Recepten > Groep C

Blond(e)

(1/2) > >>

Jacques:
Kenmerken biertype Blond(e)


Zwaarte
SG 1053 - 1068     Plato 13 - 16,5

Bitterheid
15 - 30 EBU

Kleur
10 - 25 EBC

Smaakomschrijving
Geur: fruitig, soms hoppig en/of zoetig-kruidig
smaak: droog, iets fruitig/bitterig
Mondgevoel:droog tot plakkerig
Nasmaak: bitterig, soms fruitig en/of zoetig

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site behorende bij dit forum.

MO:
Brouwer: MO
Bron van het recept:  zelfontwikkeld recept
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,1177.0.html

Naam: Pittig blondje (Code: OB029)
Biertype: Blond
Begin SG: 1058
Eind SG: 1013
Kleur: 8 EBC
Bitterheid: 53 IBU

Mout & suiker
2.7 kg pilsmout        3 EBC     100%

Water
8 L maischwater
6,5 L spoelwater

maischschema
90 min 68 gr C
1 min 78 gr C

Hop (allen pellets)
11 g Hallertau Perle    8.0%        60 min koken
22 g Cascade              4.3%        60 min
11 g Cascade              4.3%        10min

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 60 min

Gist
Duvel opkweek; gistkoek eerdere batch

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting  5 dagen 22 gr C
Lagering  7 dagen 20 gr C


Opmerkingen
Het bier is voor een Blond eigenlijk te bitter.

Jacques:
Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: JWVG 
 
Bron van het recept:    Zelf ontwikkeld
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,713.0.html en http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,846.0.html

Naam brouwsel:     Calvijn Bimbo
Biertype:    Blond
Begin SG:    1060
Eind SG:    1013
Kleur (berekend):    11 EBC
Berekende bitterheid:   21 EBU

Vermeld de hoeveelheden per 10 liter wort/bier

Mout & suiker
1780 gram   75%    pilsmout           3 EBC     
200 gram    8,6%    speltmout (biologisch)       3 EBC     
140 gram     6%    carapilsmout        5 EBC     
140 gram     6%    carared           30 EBC     
100 gram     4,3%    witte kristalsuiker

Water
7 L maischwater
8 L spoelwater

Maischschema
60 min   30 gr C
70 min   30 gr C
78 min   5 gr C

Hop
9,4 gram   Saaz       3 % alfa   pellets     kooktijd   30 min
11,5 gram   Styrian Goldings    4,7 % alfa   pellets     kooktijd   90 min

Kruiden of andere toevoegingen
2,4 gram    curacoa schillen           kooktijd   5 min

Kooktijd
Totale kooktijd wort:   90 min

Gist
Naam gist:   Wyeast Belgian Abbey # 1214      vloeibare gist

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting      ? dagen bij   22 gr C
lagering              ? dagen bij   ? gr C

Bijzonderheden: Zie bovenstaande threads

Hopmans:
Net geen bewezen recept.
Wel 81 punten en een gedeelde 5e plaats in de ONK2006 klasse C.
Maar de andere 5e plaats was prijswinnend.
Kortom; wel degelijk een goed bier.
Bijzonder aan dit bier is de geniale hopstorting bedacht door Edgar.
Het bier wordt daardoor hoppig doch zeer zacht.

Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: Hoppie.
Bron van het recept: Diverse bronnen.
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: Discussie recepten
Naam brouwsel: Fermentis blond
Biertype: Blonde
Begin SG: 1066
Eind SG:  1023
Kleur (berekend): 12,1 EBC
Berekende bitterheid: 18 EBU

Vermeld de hoeveelheden per 23 liter wort/bier

Mout
4863  gram       80,0%      Pilsmout                 3 EBC
0912  gram       15,8%      Munichmout          15 EBC
0304  gram       5,00%      Cara-Pils        5 EBC

Water
21 L maischwater
16 L spoelwater

Maischschema
52ºC   05 min.
63ºC   30 min.
73ºC   20 min.
78ºC   01 min.

Hop
Mix van 3/4 Styrian Goldings en 1/4 Saaz
2 deel FWH, 4 deel begin koken, 3 deel einde koken. 18EBU

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 75 min

Gist
Naam gist:   Fermentis Safbrew S-33

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting   4  dagen bij  18 gr C
lagering        7 dagen bij  18 gr C

Bijzonderheden
80% Promash/BrouwHulp
Vergistingsgraad: 70%
Extractgehalte: 16,1 graden Plato
Alc. 7,4%vol. max.

Henk oet Paiz:
Zo heette de Blonde waarmee ik afgelopen zaterdag, geheel onverwacht, de 2e prijs won in de A-klasse. Gebrouwen op 4 januari 2004, eigenlijk als een eerste poging om iets in de buurt van een Afflichem Blond te brouwen. Ik had nog een zak hop liggen die ik van mijn buurman had gekregen, bij hem uit de tuin. Die had ik in de zomer in mijn schuur gedroogd en in de vriezer bewaard. Deze hop heb ik gebruikt voor dit bier.

Het recept heb ik al eens gepost in deze thread maar voor de geïnteresseerden post ik het hier nogmaals.

[size=1/2]Recipe : Blond Nieuwjaarsbier 2004

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (LTR):        22.00    Wort Size (LTR):   22.00
Total Grain (kg):         4.70
Anticipated OG:          1.056    Plato:             13.86
Anticipated EBC:          10.1
Anticipated IBU:          20.3
Brewhouse Efficiency:       85 %
Wort Boil Time:             60    Minutes


Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 72.3     3.40 kg.  Pilsener 3 - Dingemans        België         1.037      3
 17.0     0.80 kg.  Munichmout 15 - Dingemans     België         1.037     19
 10.6     0.50 kg.  Tarwemout - Dingemans         België         1.038      4


Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 25.00 g.     Peizer Hop (Rozendal)             Whole    4.00   7.9  First WH
 35.00 g.     Peizer Hop (Rozendal)             Whole    4.00  12.3  60 min.
 20.00 g.     Peizer Hop (Rozendal)             Whole    4.00   0.0  10 min.


Extras

  Amount      Name                           Type      Time
--------------------------------------------------------------------------
  8.00 gm     Korianderzaad                  Spice     10 Min.(boil)


Yeast
-----

YCKC A73 Affligem - Belgium

Mash Schedule
-------------

Ltr Water Per kg Grain: 3.50    Total Ltr: 16.45

Acid Rest Temp :               0  Time:   0
Protein Rest Temp :           55  Time:   0
Intermediate Rest Temp :      60  Time:  30
Saccharification Rest Temp :  70  Time:  40
Mash-out Rest Temp :          78  Time:   1[/size]

Dit bier heeft 5 dagen gedaan over de hoofdgisting, daarna gelagerd bij SG 1014. Na 2 weken gebotteld bij SG 1012. Tijdens het brouwen de maisch aangezuurd met melkzuur 80%, evenals het spoelwater. Hier ging nog even wat mis ;D Tijdens het filteren viel de bostel droog, vandaar dat ik snel moest spoelen. Daardoor ging het aanzuren iets te fanatiek, waardoor ik op pH 3,7 uitkwam. Met dit water heb ik de eerste twee spoelbeurten ineens gedaan. Het is met dit bier dus toch nog goed gekomen, gezien het oordeel van de heren keurmeesters. ;)

Het bier heeft 81 punten gekregen. 14 van de 15 voor de visuele aspecten, 19 voor smaak en 19 voor geur, 8 voor de basissmaak, 5 voor de body, 5 voor het mondgevoel en 11 van de 15 voor de nasmaak.

De keurmeester vond het een "Heel mooi bier. Geen fouten. Aantrekkelijk om te drinken. Mag iets meer koolzuur hebben. Misschien iets kouder lageren."

Zoals gezegd was deze prijs voor mij een grote verrassing. Ik deed voor het eerst mee en brouw pas anderhalf jaar. Ik heb veel kennis en informatie van deze site en dit forum gehaald. Hiervoor ben ik Jacques als initiatiefnemer in het bijzonder, maar ook de andere forumleden zeer erkentelijk. :groots:

Groeten,

Henk :proost2:

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie