Hoi brouwvrienden,
Toch maar een heropening van deze topic.
Ik heb de formule waar het allemaal mee begon toch aangepast naar het ontwerp van Carl Forget.
3,3 x ( EBU x liters x 100 x ) / ( az% x 1000 ) = gr hop in plaats van :
4,0 x ( EBU x liters x 100 x ) / ( az% x 1000 ) = gr hop
Hij gaat uit van 30% hoprendement i.p.v. 25%
-Ik ben hierop gekomen door commerciele bieren te drinken die een bepaalde bitterheid hebben.
-Recepten hier op het forum die een bepaalde bitterheid hebben met een bepaalde hopstorting.
Ondanks het droogje of het zoetje : Er klopte gewoon iets niet met die biertjes van mij (te bitter).
Ik heb ook nog de formule volgens Glenn Finseth geprobeerd:
( EBU x liters x 100 ) / (az% x DHR x 1000 ) = gr hop
Maar die ging bij 60min koken weer meer naar de 20% hoprendement en zelfs daar onder.
Dit kun je ook zien door de waarden te vermenigvuldigen met 100.
Het lijkt wel of hij het zoetje meerekent, waardoor het meer lijkt op een schijnbare hopbitterheid.
Is er iemand die hier zich in kan vinden?
Dit is wel belangrijk voor mij i.v.m. de lage bitterheid van mijn Lowbach. Daar mag geen grammetje teveel hop in komen.
Groetjes,
Hoppie
