Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: OBBK 2010 A2 - Weizen - Geert van Slobbe  (gelezen 5972 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.679
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
OBBK 2010 A2 - Weizen - Geert van Slobbe
« Gepost op: 07-11-2010 09:30 u »
Van Geert van Slobbe ontving ik het recept waarmee hij een tweede prijs gewonnen heeft bij het kampioenschap in Bergen op Zoom dit jaar.

Uiteraard dank ik Geert voor het delen van het recept.



Recept voor 20 l
Weizenbier

2de prijs OBBK Bergen op Zoom 2010

IngrediŽnten:
2100 gr Pilsmout 3 ebc
2600 gr Tarwemout 3 ebc
24,2 gram HallertauerMittelfruh hopbloemen  4% (in hopzak)
Gist: Wyeast smackpak 3068  Weihenstefan.

12 liter maischwater
19 liter Filteren/spoelen.

Maischschema:
45 ˚C      10 min.
53 ˚C      10 min.
63 ˚C      30 min.
72 ˚C      20 min.
78 ˚C      5   min.

60 minuten koken.

Belucht 15 min voor en 15 min na gisttoevoeging.(giststarter)

Begin SG 1058
Eind   SG 1012

Zie ook  Ē SIOS Brau-rezepte CH ď
Even Google-en.

Brouwerij het portiek
Brouwer Geert.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline janjansen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 537
  • Land: nl
Re: OBBK 2010 A2 - Weizen - Geert van Slobbe
« Reactie #1 Gepost op: 07-11-2010 10:38 u »
Dank Jacques.
Ik ben binnenkort een Weizen met 3068 van plan dus dat sluit mooi aan.
Die hopgift, is die de hele tijd meegekookt dat jij weet, of is daar een deel aromagift van?
(ik heb gegoogeld op SIOS Brau-rezepte CH maar verdwaalde daar).

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.679
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: OBBK 2010 A2 - Weizen - Geert van Slobbe
« Reactie #2 Gepost op: 07-11-2010 10:46 u »
Het bier is gebrouwen door Geert van Slobbe. Hij is het die de prijs gewonnen heeft.
Ik kan je dus geen detailinformatie geven.

Offline brouwerij Het Portiek

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Land: 00
Re: OBBK 2010 A2 - Weizen - Geert van Slobbe
« Reactie #3 Gepost op: 07-11-2010 14:27 u »
Hallo jacques

ik heb de hop 60 minuten meegekookt.
groeten
ik heb even gekeken op de site www.SIOS .ch  en daar vond ik inderdaad niet meer de volledige beschrijving van dit recept. ik heb het wel nog op papier .
Geert van Slobbe

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.131
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: OBBK 2010 A2 - Weizen - Geert van Slobbe
« Reactie #4 Gepost op: 07-11-2010 14:30 u »
Geert,

Kan je iets zeggen over de vergistingstemperatuur?

Offline brouwerij Het Portiek

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Land: 00
Re: OBBK 2010 A2 - Weizen - Geert van Slobbe
« Reactie #5 Gepost op: 07-11-2010 14:48 u »
Ik heb het gistingsvat weggezet op 22 graden gedurende 1 week,
daarna overgeheveld naar gist fles 20 graden dit nog 14 dagen laten staan, eind sg 1012. Hierna gebotteld en flessen naar koelkast 5 graden.
groeten
geert.

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: OBBK 2010 A2 - Weizen - Geert van Slobbe
« Reactie #6 Gepost op: 07-11-2010 18:45 u »
Geert, allereerst gefeliciteerd met je prijs, mooi recept inderdaad. Wat mij intrigeert is je maischschema, vooral die lage temperaturen. Op dit forum wordt gepropageerd dat dat niet meer nodig zou zijn. Jouw prijs bewijst het tegendeel. Ik ga me er ook weer mee bezig houden.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: OBBK 2010 A2 - Weizen - Geert van Slobbe
« Reactie #7 Gepost op: 07-11-2010 19:32 u »
Op dit forum wordt gepropageerd dat dat niet meer nodig zou zijn.

Dat valt wel mee hoor, ik zou vooral zeggen dat de meningen hierover verschillen en dat de voorstanders van dit soort rusten weer een duit in hun zakje erbij hebben. Een kruidnagelrust wordt door velen op dit forum aanbevolen, en er zijn ook plenty mensen die een eiwitrust bij een weizen doen. Zie bv mijn decoctiereinheitsweizen recept, maar ook vele anderen. En er zijn mensen die er anders over denken.

 :degroeten: JW.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.679
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: OBBK 2010 A2 - Weizen - Geert van Slobbe
« Reactie #8 Gepost op: 07-11-2010 21:11 u »
Wat mij intrigeert is je maischschema, vooral die lage temperaturen. Op dit forum wordt gepropageerd dat dat niet meer nodig zou zijn. Jouw prijs bewijst het tegendeel. Ik ga me er ook weer mee bezig houden.

Dat er een prijs gewonnen is met een bier waarbij een eiwitrust gehouden is betekent nog niet dat je in zijn algemeenheid er beter aan doet om deze weg te laten. Misschien had Geert wel een eerste prijs gewonnen als hij de lage temperaturen weggelaten had.
Feit is dat de wetenschappers aan de Universiteit van Leuven het weglaten van eiwitrust aanbevelen. En mij bevalt het al een hele tijd erg goed.

Tags: