Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Oxidatiegevaar, een spook?  (gelezen 3406 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.024
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Oxidatiegevaar, een spook?
« Gepost op: 07-01-2011 17:35 u »
Naar aanleiding van het topic Mythen.

Nog een klassieke mythe... hot side aeration, het oxidatiespook ;D .

Hmm, er zijn al heel wat wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd waaruit bleek dat dit spook toch echt bestaat.
Zelf heb ik er ook veel last van gehad.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Oxidatiegevaar, een spook?
« Reactie #1 Gepost op: 07-01-2011 17:39 u »
Er zijn ook wetenschappers, zoals Charles Bamforth, die zeggen dat het in geen verhouding staat met het oxidatiegevaar tijdens het verpakken en hevelen van het bier.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.024
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Oxidatiegevaar, een spook?
« Reactie #2 Gepost op: 07-01-2011 19:15 u »
Er zijn ook wetenschappers, zoals Charles Bamforth, die zeggen dat het in geen verhouding staat met het oxidatiegevaar tijdens het verpakken en hevelen van het bier.

Dat neemt niet weg dat het oxidatieduveltje gedurende het gehele brouwproces op de loer ligt.
In het verleden werd inderdaad gedacht dat hete wort veel gevoeliger was voor oxidatie dan nu. Maar het blijft nog steeds een punt van aandacht.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Oxidatiegevaar, een spook?
« Reactie #3 Gepost op: 07-01-2011 19:17 u »
Zelf heb ik er ook veel last van gehad.

Dat zat tussen de oren.
Je ziet er trouwens goed uit (zag ik op de foto van de Jopen-topic).
Afgevallen, en gezonder (betere levens-stijl).
Doet ook vaak wat tussen de oortjes.
 :duimop:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.233
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Oxidatiegevaar, een spook?
« Reactie #4 Gepost op: 07-01-2011 19:23 u »
ooh....krijgen we nu allemaal van dit soort topics ?  >:D >:D >:D >:D

IK geloof er ook niet in...

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Oxidatiegevaar, een spook?
« Reactie #5 Gepost op: 07-01-2011 19:28 u »
Voor degenen die er geen last van hebben (en het wel kunnen proeven) is het geen probleem. Hun proces is kennelijk goed genoeg tezamen met hun doorlooptijd.

Voor degenen die er wel last van hebben staat het forum vol tips hoe het aan te pakken.

Voor degenen die het sowieso niet proeven en nergens last van hebben:" Ignorance is bliss..."

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Oxidatiegevaar, een spook?
« Reactie #6 Gepost op: 07-01-2011 19:36 u »





Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Oxidatiegevaar, een spook?
« Reactie #7 Gepost op: 07-01-2011 19:49 u »
Basic brewing radio heeft eens een experiment gedaan. Een wort werd in tweeŽn gesplitst en een deel werd heet flink belucht (kloppen met de garde tot de armen er bijna vanaf vielen) en de andere niet. Op verschillende momenten na het bottelen werd het bier geproefd tot wel een jaar later. Verschillen waren er niet of minimaal. In ieder geval werd geen verschil gevonden in oxidatiesmaken.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.024
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Oxidatiegevaar, een spook?
« Reactie #8 Gepost op: 07-01-2011 20:40 u »
Basic brewing radio heeft eens een experiment gedaan. Een wort werd in tweeŽn gesplitst en een deel werd heet flink belucht (kloppen met de garde tot de armen er bijna vanaf vielen) en de andere niet. Op verschillende momenten na het bottelen werd het bier geproefd tot wel een jaar later. Verschillen waren er niet of minimaal. In ieder geval werd geen verschil gevonden in oxidatiesmaken.

Op dit experiment zou ik niet blindvaren.

In het verleden had ik een hevelfilter waarbij knelfittingen zaten boven het vloeistofniveau. Diverse keren merkte ik destijds dat het hevelen niet helemaal verliep zoals bedoeld. Er werd lucht aangezogen via de knelkoppelingen.
In de smaak van mijn bieren was dat te proeven.
Het probleem werd opgelost door dit gedeelte van de hevelfilter te vervangen door een pijp uit ťťn stuk waarbij de bochten gebogen zijn. Het oxidatieprobleem was opgelost. Sindsdien weet ik dat hete wort oxidatie echt bestaat en niet tussen de oren zit.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Oxidatiegevaar, een spook?
« Reactie #9 Gepost op: 07-01-2011 21:07 u »
Het zit ook niet (alleen) tussen de oren, maar het is niet voor iedereen een probleem. Zie mijn vorige post hierboven.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.024
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Oxidatiegevaar, een spook?
« Reactie #10 Gepost op: 07-01-2011 21:47 u »
Het zit ook niet (alleen) tussen de oren, maar het is niet voor iedereen een probleem. Zie mijn vorige post hierboven.

Ja, het grootste "probleem" zit hem er in dat niet iedereen deze smaak herkend.

Een mooi voorbeeld: een aantal jaren geleden toen ik nog actief keurde bij ONK's kreeg ik een bier onder mijn neus dat door een keurmeester geselecteerd was als een potentiŽle prijswinnaar. De geur van het bier werd helemaal overheerst door de oxidatiesmaak. De bewuste keurmeester (die inmiddels ook een tijd geleden gestopt is met keuren) herkende de smaak niet. Voor mij was dat verstelbaarheid. Zelf herken ik de smaak al in lage concentratie. Dat is dus eigenlijk pech hebben want zij die hier geen last van hebben kunnen van veel meer bieren genieten.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Oxidatiegevaar, een spook?
« Reactie #11 Gepost op: 07-01-2011 22:05 u »
Deze reaktie had ik al ondervangen! ;)
Voor degenen die er geen last van hebben (en het wel kunnen proeven) is het geen probleem. Hun proces is kennelijk goed genoeg tezamen met hun doorlooptijd.

Voor degenen die er wel last van hebben staat het forum vol tips hoe het aan te pakken.

Voor degenen die het sowieso niet proeven en nergens last van hebben:" Ignorance is bliss..."

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.024
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Oxidatiegevaar, een spook?
« Reactie #12 Gepost op: 07-01-2011 22:24 u »
Als je de smaak herkend maar het niet erkent als een probleem dan zit er naar mijn idee iets niet goed tussen de oren...

Een beetje flauwe reactie. Ik had inderdaad over de vetgedrukte tekst heen gelezen. Het is vandaag ook erg druk op het forum.

Tags: