Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Overige bieren  (gelezen 28583 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.005
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Overige bieren
« Gepost op: 30-03-2008 13:53 u »
Alle bieren die niet ergens anders zijn onder te brengen.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Rob Vissers

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Land: 00
ONK 04 E2 - Alcoholarm
« Reactie #1 Gepost op: 25-05-2004 09:02 u »
Met dit bier ben ik tweede geworden bij het ONK in de vrije klasse. Het mooie van dit bier is, dat deze alcoholarm de smaak blijft behouden van echt bier, terwijl er toch maar 0,4% alc. in zit.
Keurmeester Nico Vonk heeft dit bier gewaardeerd met 82 punten
met als opmerking:
mooie, zuivere geur
fijn hoppige zachte (na)smaak


Het recept voor 10 liter:

2 kg.   Pilsmout  3 EBC
500gr. Munchner  20 EBC

Maischschema:  53 gr.    63 gr.   73 gr.   78 gr.
                     25 min   40 min   25 min   5 min.

17gram Cascadehop 6%  ( bitterheid 25EBU)

Vergisten met Wyeast  German Ale op 20 graden.

Voor het bottelen verwarmen tot 90 graden, 10 minuten laten staan, af laten koelen, 80 gram suiker toevoegen en een half zakje Brewferm korrelgist.



Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

Ten aanzien van de mate waarin dit bier alcoholarm is zijn vraagtekens geplaatst. Zie hier voor deze discussie.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.467
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
ONK 07 V6 Ibunator - Martin Ostendorf
« Reactie #2 Gepost op: 10-06-2007 22:31 u »
Brouwer: Martin Ostendorf - Muifelbrouwerij
Bron van het recept: zelf ontworpen
Naam: Ibunator (met dank aan Edgar)
Soort: nvt
Batchcode: OB074
Start SG: 1076
Eind SG: 1006
kleur: 22 EBC
Bitterheid: rond de 100 IBU (gedeeltelijk oude hop)
Schaal: 22 L
Brouwzaalrendement: 73%

Mout
8,1 kg pale ale              7 EBC        100%

Water
30 L Maischwater, aangezuurd met 5 g 40% fosforzuur tot pH 5,8
ca 2 L Spoelwater (tot 25 liter, aangezuurd met 30 g 40% fosforzuur tot pH 6)

Maischschema
60 min 66 C
spoelen 75 C

Hop
Soort                hoeveelheid      a-zuur    kooktijd      geschatte IBU bijdrage (oude hop)
Target                    59,5 g       10,1%     90 min      60-55
Target                    30 g                8,9%     90 min      27-25
EK goldings                 8 g                5,1%     90 min      4-3
Tettnang                  12 g                4,6%     90 min      5-2
Tettnang                  40 g                4,6%     30 min      13-6
Tettnang                  15 g                4,6%      5 min      1
                                                                       111-92                  

Gist
Wyeast 1338 (gistkoek vorige batch, wort belucht)

Gebotteld
16 liter op 2 juli 2006


Beoordeling ONK2007

Keurmeester: Nico Vonk

81 punten
6e prijs klasse V

Visueel: 15 uit 15
Geur: 20 uit 25 (zwak fruitig, sterk hoppig, zwak moutig, zwak zoethout)
Smaak: 12 uit 15 (zwak/matig hogere alcoholen, sterk hoppig, matig/sterk moutig, zwak zoetig)
Creativiteit: 15 uit 20 (redelijk)
Basissmaak: 8 uit 10 (zeer bitter)
Mondgevoel: 4 uit 5 (matig koolzuur, zwak plakkerig, matig samentrekkend)
Nasmaak: 7 uit 10 (matig alcohol, sterk bitter/hoppig, zwak caramelachtig, matig dropachtig, matig kruidig, zwak zoetig)

commentaar
Mooie presentatie. Geur hoppig maar niet te sterk. Ondanks het lage eind SG toch een bitter-zoetig nasmaak.
Zeer lange nasmaak, voor de liefhebbers. Goed gelukt.




Voor de gevoerde discussie over dit recept klik hier.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
ONK 08 V2 - Texas Brown Ale - Caspar
« Reactie #3 Gepost op: 02-06-2008 14:16 u »
Dag heren,

Met dit recept heb ik de tweede prijs gewonnen in de vrije klasse op het ONK 2008 ;D. Forummers die het recept goed bekijken zullen zien dat dit een van mijn "proefbrouwseltjes" is.

-----

American Brown Ale (Texas Brown Ale)

A ProMash Recipe Report

BJCP Style and Style Guidelines
-------------------------------

10-D  Brown Ale, American Brown Ale

Min begin SG:  1.040   Max begin SG:  1.060
Min IBU:    25   Max IBU:    60
Min Clr:    39   Max Clr:    57  Color in EBC

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (L):           9.00    Wort Size (L):      9.00
Total Grain (kg):         2.01
Anticipated begin SG:          1.053    Plato:             13.14
Anticipated EBC:          49.8
Anticipated IBU:          58.0
Brewhouse Efficiency:       60 %
Wort Boil Time:             60    Minutes

Pre-Boil Amounts
----------------

Evaporation Rate:      15.00    Percent Per Hour
Pre-Boil Wort Size:   10.59    L
Pre-Boil Gravity:      1.045    SG          11.24  Plato


Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
  5.0     0.10 kg.  Light Dry Malt Extract                       1.042     17
 28.9     0.58 kg.  Light Dry Malt Extract                       1.042     17
 57.1     1.15 kg.  Palemout 7 - Dingemans        Belgi         1.037      8
  4.5     0.09 kg.  Chocolate (Mout Roost 900) -  Belgi         1.030    900
  4.5     0.09 kg.  CaraMunich (Cara 120) - Dinge Belgi         1.032    160

Potential represented as SG per pound per gallon.


Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
  5.00 g.     Goldings - E.K.                   Whole    4.20   4.2  First WH
 14.00 g.     Amarillo Gold                     Whole    8.90  27.7  60 min.
  3.33 g.     Wye Challenger                    Whole    6.00   4.4  60 min.
  2.50 g.     Wye Target                        Whole   13.00   7.2  60 min.
 10.00 g.     Amarillo Gold                     Whole    8.90   9.8  15 min.
  4.17 g.     Goldings - E.K.                   Whole    4.20   1.9  15 min.
  5.00 g.     Amarillo Gold                     Whole    8.90   2.0  5 min.
  2.50 g.     Wye Challenger                    Whole    6.00   0.7  5 min.
 10.00 g.     Amarillo Gold                     Whole   10.00   0.0  Dry Hop


Yeast
-----

Wyeast 1187 Ringwood Ale


Water Profile
-------------

Profile:           Amersfoort - Nederland
Profile known for: Hardheid 1,02 mmol / 5,71 oDH

Calcium(Ca):          34.1 ppm
Magnesium(Mg):         4.1 ppm
Sodium(Na):           11.6 ppm
Sulfate(SO4):          4.6 ppm
Chloride(Cl):         11.4 ppm
biCarbonate(HCO3):    98.0 ppm

pH: 7.90

                     Step   Rest   Start   Stop  Heat     Infuse   Infuse  Infuse
Step Name            Time   Time   Temp    Temp  Type     Temp     Amount  Ratio
---------------------------------------------------------------------------------
Beta / Alpha Amyla     0     75     67      67   Infuse    67       29.00   21.87
Spoelen               13      1     78      78   Infuse    78        0.00   21.87

Notes
-----

Per 10 liter:

1,6 gram CalciumSulfaat
1,6 gram CalciumChloride

pH aangezuurd tot 5,3.

5 liter Porter gemengd met 4 liter moutextract-oplossing

SG na 5 dagen 8 oBrix / 1018
SG na 14 dagen 6.9 oBrix / 1012

Gebotteld met 6 gr / liter suiker. Botteldatum 3-4-2008

5.7% alcohol schijnbare vergistingsgraad 77%

-----

Texas Brown Ale is een klassiek (niet meer gebruikt) Amerikaans biertype. In the 90's "Texas Brown Ale" was included in the style guidelines: a hoppy brown ale popularized by homebrewers. Today we have "American Brown Ale" instead, dut the assertive hoppiness has been moderated over the years (bron: Zymurgy Volume 31 No 2 March/April 2008)

-----

Commentaar:

Geur: Matig citrus, zwak fruitig, sterk hoppig, zwak kruidig.
Smaak: Zwak karamel / drop, sterk hoppig, matig moutig.
Basissmaak: Sterk bitter.
Mondgevoel: Matig koolzuur, sterk samentrekkend.
Nasmaak: Zwak alcoholverwarmend, sterk bitter / hoppig, zwak caramelachtig, matig fruitig, zwak kruidig, zwak moutig.

Mooie schuimkraag! Fraaie hoppigheid in de geur en smaak. Nasmaak zeer sterk hoppig, voor de liefhebbers. Goed gelukt!

84 punten.

Groet Caspar



Voor de gevoerde discussie over dit recept klik hier.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.212
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
ONK 09 V2 - Historisch Dropbier - Henielma
« Reactie #4 Gepost op: 07-06-2009 21:33 u »
Dit bier heeft op het Onk de 2e prijs gehaald met 85 punten in de vrije klasse.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptHistorisch dropbier met boekweit
Brouwdatum1-3-2009
BiertypeWitbier
Aantal liters13
Gewenst begin SG1060 (6.5 vol% alc.)
Brouwzaalrendement77.0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater21.04 liter
Maischdikte5.00 l/kilo
Maischwater17.23 liter
Spoelwater2.88 liter
Kooktijd75 min.
Berekende kleur23 EBC (Ray Daniels)
Berekende bitterheid22 EBU (Ray Daniels)

Mout
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC72.0 %2481 gram3 EBC
Boekweitvlokken14.0 %482 gram4 EBC
Havervlokken14.0 %482 gram4 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Merkur (Hallertau Merkur)10.7 %10 gram60 min.22 EBU


Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Gedroogde Vlierbloesem9 gram5 min.
Muntendrop31 gram0 min.


OpmerkingenDe havermout is een zak uit de supermarkt van het merk 'van Zoelen'. Het boekweit is Koopmans Boekweitmeel uit de supermarkt.

De muntdrop is van Venco hard/zoet. Deze bevat 5% Zoethoutwortelextract en 2% salmiakzout.
Deze eerst in heet water opgelost en na het koken toegevoegd.

Het bier is slechts tot 1026 uitvergist, mogelijk komt dit omdat de drop middelen bevat die de gist niet fijn vind.
Of het boekweitmeel had misschien toch beter verstijfseld kunnen worden.

Door het hoge eind SG is het bier wel lekker zoet geworden.


Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort3944 Belgian Witbier
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter1200 ml
Beluchtings tijd12 uur
Temperatuur giststarter21C
Gist voedingWyeast
Hoeveelheid0.2 gram


Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
160C20 minuten5.00 l/kg
263C15 minuten5.00 l/kg
366C20 minuten5.00 l/kg
469C15 minuten5.00 l/kg
573C30 minuten5.00 l/kg



De hoofdvergisting van 1,5 dag is gebeurd bij 18 C. Hierna de temperatuur met 1 C per dag laten oplopen naar 20 C. Hier op gehouden tot de 25ste dag en toen gebotteld. Na vier dagen gisten is het jongbier in de woonkamer gezet omdat ik de gecontroleerde temperatuurkast nodig had voor een ander bier.
De opmerking van de keurmeester was:
Niets op aan te merken. Dit bier is volgens recept gebrouwen. Goed.


Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.168
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
OBBK 2009 V1 Vifitus / yoghurtbier
« Reactie #5 Gepost op: 04-10-2009 14:50 u »
Hieronder het recept van de prijwinnaar op het OBBK2009 in de vrije klasse; de Vifitus / yogurtbier. De discussie op het forum kun je hier vinden.

Score 83 punten.
Opmerkingen: Mooi helder en fijn schuim, ook met de yoghurtcultuur. Zwakke geur, maar wel zuiver. Mooi bier, dorstlessend

Ik ben het met de opmerkingen eens. De volgende keer gebruik ik een wat meer zuur- en alcoholresistente cultuur (die ik dan uit de yoghurt zelf haal; dus hangop maken en de serumfractie gebruiken). Daarnaast ga ik de bacterieen al tijdens de hoofdvergisting toevoegen voor een extremer effect.

----------------------------------------
Recept Vifitus


Brewing Date: Sunday March 01, 2009
Head Brewer:  William
Recipe:       Vifitus

Recipe Specifics
Batch Size (L):          15.00    Wort Size (L):    15.00
Total Grain (Kg):         3.35
Anticipated OG:          1.057    Plato:            13.99
Anticipated EBC:          12.7
Anticipated IBU:          12.6
Brewhouse Efficiency:       81 %
Wort Boil Time:             90    Minutes

Actual OG:  1.055   Plato: 13.63
Actual FG:  1.007   Plato:  1.84

Grain/Extract/Sugar  
%     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 50.7     1.70 kg.  Pilsener 3                                   1.037      3
 19.5     0.65 kg.  Munichmout 15                            1.037     15
 29.8     1.00 kg.  Tarwemout (donker)                     1.039     15


Hops
   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 15.00 g.     Styrian Goldings 2008             Pellet   3.60  12.6  90 min.


Yeast (primary fermentation)
DCL Yeast WB06 SafBrew White Beer WB06


Mash Schedule
Mash Type: Multi Step
Heat Type: Direct

Grain kg:     3.35
Water Qts:   14.82 - Before Additional Infusions
Water L:     14.02 - Before Additional Infusions

L Water Per kg Grain: 4.18 - Before Additional Infusions

Tun Thermal Mass:      0.00
Grain Temp:              21 C

Dough In Temp:                0  Time:   0
Acid Rest Temp:               0  Time:   0
Protein Rest Temp:           50  Time:   0
Intermediate Rest Temp:       0  Time:   0
Saccharification Rest Temp:  60  Time:  60
Mash-out Rest Temp:          78  Time:  10
Sparge Temp:                  0  Time:   0

Fermentation Notes
Hoofdvergisting met WB06 bij lage temperatuur (16 grC) tot sg 1012
Daarna gesplitst in deelworts van 10 en 5 liter en de 5 liter fractie geeent met een 0.1% yoghurt cultuur van een zure yoghurt. Deze 5 liter is verder vergist bij zo'n 25-27 C tot sg=1006 en daarna gemengd met de andere 10 liter en gebotteld.



Offline ypenga

  • De Koperen Tsjettel
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 126
  • Land: nl
  • On my way
ONK 11 E1 Christoffel Nobel - Gerard Ypenga
« Reactie #6 Gepost op: 04-06-2011 19:03 u »
Wort voor koken 45 liter
Hoeveelheid gent wort 43 liter
Begin SG 1075
Bitterheid (Tinseth) 48 IBU
Brouwzaalrendement 80%
Kooktijd: 60 minuten
Vergistingstemperatuur: 10 C

13500 g Duitse pilsmout

160 g Spalt Select hopbloemen 4,1% 60 min
140 g Saaz hopbloemen 3.1 % 60 min
 80 g Golding hopbloemen 7,5 % 10 min
125 g Braming Cross 5.1% niet meegekookt

pH beslag 5,2

Decoctie maischschema
54 C    10 min
65 C   10 min
Deelbeslag uitgenomen en gekookt, benodigde tijd 40 min
Teruggebracht waardoor het totale beslag 72 C werd
72 C   10 min
UItgemaischt bij 78 C  8 min


1e vergisting 1 week - 10 graden,
2e vergisting 7 weken - 4 graden,
daarna nog 2 weken drooghoppen met 125 gr East Kent Goldings 4,5%
totaal 10 weken



Voor de discussie naar aanleiding van dit recept zie hier.

Offline Raymond VG

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Land: nl
ONK 11 E2 Christoffel Nobel - Raymond van Gils
« Reactie #7 Gepost op: 02-06-2011 23:09 u »
9 jan 2011
Allereerst voor aanvang van het brouwen heb ik de gist van vier flesjes Christoffel Nobel opgekweekt.
Dat ging als volgt:
Buitenkant van de fles gedesinfecteerd met 70% alcohol. Inhoud gedecanteerd en soldaat gemaakt.
Aan het gistdepot een beetje vruchtensap uit een nieuw pak toegevoegd en dan de dop erop.
Ook hierbij is weer de buitenkant van het pak gedesinfecteerd. Het sap is "Multi vitamine oranje vruchten" van AH. Deze bevat een heel scala aan vitaminen waarvan ik denk dat de gisten dat ook wel goed kunnen gebruiken.
Gistdepot van de tweede, derde en vierde fles in de eerste fles gedaan en allen uitgespoeld met nog een beetje van dat vruchtensap. Hik...

10 jan 2011
's Avonds heb ik een gistvoedings oplossing aangemaakt.
Daartoe heb ik oude Klsh-gist, 1 g suiker en een paar druppels citroensap opgekookt tot een volume van 200 ml.
Deze oplossing heb ik in 24 uur aan het gepoolde gistdepot gedruppeld via een gedesinfecteerd slangetje met een klem, onder voortdurend beluchten met een sterielfilter (0.2 m).

11 jan 2011
Inhoud van de Christoffel fles overgespoeld in Scott-fles van 1 liter en de procedure nog een keer herhaald.
Verder continue blijven beluchten.

14 jan 2011
Na 5 dagen was er een verse gistlucht waarneembaar.

15 jan 2011
Fles met ca. halve liter giststarter in de koelkast geplaatst.

29 jan 2011
's Avonds de giststarter uit de koelkast gehaald om op kamertemperatuur te laten komen.

30 jan 2011 - De brouwdag
Het recept voor 20 1 liter:

7,248 kg pilsmout 3EBC in 20 liter topkwaliteit brabants kraanwater aangezuurd tot pH 5.3 met melkzuur. Beslagdikte 2.75 l/kg.

Temperatuurverloop: 65 min 63 1 C, 15 min 72 C en 5 min 78 C.

Spoelwater: 12 liter onaangezuurd  topkwaliteit brabants kraanwater van ca. 80 C.

Begin kook: 106.0 g Hallertauer Herschbrucker 2,9% (in hopzak)
Na 55 m: 24.0 g Saaz 2.8%
Na 65 m: 12.0 g Hallertauer Herschbrucker 2,9%
Na 75 m: koelen

Eindvolume na de kook was 18.7 liter.
SG: 1091 (91 Ochsle met refractometer)
Giststarter gedecanteerd en depot overgespoeld met ca. halve? liter kraanwater.
Daarna nog 1 liter kraanwater toegevoegd maar helemaal zeker weet ik het niet meer. Niet genoteerd.
De bovenlaag van de giststarter had een zure smaak. Proefde geen azijnzuur. Waarschijnlijk teveel citroensap toegevoegd tijdens de kweek.
Begin hoofdvergisting onder constante beluchting gedurende 24 uur.

31 jan 2011
Einde beluchting en vergistingsvat (Speidl 60 liter) verplaatst naar overloop waar het toen niet warmer werd dan 12 C.
5 feb 2011
Het jongbier overgezet op een schoon vergistingsvat met toevoeging van 20 g Spalt Select hop.
In het originele vat was een dikke gistlaag te zien. Daarvan heb ik een deel in een gedesinfecteerde (70% alcohol) Scott-fles van 250 ml overgebracht en in de koelkast geplaatst. Deze gist is bedoeld voor de hergisting op fles.
Het vat is naar de schuur verplaatst om twee weken te dry-hoppen bij 6 4 C.

19 feb 2011
Inhoud vergistingsvat overgezet op een schoon vat (Speidl) en van hopbellen ontdaan. Daarna weer terug in de schuur gezet bij 6 4 C.

10 april 2011
Vergistingsvat uit de schuur gehaald om op kamertemperatuur te laten komen.
Scott-fles uit de koelkast gehaald en wat kraanwater en een lepeltje suiker toegevoegd. De hele suspensie nog een keer gemengd.

11 apr 2011
De SG van het jongbier is met de densimeter bepaald op 1016. Er is gebotteld in 0.3 l bierflessen met 3.1 g suiker en twee druppels gist suspensie.
De totale opbrengst is 17.7 liter bier, inclusief verlies. Dus geen 20!
Berekende toevoeging aan alcohol zou 0.7% moeten zijn. Flessen zijn gedurende drie weken in de boilerkast (ca 25 C) bewaard.


Later volgt nog de inhoud van het keuringsrapport.

Succes & Proost

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.168
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
ONK 11 E3 Nobel Kloon - William
« Reactie #8 Gepost op: 31-05-2011 21:26 u »
Hieronder mijn recept voor de Christoffel Nobel Kloon waarmee ik op het ONK2011 een 3e plaats heb behaald.

Hij is niet helemaal volgens de regels van Derek gebrouwen.
Ik heb de W34/70 korrelgist gebruikt bij 12 C. Koudhoppen is uitgevoerd bij zo'n 8 C gedurende 3 weken.
Als brouwwater heb ik 50% Veghel / 50% demiwater gebruikt waaraan ik  gips en calciumchloride heb toegevoegd zodat er 70 ppm Ca, 74 ppm sulfaat en 64 ppm chloride aanwezig was.

Scores / Commentaar: geur:3 ; smaak:4 ; body:5 ; mondgevoel:4 ; nasmaak:4;  totaal: 20 punten
Een geweldige concurrent van Nobel. Niet exact hetzelfde (hop) maar zeer dichtbij.



Christoffel Nobel

Brewing Date: Wednesday December 22, 2010
Head Brewer:  William
Recipe:       Christoffel Nobel

Recipe Specifics
Batch Size (L):          16.00    Wort Size (L):    16.00
Total Grain (Kg):         5.00
Anticipated OG:          1.078    Plato:            18.76
Anticipated EBC:          12.2
Anticipated IBU:          49
Brewhouse Efficiency:       80 %
Wort Boil Time:             90    Minutes

Actual OG:  1.079   Plato: 19.04
Actual FG:  1.013   Plato:  3.35

Alc by Weight:  6.79      by Volume:  8.70  From Measured Gravities.
ADF:            82.4      RDF         68.8  Apparent & Real Degree of Fermentation.

Actual Mash System Efficiency: 80 %
Anticipated Points From Mash:  77.50
Actual Points From Mash:       77.14


Grain/Extract/Sugar
   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 85.0     4.25 kg.  Pilsener 3                    Weyerm.        1.037      3
 15.0     0.75 kg.  Viennamout (7)                               1.038      8


Hops
   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 22.40 g.     Saazer                            Pellet   4.00  14.6  90 min.
 16.80 g.     Perle                             Whole    9.30  23.2  90 min.
 22.00 g.     Spalt Select tuinhop 2010         Whole    4.00   5.8  10 min.
 24.00 g.     Perle                             Whole    8.25   5.4  Dry Hop

Yeast
DCL Yeast W34/70 Saf W34/70


Mash Schedule
-------------
Mash Type: Single Step
Heat Type: Direct

Grain kg:     5.00
Water Qts:   20.10 - Before Additional Infusions
Water L:     19.02 - Before Additional Infusions

L Water Per kg Grain: 3.80 - Before Additional Infusions

Dough In Temp:               72  Time:   0
Saccharification Rest Temp:  66  Time:  60
Mash-out Rest Temp:          72  Time:  15
Sparge Temp:                 78  Time:   0



Offline Batavier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: nl
  • Goede wijn is nog steeds geen bier
ONK 11 V1 IJs Bock
« Reactie #9 Gepost op: 31-05-2011 21:49 u »
Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptIJsbok
KenmerkBRN10-05
Brouwdatum20-11-2010
BiertypeEisbock / IJsbok
Aantal liters20
Gewenst begin SG1077 (8,3 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement80,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater32,8 liter
Maischdikte3,2 l/kg
Maischwater21,0 liter
Spoelwater11,8 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur122 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid28 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Zuurmout3,1 %200 gr6 EBC
Cara red26,7 %1750 gr40 EBC
Chocolade mout (ontbitterd)3,1 %204 gr800 EBC
Zuurmout3,1 %200 gr6 EBC
Munich mout 15 EBC64,1 %4200 gr16 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Northern Brewer (USA)10,0 %20 gr90 minuten30 EBU
Hallertauer Perle4,0 %20 gr10 minuten4 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSaflager S-23
Gist toegevoegd als
Opmerkingen1,5 zakje


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
153C15 minuten3,2 l/kg
263C30 minuten3,2 l/kg
372C20 minuten3,2 l/kg
478C5 minuten3,2 l/kg


Na de hoofdgisting van 5 dagen overgeheveld ( in een plastic Brouwland emmer) en in 2 weken tijd afgekoeld tot ca -10C.
Toen het volledig bevroren was langzaam laten ontdooien.
Dit duurde 5 dagen. Iedere dag 2 x afgetapt( in weer een Brouwland emmer) tot er een ijsklomp van ca. 3 liter over was. Dit weggegooid.

Temperatuur op laten lopen tot ca. 18 C en gebotteld met 6 gr/liter suiker en een 1/2 zakje S-23 gist.



Voor de discussie naar aanleiding van dit recept zie hier.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.005
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
ONK 11 V3 Kastanjebier - Francis Reichwein
« Reactie #10 Gepost op: 31-05-2011 21:55 u »
Francis Reichwein, een medelid van De Roerstok heeft haar recept naar mij gemaild.
Hieronder vind je de door haar verstrekte gegevens



Beste Jacques,

Hierbij het recept voor het Kastanjebier


Het recept is voor 30 liter bier

Ingredinten
7500 g   pilsmout
 450 g    caramout 120 ebc
 450 g   viennamout 7 ebc
 200 g   tarwemout
1500 g   kastanje
 750 g    rietsuiker
   35 g   Hallertauer hop 7,6%

Maischwater 27 l
Spoelwater 20 l

Maischschema
52  20 min   
63  60 min     
73  60 min     
78  5 min

Kooktijd 90 min
De kastanjes zijn vooraf gekookt daarna gepeld. Vervolgens ontdaan van de bruine vellen en ingevroren tot gebruik.
Na een half uur koken er bij gedaan.
De suiker de laatste 10 minuten meegekookt

Gist
   10  g   Brewferm Top gist

Vergistingstemperatuur 25 C

Begin SG 1074
Eind SG  1016

 
Groeten uit Oisterwijk.
Francis Reichwein.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.168
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
OBBK 2011 V2 - US Saison
« Reactie #11 Gepost op: 18-09-2011 15:22 u »
Met dit bier op het OBBK de 2e prijs gewonnen in de vrije klasse met 84 punten.

Eigenlijk had deze een bitterheid van rond de 40 moeten hebben maar dat is maar 26 geworden door een verkeerd rekenmodel die aan koudhop ook IBU's toekent.
Hier staat de hele discussie.

Het commentaar:
Grapefruit (hop heerst in de geur). Bitterheid overheerst niet in de smaak. Iets zoetige toets ondanks het lage eind sg (1005). Mooi bier!


US Saison

Recipe Specifics
----------------
Batch Size (L):          15.00    Wort Size (L):     15.00
Total Grain (kg):         3.10
Anticipated OG:          1.056    Plato:             13.69
Anticipated EBC:          11.2
Anticipated IBU:          26
Brewhouse Efficiency:       82 %
Wort Boil Time:             90    Minutes

Grain/Extract/Sugar
   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 72.6     2.25 kg.  Pilsener 3                    Weyerm.        1.037      3
  8.1     0.25 kg.  Munichmout 15                 Weyerm.        1.037     15
  8.1     0.25 kg.  Tarwemout licht               Weyerm.        1.038      4
 11.3     0.35 kg.  Witte kandijsuiker                           1.047      0


Hops
   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
  7.00 g.     Columbus                          Pellet  15.00  20.2  90 min.
  7.00 g.     Columbus                          Pellet  15.00   3.7  5 min.
 30.00 g.     Centennial                        Pellet  15.00  16.1  dry


Yeast
-----
Saison Dupont depot
 

Mash Schedule
-------------
Mash Type: Single Step

Grain kg:     2.75
Water Qts:   12.02 - Before Additional Infusions
Water L:     11.37 - Before Additional Infusions

L Water Per kg Grain: 4.14 - Before Additional Infusions

Saccharification Rest Temp :   67  Time:   60
Mash-out Rest Temp :           75  Time:   10
Sparge Temp :                  0  Time:   0

Vergisting is gestart op 23C en na tweedagen verhoogd naar 30C.

Offline Ton

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 50
ONK 12 V1, Amerikaans gehopte pilsner (Urtype) - Ton van Gelder
« Reactie #12 Gepost op: 07-06-2012 22:18 u »
Met het onderstaand recept ben ik eerste geworden in de vrije klasse. Het is een pils, oorspronkelijk gebrouwen voor de Brand pilsbrouwwedstrijd. Het bier is gebrouwen op 4 maart 2012.

Mijn doelstelling was het brouwen van een vrij bittere pils, met Amerikaanse hoppen gehopt. Voor de Brand wedstrijd was het bier blijkbaar niet wat ze zochten, in de vrije klasse viel hij gelukkig dus beter in de smaak.

Het is een bier waarbij ik mij bij het vergisten wat zorgen heb gemaakt over het uiteindelijke resultaat, omdat de vergisting niet zover was doorgegaan als eigenlijk zou moeten volgens de boekjes. Maar uiteindelijk blijkt dat iets meer body met voldoende bitterheid en hoparoma toch een mooie balans en 89 punten kan opleveren. Het bier doet iets bitterder aan dan de berekende 30 IBU doet vermoeden.

Recept voor 24 liter Amerikaanse gehopte Pilsner (Urtype)

Mouten/vlokken

4250 g Pilsmout (3 EBC)
250 g cara-hell (20 EBC)
250 g havervlokken (uit het schap van de supermarkt)

Gemaischt met 20 l water. Maisch iets aangezuurd met melkzuur tot ca. pH 5.3

Maischschema

10 minuten 52 C
40 minuten 62 C
15 minuten 72 C
afmaischen bij 78 C

Spoelen met 18 l spoelwater van 78-80 C , aangezuurd met melkzuur tot pH 5-5.5

Koken en hopgift

Gedurende 1 uur gekookt
Gebruikte hoppen: Crystal (3.3 %) en Citra (15 %)

Bij aanvang koken: 20 g Crystal en 5 g Citra
Na 40 minuten: 20 g Crystal en 10 g Citra
Bij beindiging van het koken: 20 g Crystal en 10 g Citra


Vergisting en lagering

Gist: Korrelgist W34/70

Na afkoelen tot ca. 20 C ca. 2 minuten met de koelspiraal gesplashed en vervolgens twee zakjes korrelgist op de 24 l gestrooid.

In de eerste dag teruggekoeld naar 12 C en gedurende ongeveer een week vergist. Overgeheveld in de mandfles (en een klein deel in een oortjesfles) voor de navergisting bij 13 C. Het bleek echter dat de activiteit er uit was. Daarom al na 4 dagen navergisting gebotteld en daarna nog 14 dagen bij 14 gr voor de navergisting op fles. Gebotteld met 3.5 g suiker/liter.

Na de vergisting gedurende een maand gelagerd bij 1 C.

De analyse van het Brand lab, de berekeningen van BrouwVisie en de eigen meting:

Original extract (% m/m): 12.90
Begin SG (meting): 1049
Eind SG: 1016 (!)
Kleur: 7.8 EBC
Alcohol: 4.7 % (V/V)
Bitterheid (BrouwVisie): 30 IBU


Vriendelijke brouwgroeten,

Ton van Gelder



Voor de discussie over dit recept zie hier.

Offline hilldevils

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
OBBK 2012 V2 - Black IPA - Marleen en Theo van Eekelen
« Reactie #13 Gepost op: 04-10-2012 23:19 u »
Met dit recept behaalden we 90 punten op het OBBK 2012 in de V-klasse, met 16 inzendingen.
Opmerking van de keurmeester: Bier is mooi in balans, hoparoma + bitterheid passen goed bij elkaar, mooi aroma. Mooi voorbeeld van de nieuwe bierstijl Black IPA.
Black IPA genaamd NOT Totally Black IPA per 10 liter.

Moutsoorten: Pale Ale mout            9 ebc             2500 g
                      Munich mout            19 ebc               185 g
                      Chocolade mout    800 ebc               185 g
                      Amber mout            26 ebc                185 g

Hopsoorten: 6 g Chinook   13,59 %   60 min.
                     7 g Simcoe     14,3 %     60 min.
                    15 g Magnum   14,4 %    60 min.
                     18 g Amarillo     9,7%     20 min.
                      25 g Sorachi   13,3 %     0 min.

Gist = WLP 001
Maischen: 90 min op 67 graden
Begin SG: 1058
Eind SG: 1012                                                                                                                                                     
Alc. prom. : 6,4%   



Voor de discussie over dit recept zie hier.

Tags: