Zelfbouw CCT 34 liter

Gestart door Hopmans, 20-01-2011 17:59 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hopmans

Op verzoek van diverse forummers laat ik zien hoe je een goedkope CCT kan maken van een mandfles.
Mijn bieren zijn enorm verbeterd qua smaak middels het gebruik van deze CCT.
Ook is het handig om de vergisting te volgen.

Het buis en bochten systeem is volledig demontabel, en is een design van Klaas73 (Grutte Pier op BB).
Ik ben slechts degene die het buiskruit voor de tweede keer had uitgevonden.

Hierbij een verslag zoals ik dat destijds poste:

Vandaag bezig geweest aan het design van Grutte Pier.
De 22mm-15mm-22mm hadden ze niet, maar wel de 22mm-15mm-15mm.
Dus ben ik daar mee aan de slag gegaan.
Naar mijn optiek en ervaring bij Jos is een 15 mm kraan ook voldoende.

Ik zag naast de koperen pijpen een hele mooie 15 mm plastic buis.
Deze fungeert als onluchting, en is gewoon geklemd in het T-stuk.
Deze pijp is niet te verwarren met de 16 mm elektrapijp.

Het T-stuk was iets meer dan 5 Euro.
De kraan was iets meer dan 10 Euro.
De pijp was ook 5 Euro.

Men moet gewoon zorgen dat men gratis aan kleine stukjes 22 mm pijp en 15 mm pijp
kan komen, anders moet men hele stukken kopen voor deze kleine lengtes.
Ik had gelukkig nog wat liggen, dus ik ben tot nu toe een kleine 16 Euro kwijt.



Hier was ik de binnenrand aan het wegvijlen van het T-stuk.
Dit is een lastig klusje, en kan een half uur tot een uur duren.




Vervolgens de ontluchtingsbuis erin geklemt.



Het ponsen in rubber lukt niet (brokkelwerking).
Ik moest boren met deze zelfgemaakte rubberboor.
Een 22 mm pijp scherp gevijld met 8 karteltjes.
Mooi zou een kolomboormachine zijn met water voor een glad verloop.
Ik heb het met de hand gedaan.
Ik zou dit nog eens netter over moeten doen.



Als standaard heb ik mijn gist emmer gepakt.
Nu moet ik wel middels de CCT gaan brouwen.   
De krassen en beschadigingen waren al groot, dus moest de emmer toch vervangen worden.
Het gat had wat kleiner gekunt voor de mechanische sterkte.
Wel lekker goedkoop.
Zo'n emmer is maar 8 Euro, en hout is al veel duurder en bewerkelijker.
Door de ronde vorm wordt de druk zeer gelijkmatig verdeeld over het glas.



Hier de waterdichtheidstest.
De boel was waterdicht, dus dat is goed.
Morgen nog de vergrendeling maken en de voetplaat met wielletjes.



Hier het binnenwerk.

Hier nog wat plaatjes.

De wieltjes zijn in totaal 8 Euro.
Het voetplaatje lag in de struinbak.
Dit is dus het totaalplaatje.
Het CCT-tje is 71cm hoog.





Zo, de vergrendeling is ook af.

De rubber stop valt er niet meer uit.

Hierbij een verbetering van de constructie.
Op deze simpele manier komt de oorspronkelijke stijfheid aan de voorkant van de emmer weer terug.


Nu het praktijk gedeelte.
Hoe vul je zo'n ding nu eigenlijk?

Je zorgt dat aan het hopfilter een kraan en een universele verbinding aanwezig is.


Hier heb ik de meeste problemen mee gehad vandaag.
Een lijmklem is echt niet te doen.
Het schiet iedere keer los.
Een stevige clip zelf bouwen is het eerste wat ik ga doen.
(Dus nooit van gekomen, terug naar de filterdoek in een emmer (dat gek*t)).


De slang op de CCT is aangesloten op een trechter om de gist te enten.


Hier de kant van de CCT
Nog voor het gist-enten is de hevel aangezogen en de kraan dichtgedraaid.
Na het enten trek je de trechter eraf, en sluit je de slang aan op de universele koppeling.
Er is nu een gesloten circuit!
Geen oxidatie meer heren.


De CCT vult zich van onderen.


De kookpan raakt langzaam leeg.
Op het einde even schuinhouden.
Noord Hollanders zijn immers ook zuinig.


Hier nog een detail van het waterslot.


Hier kan men zien dan dit de kleinste CCT ter wereld is!!!
Je moffeld 'm zo weg onder het bureau.

Het eerste wat nu aangesloten gaat worden op dit CCT-tje is de bottelhulp!
Geen gekloot meer met hevels, emmers en mandflessen!
Dit is het!
Bottelen is het eerste wat ik ga doen.

Het waterslot blubt als een gek.
Continue zonder tussenpozen.
In het slangetje zit wel condens van de gist die ademt.
Dat moet ik wel ff in de gaten houden.

Er is nog geen gistlaagje te bekennen.
De gist is nog te vitaal om te zakken.
Aftappen zal wel over 3-4 dagen zijn denk ik.

Kanonne!   

