Recepten > Groep C

Tripel (B en NL)

(1/3) > >>

Jacques:
Kenmerken biertype Tripel (B en NL)


Zwaarte
SG 1065- 1080     Plato 16 - 20

Bitterheid
15 - 40 EBU

Kleur
10 - 25 EBC

Smaakomschrijving
Geur: zoet, kruidig, moutig, soms hoppig
smaak: volmoutig, romig, bitter, zoetig
Mondgevoel: plakkerig tot plakkend, soms droog, alcoholwarmend
Nasmaak: bitterig tot bitter, droog tot zoetig

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site behorende bij dit forum.

MO:
Brouwer: MO
Bron van het recept:  zelfontwikkeld
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,1228.0.html

Naam: Desiree Grand Cru (Code: OB032)
Biertype: tripel (tarwetripel)
Begin SG: 1074
Eind SG: 1014
Kleur: 10 EBC
Bitterheid: 16 IBU

Mout & suiker
1.5 kg pilsmout        3 EBC     46%
1.5 kg tarwemout     3 EBC    46%
0.24 kg bruine kandij             7%

Water
7 L maiswater
6,5 L spoelwater

maischschema
90 min 67 gr C
1 min 78 gr C

Hop (pellets)
21,7 g Saaz    3.0%        60 min koken
4,3 g Saaz    3.0%        2 min

Kruiden
2,6 g koriander                        15 min
1,7 g zoete sinaasappelschil    15 min
1,7 g bittere sinaasappelschil   15 min

Gist
Wyeast 3944

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting  5 dagen 20 gr C
Lagering 12 dagen 20 gr C

Jacques:
Klik hier voor de oorspronkelijke draad.


Via de post kreeg ik het volgende recept van Rob van den Berge.


Tripel (Rob van den Berge)


Aantal liter  :                   10.00    Wort Size (L):     10.00
Totale hoeveelheid (kg):     3.12
Begin SG:                         1.080    Plato:             19.33
Berekende EBC kleur:          11.8
Berekende bitterheid IBU:     21.3
Rendement (Amerikaanse methode): 81 %
Kooktijd:                           75    Minutes


Mout/suiker

   %     gewicht    Naam                              land          EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 68.0     2.12 kg.  Pilsener 3 - Dingemans        België              3
 16.0     0.50 kg.  Munichmout 15 - Dingemans België            20
  8.0     0.25 kg.  Tarwemout (licht) - Weyermann Duitsland    4
  4.0     0.12 kg.  Havervlokken                                          4
  4.0     0.12 kg.  Kristalsuiker                                            0



Hop

 Gewicht      Naam                           Vorm    Alfa  IBU    Kooktijd
-----------------------------------------------------------------------------
 14.67 g.     Perle                             bloem    7.60  21.3  75 min.
  7.33 g.     Hallertau Hersbrucker         bloem    4.75   0.0  10 min.


Extras

  Gewicht     Naam                             Kooktijd
--------------------------------------------------------------------------
  4.00 gm     Korianderzaad                 10 Min.
 10.00 gm     Zoete sinaasappelschillen   10 Min.


Gist
-----

DCL Yeast T-58 SafBrew Specialty Ale


Maischschema
-------------


Totaal mout/suiker kg:     3.00
Beslagwater L:    12.02



Temperatuur         41 C   47 C   52 C   61 C   72 C
Tijd (in minuten)    10     10     10      60     20



Opmerkingen
-----

Er is gebruik gemaakt van verse sinaasappelschillen (niet het wit) van 1 sinaasappel per 10 liter wort.


Prijs
------

3e prijs ONK 2004 klasse C waarbij het bier 84 punten heeft gehaald. In klasse C waren 61 bieren ingezonden.

Jacques:
Klik hier voor de oorspronkelijke draad.


Gisterenavond ontving ik het recept van het bier (tripel) waarmee
Bram Hoogesteger
Algemeen Kampioen ONK 2005 werd.



Winnaar ONK 2005      (brouw-cursus-bier 2004/2005)                 

Brouwdatum:   16/10/2004         Sg.  1080
Einde gisten:   19/10/2004 (22 ēC)      Sg.   1020
Klaren:         12(ēC)
Bottelen:      25/10/2004         Sg.   1018

15  ltr
Pilsmout   3 EBC      5000 gr.       96.9%
Ambermout  50 EBC      160 gr.       3,1%

Challenger    6,6%        24 gr.      60 min.
Koriander                  8 gr.      10 min.


Gist          Safale S-04

Maischwater  19 l.   Spoelwater  7 l.   

Maischen:
65 ēC      70 min.         
78 ēC        2 min.

Koken:   60 + 10 min.

bottelsuiker 8 gr/ltr


Opmerkingen:
Berekend alcohol  8,2 vol %.
Berkende EBU 18,4
Verhouding kg storting : liter belagwater = 3,7

JWVG:
Dit bier haalde eergisteren (10-12-2003) 82 punten op de keuring van het Edese brouwgilde (twee keurmeesters). Het was goed voor een derde plek - maar het aantal inzendingen lag rond de 32.

Het idee was om een Hoegaarden Grand Cru imitatie te brouwen. Gebaseerd op opmerkingen van Pierre Celis himself heb ik in wezen het recept voor een witbier vermenigvuldigt met 1.5. De volledige thread van dit bier staat onder 'Witzenbock".

Gebrouwen op zondag 16 maart 2003.
Voor 22 l, 1.075, 10 EBC, 30 IBU, 90' koken, 83 % efficientie.

Storting:

50.2 %, 3.16 kg.  Pilsener mout
15.9 %, 1.00 kg. Tarwevlokken
28.9 %, 1.82 kg. Tarwemout
5.0 %, 0.32 kg.  Havervlokken

Hop:

26.7 g. E.K. Goldings Pellets, 4.9 %, 90 min. meekoken
20.0 g. Czech Saaz Pellets, 3.0 %, 90 min.
20.0 g. Czech Saaz Pellets, 3.0 %, 15 min.

Extras:

4.5 g Curacao schil, 10 Min.
4.5 g Koreander zaad, 10 Min., vers gecrusht in de vijzel


Gist:

Wyeast 3944 Belgian White Beer (starter)

Maischschema: 3 l water per kg graan. Inmaischen op 50 C voor 15', 35' op 60C, 35' op 70C. Gespoeld op 78C.

25/3 (na 9 dagen) 1.020, gaat nog vrij goed door (1 bubbel per 12 seconden). Naar secondary.

31/3. 1.017, gaat prima. Begint langzaam op te klaren.

3/4. 1.016, kouder gezet op 16C. Nog wat branderig in de kee
l, maar veelbelovend.

22/4. Gebotteld met 8 g tafelsuiker per liter.

13/5. Bijna gecarboneerd. Erg lekker! Eindelijk een goede tripel! Nog wat scherpe hoprandjes, maar dat gaat wel weg.

27/5. oh oh wat een mooi schuim, heel veel en prachtig 'donzig'. Smaak nog iets zoetig, veel bijproducten e
n iets te hoppig. Moet nog rijpen.

10/12. Ingediend bij keuring. Het commentaar:

Presentatie: correct (4)
Koolzuur: veel, Kleur: volgens klasse, Helderheid: Helder (5)
Schuimkraag: glasplakkend, Schuimstabiliteit: blijvend (5)

Geur: zwak fruitig (esters), matig hoppig/bitter, zwak koreander/komijn, matig moutig. (17)
Smaak: zwak fruitig (esters), matig hoppig/bitter, zwak koreander/komijn, matig moutig (20).

Basissmaak: volgens soort (10)

Body: volgens soort (5)

Mondgevoel: zwak plakkerig/mondklevend (4)

Nasmaak: matig alcohol(verwarmend), matig bitter/hoppig, zwak fruitig, zwak zoetig/moutig (12)

Opmerkingen: "Mooie tripel!"

Bij het napraten merkte de keurmeester nog op dat hij het veel op een Hoegaarden Grand Cru vond lijken. Alhoewel het wat mij betreft dus niet een heel typerende tripel is, is hij wel prima gelukt.

:degroeten: JW.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie