voor mij inderdaad geen ander systeem meer.
Het viel me altijd al op dat ik enthousiaster was over de smaak van het bier na de hoofdgisting,
en minder na de lagering. Het overhevelen was lastig, en deed het bier geen goed.
Grutte Pier had dezelfde ervaringen.
Nu zijn beide processen ondergebracht in één vat.

Ik heb nu minder schoonmaakwerk, verse gist-oogst, sneller rijpingsproces, en vooral supervers bier.

William


Hopmans


broeder

Hoi,

Gefeliciteerd met je mooie zelfbouw.
Had ik eigenlijk veel eerder moeten weten, dan had ik die kunststof CCT niet aangeschaft.
(zie topic "betaalbare conische gisttank").

Overigens... waarom moet de binnenrand van het T-stuk weggevijld worden?
Of mis ik wat?

Groet broeder Willem

Tsjerk

Citaat van: broeder op 20-01-2011  19:20 uOverigens.... waarom moet de binnenrand van het T-stuk weggevijld worden?
Of mis ik wat?

Er zit een flens aan de binnenzijde. Deze moet weg gevijld worden om de kunststof 15 mm buis er geheel door te kunnen steken.

Anton

Citaat van: Tsjerk op 20-01-2011  19:24 uEr zit een flens aan de binnenzijde. Deze moet weg gevijld worden om de kunststof 15 mm buis er geheel door te kunnen steken.
Ter verduidelijking; het T-stuk is 22 x 15 x 15mm.

De Kiekert

Dank je wel Hopmans!
Waar heb je die voedselveilige kunststof pijp vandaan?

Zou er ook een manier te bedenken zijn om tussentijds een beetje wort af te tappen ter bepaling van het SG?

Jacques

Mooi overzichtelijk bericht Hopmans.

Laatst heb ik een bier gebrouwen met een zeer stevige gistafzetting die met moeite door mijn kraan met een vrije doorlaat van 3/4" ging. Ik ben heel benieuwd of je die had kunnen purgeren met de CCT van jou.

erikgroothuis

Citaat van: De Kiekert op 20-01-2011  20:24 uDank je wel Hopmans!
Waar heb je die voedselveilige kunststof pijp vandaan?


Bijvoorbeeld bouwmarkt, inderdaad bij het koper en de cv benodigdheden. Het is polybuteen pijp, in lengtes van 2 meter of op rol á 5m. Grijs, geschikt voor warm- en koudwater, en cv tot 90 graden.
Lijkt mij zelf ook een prima alternatief voor de dure siliconenslangen, want de bijbehorende koppelingen zijn volledig demontabel en herbruikbaar.

Niet voor de kokende wort, maar dat doen we dan ook met een kupperpiepien.

De Kiekert

Dat kleine stukje pijp van 22 mm daar komt het gist en het wort toch door?
Zo ja, is dat dan geen probleem, dat de vergistende massa met dat koper in verbinding staat? Of is dat de moeite niet.

De Kiekert

Citaat van: erikgroothuis op 20-01-2011  20:51 uBijvoorbeeld bouwmarkt, polybuteen pijp, in lengtes van 2 meter of op rol á 5m. Grijs, geschikt voor warm en koudwater, en cv tot 90 graden.
Lijkt mij zelf ook een prima alternatief voor de dure siliconenslangen, want de bijbehorende koppelingen zijn volledig demontabel en herbruikbaar.

Dank je voor de opmerking Erik.

Hopmans

Citaat van: Jacques op 20-01-2011  20:30 uLaatst heb ik een bier gebrouwen met een zeer stevige gistafzetting die met moeite door mijn kraan met een vrije doorlaat van 3/4" ging. Ik ben heel benieuwd of je die had kunnen purgeren met de CCT van jou.
Welke gist was dat Jacques?
Ardenner en s-04 gingen er doorheen.

Nu heb je die Engelse gist (London?), en die schijnt heel erg te zijn.

Bij serieuze problemen zou je een zuigertje kunnen maken die past in het aftap-pijpje.

De pijp is 15 mm, en staat naast het koper bij de Gamma (waterleidingen).
Dus niet de 16 mm PVC-buis voor de elektrotechniek.


Hopmans

Citaat van: De Kiekert op 20-01-2011  20:53 uOf is dat de moeite niet.
Nee, dat is de moeite niet.
Er vormt zich een gistlaag tussen het koper/rubber en het wort.
Dat wordt een soort muur.


