Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Roege Rogge Rocker  (gelezen 7462 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline aldo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 629
  • Land: nl
  • op reis door smaakland
    • mijn feestboek
Roege Rogge Rocker
« Gepost op: 17-12-2010 19:44 u »
Ik wil komende zondag (eindelijk) weer eens gaan brouwen.
Nu heb ik winter-rogge (eigen oogst 2010) maar zag geen ongemoute granen in BrouwVisie staan, is er groot verschil tussen rogge en roggevlokken?
Is er voor ongemoute rogge nog een extra maischstap aan te raden?(zoja welke?)
De hop is ook uit eigen tuin dus bitterheid is gokje....ook is me weegschaal niet echt precies ;-)
De kristalsuiker is een ietsjes donkere (bio)suiker dus geeft een klein beedje meer kleur als hier berekend.
De maisvlokken is grof maismeel wat ik ooit uit een toko heb meegenomen.




Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptroege rogge rocker
Kenmerkrogge
Brouwdatum19-12-2010
Biertyperogge
Aantal liters20
Gewenst begin SG1063 (6,9 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater30,1 liter
Maischdikte4,7 l/kg
Maischwater23,3 liter
Spoelwater13,2 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur11 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid19 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC54,5 %3000 gr3 EBC
Roggemout18,2 %1000 gr10 EBC
Roggevlokken9,1 %500 gr4 EBC
Kristalsuiker9,1 %500 gr0 EBC
Masvlokken9,1 %500 gr1 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Challenger6,0 %20 gr90 minuten15 EBU
Challenger6,0 %15 gr10 minuten4 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafbrew S-33
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
150C20 minuten4,7 l/kg
266C60 minuten4,7 l/kg
370C1 minuten4,7 l/kg



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.698
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Roege Rogge Rocker
« Reactie #1 Gepost op: 17-12-2010 19:48 u »
Nu heb ik winter-rogge (eigen oogst 2010) maar zag geen ongemoute granen in BrouwVisie staan,

En je weet dat je die zelf kunt toevoegen aan de database ?  :)

Offline aldo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 629
  • Land: nl
  • op reis door smaakland
    • mijn feestboek
Re: Roege Rogge Rocker
« Reactie #2 Gepost op: 17-12-2010 19:57 u »
En je weet dat je die zelf kunt toevoegen aan de database ?  :)

Dat het kan weet ik... hoe wist ik ook ooit, maar dat zal ik na even zoeken ook wel weer vinden  :) :)
Alleen de bijbehorende waarden zoals kleur en potentieel gewicht zijn natuurlijk een gok.... vochtgehalte zou ik aan me vader moeten navragen, daar is wel op bemonsterd. En geheel onkruidzaad vrij is het natuurlijk ook niet bij die bio-boertjes ;-)

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.944
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Roege Rogge Rocker
« Reactie #3 Gepost op: 17-12-2010 20:42 u »
Ik zou de rogge (graan en mout) samen met dezelfde hoeveelheid pilsmout maischen bij 15' 39 C en 15' 50 C om de gomstoffen af te breken. Dit breng je vervolgens over in de 'normale' maisch welke je op 60 C begint. 

Offline aldo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 629
  • Land: nl
  • op reis door smaakland
    • mijn feestboek
Re: Roege Rogge Rocker
« Reactie #4 Gepost op: 17-12-2010 21:14 u »
Ik zou de rogge (graan en mout) samen met dezelfde hoeveelheid pilsmout maischen bij 15' 39 C en 15' 50 C om de gomstoffen af te breken. Dit breng je vervolgens over in de 'normale' maisch welke je op 60 C begint.

Dank! Dat was de info die ik nodig had!

Offline aldo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 629
  • Land: nl
  • op reis door smaakland
    • mijn feestboek
Re: Roege Rogge Rocker
« Reactie #5 Gepost op: 22-08-2011 12:49 u »

Er is weer verse rogge dus staat er een roggebiertje op het programma.





Ik zat te denken aan dit recept....... Op/aanmerkingen zijn natuurlijk welkom!

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptroege rogge rocker 2
Brouwdatum23-8-2011
BiertypeTripel
Aantal liters15
Gewenst begin SG1086 (9,1 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%



Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater25,6 liter
Maischdikte2,4 l/kg
Maischwater12,9 liter
Spoelwater10,0 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur12 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid26 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC52,2 %3000 gr3 EBC
Rogge, bio wintergraan34,8 %2000 gr4 EBC
Rietsuiker4,3 %250 gr6 EBC
Masvlokken8,7 %500 gr1 EBC



Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Saphir4,5 %20 gr90 minuten13 EBU
Saphir4,5 %20 gr60 minuten12 EBU
Saphir4,5 %20 gr1 minuten1 EBU



Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafale US-05
Gist toegevoegd alszakje



maischschema
Stap 1:2 kilo rogge 1 kilo gerstemout
Stap 3: Rest gerst+mais erbij
Stap 5: suiker erbij
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
139C15 minuten2,0 l/kg
250C15 minuten2,4 l/kg
36oC90 minuten2,4 l/kg
470C10 minuten2,4 l/kg
578C5 minuten2,4 l/kg






Ik zou de rogge (graan en mout) samen met dezelfde hoeveelheid pilsmout maischen bij 15' 39 C en 15' 50 C om de gomstoffen af te breken. Dit breng je vervolgens over in de 'normale' maisch welke je op 60 C begint. 


Is dat overbrengen noodzakelijk of kan ik ook doorstoken tot 60 C en dan de rest van de mout toevoegen?

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.200
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Roege Rogge Rocker
« Reactie #6 Gepost op: 22-08-2011 12:53 u »
Citaat
Is dat overbrengen noodzakelijk of kan ik ook doorstoken tot 60 C en dan de rest van de mout toevoegen?

Je kan na die 15 min op 39 C ook gewoon doorstoken naar de  volgende stap en dan de rest toevoegen.

Je zal merken tijdens die 15 min dat het beslag veel dunner wordt. Minder viscose bedoel ik dan. Die 50 C stap kan je overslaan wat mij betreft.

Offline aldo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 629
  • Land: nl
  • op reis door smaakland
    • mijn feestboek
Re: Roege Rogge Rocker
« Reactie #7 Gepost op: 22-08-2011 16:44 u »
Dank Henielma! dat scheelt weer een stapje geklieder/foutmaakmoment.
Die 50 graden stap, waar was die ook alweer voor?(komt uit het advies van gerb), eiwitrust? Ik gebruik winterrogge, zit daar veel eiwit in?



Helaas zal ik het brouwen wel weer een dagje moeten uitstellen, druk druk druk zo'n vakantie ;D


Offline aldo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 629
  • Land: nl
  • op reis door smaakland
    • mijn feestboek
Re: Roege Rogge Rocker
« Reactie #8 Gepost op: 23-08-2011 23:53 u »
Heb vanmiddag me moutkist nog eens doorgespit en kwam tegen: 1 kilo roggemout! was even vergeten dat ik dat ooit gekocht had :-[  (misschien die voorraadbeheer van BrouwVisie ook maar eens gaan gebruiken!)
Zit nu te twijfelen 1 kilo pilsmout vervangen voor roggemout, of 1 kilo rogge vervangen voor 1 kilo roggemout.
Hoe sterk zijn de enzymen in roggemout? Of heb ik echt die 50% pilsmout nodig voor de omzetting?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Roege Rogge Rocker
« Reactie #9 Gepost op: 24-08-2011 22:09 u »
De roggemout heeft vast voldoende enzymen voor zelfconversie. Of je dan nog uit komt met je pils en de resterende ongemout, mout je ff checken! :)

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.878
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Roege Rogge Rocker
« Reactie #10 Gepost op: 08-11-2011 16:02 u »
Aldo,

Heb je deze nog gebrouwen?

Offline aldo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 629
  • Land: nl
  • op reis door smaakland
    • mijn feestboek
Re: Roege Rogge Rocker
« Reactie #11 Gepost op: 09-11-2011 17:46 u »
Ja is gebrouwen, werd wel veeeeel te zoet(geen idee waarom), zal vanavond een flesje meenemen naar de gildeavond.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.944
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Roege Rogge Rocker
« Reactie #12 Gepost op: 09-11-2011 18:01 u »
Wat vreemd, heb je wel dit maischschema aangehouden. Dan zou er voldoende temperatuurbereik en maischlengte moeten zijn.

Offline aldo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 629
  • Land: nl
  • op reis door smaakland
    • mijn feestboek
Re: Roege Rogge Rocker
« Reactie #13 Gepost op: 09-11-2011 18:04 u »
Wat vreemd, heb je wel dit maischschema aangehouden. Dan zou er voldoende temperatuurbereik en maischlengte moeten zijn.


Zat al te denken dat me digitale thermometer niet goed was maar heb hem laatst vergeleken met een alcothermometer en leek wel te kloppen.

Offline Andre4096

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 61
  • Land: de
  • biertje
Re: Roege Rogge Rocker
« Reactie #14 Gepost op: 23-02-2012 10:01 u »

Zat al te denken dat me digitale thermometer niet goed was maar heb hem laatst vergeleken met een alcothermometer en leek wel te kloppen.

Dag Aldo,

Even samenvattend.
Je hebt het volgende maischschema gebruikt en het resultaat was veels te zoet:

Stap nr.   Temperatuur   Rusttijd   Maischdikte
1   39C   15 minuten   2,0 l/kg
3   6oC   90 minuten   2,4 l/kg
4   70C   10 minuten   2,4 l/kg
5   78C   5 minuten    2,4 l/kg

Iemand suggesties om het minder zoet te laten zijn?

Groetjes vanuit Berlijn,
Andre

Offline aldo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 629
  • Land: nl
  • op reis door smaakland
    • mijn feestboek
Re: Roege Rogge Rocker
« Reactie #15 Gepost op: 23-02-2012 11:59 u »
Dag Aldo,

Even samenvattend.
Je hebt het volgende maischschema gebruikt en het resultaat was veels te zoet:


Stap nr.   Temperatuur   Rusttijd   Maischdikte
1   39C   15 minuten   2,0 l/kg
3   6oC   90 minuten   2,4 l/kg
4   70C   10 minuten   2,4 l/kg
5   78C   5 minuten    2,4 l/kg

Iemand suggesties om het minder zoet te laten zijn?

Groetjes vanuit Berlijn,
Andre


Het te zoete is na een lange tijd rijpen (2 maand?) verdwenen en gaf een heel fatsoenlijk biertje.
Wel zou ik het hopschema iets aanpassen.... minder bitter, meer aromahop.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Roege Rogge Rocker
« Reactie #16 Gepost op: 23-02-2012 15:52 u »
Was hij wel goed uitvergist, maw, waren de niet zoete versies nu gushers oid?

Offline aldo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 629
  • Land: nl
  • op reis door smaakland
    • mijn feestboek
Re: Roege Rogge Rocker
« Reactie #17 Gepost op: 23-02-2012 16:31 u »
Was hij wel goed uitvergist, maw, waren de niet zoete versies nu gushers oid?


Dat was het vreemde, geen overdreven hoeveelheid koolzuur (was er wel bang voor)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Roege Rogge Rocker
« Reactie #18 Gepost op: 23-02-2012 20:39 u »
Misschien dan een overmaat van een bepaalde ester die nu weggewerkt is? :weetniet:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.786
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Roege Rogge Rocker
« Reactie #19 Gepost op: 23-02-2012 22:29 u »

Dat was het vreemde, geen overdreven hoeveelheid koolzuur (was er wel bang voor)

Soms duurt het wat langer voordat het bottelsuiker helemaal vergist is. Je hebt dan lange tijd een wat zoet indruk.


Je hebt het volgende maischschema gebruikt en het resultaat was veels te zoet:

Stap nr.   Temperatuur   Rusttijd   Maischdikte
1   39C   15 minuten   2,0 l/kg
3   6oC   90 minuten   2,4 l/kg
4   70C   10 minuten   2,4 l/kg
5   78C   5 minuten    2,4 l/kg

Iemand suggesties om het minder zoet te laten zijn?

Groetjes vanuit Berlijn,
Andre


Het blijft een hardnekkig misverstand dat de beleving van de zoetigheid veroorzaakt wordt door de onvergistbare suikers. Dat is niet het geval. Restsuikers ervaar je niet echt als zoet. Met andere woorden: de zoetkracht van deze suikers is maar heel beperkt. Wel dragen ze bij aan de volheid van het bier en zorgen ze er voor dat de beleving van de bitterheid minder is.

Zoetigheid wordt vooral veroorzaakt door esters. In dit verband is de gekozen gist en de vergistingstemperatuur van groot belang. Sommige gisten geven een grote vergistingsgraad maar ook een sterk zoetige indruk.

Tags: rogge