 Even niet opgelet.
Ik kon niet goed zien of er gist in het conische gedeelte zat.
De reden daarvan was dat deze juist compleet vol zat met plakkerige s-04, dus
ik kon de grens niet goed zien.
De hoofdgisting is afgelopen, en dit is de oogst.
De bak was niet steriel, dus ik gebruik het niet, maar de volgende keer wel.
Mooie zuivere gist.

Ik hield mijn hart wel even vast, want het was hele dikke drap (bekend van s-04).
Het droop er op het begin heel langzaam uit, later liep het steeds sneller.
De andere helft heeft zich weer gezet, dus dat ga ik zo lozen.



Nu zit er nog 7cm in de tuut, dat gaat er morgen uit.
Alles moet er echt helemaal uit voordat er gebotteld kan worden.
Het lageren is nu dus begonnen.
Het sg is lastig te meten omdat de gist er nog niet uit is.
Dat zou misschien morgen pas kunnen.
Iedere keer na het lozen moet de gist zich weer gaan vlak gaan
zetten nadat het zich in een trechtervorm heeft gevormd.

Omdat dit soort CCT maar één uitgang heeft, zou het misschien kunnen dat de pijp iets
verder naar binnen moet om een soort compromis te vormen tussen een gistpijp en een
wortpijp zoals die in een RVS-CCT voorkomt.
Evt met schuine zijde zoals een hevel.

Maar dat is nog niet aan de orde.
De gist zakt keurig verder naar onderen, en het is algemeen bekend dat
er meerdere lozingen nodig zijn bij CCT's.

Het ruikt echt een beetje Engels.
Droog en crispy.

Het wordt denk ik wel een goed potje bier.
Onderschat niet de hoeveelheid gist in een brouwsel.
De vloeistofspiegel is 2 cm gedaald.

Je ziet het randje van de hoofdgisting.


Als je goed kijkt zie je de gist-rand.


Hier nog de vergrendeling.


Wedermaal ben ik weer enthousiast.
Vandaag gebotteld, en het ging perfect!
Ook de bottelhulp ben ik lyrisch over.
Ik was binnen no time klaar.
En de smaak van het bier was kneiter vers en fris.
Vorige week ging het afgekoelde wort erin, en door hetzelfde gat nu in de flesjes.
Hoe vers en onaangeroerd wil je je bier hebben..............
Dit is een blijvertje voor mij.
Wat een systeem.



Hey Oscar (Brewmate   ),

Voor mij inderdaad geen ander systeem meer.
Het viel me altijd al op dat ik enthousiaster was over de smaak van het bier na de hoofdgisting,
en minder na de lagering. Het overhevelen was lastig, en deed het bier geen goed.
Grutte Pier had dezelfde ervaringen.
Nu zijn beide processen ondergebracht in één vat.

Ik heb nu minder schoonmaakwerk, verse gist-oogst, sneller rijpingsproces, en vooral supervers bier.

William


Hopmans


broeder

Hoi,

Gefeliciteerd met je mooie zelfbouw.
Had ik eigenlijk veel eerder moeten weten, dan had ik die kunststof CCT niet aangeschaft.
(zie topic "betaalbare conische gisttank").

Overigens... waarom moet de binnenrand van het T-stuk weggevijld worden?
Of mis ik wat?

Groet broeder Willem

Tsjerk

Citaat van: broeder op 20-01-2011  19:20 uOverigens.... waarom moet de binnenrand van het T-stuk weggevijld worden?
Of mis ik wat?

Er zit een flens aan de binnenzijde. Deze moet weg gevijld worden om de kunststof 15 mm buis er geheel door te kunnen steken.

Anton

Citaat van: Tsjerk op 20-01-2011  19:24 uEr zit een flens aan de binnenzijde. Deze moet weg gevijld worden om de kunststof 15 mm buis er geheel door te kunnen steken.
Ter verduidelijking; het T-stuk is 22 x 15 x 15mm.

De Kiekert

Dank je wel Hopmans!
Waar heb je die voedselveilige kunststof pijp vandaan?

Zou er ook een manier te bedenken zijn om tussentijds een beetje wort af te tappen ter bepaling van het SG?

Jacques

Mooi overzichtelijk bericht Hopmans.

Laatst heb ik een bier gebrouwen met een zeer stevige gistafzetting die met moeite door mijn kraan met een vrije doorlaat van 3/4" ging. Ik ben heel benieuwd of je die had kunnen purgeren met de CCT van jou.

erikgroothuis

Citaat van: De Kiekert op 20-01-2011  20:24 uDank je wel Hopmans!
Waar heb je die voedselveilige kunststof pijp vandaan?


Bijvoorbeeld bouwmarkt, inderdaad bij het koper en de cv benodigdheden. Het is polybuteen pijp, in lengtes van 2 meter of op rol á 5m. Grijs, geschikt voor warm- en koudwater, en cv tot 90 graden.
Lijkt mij zelf ook een prima alternatief voor de dure siliconenslangen, want de bijbehorende koppelingen zijn volledig demontabel en herbruikbaar.

Niet voor de kokende wort, maar dat doen we dan ook met een kupperpiepien.

De Kiekert

Dat kleine stukje pijp van 22 mm daar komt het gist en het wort toch door?
Zo ja, is dat dan geen probleem, dat de vergistende massa met dat koper in verbinding staat? Of is dat de moeite niet.

De Kiekert

Citaat van: erikgroothuis op 20-01-2011  20:51 uBijvoorbeeld bouwmarkt, polybuteen pijp, in lengtes van 2 meter of op rol á 5m. Grijs, geschikt voor warm en koudwater, en cv tot 90 graden.
Lijkt mij zelf ook een prima alternatief voor de dure siliconenslangen, want de bijbehorende koppelingen zijn volledig demontabel en herbruikbaar.

Dank je voor de opmerking Erik.

Hopmans

Citaat van: Jacques op 20-01-2011  20:30 uLaatst heb ik een bier gebrouwen met een zeer stevige gistafzetting die met moeite door mijn kraan met een vrije doorlaat van 3/4" ging. Ik ben heel benieuwd of je die had kunnen purgeren met de CCT van jou.
Welke gist was dat Jacques?
Ardenner en s-04 gingen er doorheen.

Nu heb je die Engelse gist (London?), en die schijnt heel erg te zijn.

Bij serieuze problemen zou je een zuigertje kunnen maken die past in het aftap-pijpje.

De pijp is 15 mm, en staat naast het koper bij de Gamma (waterleidingen).
Dus niet de 16 mm PVC-buis voor de elektrotechniek.


Hopmans

Citaat van: De Kiekert op 20-01-2011  20:53 uOf is dat de moeite niet.
Nee, dat is de moeite niet.
Er vormt zich een gistlaag tussen het koper/rubber en het wort.
Dat wordt een soort muur.


William

Citaat van: Hopmans op 20-01-2011  21:03 uBij serieuze problemen zou je een zuigertje kunnen maken die past in het aftap-pijpje.

Misschien kun je die prop er ook wel uitdrukken door een koolzuurfles aan te sluiten op de plek waar je normaal het waterslot hebt aangesloten?

Hopmans

Citaat van: William op 20-01-2011  21:09 uMisschien kun je die prop er ook wel uitdrukken door een koolzuurfles aan te sluiten op de plek waar je normaal het waterslot hebt aangesloten?

Dat is ook een goed idee.
Hoe dan ook, het moet niet echt een probleem zijn.
Gist is net als ketchup.
Uiteindelijk gaat het eruit.

De fles kan trouwens een aantal Bar hebben.
Iemand hier had dat getest.
De brouwmaat van Albertus geloof ik.
Hoeveel Bar was het ook alweer Bert?


de sleutel

Hierbij mijn foto van mijn CCT. Die heeft 2 kranen, een voor gist afvoer en een voor bier.
Bekijk verder mijn herms installatie e.d. op www.mijnalbum.nl Brouwerij de Sleutel
De ""ontluchtingspijp"" is van RVS
http://www.mijnalbum.nl/index.php?m=albumview&a=1&key=HNSZJAOJ&album=QN4UALQL&showlinkoptions=1

William

Citaat van: Hopmans op 20-01-2011  21:12 uDat is ook een goed idee.

Ik kwam er op toen ik internet aan het afstruinen was. Ik kwam daar een patent van Blichmann tegen waarin de speciale gasdichte en lasvrije deksel van de fermenator beschermd wordt.

Da's het mooie van jouw CCK, jij hebt geen gasdicht deksel nodig, dat zit al in de mandfles! Je had het eigenlijk moeten patenteren.

Trouwens een apart gast die Blichmann. Zo te zien heeft hij z'n patent ook zelf geschreven en ingediend aangezien er geen agents in het spel zijn.

Hopmans

Citaat van: William op 20-01-2011  21:28 uDa's het mooie van jouw CCK, jij hebt geen gasdicht deksel nodig, dat zit al in de mandfles!
Je had het eigenlijk moeten patenteren.
Ach, mensen maken het toch wel na thuis.
 ^-^

Jacques

Citaat van: Hopmans op 20-01-2011  21:03 uWelke gist was dat Jacques?

Het was de Fermentis SafLager W-34/70 die was nog dikker dan dikke str...

William heeft dit laatst ook mogen ervaren.

jelle

Citaat van: Hopmans op 20-01-2011  21:32 uAch, mensen maken het toch wel na thuis.
 ^-^
Is al klaar :D

Hopmans

OK dan.
Waar ik ook bang voor ben is bijvoorbeeld Westmalle.
Ik denk dat je dan niet moet werken met dat waterslotje, maar mat een soort sifon-pijpje of zo.

Ik ben geen extreme brouwer.
Eigenlijk zou je eea ff moeten laten testen door een geek.

(Sorry voor de turbotaal by the way)

Uhhh, tussen haakjes.

 ;D

William

Citaat van: Jacques op 20-01-2011  21:53 uHet was de Fermentis SafLager W-34/70 die was nog dikker dan dikke str...

William heeft dit laatst ook mogen ervaren.

Het is jammer dat ik er geen foto van heb gemaakt maar het stevige depot leek een beetje op een strand waar schelpdieren net hun zandhoopjes hebben geproduceerd. Zeg maar zoiets als links op onderstaand plaatje maar dan over de hele bodem.


JWVG

Grapjas. Dat hoopje links is van een pier. Als je vroeger pieren had gestoken net als elke echte kerel, dan had je dat geweten  ;).

Maar goed, ik begrijp wat je wilt zeggen.

 :degroeten: JW.

William

Citaat van: JWVG op 20-01-2011  22:19 uGrapjas. Dat hoopje links is van een pier. Maar goed, ik begrijp wat je wilt zeggen.

 :degroeten: JW.

Ik wist dat je veel van agrarische bodems weet maar dat je ook specialist bent op maritiem terrein.... Oh wacht, Texel  ;D

guuz

Moi,

ZIET ER MOOI UIT ZEG...... :proost:

Nu alleen nog de tekst onder je berichten aanpassen?
Zag toch echt een hevel en geen schep en filterkuip

"Zuigen doe je aan een lollie, niet aan wort.
Gebruik een filterkuip!"


vr grt,

Guuz

Hopmans

Klopt.
Ik dacht: "laat ik het ook eens doen met een hevel".
Tenslotte ben ik niet stug (nou ja); ik probeer dingen wel uit.
Hier ging het goed, maar die keer daarop met pellets ging het grandioos fout.
Toen had ik weer gegeten en gedronken.


Ed Jussen

Ziet er goed uit en is gemakkelijk (na) te maken. Misschien zou de emmer groter kunnen en dan een andere emmer ondersteboven over de fles heen, aansluitend op de onderste emmer. Dan krijg je een ruimte waarvan je de wanden kunt isoleren en dan kun je onderin een verwarmingsmatje leggen en misschien is het mogelijk om ergens uit een oude koelkast een warmtewisselaar te slopen voor de koeling. Ik betwijfel of de halfgeleiders van een koelbox voldoende vermogen hebben om zoveel te koelen. Aansturen met een TC10 lijkt me het handigst. Natuurlijk moet er ruimte zijn tussen isolatie en fles vanwege de circulatie.

Maar als je in je huis een kamer hebt waar het altijd rond de 21 graden is, dan hoeft dat natuurlijk niet.

Een prima ding, inderdaad mogelijk beter dan een plastic conisch-cilindrisch vat: succes ermee.

weed

Deze constructie kan echt tegen een stootje.
De profielen had ik nog liggen maar tegenwoordig kan je ze al in de bouwmarkt vinden.
Het spaanplaanboard is een 20 a 25 mm dik maar kan volgens mij ook een stuk dunner.
De ring om de fles te ondersteunen is gewoon een stuk buisisolatie materiaal voor 22mm buis.
En de ontluchting is 15mm PE slang.

Wat betreft het T-stuk kan je 22X15X15 nemen de 1/2" 3/4" kraan kan je dan direct met wat teflon op de draad van het T stuk draaien.
Dat scheelt weer een stukje of lengte pijp en koppeling.


EBC

Ik vind ze prachtig deze constructies, maar o zo gevaarlijk.

Het is wachten op het eerste bericht van een ontplofte zelfbouw CCT, waarvan de ontluchting door gistproppen werd dichtgekoekt.

weed, gebruik op zijn minst geen waterslot, maar gewoon een pot water, recht onder de fles.


Ed Jussen

Het is misschien ook nog mogelijk om 2 T-koppelstukken boven elkaar te zetten zodat je met drie coaxiale pijpen kunt werken.
#De buitenste tussen bovenzijde kurk en bovenzijde bovenste koppelstuk, diameter ca 25 (CV-leiding?) voor de afvoer van het gist,
#de middelste van ca 10 cm boven de kurk tot aan bovenzijde onderste koppelstuk, diameter 15 voor aftappen bier,
#de binnenste vanaf bovenkant fles door het onderste koppelstuk heen, diameter 10 voor ontluchting.

De vrees van EBC dat de ontluchtingspijp ooit geblokkeerd raakt door een gistprop kan ik me voorstellen. En dat gevaar wordt groter naarmate deze pijp dunner wordt. Misschien helpt het om bovenop die ontluchtingspijp een bol met gaatjes te monteren. Een thee-bol misschien?

Het plaatje is schematisch en niet in verhouding, komt misschien nog wel een keer. De buitenste pijp moet natuurlijk zo dik mogelijk om de gist goed af te voeren. De binnense pijp zo dun mogelijk.




weed

Citaat van: EBC op 05-03-2011  13:33 uIk vind ze prachtig deze constructies, maar o zo gevaarlijk.

Het is wachten op het eerste bericht van een ontplofte zelfbouw CCT, waarvan de ontluchting door gistproppen werd dichtgekoekt.

weed, gebruik op zijn minst geen waterslot, maar gewoon een pot water, recht onder de fles.

Hmm lijkt mij dat dit minder gevaarlijk is dan een 'normaal' gebruikte mandfles.
De feiten de PE slang komt tot een mm of 5 van de bovenkant fles. dus misschien één liter minder inhoud.
De PE slang is ± 13 mm binnenmaat en ongeveer een 60cm lang terwijl een rubberen stop met waterslot geen 60cm afstand heeft maar wel een binnendiameter van een mm of 8 is dat is belangrijk minder.
Kortom voordat er in deze CCT druk wordt opgebouwd is een 'normale' gebruikte dame jeanne al gebarsten.

Wel is het zo dat de PE slang bij deze constructie makkelijk in een pot water kan en dat ik het verloopje met het pvc slangetje weg kan laten. Maar ik zie het gevaar niet zo ik vergist niet met fruit daarbij zorg ik voor genoeg headspace omdat ik geen gist wil in de ontluchtingspijp.
Maar dat is geen garantie dat het niet zou kunnen gebeuren maar wie heeft die wel?
 :degroeten:

jelle

Citaat van: Ed Jussen op 05-03-2011  18:30 uHet is misschien ook nog mogelijk om 2 T-koppelstukken boven elkaar te zetten zodat je met drie coaxiale pijpen kunt werken.
#De buitenste tussen bovenzijde kurk en bovenzijde bovenste koppelstuk, diameter ca 25 (CV-leiding?) voor de afvoer van het gist,
#de middelste van ca 10 cm boven de kurk tot aan bovenzijde onderste koppelstuk, diameter 15 voor aftappen bier,
#de binnenste vanaf bovenkant fles door het onderste koppelstuk heen, diameter 10 voor ontluchting.

De vrees van EBC dat de ontluchtingspijp ooit geblokkeerd raakt door een gistprop kan ik me voorstellen. En dat gevaar wordt groter naarmate deze pijp dunner wordt. Misschien helpt het om bovenop die ontluchtingspijp een bol met gaatjes te monteren. Een thee-bol misschien?

Het plaatje is schematisch en niet in verhouding, komt misschien nog wel een keer. De buitenste pijp moet natuurlijk zo dik mogelijk om de gist goed af te voeren. De binnense pijp zo dun mogelijk.


Lijkt mij een mooie oplossing
Ik zal ook eens op zoek naar een groter Tstuk ik denk dat bij mijn CCT wel een past van 35-35-22

Ed Jussen

Citaat van: jelle op 06-03-2011  10:58 ulijkt mij een mooie oplossing
Ik zal ook eens op zoek naar een groter Tstuk ik denk dat bij mijn CCT wel een past van 35-35-22

# Hoi Jelle, ik denk dat je bedoelt 35-22-22? Maakt niet uit. Dan is je gistuitlaat (bij een geschatte wanddikte van 2 mm) 375 mm2 en qua effect komt dat overeen met een pijp met een inwendige doorsnede van 22 mm (buitendiameter 26) en dat betekent bijna 50% meer effectieve oppervlakte dan de  gistuitlaat van de installatie van Hopmans.
## Daarna krijg je een standaard koppeling van 22-15-15 en is de effectieve inwendige doorsnede van je bieruitlaat ongeveer 12 mm, hetgeen ruim voldoet.
### De inwendige doorsnede van je ontluchtingsbuis zal ongeveer 12 - 13 mm zijn, hetgeen feitelijk wel zeer ruim is.

@ Misschien is het ook nog mogelijk om met twee (op de pijpen te solderen) verloopstukjes te werken, zodat je (uitgaande van dezelfde koppelstukken) andere pijpen kunt gebruiken: 35, 15 en 10 mm.
$ Gistuitlaat komt dan overeen met een buis met effectieve inwendige doorsnede van 27 mm, lekker royaal. Wel zou de overgang naar de kraan een bottleneck kunnen worden.
$$ Effectieve inwendige doorsnede van de bieruitlaat is 6,5 mm hetgeen mij voldoende lijkt.
$$$ Inwendige doorsnede van de ontluchting ca 7 - 8 mm. Nog steeds heel royaal en kan nog wel wat dunner in theorie maar dan kan de pijp weer te gemakkelijk knikken en verstopt raken.

De zeef bovenop de ontluchtingspijp is dringender gewenst naarmate de ontluchtingspijp dunner wordt.




jelle

Ok maar eerst eens op zoek naar wat RVS buis

Ed Jussen

Ik denk dat koper ook goed is. Ik heb begrepen dat de gist bijna alle koper "opvreet". Natuurlijk is RVS mooier ... :brouwen:

weed

Citaat van: Ed Jussen op 06-03-2011  11:39 uDe zeef bovenop de ontluchtingspijp is dringender gewenst naarmate de ontluchtingspijp dunner wordt.

Lijkt mij niet zo hygienisch dat er gist in de ontluchtingspijp kan komen.
Als je ervoor zorgt dat er geen gist in de ontluchtingspijp kan komen heb je ook geen filter nodig.
Gewoon genoeg headspace aanhouden.

adeno

Even een paar vraagjes tussendoor:

Hoeveel liter kun je vergisten in deze CCT? Is dit ook iets voor een beginner, of adviseren jullie voor een beginner gewoon een normaal 'ruim' gistvat en 'passende' mandfles?

adeno

Mandfles om te lageren bedoel ik dan...

Hopmans

Citaat van: adeno op 20-03-2011  10:34 uEven een paar vraagjes tussendoor:

Hoeveel liter kun je vergisten in deze CCT? Is dit ook iets voor een beginner, of adviseren jullie voor een beginner gewoon een normaal 'ruim' gistvat en 'passende' mandfles?

23 liter indien de mandfles 36 liter is.

Een beginner raad ik gewoon een emmer aan.




erikgroothuis

Citaat van: Hopmans op 20-03-2011  11:23 u23 liter indien de mandfles 36 liter is.

Een beginner raad ik gewoon een emmer aan.



Hoi Hopmans,
Wil je ruzie met Jacques... ;)
De emmers functioneren wel, ik gebruik ze zelf ook nog steeds, maar doe wel elke keer een stukje tape om de randen heen.
Groet,
Erik :brouwen:

adeno

Oke, bedankt voor jullie reacties. De cct is dus iets voor de wat meer gevorderde brouwer. Voor een beginner volstaat de normale gistemmer dus ook. Ik heb inderdaad de reacties van jacques gelezen, hij raadt een beter afsluitbaar gistvat aan geloof ik. Hij meende zelfs dat de standaard gistemmer in het startpakket vervangen zou moeten worden voor een beter gistvat. Omdat ik de meeste spullen nog moet aanschaffen neem ik dit advies zeker mijn in overweging mee.
Wat is een 'veilige' marge als extra inhoud boven je brouwsel?

William

Citaat van: adeno op 20-03-2011  14:13 uWat is een 'veilige' marge als extra inhoud boven je brouwsel?


Met het dubbele volume van wat je brouwt heb ik nog nooit problemen gehad (wel zowat met de westmallegist - tegen het deksel)
Doorgaans zul je het met 150% van het brouwvolume ook wel halen.

Jacques

Citaat van: Hopmans op 20-03-2011  11:23 uEen beginner raad ik gewoon een emmer aan.

Citaat van: erikgroothuis op 20-03-2011  11:46 uWil je ruzie met Jacques... ;)
De emmers functioneren wel, ik gebruik ze zelf ook nog steeds, maar doe wel elke keer een stukje tape om de randen heen.

Een beginner raakt elke keer in paniek door deze emmers. Ze sluiten gewoon niet goed af!

Hai

Citaat van: Jacques op 20-03-2011  17:18 uEen beginner raakt elke keer in paniek door deze emmers. Ze sluiten gewoon niet goed af!
Klopt met een emmer krijg je vroeg of laat problemen >:D
Beter 35 euro uitgeven aan een gistvat.

RobinB

Citaat van: Hai's op 20-03-2011  17:50 uKlopt met een emmer krijg je vroeg of laat problemen

Nee joh!
Zolang je maar weet waar je mee bezig bent! >:D

Hai

Citaat van: RobinB op 20-03-2011  17:55 uNee joh!
Zolang je maar weet waar je mee bezig bent! >:D
Ook al weet je waar je mee bezig bent, toch is het balen als de emmer lekt.

RobinB

Waarom?
Tijdens de hoofdgisting is er toch alleen maar overdruk in de emmer.

Maarja, ik heb 3 van die emmers en die lekken alle drie niet, het kan dus ook anders. :)
(niet van Brouwland btw)

Hai

Citaat van: RobinB op 20-03-2011  19:45 uWaarom?
Tijdens de hoofdgisting is er toch alleen maar overdruk in de emmer.

Maarja, ik heb 3 van die emmers en die lekker alle drie niet, het kan dus ook anders. :)
(niet van Brouwland btw)
Ik heb er 2 (wel van Brouwland) waarvan 1 lekt, het lijkt dan of de vergisting niet op gang komt.
Het waterslot bubbelt dan niet, kan voor beginners verwarrend zijn :nut:

Hopmans

Robin heeft gelijk; je moet weten waar je mee bezig bent.
Je hoeft nog niet eens een waterslot op een emmer.
Een gaatje van 1 mm in het deksel, en een watje er bovenop met een plakbandje.

Met bierbrouwen is slechts een beetje Common sense nodig, meer niet.

Jacques

Citaat van: Hopmans op 20-03-2011  20:28 uRobin heeft gelijk; je moet weten waar je mee bezig bent.
Je hoeft nog niet eens een waterslot op een emmer.
Een gaatje van 1 mm in het deksel, en een watje er bovenop met een plakbandje.

Met bierbrouwen is slechts een beetje Common sense nodig, meer niet.

Volgen mij ben je vandaag weer lekker tegendraads.

Het probleem is dat in de handleiding gezegd wordt dat je het waterslot gaat werken. Als dat niet het geval is raakt een beginner behoorlijk in paniek. Dat is ook een kwestie van het gebruik van je boerenverstand.  :P

Hopmans

Citaat van: Jacques op 20-03-2011  20:39 uVolgen mij ben je vandaag weer lekker tegendraads.
Huh?

CiteerHet probleem is dat in de handleiding gezegd wordt dat je het waterslot gaat werken.
Welke handleiding?
De emmer (zonder waterslot) die ik op de foto liet zien heeft echt geen handleiding hoor.
Ook geen kraantje, dus geen gelazer met besmettingsgevaar.
Je koopt deze voor 3,50 bij vd Kooy.




Jacques

Citaat van: Hopmans op 21-03-2011  06:26 uWelke handleiding?
De emmer (zonder waterslot) die ik op de foto liet zien heeft echt geen handleiding hoor.
Ook geen kraantje, dus geen gelazer met besmettingsgevaar.
Je koopt deze voor 3,50 bij vd Kooy.

De handleiding die zit bij starterspakketten en blikken.

