Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Dubbel  (gelezen 11879 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Dubbel
« Gepost op: 20-01-2011 10:41 u »
IJs, weder, vrouw en kinders dienende ga ik zondag een dubbel brouwen. En dat is voor het eerst. Ik drink eigenlijk nooit commerciŽle dubbels, omdat ik er niet zoveel aan vind, maar dat biedt een mooie uitdaging om er een te brouwen die ik wel lekker vind. Ik had nog een paar flessen candico siroop staan en dat is een van de redenen om een dubbel te brouwen.
Mijn idee is om een dubbel te brouwen met een lekkere, citrusachtige fruitigheid, een caramellige (mout)achtergrond en een licht kruidige, hoppige toets. Verder moet hij wel ver uitgegist zijn, maar niet kurkdroog zoals veel commerciŽle dubbels.

Ik had nog een niet gebruikte giststarter staan van begin november. Deze was al die tijd in de koelkast bewaard. De starter heb ik gisteravond afgegoten en 2,5 liter verse wort aan toegevoegd. Vanmorgen beleefde ik de primeur van een overschuimende geroerde giststarter. Nog genoeg leven dus in die oude slurry.

Hier het recept.


BrouwHulp Recept uitdraai

Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkWP059
Naam receptDubbel
Brouwdatum23-01-2011
BiertypeDubbel
Volume26 liter
Gewenst begin SG1064 g/l
Berekende kleur46 EBC (Morey)
Berekende bitterheid26 IBU (Tinseth)


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Brouwzaalrendement82%
Totaal brouwwater36,9 liter
Beslagdikte4,46 l/kg
Maischwater28 liter
Spoelwater8,89 liter
Kooktijd90 min.


Vergistbare ingrediŽnten
IngrediŽntkleur (EBC)% in stortgewicht (kg)
Pilsmout 3372,24,822
Aromamout (Amber 50)496,00,401
Kristalsuiker06,00,401
Candico kandijsiroop1206,00,401
CaraMunich (Cara 120)1234,40,295
Special B (Cara 400)3914,40,295
Chocolademout (Mout roost 900)8001,00,067


Maischschema
OmschrijvingTemperatuur (gr. C)Stap tijd (min)Rust tijd (min)Beslagdikte (l/kg)
Beta-amylase620304,46
Alfa-amylase7220104,46


Hop en kruiden
IngrediŽnt% alfazuurTypeKooktijd (min)Gewicht (g)Bitterheidsbijdrage (IBU)
Hallertau MittelfrŁh5,0Hopbellen6050,021
Hallertau MittelfrŁh5,0Hopbellen2015,04
Hallertau MittelfrŁh5,0Hopbellen715,02


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortWyeast 3522 Belgian Ardennes
GistvormSlurry
Volume (l)0,180



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Dubbel
« Reactie #1 Gepost op: 20-01-2011 12:03 u »
Wat een juweeltje.

Niets meer aan doen denk ik.


Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Dubbel
« Reactie #2 Gepost op: 20-01-2011 12:05 u »
Wat een juweeltje.

Niets meer aan doen denk ik.

Dank je.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Dubbel
« Reactie #3 Gepost op: 20-01-2011 12:19 u »
Van mijn eigen laatste dubbel vond ik de moutstort wat te nadrukkelijk en te complex. Ik heb me voorgenomen om ze voortaan heel simpel te houden. Ik vrees dat deze ook redelijk veel moutlawaai gaat geven op het palet.

Ik denk dat een dubbel vooral een gistprofielbier is. Zoveel smaakmouten zouden dat gistprofiel (toch redelijk aanwezig in een Chouffegist) kunnen storen. Ook zou ik niet boven de 20 IBU gaan.

Maar natuurlijk ben ik een stijldino, niet gehinderd door enige vooruitstrevendheid. :)

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Dubbel
« Reactie #4 Gepost op: 20-01-2011 13:11 u »
Wat voor moutstort stel jij voor?

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Dubbel
« Reactie #5 Gepost op: 20-01-2011 13:14 u »
Vroeger had je Cara-300.
Deze was wat subtieler als Special-B.

Bestaat deze mout nog?


Offline De Kiekert

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 382
  • Land: nl
Re: Dubbel
« Reactie #6 Gepost op: 20-01-2011 13:59 u »
Adrie,
Waar komt de citrus.... vandaan?

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Dubbel
« Reactie #7 Gepost op: 20-01-2011 14:01 u »
Adrie,
Waar komt de citrus.... vandaan?

Uit de gist. De Chouffe gist (dat is de Wyeast Belgian Ardennes) produceert nogal wat sinaasappelachtige smaken en geuren. Althans, daar associeer ik die mee.

Offline De Kiekert

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 382
  • Land: nl
Re: Dubbel
« Reactie #8 Gepost op: 20-01-2011 14:04 u »
Dan probeer je dat verder ook te beÔnvloeden met de vergisting, denk ik dan meteen.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Dubbel
« Reactie #9 Gepost op: 20-01-2011 14:54 u »
Dan probeer je dat verder ook te beÔnvloeden met de vergisting, denk ik dan meteen.

Dat hoeft bij deze gist niet, hoor.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Dubbel
« Reactie #10 Gepost op: 20-01-2011 23:28 u »
Wat voor moutstort stel jij voor?

Gossie, lastig, maar naar aanleiding van onze onlangse discussie zou ik denken aan bijvoorbeeld alleen die amber, Candico en wat kleurstof. Of een Aroma 150 in de plaats van de amber.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Dubbel
« Reactie #11 Gepost op: 21-01-2011 10:31 u »
Gossie, lastig, maar naar aanleiding van onze onlangse discussie zou ik denken aan bijvoorbeeld alleen die amber, Candico en wat kleurstof. Of een Aroma 150 in de plaats van de amber.

Dat is wel een heel eenvoudig recept, maar dan mis je denk ik toch wat karamel en wat diepgang.

Overigens nog iets anders: die candico kan een ziltige smaak aan het bier geven. Daarom brouw ik dit bier met osmosewater, aangevuld met magnesiumsulfaat en calciumsulfaat. Er zit dan dus geen natrium en chloride in het water. Ik ga er vanuit dat die voldoende uit de candico in het bier komen.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.990
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Dubbel
« Reactie #12 Gepost op: 21-01-2011 11:12 u »
Persoonlijk zou ik voor het eerste recept gaan. De Rochefort heeft volgens mij toch ongeveer een even complexe moutstort?

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Dubbel
« Reactie #13 Gepost op: 21-01-2011 11:26 u »
Persoonlijk zou ik voor het eerste recept gaan. De Rochefort heeft volgens mij toch ongeveer een even complexe moutstort?

Ik ook, anders had ik dat recept niet bedacht.  ;) Als je in het board Bewezen Recepten dubbels zoekt zie je ook dat zeer uiteenlopende storten een goede dubbel op kunnen leveren: van zo eenvoudig als Edgar voorstelt tot complexe zoals mijn voorstel.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Dubbel
« Reactie #14 Gepost op: 21-01-2011 11:27 u »
Rochefort, dan noem je dan ook een dubbel... Ook aangekleurd toch? Die 150 geeft wel wat karamellerigheid, en de Candico ook.

Goed idee van dat water. Zou ik ook zo doen.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.623
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Dubbel
« Reactie #15 Gepost op: 21-01-2011 11:30 u »
Onlangs heb ik een dubbel gemaakt met de Belgian Ardennes gist. Een complexe moutsamenstelling gaat heel goed samen met deze gist.

Bert

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Dubbel
« Reactie #16 Gepost op: 21-01-2011 12:36 u »
Rochefort, dan noem je dan ook een dubbel... Ook aangekleurd toch?
Leffe heeft een mooie dubbel.
Heel aangenaam zacht.
Jammer dat Wyeast die gist niet in het assortiment heeft.


Offline De Kiekert

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 382
  • Land: nl
Re: Dubbel
« Reactie #17 Gepost op: 23-01-2011 13:30 u »
Toch wel jammer, naar mijn smaak dan, dat Leffe zoīn zoete nasmaak heeft.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Dubbel
« Reactie #18 Gepost op: 23-01-2011 17:51 u »
Toch wel jammer, naar mijn smaak dan, dat Leffe zoīn zoete nasmaak heeft.

Wel een mooi kruidnageltje.
Het had een piepje minder zoet gemogen.


Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Dubbel
« Reactie #19 Gepost op: 23-01-2011 18:57 u »
Het bier is gebrouwen, het wort smaakte verrukkelijk. Geen ziltige toestanden, wel lekker karamellig en moutig.

Boeiend was wel de startervloeistof. Ik had de gist opgepept met wort van mijn Oerkwel. Bij het afgieten van de starter heb ik een glas opgevangen, geproefd en even gemeten. Het SG was gedaald tot 996! En het smaakte wat leeg daardoor, maar wel lekker. Binnenkort maar eens een Oerkwel wort vergisten met de Chouffe gist.  :D

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Dubbel
« Reactie #20 Gepost op: 24-01-2011 09:26 u »
Zojuist al volop activiteit. Hij heeft er zin in, de gist. De temperatuur staat ingesteld op 19 graden.

Ik heb trouwens het recept nog iets aangepast: wat minder cara120 en Special B. Daarnaast bleek er 450 gram Candico in een fles te zitten en niet 400 gram.


BrouwHulp Recept uitdraai

Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkWP059
Naam receptDubbel
Brouwdatum23-01-2011
BiertypeDubbel
Volume26 liter
Gewenst begin SG1064 g/l
Berekende kleur41 EBC (Morey)
Berekende bitterheid23 IBU (Tinseth)


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Brouwzaalrendement82%
Totaal brouwwater36,9 liter
Beslagdikte4,64 l/kg
Maischwater29 liter
Spoelwater7,88 liter
Kooktijd90 min.


Vergistbare ingrediŽnten
IngrediŽntkleur (EBC)% in stortgewicht (kg)
Pilsmout 3374,34,938
Candico kandijsiroop1206,70,445
Aromamout (Amber 50)496,00,399
Kristalsuiker06,00,399
CaraMunich (Cara 120)1233,00,199
Special B (Cara 400)3913,00,199
Chocolademout (Mout roost 900)8001,00,066


Maischschema
OmschrijvingTemperatuur (gr. C)Stap tijd (min)Rust tijd (min)Beslagdikte (l/kg)
Beta-amylase650304,64
Alfa-amylase7220104,64


Hop en kruiden
IngrediŽnt% alfazuurTypeKooktijd (min)Gewicht (g)Bitterheidsbijdrage (IBU)
Hallertau MittelfrŁh4,0Hopbellen6055,019
Hallertau MittelfrŁh4,0Hopbellen2015,03
Hallertau MittelfrŁh4,0Hopbellen715,01


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortWyeast 3522 Belgian Ardennes
GistvormSlurry
Volume (l)0,2


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Dubbel
« Reactie #21 Gepost op: 24-01-2011 11:53 u »
Adrie aan de dubbel, wie had dat gedacht. Leuk recept, veel moutsoorten, op de C50 na ook wel zo'n beetje wat ik altijd in donker bier stop. Met wat variatie hier en daar. Ik denk dat ondanks je super korte maischtijden de Chouffe gist wel raad weet met al die suikertjes. Dit gecombineerd met 8% suiker, en de 1010 zal hij wel halen.

Ik heb nu een donker bier in lagering staan met koriander. Dat gaat volgens mij ook wel smaken.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Dubbel
« Reactie #22 Gepost op: 24-01-2011 11:55 u »
... de 1010 zal hij wel halen.

Dat zou me niets verbazen. Als ik zie wat het SG van de starter was... Maar we zien wel. Het wordt vast lekker.

Ik heb nu een donker bier in lagering staan met koriander. Dat gaat volgens mij ook wel smaken.

Hmmm. Welke gist?

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Dubbel
« Reactie #23 Gepost op: 24-01-2011 12:52 u »
Ik ben echt korrelgist-Pietje aan het worden: de helft met de S33 en de helft met de T58. Beide keuzes om het bier wat zoeter/voller/esteriger te houden.

Offline De Kiekert

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 382
  • Land: nl
Re: Dubbel
« Reactie #24 Gepost op: 24-01-2011 19:58 u »
A3,
Een half uurtje Beta, dat is hard werken voor die enzymen. En hij mag zeker ook nog niet te zoet uit het flesje komen. Een bestaand recept dat je vertrouwen hebt dat dit genoeg is, of is het je ervaring door de jaren heen?

Tags: dubbel