Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?  (gelezen 18352 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.009
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #25 Gepost op: 14-11-2010 13:31 u »
Wat moet je anders doen?
 :D

Brouwen ? :brouwen:  ;D ;D

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.243
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #26 Gepost op: 14-11-2010 13:43 u »
De andere wat algemeen, over of het onderwerp opnieuw besproken moet worden, nee maar jullie doen het toch.

Als we echt over het nut van sulfiet als desinfectans zouden hebben gehad was had dit topic 200 reacties gekend...

Offline rumour

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: cn
  • Brouwerij Morele
Re: Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #27 Gepost op: 14-11-2010 13:57 u »
De desinfectant is niet sulfiet of citroenzuur maar zoals Adrie al aangaf zwaveldioxide.
Hier kan je wel wat op vinden, in de bovenstaande pdf staat onder andere de volgende tekst:
de toepassing van zwaveldioxide als scheidingscomponent en als desinfectiemiddel
in de graanzetmeel- en glucosesector

Ik haal mijn sulfiet voor het brouwen in China ook uit de voedselsector. Het wordt alleen maar verkocht in zakken van 25 kg, maar ik heb iemand gevonden die het per kg aan me wil verkopen en doorsturen. Ze gebruiken het hier voor het tentoonstellen van etenswaren (als levensechte menukaart) wat een paar dagen goed moet blijven. De concentratie sulfiet is lager dan wat ik bij de Brouwland kan kopen, maar een paar schepjes meer helpt. En als het niet voldoende tranen trekt dan gewoon nog een schep voor de zekerheid...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.243
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #28 Gepost op: 14-11-2010 14:04 u »
Zucht, het gebruik van sulfiet lijkt wel onuitroeibaar te zijn...
Er zijn gewoon veel betere middelen!

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.009
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #29 Gepost op: 14-11-2010 14:06 u »
Zucht, het gebruik van sulfiet lijkt wel onuitroeibaar te zijn...
Er zijn gewoon veel betere middelen!

Jippie..we gaan gewoon door.  :dansen: :elifant: ;D ;D

Ik gebruik het al jaren en heb er goede ervaringen mee, nog geen ongewenste infecties gehad. Waarom zou ik dan wat anders gebruiken. Mijn methode werk voor mij goed  :brouwen:  Relatief zuinig in gebruik en ik heb nog voldoende op voorraad en naspoelen hoeft niet... :) En het werkt ook nog als anti-oxidant..... :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.243
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #30 Gepost op: 14-11-2010 14:11 u »
Zucht.

Offline rumour

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: cn
  • Brouwerij Morele
Re: Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #31 Gepost op: 14-11-2010 14:13 u »
Zucht, het gebruik van sulfiet lijkt wel onuitroerbaar te zijn...
Er zijn gewoon veel betere middelen!

Zucht.

Dit is niet een teken om off-topic te gaan, toch?  ???  Zolang de Brouwmarkt het verkoopt zullen de vragen en het gebruik van sulfiet je blijven achtervolgen.

(Ik gebruik ook gewoon Chemipro Oxi voor de schoonmaak van mijn vaten, slangen en ander materiaal wat meer prioriteit of infectiegevaar heeft. Ik koop het bij een aquariumwinkel want, naar het schijnt, is het ook erg goed voor de vissen (in China)  :weetniet:).

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.009
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #32 Gepost op: 14-11-2010 14:18 u »
Zucht.

 >:D >:D Je vraagt er ook om.... >:D >:D >:D ^-^

Offline jelle

  • De Koperen Tsjettel
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.312
  • Land: nl
  • worst maken ook leuk
    • de koperen tsjettel
Re: Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #33 Gepost op: 14-11-2010 14:44 u »
. Ze gebruiken het hier voor het tentoonstellen van etenswaren (als levensechte menukaart) wat een paar dagen goed moet blijven.
Dat is in Nederland alweer een 20 tal jaren verboden ;)

groet jelle

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #34 Gepost op: 14-11-2010 14:59 u »

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.243
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Sterilliseren met sulfiet, koud of warm?
« Reactie #35 Gepost op: 14-11-2010 15:28 u »
Ha ha ha.  Dippie?

Dat krijg je wel. Hoezeer hier al jarenlang wordt gewezen dat sulfiet een matig desinfecteermiddel is en dat het geen reinigende werking heeft op het materiaal dat je desinfecteert blijven toch nog diverse hobbybrouwers dit spul gebruiken.
Aan sommigen is opvoeden niet besteed.