Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?  (gelezen 20995 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline rob

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Land: nl
  • robbie
Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Gepost op: 10-11-2010 12:47 u »
Er is al heel veel geschreven over steriliseren, op deze site en op internet algemeen, maar ik kom nergens iets tegen over de temperatuur bij sulfiet.  :weetniet:

Ik steriliseer mijn brouwmateriaal al jaren met sulfiet (kaliummetabisulfiet, E224 van Brouwland) en een beetje citroenzuur in lauw water.
Mijn vraag is of de temperatuur van het water koud, lauw of warm moet zijn? of maakt het niks uit? (behalve dat het voor je handen minder koud/heet is, en mogelijk eerder/later/niet op je luchtwegen slaat)
Ik wil graag weten wat het effect van de temperatuur is op de werking van het spul.

En waarom? Hoe werkt het dan?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.160
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #1 Gepost op: 10-11-2010 13:02 u »
Ik gebruik normaal 2 gram sulfiet en 4 gram citroenzuur per liter water. Het water breng ik op 85 C.

Het voordeel van heet water is dat je tevens in enige mate thermisch steriliseert. Verder werken de meeste chemische processen een stuk sneller op hoge temperaturen. Als vuistregel bij iedere 10 C temperatuursverhoging tweemaal zo snel.

Ik gebruik geen kokend water omdat kunststof dan gaat vervormen of erg slap wordt, dat is niet handig.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #2 Gepost op: 10-11-2010 13:17 u »
De werking van sulfiet berust toch op het vrijkomen van zwaveldioxide. Komt dat gas niet veel te snel vrij in heet water waardoor de contacttijd te kort is?

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.160
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #3 Gepost op: 10-11-2010 14:16 u »
Ik gebruik dit voornamelijk voor mijn kunststof gistvat. Na het toevoegen van de 5 liter heet water doe ik direct de deksel op het gistvat. Het gas blijft dan zoveel mogelijk in het vat. Dit vat rol ik verder een aantal keer gedurende een minuut of 20.

Als daarna het vat open gaat is het verstandig om te zorgen dat de afzuigkap aanstaat en het raam open. De damp slaat nogal op de adem.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.728
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #4 Gepost op: 10-11-2010 17:04 u »
Even voor alle duidelijkheid: met sulfiet steriliseer je niet, hooguit desinfecteer je.

Sulfiet is maar een zeer matige desinfectans. Daarnaast maakt het niet schoon zoals Chemipro Oxi en Chemipro Caustic bijvoorbeeld wel doen.

Maar als je het dan toch gebruikt hoort dat op een hogere temperatuur omdat chemische reacties bij een hogere temperatuur beter verlopen dan bij een lagere.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #5 Gepost op: 10-11-2010 17:59 u »
Sulfiet is maar een zeer matige desinfectans.

Bron?


Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.492
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #6 Gepost op: 10-11-2010 18:15 u »
Nu niet weer die sulfiet discussie hoor!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.728
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #7 Gepost op: 10-11-2010 18:35 u »
Bron?

We moeten inderdaad die discussie niet overdoen. Maar toch even ter onderbouwing http://en.wikipedia.org/wiki/Disinfectant
Op bedoelde pagina wordt sulfiet zelfs niet eens genoemd!

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #8 Gepost op: 10-11-2010 19:04 u »
We moeten inderdaad die discussie niet overdoen.

Okidooks,

Hier staat trouwens ook niets over het gebruik als sterilisator.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Sulfiet


 

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.932
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #9 Gepost op: 10-11-2010 19:47 u »
Zoals gezegd is sulfiet niet echt een goede desinfectans. In combinatie met heet water zal het beter werken en de warmte zal helpen met verwijderen van aanslag e.d. Beter is het om Chemipro Oxi of Caustic te kopen, dan hoef je ook het water niet gloeiend heet te maken om een goed te reinigen en desinfecteren.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #10 Gepost op: 10-11-2010 20:41 u »
Inderdaad, sulfiet is geen ideaal brouwmateriaalpoetshulpmiddel. Het enige nut dat ik er zelf voor zie is het toevoegen van een minuscule hoeveelheid aan de maisch, om, naar verluidt zeer effectief, oxidatie tegen te gaan.

Oh en als je wilt bottelen zonder depot in champagneflessen, en eventueel zelfs nazoeten, kan je met sulfiet, na het degorgeren natuurlijk, de gistgroei stopzetten. Echt kopvriendelijk is dat niet, maar zo doen praktisch alle wijnmakers het ook. Zker bij dessertwijnen en bijvoorbeeld demi-sec champagne.

Je moet dan wel precies weten wat je doet ten aanzien van de concentratie.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.160
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #11 Gepost op: 10-11-2010 21:00 u »
We moeten inderdaad die discussie niet overdoen. Maar toch even ter onderbouwing http://en.wikipedia.org/wiki/Disinfectant
Op bedoelde pagina wordt sulfiet zelfs niet eens genoemd!

Nu we die discussie toch aan het overdoen zijn
http://www.stvda.nl/documents/23307.pdf

De desinfectant is niet sulfiet of citroenzuur maar zoals Adrie al aangaf zwaveldioxide.
Hier kan je wel wat op vinden, in de bovenstaande pdf staat onder andere de volgende tekst:
de toepassing van zwaveldioxide als scheidingscomponent en als desinfectiemiddel
in de graanzetmeel- en glucosesector

Uit de pdf begrijp ik dat een sector bezwaar gemaakt heeft tegen het verlagen van een uitstootnorm omdat ze zwaveldioxide gebruiken als desinfectiemiddel in de graanzetmeel- en glucosehandel. Wij werken als hobbybrouwers ook met graanzetmeel en suikers.

Misschien is ontsmetten met sulfiet en citroenzuur en heet water zo slecht nog niet.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #12 Gepost op: 10-11-2010 21:05 u »
Het is een flink giftig gas. Dat alleen al lijkt me een reden om het niet te gebruiken. Bij scheikunde werd met zwaveldioxide altijd in de zuurkast gewerkt. Dat 'op je longen slaan' klink nog vrij onschuldig maar in zo'n 60 liter vat kan een aardige bel van dat spul ontstaan. Ieder z'n ding, maar niet voor mij.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.728
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #13 Gepost op: 10-11-2010 21:31 u »
Misschien is ontsmetten met sulfiet en citroenzuur en heet water zo slecht nog niet.

Er zijn tal van middelen die veel effectiever zijn.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.932
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #14 Gepost op: 10-11-2010 21:40 u »
Jacques, mooi gesproken!

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.160
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #15 Gepost op: 10-11-2010 21:55 u »
Beter is het om Chemipro Oxi of Caustic te kopen, dan hoef je ook het water niet gloeiend heet te maken om een goed te reinigen en desinfecteren.

Zijn die twee middelen niet gewoon reinigingsmiddelen?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.728
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #16 Gepost op: 10-11-2010 22:07 u »

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #17 Gepost op: 10-11-2010 22:27 u »
Er zijn tal van middelen die veel effectiever zijn.

Jacques, mooi gesproken!

Je kan overdrijven.



Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.858
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #18 Gepost op: 10-11-2010 23:07 u »
Sinds het inhaleren van gas van sulfiet + citroenzuur, heb ik last van mijn longen gekregen. Doe er mee wat je wilt. maar je bent gewaarschuwd! Ik zeg niet dat dit de reden is, maar wel een van de redenen....

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.545
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #19 Gepost op: 10-11-2010 23:32 u »
Nu niet weer die sulfiet discussie hoor!

We moeten inderdaad die discussie niet overdoen.

En toch doorgaan he.... :weetniet: :nut:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.728
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #20 Gepost op: 10-11-2010 23:35 u »
En toch doorgaan he.... :weetniet: :nut:

Vandaar mijn korte reactie. Er zijn genoeg woorden vuil gemaakt.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #21 Gepost op: 11-11-2010 00:51 u »
Er zijn genoeg woorden vuil gemaakt.

En de oplettende lezer weet hoe je die weer proper krijgt :p

Offline rob

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Land: nl
  • robbie
Re: Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #22 Gepost op: 14-11-2010 10:46 u »
Mannen, mannen, mannen toch,
Wat kunnen jullie l*llen!
Een simpele vraag (warm, lauw of koud)
Meer dan 20 reacties  :nut:.
Drie reacties die echt op mijn vraag in gaan
De andere wat algemeen, over of het onderwerp opnieuw besproken moet worden, nee maar jullie doen het toch.