William

Citaat van: Hopmans op 20-01-2011  21:03 uBij serieuze problemen zou je een zuigertje kunnen maken die past in het aftap-pijpje.

Misschien kun je die prop er ook wel uitdrukken door een koolzuurfles aan te sluiten op de plek waar je normaal het waterslot hebt aangesloten?

Hopmans

Citaat van: William op 20-01-2011  21:09 uMisschien kun je die prop er ook wel uitdrukken door een koolzuurfles aan te sluiten op de plek waar je normaal het waterslot hebt aangesloten?

Dat is ook een goed idee.
Hoe dan ook, het moet niet echt een probleem zijn.
Gist is net als ketchup.
Uiteindelijk gaat het eruit.

De fles kan trouwens een aantal Bar hebben.
Iemand hier had dat getest.
De brouwmaat van Albertus geloof ik.
Hoeveel Bar was het ook alweer Bert?


de sleutel

Hierbij mijn foto van mijn CCT. Die heeft 2 kranen, een voor gist afvoer en een voor bier.
Bekijk verder mijn herms installatie e.d. op www.mijnalbum.nl Brouwerij de Sleutel
De ""ontluchtingspijp"" is van RVS
http://www.mijnalbum.nl/index.php?m=albumview&a=1&key=HNSZJAOJ&album=QN4UALQL&showlinkoptions=1

William

Citaat van: Hopmans op 20-01-2011  21:12 uDat is ook een goed idee.

Ik kwam er op toen ik internet aan het afstruinen was. Ik kwam daar een patent van Blichmann tegen waarin de speciale gasdichte en lasvrije deksel van de fermenator beschermd wordt.

Da's het mooie van jouw CCK, jij hebt geen gasdicht deksel nodig, dat zit al in de mandfles! Je had het eigenlijk moeten patenteren.

Trouwens een apart gast die Blichmann. Zo te zien heeft hij z'n patent ook zelf geschreven en ingediend aangezien er geen agents in het spel zijn.

Hopmans

Citaat van: William op 20-01-2011  21:28 uDa's het mooie van jouw CCK, jij hebt geen gasdicht deksel nodig, dat zit al in de mandfles!
Je had het eigenlijk moeten patenteren.
Ach, mensen maken het toch wel na thuis.
 ^-^

Jacques

Citaat van: Hopmans op 20-01-2011  21:03 uWelke gist was dat Jacques?

Het was de Fermentis SafLager W-34/70 die was nog dikker dan dikke str...

William heeft dit laatst ook mogen ervaren.

jelle

Citaat van: Hopmans op 20-01-2011  21:32 uAch, mensen maken het toch wel na thuis.
 ^-^
Is al klaar :D

Hopmans

OK dan.
Waar ik ook bang voor ben is bijvoorbeeld Westmalle.
Ik denk dat je dan niet moet werken met dat waterslotje, maar mat een soort sifon-pijpje of zo.

Ik ben geen extreme brouwer.
Eigenlijk zou je eea ff moeten laten testen door een geek.

(Sorry voor de turbotaal by the way)

Uhhh, tussen haakjes.

 ;D

William

Citaat van: Jacques op 20-01-2011  21:53 uHet was de Fermentis SafLager W-34/70 die was nog dikker dan dikke str...

William heeft dit laatst ook mogen ervaren.

Het is jammer dat ik er geen foto van heb gemaakt maar het stevige depot leek een beetje op een strand waar schelpdieren net hun zandhoopjes hebben geproduceerd. Zeg maar zoiets als links op onderstaand plaatje maar dan over de hele bodem.


JWVG

Grapjas. Dat hoopje links is van een pier. Als je vroeger pieren had gestoken net als elke echte kerel, dan had je dat geweten  ;).

Maar goed, ik begrijp wat je wilt zeggen.

 :degroeten: JW.

William

Citaat van: JWVG op 20-01-2011  22:19 uGrapjas. Dat hoopje links is van een pier. Maar goed, ik begrijp wat je wilt zeggen.

 :degroeten: JW.

Ik wist dat je veel van agrarische bodems weet maar dat je ook specialist bent op maritiem terrein.... Oh wacht, Texel  ;D

guuz

Moi,

ZIET ER MOOI UIT ZEG...... :proost:

Nu alleen nog de tekst onder je berichten aanpassen?
Zag toch echt een hevel en geen schep en filterkuip

"Zuigen doe je aan een lollie, niet aan wort.
Gebruik een filterkuip!"


vr grt,

Guuz


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.