Recepten > Groep O

Planten / Bloemen / Hars / Hout

(1/1)

Jacques:
Bieren waaraan planten of plantdelen, bloemen, hars of hout(snippers) zijn toegevoegd.

RGeraads:
Basis
OmschrijvingWaardeNaam receptZwarte Beer (Pine Ale)KenmerkLicht, fris bier met dennengeurBrouwdatum5-2-2012BiertypeBlond(e)Aantal liters15Gewenst begin SG1057 (6,2 Vol% alc.)Brouwzaalrendement61,0%

Algemeen
OmschrijvingWaardeTotaal brouwwater27,1 literMaischdikte3,6 l/kgMaischwater17,2 literSpoelwater9,9 literKooktijd90 minutenBerekende kleur14 EBC (BrouwVisie)Berekende bitterheid20 EBU (Glenn Tinseth)
Mout
Moutnaam% StortMassaKleurPilsmout 3 EBC26,5 %1264 gr3 EBCCarapils (W)10,0 %477 gr5 EBCPale alemout30,0 %1431 gr7 EBCViennamout10,0 %477 gr7 EBCTarwemout23,5 %1121 gr3 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeelSaaz (CZ)3,1 %7 gr90 minuten4 EBUSaaz (CZ)3,1 %13 gr70 minuten6 EBUSaaz (CZ)3,1 %12 gr50 minuten5 EBUSaaz (CZ)3,1 %8 gr30 minuten3 EBU

Kruiden
Naam kruidMassaKooktijdDennentoppen30 gr90 Min.

Opmerkingen7,5 gram dennentoppen 90 min.
22,5 gram dennentoppen 30 min.

Gist
OmschrijvingWaardeGistsoortSafale US-05Gist toegevoegd alsInhoud verpakking

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte157C30 minuten3,6 l/kg267C60 minuten3,6 l/kg

Hier is ons prijswinnend recept van de Zwarte Beer (dennentoppenbier) van hobbybrouwerij De Bolle Beer. Veel mensen hebben op het ONK al naar het recept gevraagd. Ik ging er blind even vanuit dat de dennentoppen op 5 minuten voor eind koken toe werden gevoegd, maar nu ik het recept bekijk blijkt dus dat een deel volledig meegekookt wordt en een iets groter deel toegevoegd wordt tijdens de laatste hopgift, op 30 minuten voor het einde van het koken.

Voor wat betreft de vergisting kan ik weinig vertellen. Het bier is vergist in de woonkamer in februari, dus de woonkamertemperatuur zal tussen de 18 en 20 graden gelegen hebben. Dit was wel zo'n beetje tijdens de piek van de winter met nachttemperaturen van -20 graden hier in Almere. De vergistingstemperatuur zal hierdoor erg geschommeld hebben. Wellicht is er dus nog enige winst te behalen wanneer ik temperatuur gecontroleerd kan vergisten.


Voor discussie over dit recept zie hier.

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie