Pale Ale/Strong Bitter (GB)

Gestart door Jacques, 02-10-2004 21:20 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Jacques

Kenmerken biertype Pale Ale/ Strong Bitter (GB)

Zwaarte
SG 1045 - 1056     Plato 11,25 - 14

Bitterheid
30 - 45 EBU

Kleur
15 - 30 EBC

Smaakomschrijving
Geur: bitter, iets moutig-fruitig (hopkarakter door dry hopping met Engelse bitterhop)
Smaak: moutiger dan (Best) Bitter
Mondgevoel: plakkerig, harsig
Nasmaak: bitter, moutig en droog, een complex samenspel tussen hop en mout smaken

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site behorende bij dit forum.

Jacques

Brouwer: MO
Bron van het recept:
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,709.0.html

Naam: Stormbier (Code: OB019)
Biertype: strong bitter pale ale
Begin SG: 1058
Eind SG: 1010
Kleur: 23 EBC
Bitterheid: 55 IBU

Mout & suiker
3.0 kg pilsmout                   3 EBC     85%
0.3 kg CaraMunich120        120 EBC  8%
0.2 kg honing                      2 EBC       7%

Water
7 L maiswater
10 L spoelwater

maischschema
45 min 60 grC
30 min 70 grC
5 min 78 grC

Hop (pellets)
13 g Challenger        7%        90 min koken
17 g Goldings            5%          90 min
10 g Goldings            7%        10min

Gist
Bovengistend biergist (Korrelgist Van Roon)

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting 4 dagen 20 gr C
Lagering 7 dagen 20 gr C

DD

Bij deze het recept van de Pale Ale van de brouwers Chris Aarsen en Marcel Oorthuis van Privatbrauerei DIRK DENNEMANN, die de 2e plaats behaalden in de Klasse A.

Jury commentaar: Mooie Pale Ale. Fijne balans tussen hop en mout. Proficiat!

Recept voor 40 liter.

MOUTSOORTEN:

Plismout        2100 gram
Melanoidinmout:  980 gram
Ambermout:      1200 gram
Münchenermout:   5000 gram
Tarwemout:     1100 gram
Gerstevlokken:   300 gram

HOPSOORTEN:

Cascade 6,6% Alfa     80 gram  (Maischhopping, FWH en bitterhop)
Amarillo 9,2 % Alfa     70 gram  (Aromahop en koud hop)

MAISCHEN:

90 minuten bij 67 graden C.

KOKEN: 

90 minuten

GIST:

Giststarter van 2 liter met Wyeast 1056 American Ale

Begin:  SG 1049
Eind:    SG 1012

We vonden het zelf ook een lekker doordrinkbaar smaakvol biertje! :lekkerbier:



Zie hier voor de discussie over dit recept.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.