Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Eerste opzet dubbel, met special B en S-33  (gelezen 2894 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline piele

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 186
  • Land: nl
    • KWBG
Eerste opzet dubbel, met special B en S-33
« Gepost op: 19-11-2010 22:23 u »
Brouwers,

Toen ik net de mouten aan het verzamelen was voor mijn rookbiertje van morgen, kwam ik een zakje special B tegen die ik over had van een brouw die niet doorging. Nu is het een moutsoort die ik nog niet eerder heb gebruikt, dus daar moet verandering in komen :)

Het eerste dat door mijn hoofd schoot, was een dubbel. Hierbij een eerste opzetje:

Gewenst begin SG: 1066

Pilsmout 80%
Munchenermout 14 %
Special B 5 %
Chocomout (ontb.) 1%

Maischschema: 45 min / 62 C, 30 min / 72 C 

Hop :
Hallertau Perle of Target voor de bitterhop
Spalt of Saaz voor het aroma?

Gist: S-33 (of misschien T-58?)

Ben ik zo een beetje op de goede weg, of sla ik echt volledig de plank mis? :weetniet:

Suggesties zijn welkom.

:degroeten:
Peter

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Eerste opzet dubbel, met special B en S-33
« Reactie #1 Gepost op: 19-11-2010 22:25 u »
Ziet er niet gek uit.
De choco hoeft niet zo van mij, verder lijkt me de combi Target/Saaz wel een mooie.
En de S33 uiteraard, anders moet je ook nog je topictitel veranderen! ;)

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.428
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Eerste opzet dubbel, met special B en S-33
« Reactie #2 Gepost op: 20-11-2010 00:36 u »
't is maar een idee maar ik denk dat het bier veel zal verbeteren met de Westmalle gist.

Offline piele

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 186
  • Land: nl
    • KWBG
Re: Eerste opzet dubbel, met special B en S-33
« Reactie #3 Gepost op: 20-11-2010 15:24 u »
't is maar een idee maar ik denk dat het bier veel zal verbeteren met de Westmalle gist.

Dat vermoeden heb ik ook, alleen het probleem is dat ik die niet voorhanden heb (geen enkele vloeibare gist op dit moment) Dus vandaar. En ik wil dit morgen gaan brouwen, en vergisten in 1 van die fusten die ik van jou heb :) [offtopic]had je al kans gehad om die Uerige te proeven? Ben heel benieuwd naar je mening[/offtopic]

@RobinB:
De combi Target/Saaz staat me wel aan, dat wordt em dus, en als ik die choco (ontbitterd) er uit laat, dan nog iets anders ervoor in de plaats? Ik heb nog een beetje aroma 150, cara crystal 120 en een zak caramunich II. Of die ene procent aanvullen met munich?

:degroeten:
Peter

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Eerste opzet dubbel, met special B en S-33
« Reactie #4 Gepost op: 20-11-2010 15:27 u »
Ik zou ook een procentje of 5 Aroma 150 toevoegen, dat geeft het bier een mooie moutige, caramellerige smaak.

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: Eerste opzet dubbel, met special B en S-33
« Reactie #5 Gepost op: 20-11-2010 15:36 u »
Ik zie 5% special B, ben je niet bang voor een overheersende rozijntjessmaak. Uit ervaring weet ik dat dat op den duur niet lekker meer is, maar ja, dat is natuurlijk mijn smaak.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 947
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Eerste opzet dubbel, met special B en S-33
« Reactie #6 Gepost op: 20-11-2010 15:38 u »
En vergeet niet om een procent of 10 suiker te gebruiken anders wordt het wel een hele dikke boterham, zeker met een korrelgist.

Offline piele

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 186
  • Land: nl
    • KWBG
Re: Eerste opzet dubbel, met special B en S-33
« Reactie #7 Gepost op: 20-11-2010 15:43 u »
Ik heb deze mout nog niet eerder gebruikt, heb geen idee eigenlijk.  :weetniet:

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: Eerste opzet dubbel, met special B en S-33
« Reactie #8 Gepost op: 20-11-2010 15:48 u »
Ik heb deze mout nog niet eerder gebruikt, heb geen idee eigenlijk.  :weetniet:
Gewoon proberen! Misschien vind jij het juist wel lekker.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Eerste opzet dubbel, met special B en S-33
« Reactie #9 Gepost op: 20-11-2010 17:39 u »
Ik zou dat met de munchener vereffenen.
En vergeet niet om een procent of 10 suiker te gebruiken anders wordt het wel een hele dikke boterham, zeker met een deze korrelgist.

Dat ligt ook een beetje aan je smaak, maar ik denk dat het met dit SG (1066) heel erg mee zal vallen.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 947
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Eerste opzet dubbel, met special B en S-33
« Reactie #10 Gepost op: 21-11-2010 00:09 u »
Nou ik schat een einsg van 1018 tot 1020 zonder suiker.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Eerste opzet dubbel, met special B en S-33
« Reactie #11 Gepost op: 21-11-2010 02:41 u »
Dat is een heel aardige schatting, obv het gedroogd gistonderzoek zou ik ook 1018 zeggen. Maar 1014 is dan ook nog mogelijk. Het percentage caramout is niet heel hoog en het maischschema vrij droog.

Daarnaast hoeft een dergelijk SG niet meteen zoet over te komen. 

Offline piele

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 186
  • Land: nl
    • KWBG
Re: Eerste opzet dubbel, met special B en S-33
« Reactie #12 Gepost op: 21-11-2010 18:42 u »
Heren,

Vandaag gebrouwen, uiteindelijk de volgende samenstelling geworden:

70% Pilsmout
15% Munchenermout
05% Special B
10% Suiker (mix gemaakt van restant witte kandij 300gr + 200gr kristalsuiker)

17 gram Target 10.2% FWH -> 18 EBU
14 gram Saaz 3.2% -> 2 EBU

Gist S-33

Alles ging voorspoedig, tot dat: les 1; nooit suiker toevoegen zodra de boel net kookt => overkoker van 1.8 liter.... veel FWH lag naast de ketel, dus nog maar een handje Target erbij, 6 gram.

Ondanks dat ik nu iets minder in het vat heb zitten, heb ik wel het geplande begin SG van 1066. Gist erbij, flink schudden, waterslot staat nu al lekker te pruttelen, ouderwets ongecontroleerd naast de verwarming, daar de gistkast al volzit met een ander brouwsel.

We zullen zien...

:degroeten:

Tags: