Saison (B)

Gestart door Jacques, 02-10-2004 21:46 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Kenmerken biertype Saison (B)


Zwaarte
SG 1045 - 1056     Plato 11,25 - 14

Bitterheid
25 - 40 EBU

Kleur
10 - 20 EBC

Smaakomschrijving
Geur: hoppig, citrus-fruitig
Smaak: bitter, citrus-fruitig, zurig-droog, soms muffig-kelderachtig
Mondgevoel: iets samentrekkend
Nasmaak: droog, bitter en citrusachtig

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site behorende bij dit forum.

Gerb

Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: Gerb
Bron van het recept: discussie op het forum en internet
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,668.0.html

Naam brouwsel: Thor Saison
Biertype: Saison
Begin SG: 1053
Eind SG: 1014
Kleur (berekend): ?EBC
Berekende bitterheid: ong 25 IBU maar alfazuur-gehalte van de wilde hop was onbekend.

Mout & suiker (10 liter)
                   gram      %
pilsmout      2200      80,6
tarwemout    310      11,2
cara 120         30      1,1
special B         27      1
kandijsuiker   170      6,1

Water
10,7 L maischwater
4,7 L spoelwater + 5 ml melkzuur

Maischschema
60°C - 45 min
70°C - 30 min
78°C - 5 min

Hop
13 gram   Northern Brewer  8,5% alfa  bloemen     kooktijd 120 min
1,3 gram    wilde hop             ?% alfa  bloemen     kooktijd 120 min
8,7 gram    Saaz                 3,5% alfa  bloemen     kooktijd   5  min
 1,3 gram    wilde hop             ?% alfa  bloemen     kooktijd    2 min 
                     

Kruiden of andere toevoegingen
zwarte peper              0,7 gram      5 min
zoethout      (poeder)  1,4 gram      5 min
koriander                   2    gram      5 min

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 120 min

Gist
Naam gist:   opgekweekte Saison Dupont + Brewferm droge gist           

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting    7 dagen bij 24 gr C
lagering        13 dagen bij 18 gr C

Bijzonderheden: Als gist heb is de Saison Dupont opgekweekt maar helaas op het 'moment supreme' was er nog geen actie waar te nemen. De opgekweekte en de droge gist gelijk toegevoegd.
De uiteindelijke smaak was erg fruitig en door de wilde hop had het bier een erg groene frisse smaak.  Van de kruiden was niet veel te merken, maar het was een geweldige doordrinker die zelfs na een klein jaar nog fris en ''clean'''smaakt.



 

Edwin

Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: Edwin
Bron van het recept:    Zelf ontwikkeld
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,1323.0.html

Naam brouwsel:     Saison d'Onrooi
Biertype:       Saison   
Begin SG:       1056
Eind SG:       1003
Kleur (berekend):    16,6 EBC
Berekende bitterheid:   29,1 EBU

Vermeld de hoeveelheden per 10 liter wort/bier

Mout & suiker
1600 gram   76,6 %    Pilsmout      3 EBC     
120 gram     5,6 %    Tarwemout    4 EBC
30 gram   1,9 %   Special-B      350 EBC
330 gram   15,9 %   Bruine kandij   7 EBC     

Water
9 L maischwater
6 L spoelwater

Maischschema
1 min   50 gr C
90 min   67 gr C

Hop
21 gram      East Kent Goldings    5,3 % alfa   Bloemen     kooktijd 90min

Kruiden of andere toevoegingen
5 gram      Zoete gedroogde sinaasappelschillen   kooktijd 10 min
4 gram       Iers mos                         kooktijd 10 min

Kooktijd
Totale kooktijd wort:   90 min

Gist
Naam gist:   Fantôme       opgekweekt uit de fles

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting   9   dagen bij 25 gr C
lagering                       24  dagen bij 22 gr C

Bijzonderheden: Zeer droog en fruitig bier geworden. Lekkere dorstlesser

Edwin

Oscar

Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptAmerican Saison
Brouwdatum4-5-2008
BiertypeSaison
Aantal liters25
Gewenst begin SG1055 (5,9 vol% alc.)
Brouwzaalrendement78.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater36.19 liter
Maischdikte3.40 l/kilo
Maischwater20.00 liter
Spoelwater16.74 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur23 EBC (Ray Daniels)
Berekende bitterheid36 EBU (Glenn Tinseth)

Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC80.0 %4708 gram3 EBC
Tarwemout7.0 %412 gram3 EBC
Pale alemout10.0 %589 gram6 EBC
Munchenermout 15 EBC3.0 %177 gram16 EBC

Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Northern Brewer (USA)6.0 %40 gram90 min.24 EBU
Golding (USA)4.5 %15 gram30 min.5 EBU
Cascade5.0 %40 gram10 min.7 EBU
Cascade5.0 %26 gramKoud hop0 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort3724 Belgian Saison
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter2000 ml
Beluchtings tijd36 uur
Temperatuur giststarter20°C
Gist voedingNutrivit
Hoeveelheid10
Opmerkingen28-04-2008 : Zakje gist gesmacked. 30-04-2008 : Gist aan 500 ml
wort toegevoegd.
04-05-2008 : ± 500 ml wort afgegoten, daarna aangevuld met 500ml verse wort.

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
150°C5 minuten3.40 l/kg
267°C60 minuten3.40 l/kg
372°C15 minuten3.40 l/kg

OpmerkingenpH van het maischwater was 7
spoelwater aangezuurt met ± 10 ml melkzuur.



Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

Henielma

Met het onderstaande recept een eerste plaats met 89 punten behaald op het ONK 2009.

Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptSaison
Brouwdatum18-3-2009
BiertypeSaison
Aantal liters21
Gewenst begin SG1060 (6.5 vol% alc.)
Brouwzaalrendement77.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater30.93 liter
Maischdikte5.50 l/kilo
Maischwater25.20 liter
Spoelwater5.84 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur23 EBC (Ray Daniels)
Berekende bitterheid28 EBU (Ray Daniels)

Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC78.0 %3970 gram3 EBC
Munchenermout 15 EBC5.0 %255 gram16 EBC
Kristalsuiker10.0 %509 gram0 EBC
Caramünch type 21.0 %51 gram110 EBC
Tarwemout6.0 %305 gram3 EBC

Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Styrian Golding5.7 %23 gram1 min.1 EBU
Styrian Golding4.0 %30 gram53 min.12 EBU
Merkur (Hallertau Merkur)10.7 %10 gram53 min.11 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort3724 Belgian Saison
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter1500 ml
Beluchtings tijd48 uur
Temperatuur giststarter21°C
Gist voedingWyeast
Hoeveelheid2.5 gram
OpmerkingenEerst een halve liter starter gemaakt met 0,1 gram Wyeast voedingszout daarna opgeschaald met 1 liter erbij met 0,2 gram Wyeast voedingszout.
Beide stappen zijn een dag door de magneetroerder geroerd zonder extra beluchten.

De hoofdgisting de eerste 1 a 2 dagen bij 20 °C vergisten, daarna met 1 °C per dag laten oplopen tot 27 °C.

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
160°C20 minuten5.50 l/kg
263°C15 minuten5.50 l/kg
366°C20 minuten5.50 l/kg
469°C15 minuten5.50 l/kg
573°C30 minuten5.50 l/kg

Opmerkingen van de keurmeester:
Mooi bier. Top. Mag je wel een kratje van langs brengen!!


Hieronder het temperatuursverloop tijdens de vergisting.


Na 10 dagen stokte de vergisting bij 1035. Daar staat de gist bekend om. Door om de paar dagen met het vat wat te schommelen is de vergisting weer verder gegeaan tot aan een eind SG van 1010.



Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.