Herfstbo(c)k

Gestart door Rowan Huigen, 10-01-2011 08:07 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Oscar

Citaat van: Rowan Huigen op 18-01-2011  14:06 uNa de lagering van 6 tot 9 maanden zit er denk ik geen levende gist meer in het bier. :weetniet:

Daar vergis je je in denk ik... Na 9 maanden lagering (bij welke temp?) is er zeker nog wel levende gist in je bier... :)

Hopmans

Citaat van: Oscar op 18-01-2011  14:36 uDaar vergis je je in denk ik... Na 9 maanden lagering (bij welke temp?) is er zeker nog wel levende gist in je bier... :)

Ja, maar naar alle waarschijnlijkheid niet genoeg voor een gezonde nagisting.


Rowan Huigen

Hopmans geef mij eens een wijze raad!  ;D
Het gaat erom dat ik koolzuur in mijn flesjes krijg!

Zou ik dan toch wat gist moeten toevoegen?
of
de lagering in flesjes moeten laten gebeuren?
of
??????????

Dit soort jongens

Hopmans

Citaat van: Rowan Huigen op 18-01-2011  15:10 uHopmans geef mij eens een wijze raad!  ;D

Een gewoon herftstbokkie brouwen, of verse gist toevoegen.
Of versnijden met een jong bier, want deze zal wel een beetje zuur worden.


Rowan Huigen

Dank je Hopmans.
Ik ga eens nadenken over de mogelijkheden.

Gr. Rowan  :brouwen:

Rowan Huigen

Hopmans,

Ik begin het steeds jammerder te vinden dat je niet op het forumuitje bent.
Met mijn herfstbock zal ik zoals het er nu voor staat 2 dingen gaan doen.

Tzt een deel van het bockbier versnijden met jonbier en
Tzt een deel van het bockbier met ingevroren gist weer de koolzuur op gang brengen.

Krijg je zoiets

of
zoiets


Gr. Rowan  :brouwen:

erikgroothuis

Ik ga voor deze:


Erik :brouwen:

Hopmans

Ik ook.

Je moet het trouwens tezijnertijd even bekijken.
Eea hangt af van de smaak, en je hebt over 9 maanden meer ervaring.
Dit was trouwens de beste raad denk ik.

Het kan ook een dusdanige topper worden, zodat je niets wilt versnijden.


Rowan Huigen

Onlangs heb ik vernomen dat het gistingsproces met een Wyeast 1007 German Ale langzaam op gang komt.
Heeft iemand hier ervaring mee?

Gr. Rowan  :brouwen:

Jacques

Citaat van: Rowan Huigen op 23-01-2011  03:38 uOnlangs heb ik vernomen dat het gistingsproces met een Wyeast 1007 German Ale langzaam op gang komt.
Heeft iemand hier ervaring mee?

Gr. Rowan  :brouwen:

Met deze gist heb ik in het verleden verschillende keren gebrouwen. Niks mis mee. Deze gist wordt vaak op een wat lagere temperatuur. Het duurt dan wat langer voor hij begint, maar dat doet in feite elke gist als je op een lagere temperatuur start.

Rowan Huigen

Gisteravond een blow-off moeten maken.
Volgens mij viel het allemaal wel mee?

Het schuim kwam uit het waterslot en er stond ongeveer een halve centimeter jongbier op het deksel van het curverat.

Daarna bubbelde het waterslot gewoon door.

Ik heb een 20 litervat waar de 18 liter herfstbock in staat te gisten.

Vanochtend zie ik geen bubbels meer en hoop dat het goed zal gaan?

Gr. Rowan  :brouwen:

Hopmans

Citaat van: Rowan Huigen op 24-01-2011  07:33 uGisteravond een blow-off moeten maken.

Eigenlijk moet je die altijd gebruiken, dan heb je die
waterslotjes niet meer nodig, en kan je rustig slapen.

Ik heb laatst een stuk slang gekocht van een meter lang en een
buitendiameter van 42 mm. Deze past precies in een mandfles.


Jacques

Citaat van: Rowan Huigen op 24-01-2011  07:33 uIk heb een 20 litervat waar de 18 liter herfstbock in staat gisten.

Dan wordt het hoog tijd dat je een groter gistvat aanschaft. Je hoort eigenlijk een gistvat te hebben met een omvang van twee keer het volume dat je laat vergisten. 18 liter wort laten vergisten in een vat van 20 liter is vragen om problemen...
Een blow-off heb je dan eigenlijk bij elk brouwsel nodig. Hierbij gaan dan behoorlijk wat litertjes verloren in de loop der tijd. Zonde van je inspanningen.

