Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: % alcohol  (gelezen 3729 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline zeeuwsbier

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 1
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
% alcohol
« Gepost op: 01-11-2010 12:49 u »
hallo biervrienden,
Ik ben een beginnende bierbrouwer van 37 jaar,
en heb mijn eerste proefjes gedaan maar zit nu met een vraag.
Ik wil een hoger alcohol percentage in mijn bier maar hoe doe ik dit?
Hoe weet ik wanneer ik het maximum bereikt heb?
Kan iemand mij hiermee verder helpen?
Alvast bedankt biervrienden.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.422
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: % alcohol
« Reactie #1 Gepost op: 01-11-2010 13:02 u »
Je moet dan het brouwproces zo aanpassen dat je een hogere begindichtheid na het koken met hop bereikt. Je kunt dit doen door met meer mout te brouwen en/of suiker in de kookketel toe te voegen.

Brouw je met mout of met kant-en-klare blikken?

Offline SeekingBeer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 817
  • Land: nl
Re: % alcohol
« Reactie #2 Gepost op: 01-11-2010 16:48 u »
Het is ook handig om zo'n SG meter te kopen, daarmee meet je het soortelijk gewicht.
Hoe hoger het SG hoe meer suikers erin zitten en die vergisten tot alcohol.

Vanaf een begin SG van 1060 heb je al redelijk zware bieren.
Je hebt ook een cilindervormig maatglas nodig om de SG meter in te hangen.

Als je met brouwpakketten brouwt kun je er gewoon wat suiker bijgooien, ongeveer de helft van de suiker wordt alcohol (de rest is CO2).

Het vergisten kost wel veel meer tijd als je zware bieren wilt hebben.

Offline Takumi

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: % alcohol
« Reactie #3 Gepost op: 10-11-2010 20:08 u »
Hoeveel gram suiker staat dan gelijk aan een alcoholstijging van 1Volumeprocent?
Ik vraag het me echt af :weetniet: maar moet het wel weten!

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.811
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: % alcohol
« Reactie #4 Gepost op: 10-11-2010 20:17 u »
Je bent bezig met je profielwerkstuk???? Elke gram suiker zorgt bij vergisting voor een halve gram .. en ...

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.009
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: % alcohol
« Reactie #5 Gepost op: 10-11-2010 20:31 u »
Hoeveel gram suiker staat dan gelijk aan een alcoholstijging van 1Volumeprocent?
Ik vraag het me echt af :weetniet: maar moet het wel weten!

Weet je al de chemische reactievergelijking van de omzetting van suiker in alcohol en koolzuur...? Van daaruit, met de dichtheden en molmassa's van alcohol en koolzuur kun je heel veel, zo niet alles afleiden. En dat kun je dan weer mooi in je profielwerkstuk zetten... :)

Succes!

Offline Takumi

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: % alcohol
« Reactie #6 Gepost op: 10-11-2010 20:42 u »
Weet je al de chemische reactievergelijking van de omzetting van suiker in alcohol en koolzuur...? Van daaruit, met de dichtheden en molmassa's van alcohol en koolzuur kun je heel veel, zo niet alles afleiden. En dat kun je dan weer mooi in je profielwerkstuk zetten... :)

Succes!

Ah logisch, hartstikke bedankt! :)

Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.042
  • Land: nl
Re: % alcohol
« Reactie #7 Gepost op: 10-11-2010 22:43 u »
Ah logisch, hartstikke bedankt! :)

Nou Oscar, je was dus zeer behulpzaam.

Ik brouw gelukkig al een tijdje maar ik snap van jou uitleg echt nog helemaal niks.  :nut:

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.811
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: % alcohol
« Reactie #8 Gepost op: 10-11-2010 22:54 u »
Oscar wenst dat scholieren er hun boeken op na slaan, ouderwets maar leerzaam ;)

Tags: beginner