Pilsener

Gestart door Jacques, 02-10-2004 21:36 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Kenmerken biertype Pilsener


Zwaarte
SG 1042 - 1050     Plato 11 - 12,5

Bitterheid
20 - 28 EBU

Kleur
6 - 10 EBC

Smaakomschrijving
Geur: neutraal tot iets zwavelig
Smaak: bitter, moutig tot zoetig
Mondgevoel: iets samentrekkend
Nasmaak: bitter, hoppig, droog, blijft lang hangen

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site behorende bij dit forum.

Adrie

Naam brouwer: De vier Broeders (A3) (Amateurbrouwerij De Vier Broeders)
Bron van het recept: eigen recept
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,630.0.html

Naam brouwsel: Zaneken pilsener
Biertype: Pilsener
Begin SG: 1049
Eind SG: 1009
Berekende kleur: 8 EBC
Berekende bitterheid: 27 EBU

Mout & suiker
1920 gram    100%   Pilsmout   3 EBC

Water
7,6 L maischwater
11,5 L spoelwater

Maischschema
10 min   50 gr C
30 min   60 gr C
30 min   70 gr C
5 min   78 gr C

Hop
6,67 gram   Hallertauer   5,4% alfa   pellets   First Wort Hop
5,83 gram   Challenger   6,9% alfa   pellets   kooktijd 75 min
4,17 gram   Hallertau   5,4% alfa   pellets   kooktijd 15 min
4,17 gram   Saaz   2,9% alfa   pellets   kooktijd 15 min
8,33 gram   Saaz   2,9% alfa   pellets   kooktijd 5 min

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 75 min

Gist
Naam gist: Wyeast 2206 Bavarian Lager vloeibare gist

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting 15 dagen bij 11 gr C
lagering 21 dagen bij 12 gr C

Bijzonderheden:
1e prijs in klasse A op de Open Nederlandse Kampioenschappen voor Amateurbrouwers 2004.

TVERSCH

Brouwer: Theo Verschoor
Bron: div. eerdere brouwsels
Lokatie discussie: DOP 157 pilsje
Type: Nederlands pils

Begin sg 1045
Eind SG  1011

Kleur berekend: 7 ebc
Bitterheid ? (laag)

Per 10 ltr bier

1641 gram Pilsmout 3 ebc
   31 gram Caramünich 100 ebc
156 gram Maisvlokken
156 gram Gebroken Rijst (supermarkt)

Water:ca. 8 ltr maischen
          ca. 4 ltr spoelen
na koken aanvullen tot  ca.11 ltr

Maischschema:  15 min. 52º (pH 5,1) 8 ml melkzuur80%/ ca 6 ltr water
                        30 min. 60º (pH 5,4) + 2 ltr water
                        in 45 min naar  75º- spoelen

Spoelwater 78º (pH 5,4)

Hop: 6,25 gram Hallertau Magnum bloemen=minstens 3 jaar oud (open niet gekoeld bewaard) was 13%
        6.25 gram Spalt Select  bloemen 3,5% na 30 min.
        3.13 gram Spalt Select  bloemen  3,5% laatste 10 min
Kooktijd: 90 min.
     
Geisomeriseerd hopextract 13 ml voor bottelen

Gist: Wyeast Czech Pils 2278

Vergisting: gestart bij 11º
                 na 2 dgn 15º
                 na 5 dgn 9º
                 ca 60 dgn van 9º tot 5º in schuur -dus geen constante temp.

Hopextract ivm te lage bitterheid :police:

Maisvlokken + Rijst ±15 min. gekookt en daarna gemalen met staafmixer


Tsjerk

Helaas net buiten het podium maar toch heel trots.
2x een pils op de 4e plaats met 87 punten! Op verzoek van Jacques (in verband met meer dan 80 punten) plaats ik een recept.

Het tweede recept plaats ik maar niet. Dit was namelijk een experiment en was gebrouwen met duivenvoer. Echt, met een storting van ongeveer 35% ongemoute duivegerst uit de dierenwinkel. Door het slechte rendement heb ik er nog eens 15% suiker aan moeten toevoegen. Maar ook dit bier was goed voor 87 punten met de opmerking van de keurmeester: Klasse bier!


Hierbij het andere "complexe" recept.

Brouwer: Tsjerk Dijkstra
Soort: Pils
Start SG: 1048
Eind SG: 1016
kleur: 7 EBC
Bitterheid: 20 IBU
Schaal: 40 L

Mout
7 kg pilsmout 3 EBC (87,5%)
1 kg Munchener 15 EBC (12,5%)

Water
30 L Maischwater
18 L Spoelwater

Maischschema
0 min 57 °C
35 min 66 °C (joodneg.)
1 min 76 °C
spoelen

Hop
Hallentau Perle 6% 15 g  FWH
Challanger 7%  24 g  75 min
Hallentau Perle 6% 21 g  15 min
Saaz   2,5%   35 g  3 min

Gist
2278 Czech Pils (beluchte giststarter 1 liter)

Hoofdvergisting 14 dagen 12 °C (tot 1018)
Lagering 7 dagen 10 °C ( tot 1017)


A4 ONK 2007 met 87 punten. Opmerking: Mooie pilsener




Voor de gevoerde discussie over dit recept klik hier.

Schuimpie

Het heeft de keurmeesters van het BKG behaagd om mij dit jaar te benoemen tot Nederlands Kampioen Bierbrouwen voor amateurs. Dit was voor mij een geweldige verrassing. Ik had enorm mijn best gedaan om een zo goed mogelijke La Chouffe kloon te brouwen (maar liefst 5x gebrouwen en op een gedeelde 11e plaats gekomen); maar dan win je met een ingezonden pilsje. Een bier dat even tussendoor is gebrouwen bij één van de gildeleden van Triple-W tijdens een brouwdemodag, het biertje waar ongeveer alle aanwezigen in hebben lopen roeren, omdat ik druk was met de mensen die kwamen voor een kennismaking met het zelf brouwen van een lekker biertje. Een biertje wat ik zelf ook wel lekker vond, maar volgens mij toch niet zo’n klasse had dat je daar kampioen mee kon worden. Dat dacht ik!  Maar … de keurmeesters beslisten anders. Kortom ik ben er erg blij mee. Hieronder het recept.


Pilsener Triple-W 24-02-2007

A ProMash Recipe Report

Recipe Specifics
-------------------------------------------------------------
Batch Size (L):          20.00    Wort Size (L):     20.00
Total Grain (kg):         4.00
Anticipated begin SG:          1.046    Plato:             11.51
Anticipated SRM:           4.5
Anticipated IBU:          26.9
Brewhouse Efficiency:       75 %
Wort Boil Time:             90    Minutes

Grain/Extract/Sugar
   %     Amount     Name                          Origin        Potential SRM
---------------------------------------------------------------
 100.0     4.00 kg.  Pilsmout                     Belgium        1.037      3

Hops
   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------
 23.00 g.     Hallertau Hersbrucker               Pellet   6.00  25.0  90 min.
 10.00 g.     Hallertau Hersbrucker               Pellet   6.00   2.0  10 min.

Yeast
------------------------------------------------------------------
Brouwland 0500306 Brewferm Lager


Water Profile
-------------------------------------------------------------------
Profile:           Arnhem 6844EG
Profile known for: Vitens Arnhem Zuid

Calcium(Ca):          44.0 ppm
Magnesium(Mg):         3.8 ppm
Sodium(Na):            7.0 ppm
Sulfate(SO4):         10.0 ppm
Chloride(Cl):         10.0 ppm
biCarbonate(HCO3):     0.0 ppm

pH: 7.70

Notes
----------------------------------------------------------------
Het maïsch- en spoelwater aangezuurd met melkzuur tot pH 5.3

Maischschema




Gebrouwen 24-02-2007  SG 1050 (±19 ltr)
Gebotteld    16-03-2007  SG 1012
Bottelsuiker 7 g/ltr

Awards
---------------------------------------------------------------
1e prijs klasse A ONK 2007 Rob Meijer 90 punten + Nederlands Kampioen 2007


Promash recept zie bijlage.




Voor de gevoerde discussie over dit recept klik hier.

Tsjerk

Deze pils heb ik in april vorig jaar gebrouwen als 1e test met mijn herms. Dit is ook de reden waarom ik, in tegenstelling tot wat jullie van mij gewend zijn, met korrelgist heb vergist.   :verbergen:
Voor mij was de doelstelling een lekker en stevig gehopte pils voor de zomer. Zo te zien prima gelukt.  :biersmile:

Hierbij het recept van mijn winnende pils.

Brouwer: Tsjerk Dijkstra
Soort: Pils
Start SG: 1047
Eind SG: 1014
kleur: 5 EBC
Bitterheid: 26 IBU
Schaal: 40 L

Mout
8,3 kg pilsmout 3 EBC (100%)

Water
37 L Maischwater
18 L Spoelwater

Maischschema
10 min 55 °C
40 min 63 °C
30 min 73 °C
spoelen 76 °C

Hop
40 g  Saaz  3%  FWH
34 g  Hallentau Perle 6% 75 min
47 g  Hallentau Hersbrucker     2,5% 60 min
42 g  Hallentau Hersbrucker     2,5% 10 min

Gist
Saflager S-23 (2 zakjes) (is te weinig!)

Hoofdvergisting 17 dagen 10 °C (tot 1016)
Lagering 11 dagen 5 °C ( tot 1014)
Gebotteld met 6 g/liter suiker.


A1 ONK 2008 met 91 punten. Opmerking: .... (komt nog)



Voor de gevoerde discussie over dit recept klik hier.

Henielma

Hieronder het recept van mijn "Communiepils"
Discussie is in het volgende topic:

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,8703.0.html

Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptCommunie Pils
Brouwdatum16-2-2008
BiertypePilsener
Aantal liters30
Gewenst begin SG1050 (5.3 vol% alc.)
Brouwzaalrendement78.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater41.01 liter
Maischdikte3.41 l/kilo
Maischwater22.00 liter
Spoelwater19.31 liter
Kooktijd75 min.
Berekende kleur7 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid25 EBU (Glenn Tinseth)

Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC100.0 %6447 gram3 EBC

Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Saaz (CZ)2.2 %19 gram45 min.3 EBU
Saaz (CZ)2.2 %19 gram30 min.3 EBU
Saaz (CZ)2.2 %10 gram10 min.1 EBU
Hallertau Hersbrücker2.5 %101 gramFWH19 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort2278 Czech Pils
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter2000 ml
Beluchtings tijd40 uur
Temperatuur giststarter22°C
Gist voedingNutrivit
Hoeveelheid15 gram
OpmerkingenStarter van 2 liter 1040 wort. Hierbij 15 gram Nutrivit en 3 druppels olijfolie. Na 36 uur er nog 15 gram suiker bij gedaan.

Het brouwwater eerst 10 min laten koken in een andere ketel en laten afkoelen tot inmaischtemperatuur. Dan overhevelen naar de maischketel en de spoelwaterton.

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
154°C5 minuten3.41 l/kg
263°C25 minuten3.41 l/kg
373°C15 minuten3.41 l/kg
478°C5 minuten3.41 l/kg

OpmerkingenTijdens maischen met citroenzuur behandelen tot pH van 5.4

Vergisting:
Begin SG 1051. Gist geent op 17 ºC
10 dagen op 11 ºC
Diacetylrust op 15 ºC voor drie dagen. Eind SG 1014
10 dagen op 4 ºC.
Gebotteld met 3 .. 3,5 gram suiker per liter.

Hergisting op 23 ºC.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.