Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Granen  (gelezen 15313 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.978
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Granen
« Gepost op: 03-10-2004 21:30 u »
Bieren waarbij een groot percentage van de storting bestaat uit bijzondere granen zoals spelt, haver, boekweit, rijst en rogge.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.978
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Rogge Pale Ale van Herman
« Reactie #1 Gepost op: 10-08-2008 14:49 u »
Het onderstaande recept is van Herman. Het bier is door Herman Rogge Pale Ale genoemd.
Klik hier om naar de oorspronkelijke draad te gaan.



Rogge Pale Ale

A ProMash Recipe Report

Recipe Specifics
----------------
Batch Size (L):          10.00    Wort Size (L):     10.00
Total Grain (kg):         2.36
Anticipated begin SG:          1.056    Plato:             13.83
Anticipated EBC:          21.9
Anticipated IBU:          42.5
Brewhouse Efficiency:       76 %
Wort Boil Time:             75    Minutes


Formulas Used
-------------
Brewhouse Efficiency and Predicted Gravity based on Method #1, Potential Used.
Final Gravity Calculation Based on Points.
Hard Value of Sucrose applied. Value for recipe: 46.2100 ppppg
% Yield Type used in Gravity Prediction: Fine Grind Dry Basis.

Color Formula Used:   Morey
Hop IBU Formula Used: Tinseth
Tinseth Concentration Factor: 1.30

Grain/Extract/Sugar
   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 76.9     1.82 kg.  Viennamout - Weyermann        Duitsland      1.038     10
 11.5     0.27 kg.  Roggemout - Weyermann         Duitsland      1.039     12
 11.5     0.27 kg.  CaraVienne mout (Cara 50) - D Belgi         1.032     66

Potential represented as SG per pound per gallon.


Hops
Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
  9.09 g.     Galena                            Whole   11.00  25.6  75 min.
 13.64 g.     Fuggle                            Whole    4.00  14.0  75 min.
  8.18 g.     Fuggle                            Whole    4.00   2.9  10 min.
  9.09 g.     Fuggle                            Whole    4.00   0.0  0 min.


Yeast
-----
Wyeast 3463 Forbidden Fruit


Mash Schedule
-------------
Mash Name: Rogge

Total Grain kg:     2.36
Total Water Qts:    8.76 - Before Additional Infusions
Total Water L:    8.29 - Before Additional Infusions

Tun Thermal Mass:   0.00
Grain Temp:        27.17 C


                     Step   Rest   Start   Stop  Heat     Infuse   Infuse  Infuse
Step Name            Time   Time   Temp    Temp  Type     Temp     Amount  Ratio
---------------------------------------------------------------------------------
Viscose                5     20     38      38   Infuse    39        8.29   3.51
Proteine               5     10     52      52   Direct   ---     -------   ----
Beta                   5     30     60      60   Direct   ---     -------   ----
Alfa                   5     30     70      70   Direct   ---     -------   ----
Afmaischen            5      5     76      76   Direct   ---     -------   ----

Total Water L:              8.29 - After Additional Infusions
Total Mash Volume L:        9.87 - After Additional Infusions



bakker

  • Gast
ONK 04 E1 - Li-Ping Rijstbier
« Reactie #2 Gepost op: 26-05-2004 22:59 u »
Li-Ping  Rijstbier

Eerste prijs ONK 2004 vrije klasse (waarin 27 bieren ingezonden waren)

Recept: 30 lr.

   Pilsmout   5500 gr.
   Breukrijst   2000 gr.
   Koriander       15 gr (vers gemalen)
   Sinaasappelschil     6 gr.( gedroogd)
   
Hop
   Tetnanner bloemen ( 5%) na 15 min. koken.
   Saaz Bloemen (4.5%) na 30 min. koken.

12 lr. Kokend water. Rijst er bij en 15 minuten zachtjes laten koken.
Dan 18 lr. water er bij zo dat het op 52 gr.uit komt. Mout er bij en verder maischen


52 gr      63 gr.      71 gr.      78 gr.

20 min.   60 min.   15 min.     5 min.

Filteren. Zelf kijk ik nooit naar de hoeveelheid spoel water. Door middel van een maatstok spoel ik tot een bepaald volume. Een beetje houd ik achter om op het einde van het koken nog te kunnen corigeren.

Koken 90 min.

Gist.  Voor dit bier heb ik een giststarter gemaakt van Westmalle (depot 3 flesjes)

Gebotteld met 9 gr. suiker per liter.

Zelf ben ik geen liefhebber van witbier. Toen ik op een keer bij Erik de Clerck (ook Roerstoklid) een rijstbier te proeven kreeg vond ik dat wel iets hebben. Niet dat lichtzure van witbier. En heel droog zacht bier. Licht gekoeld heerlijk voor op warme dagen.

Oorspronkelijk zat in het recept van Erik ook nog ongemoute tarwe. Maar ik dacht het is een rijstbier dus alleen gerstemout en rijst. Intussen heb ik dit bier een keer of 5 gebrouwen. Gewoon omdat ik het zelf lekker vind, wat ik het het voornaamste vind.
Maar bij een bierpool die we bij de Roerstok een paar keer per jaar houden was de beoordeling zo goed dat ik toen het idee kreeg om hem in te sturen voor de ONK.
Een eerste prijs is natuurlijk een opsteker maar je moet ook gewoon geluk hebben. En ik drink mijn bier voor het grootste gedeelte zelf, dus de voornaamste jury ben ik zelf.

Noud Boogers



Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.794
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Twentsche Havermout Stout
« Reactie #3 Gepost op: 04-01-2009 14:02 u »

Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptHavermout Stout
Brouwdatum8-11-2008
BiertypeStout (Oatmeal)
Aantal liters30
Gewenst begin SG1060 (6,5 vol% alc.)
Brouwzaalrendement78.0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater45.91 liter
Maischdikte2.52 l/kilo
Maischwater19.96 liter
Spoelwater23.72 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur53 EBC (Ray Daniels)
Berekende bitterheid23 EBU (Glenn Tinseth)

Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Pale alemout84.2 %6656 gram6 EBC
Chocolademout2.5 %196 gram900 EBC
Zwartemout3.0 %237 gram1400 EBC
Havermout10.4 %823 gram4 EBC


Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
East Kent Golding5.5 %35 gram90 min.14 EBU
East Kent Golding5.5 %20 gram45 min.7 EBU
East Kent Golding5.5 %10 gram15 min.2 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort1028 London Ale
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter800 ml
Beluchtings tijd48 uur
Temperatuur giststarter20C
Gist voedingnutrivit
Hoeveelheid10 gram
Opmerkingen30-10-2008 : Gist gesmacked
01-11-2008 : Gist in 500 ml wort gedaan met beluchting erboven


Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
160C45 minuten2.52 l/kg
272C30 minuten2.52 l/kg
378C5 minuten2.52 l/kg




Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

Offline Fons

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 224
  • Land: nl
  • Maal met de hand, dan houd je slowfood in stand.
    • Biergilde Groningen
1e prijs Wedstrijd Groninger Haverbier/ Groninger Bierfestival
« Reactie #4 Gepost op: 15-04-2012 20:22 u »
Dit is het recept waarmee de eerste prijs gewonnen is bij Wedstrijd Groninger Haverbier/ Groninger Bierfestival.

Zie hier voor meer informatie over deze wedstrijd en discussie over het recept.




Basis
OmschrijvingWaarde
Naam recept184 Klapperdieklop
Kenmerk184
Brouwdatum11-2-2012
BiertypeDubbel
Aantal liters20
Gewenst begin SG1065 (7,1 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement70,9%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater31,4 liter
Maischdikte3,5 l/kg
Maischwater22,1 liter
Spoelwater9,8 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur30 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid31 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC63,5 %4000 gr3 EBC
Gemoutte Haver31,7 %2000 gr4 EBC
Brown malt4,8 %300 gr170 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Galena12,8 %10 grFWH14 EBU
Crystal3,5 %20 gr5 minuten2 EBU
Galena12,8 %10 gr60 minuten14 EBU
Crystal3,5 %15 grKoud hop0 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1275 Thames Valley Ale
Gist toegevoegd als
OpmerkingenEerste brouwsel bij contstante temp. vergisting.
gistingstemperatuur  bij 19.2 graden.


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
167C60 minuten3,5 l/kg
276C10 minuten3,5 l/kg



Tags: