Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: Gerb
Bron van het recept: discussie op het forum en internet
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,668.0.htmlNaam brouwsel: Thor Saison
Biertype: Saison
Begin SG: 1053
Eind SG: 1014
Kleur (berekend): ?EBC
Berekende bitterheid: ong 25 IBU maar alfazuur-gehalte van de wilde hop was onbekend.
Mout & suiker (10 liter)
gram %
pilsmout 2200 80,6
tarwemout 310 11,2
cara 120 30 1,1
special B 27 1
kandijsuiker 170 6,1
Water
10,7 L maischwater
4,7 L spoelwater + 5 ml melkzuur
Maischschema
60°C - 45 min
70°C - 30 min
78°C - 5 min
Hop
13 gram Northern Brewer 8,5% alfa bloemen kooktijd 120 min
1,3 gram wilde hop ?% alfa bloemen kooktijd 120 min
8,7 gram Saaz 3,5% alfa bloemen kooktijd 5 min
1,3 gram wilde hop ?% alfa bloemen kooktijd 2 min
Kruiden of andere toevoegingen
zwarte peper 0,7 gram 5 min
zoethout (poeder) 1,4 gram 5 min
koriander 2 gram 5 min
Kooktijd
Totale kooktijd wort: 120 min
Gist
Naam gist: opgekweekte Saison Dupont + Brewferm droge gist
Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting 7 dagen bij 24 gr C
lagering 13 dagen bij 18 gr C
Bijzonderheden: Als gist heb is de Saison Dupont opgekweekt maar helaas op het 'moment supreme' was er nog geen actie waar te nemen. De opgekweekte en de droge gist gelijk toegevoegd.
De uiteindelijke smaak was erg fruitig en door de wilde hop had het bier een erg groene frisse smaak. Van de kruiden was niet veel te merken, maar het was een geweldige doordrinker die zelfs na een klein jaar nog fris en ''clean'''smaakt.