Uiteindelijk weet ik voldoende en kan er mee aan de slag.
Dank  :groots: en voldoende gel*ld.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.160
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #23 Gepost op: 14-11-2010 13:05 u »
Fijn dat je nog reageert Rob, ik was al bang dat je afgehaakt was na al die discussie.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #24 Gepost op: 14-11-2010 13:07 u »
Wat kunnen jullie l*llen!
Gezellig toch?
Wat moet je anders doen?
 :D

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.545
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #25 Gepost op: 14-11-2010 13:31 u »
Wat moet je anders doen?
 :D

Brouwen ? :brouwen:  ;D ;D

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.728
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #26 Gepost op: 14-11-2010 13:43 u »
De andere wat algemeen, over of het onderwerp opnieuw besproken moet worden, nee maar jullie doen het toch.

Als we echt over het nut van sulfiet als desinfectans zouden hebben gehad was had dit topic 200 reacties gekend...

Offline rumour

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: cn
  • Brouwerij Morele
Re: Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #27 Gepost op: 14-11-2010 13:57 u »
De desinfectant is niet sulfiet of citroenzuur maar zoals Adrie al aangaf zwaveldioxide.
Hier kan je wel wat op vinden, in de bovenstaande pdf staat onder andere de volgende tekst:
de toepassing van zwaveldioxide als scheidingscomponent en als desinfectiemiddel
in de graanzetmeel- en glucosesector

Ik haal mijn sulfiet voor het brouwen in China ook uit de voedselsector. Het wordt alleen maar verkocht in zakken van 25 kg, maar ik heb iemand gevonden die het per kg aan me wil verkopen en doorsturen. Ze gebruiken het hier voor het tentoonstellen van etenswaren (als levensechte menukaart) wat een paar dagen goed moet blijven. De concentratie sulfiet is lager dan wat ik bij de Brouwland kan kopen, maar een paar schepjes meer helpt. En als het niet voldoende tranen trekt dan gewoon nog een schep voor de zekerheid...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.728
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #28 Gepost op: 14-11-2010 14:04 u »
Zucht, het gebruik van sulfiet lijkt wel onuitroeibaar te zijn...
Er zijn gewoon veel betere middelen!

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.545
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #29 Gepost op: 14-11-2010 14:06 u »
Zucht, het gebruik van sulfiet lijkt wel onuitroeibaar te zijn...
Er zijn gewoon veel betere middelen!

Jippie..we gaan gewoon door.  :dansen: :elifant: ;D ;D

Ik gebruik het al jaren en heb er goede ervaringen mee, nog geen ongewenste infecties gehad. Waarom zou ik dan wat anders gebruiken. Mijn methode werk voor mij goed  :brouwen:  Relatief zuinig in gebruik en ik heb nog voldoende op voorraad en naspoelen hoeft niet... :) En het werkt ook nog als anti-oxidant..... :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.728
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #30 Gepost op: 14-11-2010 14:11 u »
Zucht.

Offline rumour

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: cn
  • Brouwerij Morele
Re: Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #31 Gepost op: 14-11-2010 14:13 u »
Zucht, het gebruik van sulfiet lijkt wel onuitroerbaar te zijn...
Er zijn gewoon veel betere middelen!

Zucht.

Dit is niet een teken om off-topic te gaan, toch?  ???  Zolang de Brouwmarkt het verkoopt zullen de vragen en het gebruik van sulfiet je blijven achtervolgen.

(Ik gebruik ook gewoon Chemipro Oxi voor de schoonmaak van mijn vaten, slangen en ander materiaal wat meer prioriteit of infectiegevaar heeft. Ik koop het bij een aquariumwinkel want, naar het schijnt, is het ook erg goed voor de vissen (in China)  :weetniet:).

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.545
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #32 Gepost op: 14-11-2010 14:18 u »
Zucht.

 >:D >:D Je vraagt er ook om.... >:D >:D >:D ^-^

Offline jelle

  • De Koperen Tsjettel
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.312
  • Land: nl
  • worst maken ook leuk
    • de koperen tsjettel
Re: Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #33 Gepost op: 14-11-2010 14:44 u »
. Ze gebruiken het hier voor het tentoonstellen van etenswaren (als levensechte menukaart) wat een paar dagen goed moet blijven.
Dat is in Nederland alweer een 20 tal jaren verboden ;)

groet jelle

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #34 Gepost op: 14-11-2010 14:59 u »

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.728
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #35 Gepost op: 14-11-2010 15:28 u »
Ha ha ha.  Dippie?

Dat krijg je wel. Hoezeer hier al jarenlang wordt gewezen dat sulfiet een matig desinfecteermiddel is en dat het geen reinigende werking heeft op het materiaal dat je desinfecteert blijven toch nog diverse hobbybrouwers dit spul gebruiken.
Aan sommigen is opvoeden niet besteed.