Rowan Huigen


EBC

Blow-off... precies zoals de naam aangeeft, komt er een dag dat de slang verstopt raakt met dikke gist, de druk toeneemt en de boel ontploft in de brouwruimte. Alles onder de gist en het water, fijn, lekker schoonmaken!  ;D

Beter een groter vat kopen...

Rowan Huigen

Tot nu toe nog geen bellen in het waterslot.
Zou het zo kunnen zijn dat na 1 dag hevige vergisting de gist gestopt is?
Ik denk dat ik vanavond het bier maar in een groter vat over ga gieten.
Dan komt er in ieder geval weer zuurstof bij het bier.

De temperatuur is zo rond de 15 a 16 graden, conform de spec.

Gr. Rowan  :gistsmile:

Adrie

Citaat van: Rowan Huigen op 24-01-2011  14:22 uTot nu toe nog geen bellen in het waterslot.
Zou het zo kunnen zijn dat na 1 dag hevige vergisting de gist gestopt is?
Ik denk dat ik vanavond het bier maar in een groter vat over ga gieten.
Dan komt er in ieder geval weet zuurstof bij het bier.

De temperatuur is zo rond de 15 a 16 graden, conform de spec.

Niet te snel panieken. Zo te zien zou die stop wel eens kunnen lekken, ondanks de tape. Ik heb ook zo'n vat met stop en zelf geboord gat en heb gemerkt dat de stop er heel goed ingedrukt moet worden om te voorkomen dat hij gaat lekken. Nu nog zuurstof toevoegen is geen goed idee want dat gaat waarschijnlijk bijsmaakjes opleveren.

Draai het deksel er eerst maar eens af om te zien of er nog schuim op het bier staat. Zo ja: niets aan de hand, dichtschroeven en nog een weekje laten staan en dan pas (voorzichtig en zonder zuurstofinslag) overhevelen.

Oscar

Citaat van: Adrie op 24-01-2011  14:29 uDraai het deksel er eerst maar eens af om te zien of er nog schuim op het bier staat.

En dan je neus erboven houden en flink snuiven.. >:D

Rowan Huigen

Ik heb even in het vat gekeken, er zit nog een dikke laag schuim op.
Het ruikt trouwens heerlijk naar banaan.
Over een weekje maar weer eens kijken.

Hey bedankt gentelman.

Gr. Rowan  :gistsmile:

Oscar

Citaat van: Rowan Huigen op 24-01-2011  15:05 uHet ruikt trouwens heerlijk naar banaan.

IK neem aan dat je ook koolzuur hebt waargenomen  :) (Flinke prikkeling in je neus)

Rowan Huigen

Ik was weer heel even in de hemel  ;D

cordewildt

Geen wonder dat dat niet afsluit en er koolzuur kan ontsnappen.
Ik maak al jaren mijn waterslot echt dicht met een hulpstuk uit de wereld van electriciteit.
Je boort een klein gaatje in een deksel.
Doet daar een hulpstukje in om een kabel waterdicht in een doos te doen.
deze stukjes zijn gevoerd met een rubber ring en voorzien van een moer.
Eenvoudiger kan het niet.



Die dingen zijn los verkrijgbaar in een bouwmarkt.
Waarom alles proberen af te dichten met plakband.
Groet Cor

Hopmans

Citaat van: cordewildt op 24-01-2011  15:23 uIk maak al jaren mijn waterslot echt dicht met een hulpstuk uit de wereld van electriciteit.
Een wartel.

Slim!

Een gevalletje "Out off the box denken".

 :duimop:

erikgroothuis

Citaat van: cordewildt op 24-01-2011  15:23 uIk maak al jaren mijn waterslot echt dicht met een hulpstuk uit de wereld van electriciteit.




Die dingen zijn los verkrijgbaar in een bouwmarkt.
Waarom alles proberen af te dichten met plakband.
Groet Cor
Hoi Cor,
Heel goed idee van je, bij deze overgenomen!

Hoe maak je de wartel aan de onderkant vast (onderzijde deksel?)

Groet,

Erik Groothuis :brouwen:

Hopmans

Citaat van: erikgroothuis op 24-01-2011  16:09 uHoe maak je de wartel aan de onderkant vast (onderzijde deksel?)
Met een wartelmoer.
Tussen de wartel en het vat kan e.v.t. nog een rubberen wartel-ring.


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.