Oxhead

Als je het waterslot zie als overdrukventiel en niet als teken dat er vergisting is, dan is er niets aan de hand.
Beginners wordt verteld dat het waterslot moet werken en als dat niet gebeurt raken ze in paniek.
Dus of het gistvat deugt niet of de handleiding /uitleg erbij.
 

pincopallino

Je kunt ook zo iets bedenken:

http://www.myvideo.nl/watch/5414551

Ik heb daarna de fles geïsoleerd in een aangepaste kunststof emmer en... stoot maar raak!  :)

pincopallino

hoeps, er iets fout gegaan maar ik zou niet weten wat. Nog een keer geprobeerd zonder succes. Link is wel aanwezig op de site Mijn Video en het werkt, hoe zo hier niet ?  :weetniet:

Ed Jussen

Citaat van: pincopallino op 21-03-2011  12:04 uJe kunt ook zo iets bedenken :

Bekijk de video na een paar minuten reclame

Ik heb daarna de fles geïsoleerd in een aangepaste kunststof emmer en...stoot maar raak !!  :)

Dit werkt althans enigszins.

bierspons

Is het ook mogelijk om te koudhoppen met deze zelfbouw CCT?

Bijvoorbeeld de pellets op laten lossen in iets water en van onder 'injecteren' in de fles?? Daarna de pelletresten weer aftappen voor het bottelen?

Iemand hier ervaring mee? Of denk ik nu veel te moeilijk en is er een makkelijkere manier? :)

pincopallino

Citaat van: bierspons op 13-03-2016  21:27 uIs het ook mogelijk om te koudhoppen met deze zelfbouw CCT?

Bijvoorbeeld de pellets op laten lossen in iets water en van onder 'injecteren' in de fles?? Daarna de pelletresten weer aftappen voor het bottelen?

Iemand hier ervaring mee? Of denk ik nu veel te moeilijk en is er een makkelijkere manier? :)

Bij mijn versie kan het wel. Ik heb destijds een gat geboord in de bodem om het waterslot te plaatsen. Hierdoor kun je pellets toevoegen.

bierspons

Citaat van: pincopallino op 14-03-2016  14:41 uBij mijn versie kan het wel. Ik heb destijds een gat geboord in de bodem om het waterslot te plaatsen. Hierdoor kun je pallets toevoegen.

Heb je hiervoor een speciale glasboor gebruikt? Was dat nog een beetje te doen?

pincopallino

Citaat van: bierspons op 14-03-2016  17:57 uHeb je hiervoor een speciale glasboor gebruikt? Was dat nog een beetje te doen?

Het ging heel goed... Glasboor bij de Gamma of Praxis + terpentine.

Eric v B

Citaat van: pincopallino op 15-03-2016  11:45 uHet ging heel goed... Glasboor bij de Gamma of Praxis + terpentine.
Terpentine? Glasboren/snijden doe je toch met spiritus?

pincopallino

Citaat van: Eric v B op 15-03-2016  18:14 uTerpentine? Glasboren/snijden doe je toch met spiritus?

Het werd mij geadviseerd om met terpentine te doen...

KingKarel

Wat betreft zo'n zelfbouw CCT:

Hoe is jullie ervaring met purgeren? Blijft er niet veel gist aan de glazen hals plakken?
Ik heb wel eens gelezen dat er ook amateurbrouwers wat koolzuurdruk opbouwen voordat ze purgeren.
Weet iemand toevallig welke druk nog een beetje verantwoord is met zo'n glazen mandfles?

Sander van Dijk

Citaat van: KingKarel op 16-03-2016  15:53 uWeet iemand toevallig welke druk nog een beetje verantwoord is met zo'n glazen mandfles?

Ik zou zeggen geen druk. Je weet nooit of er een minieme beschadiging in het glas zit en deze flessen zijn niet gemaakt om druk te weerstaan.

knookia

Het beste is inderdaad om een speciale glasboor te gebruiken (kost ongeveer 10 euro afhankelijk v/d diameter). Alternatief is een tegelboor. Koeling is belangrijk. Je kan bijvoorbeeld door een natte spons heen boren. Geen metaal of hout boor gebruiken!

bierspons

Voor mijn volgende brouw ga ik een mandfles halen en ga ik een poging wagen met een glasboor. Zal het resultaat laten weten.

pincopallino

Heeft er al iemand een afvoergaatje geboord in bestaande terrariums is dit gemakkelijk of gevaarlijk om het glas te breken, ik heb nu bij Gamma glasboren gekocht van 4 mm 6 mm en 8 mm, erop staat afkoelen met terpentijn en ik ben nieuwsgierig of me dit lukt. Heeft iemand dit al eens gedaan?

Er stond op een forum...

pincopallino


knookia

Terpentine is vrij gebruikelijk. Water kan ook gaat om het koelen. Heb het vroeger vaker gedaan. Vond het volgende op het internet:

Van belang is dat de boor met geringe snelheid wordt voortbewogen; bij het machinaal boren is dus een boormachine met een traploos regelbare snelheidsregeling vereist. Als u glas gaat boren, zorg er dan voor dat het glas op een vlakke, horizontale, gewatteerde onderlaag ligt. Geef de plaats van het te boren gat duidelijk op het glas aan en vorm daar een rond walletje van stopverf, kit of boetseerklei omheen, enkele centimeters in doorsnede. Giet daarin een laagje terpentine, dat tijdens het boren als koelen smeermiddel fungeert. Bij het doorkomen van de boor aan de andere kant van het glas, kan daar versplintering optreden. Om dat te voorkomen is het gewenst om niet helemaal door te boren, maar het glas op het laatst om te draaien en dan vanaf de andere kant terug te boren. Hierdoor wordt voorkomen dat het glas door het boren verbrijzelt.


knookia

Kan niet meer misgaan zie ik  ;D

bierspons

Na aanleiding van mijn vorige post kreeg ik direct via het forum een aanbod van een mandfles voor een mooi prijsje en nog in de buurt ook! Van het weekend dus ook maar direct begonnen aan de bouw van de mandfles CCT:

Van wat rest hout heb ik een standaard gemaakt (rond gat gezaagd in triplex plaat) en geeft denk ik voldoende steun:


Van een stukje PVC plaat en wat kunstig zagen met de decoupeerzaag een vergrendeling van de stop gemaakt:


Ik ga een poging wagen om boven in de fles een gat te boren in het glas om een siliconen stopje + waterslot in te kunnen plaatsen. In de stop ga ik waarschijnlijk wel met dubbele buis werken, maar gebruik ik de binnenste buis niet als aansluiting voor het luchtslot, maar als 'monster' buis om makkelijk de SG te kunnen meten en later te bottelen zonder restjes gist mee te krijgen.

Of laat de gist zich makkelijk weglopen zodat er direct na de gisprop helder bier stoomt?

Eric v B

Citaat van: pincopallino op 16-03-2016  13:07 uHet werd mij geadviseerd om met terpentine te doen...
Okee, weer wat geleerd.

Mthijs

Hallo, alhoewel dit een ouder topic betreft doe ik toch een poging... Ik overweeg om dit ook te gaan doen, wat zijn de ervaringen zo na verloop van tijd van jullie? Was het een blijvertje of zijn jullie toch overgestapt op wat anders? Ben erg benieuwd.

HopSwiers

Citaat van: Mthijs op 07-03-2017  09:45 uHallo, alhoewel dit een ouder topic betreft doe ik toch een poging... Ik overweeg om dit ook te gaan doen, wat zijn de ervaringen zo na verloop van tijd van jullie? Was het een blijvertje of zijn jullie toch overgestapt op wat anders? Ben erg benieuwd.

Ik heb het ook op deze manier gedaan en ik vind het top! Heel handig voor de gistaftap en het overhevelen!

ExPeteriment

Mijn proef met 5 l fles was veelbelovend. Gat boren viel mee, hele fles onder water gehouden voor koeling. Gistingsproces leuk om te zien gist aflaten geslaagd. Later brak er toch spontaan een stuk uit de fles, heb het niet zien gebeuren, lag er s'morgens naast, fles was toen gelukkig leeg. Ben ermee gestopt, zou niet blij zijn als dit met een grotere fles zou gebeuren. Op zich het proberen waard, maar geen garantie op succes.

ExPeteriment

Nabrander: mijn waterslot met stop ging er moeilijk in, dat leverde wellicht te veel spanning op het glas op. Pas daar dus voor op.

Op de stop staan veel krachten. Bij een proef met water werd die eruit gedrukt. Daarna liet ik de fles op de stop steunen, gat door steunbalk voor het pijpje. Dat ging goed en durfde ik er wort in te doen.

HopSwiers

Ik ben niet begonnen met gaten boren in het glas. Gaten boren, zeker in zo'n dun glas is gewoon not done. Zelfs het minste krasje is een zwakke plek dat vroeg of laat gaat barsten. Glas is een amorfe stof waar ontzettend veel spanningen in zitten.
Ik heb gewoon stop met 2 gaten. 1 voor een RVS buis die tot boven het vloeistof oppervlak gaat (hier hangt het waterslot aan) en 1 voor de aftap met kraantje. boven op de rvs buis staat een sproeibol en zo kan ik het vat 'CIPen' en is het vat dus zuiver zonder dat ik het terug moet openmaken.

Mthijs

Dat klinkt goed zeg! Kun je een foto'tje posten en misschien wat uitleg hoe je dat hebt gefixt?

bierspons

Heb nu een stuk of 3 brouwsels vergist met mijn glazen CCT en heeft voor en nadelen:

Voordelen
- Goedkoop
- Gist aftappen, dus niet meer overhevelen voor de nagisting
- Je kan de vergisting goed volgen omdat het doorzichtig is

Nadelen
- Erg breekbaar
- Lastiger schoonmaken. Een 'mangat' was fijn geweest zodat je grondig kan boenen ipv enkel een borstel
- Lastig tillen. Doordat het zwaartepunt boven aan zit, is het geen pretje om met 20 liter erin het ding te verplaatsen.

Samengevat: Gematigd positief. Mooie oplossing voor weinig geld. Echter de breekbaarheid blijft een groot risico. Misschien in de toekomst toch maar sparen voor een SS Brew CCT of zo :)

Las hier boven iets over het lastig sluiten van het luchtslot... dit heb ik opgelost door een stukje siliconen slang over het luchtslot te schuiven en sluit hierna perfect af.

Mthijs

Dankjewel voor je heldere reactie. Dit helpt me enorm, ik vind persoonlijk de nadelen niet opwegen tegen de voordelen (overhevelen valt ook wel mee), vooral zwaartepunt bij verplaatsen en kwetsbaarheid. Dus ik zie er vanaf, ga dan inderdaad ook maar sparen en intussen lekker verder ervaring opdoen. Thanks man!

joenedu

Er staat er toevallig eentje op het forum in de aanbieding ;)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.