Recepten > Groep C

Blond(e)

<< < (2/2)

Tsjerk:
Brouwer: Tjerk Dijkstra
Naam: Fleurige Freak
Soort: Blond(e)
Start SG: 1056
Eind SG: 1014
kleur: 10 EBC
Bitterheid: 26 IBU
Schaal: 28 L

Mout
5 kg pilsmout 3 EBC
1,2 kg tarwemout
0,3 kg amber 50 ebc
1 kg moutextract 3 ebc
225 gr bloemenhoning (na stoppen koken)

Water
20 L Maischwater
12 L Spoelwater
(na koelen aangevuld tot 28 liter)

Maischschema
15 min 53 C
30 min 63 C
30 min 73 C
  5 min 78 C
spoelen

Hop
Hallentau Perle 6% 50 g  80 min
Hallentau Hersbrucker   2,5%30 g  10 min
10 gram koriander (ongemalen) 10 min

Gist
Wyeast 1214 Belgian Ale (beluchte giststarter 1 liter)

Hoofdvergisting 6 dagen 19-21 C (tot 1019)
Lagering 5 dagen 18-20 C ( tot 1014)
Rijping bij 2-6 C


C1 ONK 2006 met 86 punten. Opmerking: Schitterende Blonde, iets te weinig koolzuur als je iets op moet merken


Voor het voeren van een discussie over dit recept zie hier.

Adrie:

Naam bier: Blond
Biertype: Blond


==== Eigenschappen van het recept en het brouwsel =================================================

Gepland volume: 10 liter
Geplande begindichtheid: 1057 g/l
Gemeten begindichtheid: 1061 g/l
Gemeten einddichtheid: 1008 g/l
Schijnbare vergistingsgraad: 86,7%
Brouwzaalrendement: 1033,9%
Geplande kleur (Morey): 10 EBC
Geplande bitterheid (Tinseth): 28 IBU


==== Maischen =====================================================================================

Mout, graan en suikers
Mout/graan/suiker                        EBC      kg       %
Pilsmout 3                                 3    2,121    85,0
Munich mout 15                            16    0,250    10,0
Gele basterdsuiker                        10    0,125     5,0

Maischwater en maischschema
Graantemperatuur: 21

                      Temperaturen       Tijden                           Infusie of decoctie      Beslag-
Stap naam             begin   eind    opwarm  rust   stap type           temperatuur  volume (l)    dikte
Eiwitrust               50     50        0     10    Infusie                  53       10,83         4,34
Beta-amylase            61     61       30     40    Directe verwarming        0       
Alfa-amylase            71     71       27     20    Directe verwarming        0       


==== Filteren en spoelen ==========================================================================

Spoelwater:             3 liter
Temperatuur spoelwater: 75C


==== Koken, hop en kruiden ========================================================================

Totale kooktijd: 75 minuten

Hop
Hopsoort                    %a    hoeveelheid (g)   kooktijd (min)   type         IBU
Saaz                       5,5             7,5           60         Pellets       11,4
Styrian Goldings           4,5             9,2           60         Pellets       11,4
Saaz                       5,5             5,0           10         Pellets        2,8
Styrian Goldings           4,5             5,0           10         Pellets        2,3


Kruiden
Kruid                    hoeveelheid (g)   kooktijd (min)
Koriander                      2,0               5

SG na koelen:          1061
Volume na koelen:      10 liter


==== Vergisting ===================================================================================

Gist en giststarter
Gebruikte gist:          Chouffe
Gistvorm:                Opgekweekt
Gisttype:                Bovengist
Giststarter gemaakt?:    Ja
Gistkoek van een brouwsel van 25 liter is gebruikt. 24 uur van tevoren geactiveerd in een nieuwe starter van 4 liter en belucht. Toegevoegd 5 gram Fermaid-K en 0,25 gram Cervomyces per liter starter.

Vergisting
Primaire vergisting 9 dagen bij 20C, SG bij hevelen 1015.
Secundaire vergisting 26 dagen bij 15C, SG bij bottelen 1008.


==== Bottelen =====================================================================================

Botteldatum: 24-03-2007
Bottelen met 7,0 g/l Suiker
Temperatuur bij hergisting op fles: 15,0C
Alcoholpercentage: 7,2vol.%

Proost!


Score: 86 punten met als commentaar: Mooi bier, perfect gehopt. Klasse.

Veel van de ONK-gangers hebben hem geproefd, want hij was van het vat verkrijgbaar bij ons.


Voor de gevoerde discussie over dit recept klik hier.

Edwin:
H, dat is een verrassing!

Hierbij het bier waarmee ik eerste ben geworden in de klasse C. Het is de Blonde Tinus, waarover al eerder op dit forum is gediscussieerd.

Hierbij het recept:


Naam bier: Blonde Tinus
Biertype: Blond


==== Eigenschappen van het recept en het brouwsel =========================================================

Gepland volume: 26 liter
Geplande begindichtheid: 1062 g/l
Gemeten begindichtheid: 1063 g/l
Gemeten einddichtheid: 1013 g/l
Schijnbare vergistingsgraad: 79,4%
Brouwzaalrendement: 61,8%
Geplande kleur (Morey): 14 EBC
Geplande bitterheid (Tinseth): 17 IBU


==== Maischen =========================================================

Mout, graan en suikers
Mout/graan/suiker                    EBC      kg       %
Pilsmout 3                                 3    6,045    79,0
Munich mout 15                        16    0,995    13,0
CaraHell                                   22    0,612     8,0

Maischwater en maischschema
Graantemperatuur: 15,5

                      Temperaturen       Tijden                           Infusie of decoctie      Beslag-
Stap naam             begin   eind    opwarm  rust   stap type           temperatuur  volume (l)    dikte
beta-amylase           62     62        0         40    Infusie                         66       36,50         4,77
alfa-amylase            70     70        8         15    Directe verwarming         0       
afmaischen              75     75        5          5    Directe verwarming          0       


==== Filteren en spoelen ==========================================================
Spoelwater:                   0,00 liter
Temperatuur spoelwater: 0,00C
Filtertijd:                      0:55


==== Koken, hop en kruiden ==========================================================================

Totale kooktijd: 75 minuten

Hop
Hopsoort                    %a    hoeveelheid (g)   kooktijd (min)   type         IBU
Saaz                         2,2            17,0           75              Hopbellen      3,1
Hallentau Perle            8,3            17,0           75              Pellets       13,0
Saaz                         2,2            10,0           10              Hopbellen      0,6


SG na koelen:          1063
Volume na koelen:      23 liter


==== Vergisting ===============================================================

Gist en giststarter
Gebruikte gist:               Wyeast Belgian Abbey 1214
Gistvorm:                      Vloeibaar
Gisttype:                       Bovengist
Giststarter gemaakt?:      Ja
Volume giststarter:         1,0 liter
Dichtheid giststarter:      1040 g/l
Starter belucht:             30 uur
Temperatuur giststarter: 19,0C
Gistvoeding:                  Yeast-Fit
Hoeveelheid gistvoeding: 5,0 gram
Zinkgist:                     
Hoeveelheid zinkgist:    0 gram

Vergisting
Primaire vergisting 9 dagen bij 18C, SG bij hevelen 1015.
Secundaire vergisting 12 dagen bij 8C, SG bij bottelen 1013.


==== Bottelen ==========================================================================

Botteldatum: 22-2-2007
Bottelen met 7,2 g/l suiker
Temperatuur bij hergisting op fles: 15,0C
Alcoholpercentage: 6,8vol.%

Edwin


Voor de gevoerde discussie over dit recept klik hier.

JOT:
Hallo allen,

Hierbij het recept voor de:

Blond Bitter

Begin SG: 1048
Eind SG: 1002

Mout:
Pale Ale 7 EBC: 100%

Maischen:
60 minuten bij 67 oC

Hop:
60 minuten: East Kent Goldings 20 EBU
15 minuten: East Kent Goldings 20 EBU

Gistsoort:
Wyeast #1968 London ESB

Punten OBBK 2010: 87

Opmerking keurmeester:
Zeer mooi hoppig en licht moutig

Met brouw groet,

Johan.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie