Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Osmosewater en troebelheid  (gelezen 5988 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Osmosewater en troebelheid
« Gepost op: 07-01-2011 14:55 u »
Drie brouwsels heb ik er nu opzitten met osmosewater. Een van die bieren is nu op (APA), een van de bieren is doodgekookt en gezwanehalst (Indien Bleiches Lager) en een is aan het nagisten (Oerkwel 1). Het lijkt alsof deze bieren troebeler zijn dan met gewoon kraanwater. De APA is heel lang licht troebel gebleven (US-05 gist), de IBL was bij het zwanehalzen nog licht troebel en de Oerkwel was bij het overhevelen behoorlijk troebel terwijl normaal ondergisters bij mij in deze fase al behoorlijk helder zijn.

Wat zijn jullie ervaringen met osmosewater en troebelheid?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline ernie_

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 134
  • Land: nl
Re: Osmosewater en troebelheid
« Reactie #1 Gepost op: 07-01-2011 14:59 u »
Ik heb nooit gebrouwen met osmose water, maar in mijn zeeaquarium tijd maakte ik zelf zeewater met een omkeerosmose apparaat.
Het water wat daar uitkwam was super helder. Was je water bij het starten wel helder?

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Osmosewater en troebelheid
« Reactie #2 Gepost op: 07-01-2011 15:05 u »
Ik heb nooit gebrouwen met osmose water, maar in mijn zeeaquarium tijd maakte ik zelf zeewater met een omkeerosmose apparaat.
Het water wat daar uitkwam was super helder. Was je water bij het starten wel helder?

Kraakhelder en azuurblauw.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.127
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Osmosewater en troebelheid
« Reactie #3 Gepost op: 07-01-2011 15:28 u »
Ik heb er drie gebrouwen met 100% osmose zonder toevoeging van zouten.

De eerste was een APA. Die was tijdens het maischfilteren al blind. Na bottelen is hij al helderder, maar niet zo helder als ik gewend ben. Eenmaal in de koelkast slaat hij meteen dicht van de koudewaas.

De tweede is een ondergistende donkere bock. Prachtig helder

De derde is een ondergistende helles bock. Staat nog in nagisting, maar gisteren in het maatglas zakte de gist snel uit en wed hij kraakhelder.

Waarom bieren soms troebel blijven weet ik niet. Ik dacht bij de APA dat het de pale mout kon zijn. Maar die zit ook in de donkere bock...het was geen Maris Otter  ;)

Ik kan het niet wijten aan het osmosewater. Misschien is het wel een brouwzoutverhouding die het doet?

Nogmaals een plaatje met 52 liter osmosewater in de ketel. Je ziet alleen wat werveling door de verwarming van de brander en de rand van het water langs de ketel.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Osmosewater en troebelheid
« Reactie #4 Gepost op: 07-01-2011 17:07 u »
Ik gebruik geen osmosewater maar verdun wel vaak een gedeelte van het water met demiwater waarbij ik sommige zouten weer aanvul. In mijn geval heb ik geen troebelere bieren opgemerkt.

Waarschijnlijk haal je er met osmose heel veel andere zouten uit waardoor de totale ionsterkte minder wordt. Juist de overall ionsterkte is erg belangrijk bij colloidchemische stabiliteit van eiwitten, gisten en andere deeltjes. Zouten schermen de lading af waardoor deze deeltjes elkaar dichter kunnen naderen en kunnen uitvlokken tot grotere deeltjes die sneller sedimenteren.

Misschien moet je wel een basisionsterkte hebben door ook met natriumchloride te supplementeren.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.061
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Osmosewater en troebelheid
« Reactie #5 Gepost op: 07-01-2011 17:17 u »
De samenstelling van de opgeloste zouten heeft invloed op de troebelheid. Je zou daarom brouwzouten (calciumzouten) kunnen toevoegen.

Zie ook dit artikel over biertroebels http://www.craftbrewing.org.uk/technical/hazes.html
en http://www.winning-homebrew.com/clarity.html

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.061
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Osmosewater en troebelheid
« Reactie #6 Gepost op: 07-01-2011 17:20 u »
Waarschijnlijk haal je er met osmose heel veel andere zouten uit waardoor de totale ionsterkte minder wordt. Juist de overall ionsterkte is erg belangrijk bij colloidchemische stabiliteit van eiwitten, gisten en andere deeltjes. Zouten schermen de lading af waardoor deze deeltjes elkaar dichter kunnen naderen en kunnen uitvlokken tot grotere deeltjes die sneller sedimenteren.

Precies. Troebelheid gaat om de elektrische lading van de deeltjes die in oplossing zijn.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Osmosewater en troebelheid
« Reactie #7 Gepost op: 07-01-2011 17:54 u »
Ruim anderhalf jaar gebruik ik nu osmosewater, in percentages tussen de 50 en 70 %. Tot nu toe is mij geen verschil opgevallen met eerder gebrouwen bier voor wat betreft de troebelheid.

Bert

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.061
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Osmosewater en troebelheid
« Reactie #8 Gepost op: 07-01-2011 19:16 u »
Ruim anderhalf jaar gebruik ik nu osmosewater, in percentages tussen de 50 en 70 %. Tot nu toe is mij geen verschil opgevallen met eerder gebrouwen bier voor wat betreft de troebelheid.

Voeg je brouwzouten toe?

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Osmosewater en troebelheid
« Reactie #9 Gepost op: 07-01-2011 19:43 u »
Even voor de goede orde: ik gebruik natuurlijk brouwzouten om ervoor te zorgen dat het calciumgehalte tussen 50 en 100 mg/l komt te liggen (voor een goede enzymstabiliteit en flocculatie van de gist) en ik de gewenste verhouding tussen chloride en sulfaat krijg. Het is dus zeker niet zo dat er niets meer in het water zit.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Osmosewater en troebelheid
« Reactie #10 Gepost op: 07-01-2011 19:53 u »
Voeg je brouwzouten toe?

Vrijwel altijd.

Bert

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.061
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Osmosewater en troebelheid
« Reactie #11 Gepost op: 07-01-2011 20:44 u »
Vrijwel altijd.

En in welke verhoudingen want ik vermoed dat hier de kern van de oplossing zit.
Maar het is gissen want ik gebruik gaan osmosewater.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Osmosewater en troebelheid
« Reactie #12 Gepost op: 07-01-2011 21:30 u »
Ik weet het niet zo... Troebelheid is iets mysterieus, net als met MO-mout, heb ik geen last van gehad.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.061
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Osmosewater en troebelheid
« Reactie #13 Gepost op: 07-01-2011 22:12 u »
Troebelheid is iets mysterieus, net als met MO-mout, heb ik geen last van gehad.

Het is denk ik een onderwerp waar we nog te weinig van weten. Misschien dat hier over een tijd verandering in komt.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Osmosewater en troebelheid
« Reactie #14 Gepost op: 07-01-2011 22:18 u »
Das ook wel weer waar. Zonder kennis is alles een mysterie! :)

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Osmosewater en troebelheid
« Reactie #15 Gepost op: 07-01-2011 22:40 u »
Troebelheid is iets mysterieus, net als met MO-mout
Het zit 'm in de naam.


Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Osmosewater en troebelheid
« Reactie #16 Gepost op: 08-01-2011 10:05 u »
En in welke verhoudingen want ik vermoed dat hier de kern van de oplossing zit.
Maar het is gissen want ik gebruik gaan osmosewater.

De samenstelling van de brouwzouten die ik toevoeg hangt af van het typebier. Met behulp van BrouwHulp stuur ik op restalkaliteit en de sulfaat/chloride verhouding.

Bert