Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Uncle Sam APA  (gelezen 36280 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.450
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Uncle Sam APA
« Reactie #100 Gepost op: 13-07-2009 22:13 u »
Met de US05 heb ik bijna altijd diacetyl bij de hergisting. Trekt soms irritant langzaam maar meestal vrij vlot weg.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Uncle Sam APA
« Reactie #101 Gepost op: 14-07-2009 09:05 u »
Ik hoorde laatst op een podcast dat deze gist boven de 20 graden behoorlijk wat diacetyl begint uit te spugen. Het is dus zaak de gisting, maar ook de hergisting zoveel onder de 20 graden uit te voeren. En verder inderdaad: geduld. Gelukkig heb ik nog een fust.  :proost2:

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.692
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Uncle Sam APA
« Reactie #102 Gepost op: 14-07-2009 22:20 u »
Bijna altijd wordt de gevormde diacetyl weer afgebroken door de gist. Meer gistvorming zorgt voor diacetyl maar ook voor een snellere afbraak van deze smaakstof tot een minder smaakactieve stof.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Uncle Sam APA
« Reactie #103 Gepost op: 22-07-2009 11:43 u »
Gisteravond hebben Jeroen, Erik en ik bij Bert Beer Wars gekeken en bieren geproefd en ik had de Uncle Sam mee. De diacetyl was nagenoeg weggetrokken. Alleen bij de laatste slok (die was opgewarmd) proefde ik nog een hintje.

Dit is echt een heel lekker bier geworden, precies in de lijn van de uit de VS geÔmporteerde APA's die ik hier gedronken heb. Heel mooi in balans, clean vergist, mooi hoppig. Gelukkig was het niet meer de tropische vruchtendrank als bij het overhevelen. Misschien dat Bert of Jeroen nog even kunnen melden wat zij ervan vonden?

Nadat ik de leidingen heb schoongemaakt komt dit bier op de tap. Hmmmm, dat wordt smullen. Het zal moeilijk worden om me in te houden en niet permanent beschonken door het huis te lopen.

Overigens hebben we van Bert ook weer een aantal zeer goede bieren geproefd. Bedankt, Bert!  :groots:

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Uncle Sam APA
« Reactie #104 Gepost op: 15-09-2009 15:32 u »
De Uncle Sam zit nu drie maanden in het fust en zit nu (met een onderbreking van twee weken) 6 weken op de tap. Het sterke Amarillokarakter is wat minder geworden en het bier is nu eigenlijk perfect in balans. Hij heeft ook een heel mooie moutigheid en een zuivere bitterheid. Het is te merken dat na drie maanden in de koeling de eiwit/polyfenolcomplexen bezonken en weggetapt zijn, want het bier smaakt heel zacht. Wel heeft ie nog een behoorlijke bitterheid.

Voor de korrelbangen: dit bier is vergist op 19 graden (temperatuur van het gistende bier) en er zit geen sprankje korrelgistsmaak of fruitigheid in. Die US-05 is op deze temperatuur echt superstrak. Topgist!

Kortom: het is elke avond genieten van een heerlijke pint.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Uncle Sam APA
« Reactie #105 Gepost op: 22-09-2009 08:53 u »
En nu is ie helaas op.  :'(  Het is inderdaad waar wat je wel eens hoort: het laatste glas uit het fust smaakt het lekkerst. Snel maar weer een APA maken, maar dan weer met veel Cascade uit eigen tuin.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Uncle Sam APA
« Reactie #106 Gepost op: 09-11-2010 11:43 u »
En nu is ie helaas op.  :'(  Het is inderdaad waar wat je wel eens hoort: het laatste glas uit het fust smaakt het lekkerst. Snel maar weer een APA maken, maar dan weer met veel Cascade uit eigen tuin.

Afgelopen september weer eentje gemaakt met het volgende recept:


BrouwHulp Recept uitdraai

Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkWP058
Naam receptUncle Sam
Brouwdatum18-09-2010
BiertypePale Ale (American)
Volume26 liter
Gewenst begin SG1052 g/l
Berekende kleur19 EBC (Morey)
Berekende bitterheid31 IBU (BrouwHulp)


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Brouwzaalrendement75%
Totaal brouwwater36,2 liter
Beslagdikte4,92 l/kg
Maischwater30 liter
Spoelwater6,22 liter
Kooktijd75 min.


Vergistbare ingrediŽnten
IngrediŽntkleur (EBC)% in stortgewicht (kg)
Palemout 7841,02,499
TF Halcyon Pale Ale Malt641,02,499
Munich mout 151610,00,609
TF Pale Crystal698,00,488


Maischschema
OmschrijvingTemperatuur (gr. C)Stap tijd (min)Rust tijd (min)Beslagdikte (l/kg)
Beta-amylase620454,92
Alfa-amylase7210154,92
Uitmaischen78654,92


Hop en kruiden
IngrediŽnt% alfazuurTypeKooktijd (min)Gewicht (g)Bitterheidsbijdrage (IBU)
Amarillo9,5Hopbellen6029,026
Amarillo9,5Hopbellen1013,02
Cascade5,0Hopbellen1013,01
Amarillo9,5Hopbellen015,01
Cascade5,0Hopbellen037,01
Amarillo9,5Hopbellendry21,00
Cascade5,0Hopbellendry21,00


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafAle US-05
GistvormDroog
Gewicht (g)23


Hij zit nog op de tap en smaakt uitstekend. Volgende keer zou ik echter toch iets meer caramout en/of wat aromamout toevoegen voor wat meer moutigheid. Het bier is gebrouwen op de straatmarkt hier voor de deur volgens de knoeimaarraak-methode. Toch proef je dat er niet aan af.

Hier nog een plaatje:




Tags: